Το μικρό, κόκκινο δαιμόνιο

“Από τον 16ο αιώνα και μετά, ένας παράξενος θρύλος στοίχειωνε το Παρίσι: Ένα μικρόσωμο πλάσμα, που κάποιοι πίστευαν ότι ήταν φάντασμα, κάποιοι δαίμονας και κάποιοι στοιχειό, εμφανίζονταν σποραδικά στο Palais de Tuileries. Το εν λόγω πλάσμα συνήθιζε να κάνει την εμφάνισή του στο εσωτερικό του παλατιού μονάχα όταν κάποια μεγάλη συμφορά επρόκειτο να χτυπήσει τη Γαλλία…”

11 Απριλίου 2020

Από τον 16ο αιώνα και μετά, ένας παράξενος θρύλος στοίχειωνε το Παρίσι: Ένα μικρόσωμο πλάσμα, που κάποιοι πίστευαν ότι ήταν φάντασμα, κάποιοι δαίμονας και κάποιοι στοιχειό, εμφανίζονταν σποραδικά στο Palais de Tuileries, στους διαδρόμους και στις μακρόστενες σάλες ενός παλατιού που δεν υπάρχει πια. Το Palais de Tuileries χτίστηκε το 1564, υψώνονταν στην δεξιά πλευρά του Σηκουάνα, αποτέλεσε τόπο διαμονής των Γάλλων Βασιλέων και κάηκε ολοσχερώς το 1871 κατά τις εξεγέρσεις της Γαλλικής Κομμούνας. Στις μέρες της δόξας του ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο, με μια μεγαλόπρεπη πρόσοψη που έφτανε σε μήκος τα 266 μέτρα και αποτέλεσε το κυβερνητικό κέντρο της Γαλλίας μέχρι το 1672 όταν η  βασιλική αυλή μετακόμισε στο ανάκτορο των Βερσαλλιών έξω από το Παρίσι.

Στο Palais de Tuileries κατοικούσε ωστόσο και κάτι άλλο εκτός από τους κακομαθημένους Ευγενείς της Γαλλικής αριστοκρατίας. Κάτι παράξενο και υπερφυσικό που άπλωνε μια αλλόκοτη σκιά στις περίλαμπρες σάλες του. Οι αυλικοί που συνωστίζονταν στα σαλόνια, τους κήπους και τις χρυσοποίκιλτες γαλαρίες του μιλούσαν πότε-πότε για τον «Μικρό κόκκινο άνδρα» («Le Petit Homme Rouge»). Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα, ήταν ένα νανοειδές πλάσμα που φορούσε μια κόκκινη κάπα. Το πρόσωπό του ήταν απαίσιο, η μύτη του γαμψή, το κρανίο του παραμορφωμένο και τα μάτια του πολύ τρομακτικά. Κάποιοι μάλιστα έφταναν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι από το μέτωπό του φύτρωναν κέρατα και ότι τα πόδια του κατέληγαν σε οπλές, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το ταύτιζαν με τον ίδιο τον Σατανά. Ακόμα πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι εκείνο το πλάσμα συνήθιζε να κάνει την εμφάνισή του στο εσωτερικό του παλατιού μονάχα όταν κάποια μεγάλη συμφορά επρόκειτο να χτυπήσει τη Γαλλία.

Λέγανε ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπροστά σε μια Ιταλίδα αριστοκράτισσα, τη σύζυγο του Ερρίκου του Δεύτερου και βασίλισσα της Γαλλίας, την Αικατερίνη των Μεδίκων λίγο πριν την τραγική νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, τότε που σφαγιάστηκαν χιλιάδες Ουγενότοι Προτεστάντες από έναν εξαγριωμένο όχλο πιστών Καθολικών, στις 24 Αυγούστου του 1572. Εμφανίστηκε και πάλι μπροστά στον Ερρίκο τον Τέταρτο και στους ακολούθους του λίγο πριν τη δολοφονία του ενώ κάποιες υπηρέτριες το είδαν να στέκει στο προσκέφαλο του Λουδοβίκου του 16ου πριν το θάνατό του. Μάρτυρας την παρουσίας του υπήρξε και η Μαρία Αντουανέτα η οποία το είδε ένα βράδυ του 1792 καθώς καθόταν με τις αυλικές της στη Salle des Gardes. Ξαφνικά η κεφάτη εκείνη παρέα αντιλήφθηκε έναν μικρόσωμο άνθρωπο ο οποίος ήταν ντυμένος εξ’ ολοκλήρου με πορφυρά ρούχα και τις κοιτούσε με ένα βλέμμα που ήταν τόσο τρομακτικό ώστε να τις τρέψει σε άτακτη φυγή. Οι λεπτεπίλεπτες κυρίες το έβαλαν στα πόδια και αναζήτησαν καταφύγιο στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της Madame la Dauphine όπου και της αφηγήθηκαν την περιπέτειά τους.

Ο κόκκινος άνθρωπος έγινε ορατός από τους φύλακες που φύλαγαν τα μπουντρούμια όπου κρατούνταν η Μαρία Αντουανέτα  πριν την εκτέλεσή της και μάλιστα έμοιαζε να είναι πολύ χαρούμενος με αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Ακολούθησε η περίοδος της Τρομοκρατίας και η οπτασία εμφανίστηκε ξανά και ξανά, κάθε φορά που γίνονταν φόνοι, ταραχές, σφαγές και εξεγέρσεις. Αλλά το πιο εντυπωσιακό από όλα ήταν η σχέση που ανέπτυξε με τον Μεγάλο Ναπολέοντα. Λέγεται μάλιστα ότι τον καθοδηγούσε κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε μπροστά του ήταν το 1798 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Αίγυπτο, ύστερα από τη μάχη των Πυραμίδων, για να τον πληροφορήσει ότι θ’ απολάμβανε μια δεκαετία νικηφόρων πολέμων στην Ευρώπη. Του είπε επίσης ότι τον παρακολουθούσε από την εποχή που ήταν μικρό παιδί. Η κόκκινη οντότητα έκανε και άλλες εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο, έχοντας υλοποιηθεί μπροστά στον ίδιο και στους στρατιώτες του για να του πει ότι εκείνοι δεν είχαν υπακούσει τις εντολές του και έτσι η εκστρατεία θα αποτύγχανε. Λέγεται επίσης ότι ήταν παρούσα και στη στέψη του. Η οντότητα τον καθοδήγησε και τον συμβούλευσε σε πολλές νίκες του όπως για παράδειγμα στην αποφασιστική  μάχη του Wagram ενάντια στη Βρετανία και στην Αυστρία που έλαβε χώρα στις 5 και 6 Ιουλίου του 1809. Έτσι λοιπόν, μέχρι το 1812 ο Ναπολέοντας είχε καταφέρει να κατακτήσει και να ελέγχει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Λέγεται μάλιστα ότι ζήτησε από τον Κόκκινο Άνθρωπο μια παράταση της επιτυχίας του. Εκείνος αποφάσισε να του κάνει τη χάρη υπό έναν και μόνο περιοριστικό όρο: Ότι ο Ναπολέοντας δεν θα εκστράτευε ποτέ ενάντια στη Ρωσία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Ναπολέοντας δεν τήρησε αυτή την συμφωνία με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Μάλιστα, ο Σύμβουλος του Ναπολέοντα, ο Κόμης Louis Mathieu Mole υπήρξε μάρτυρας αυτής της συνάντησης την οποία και αφηγήθηκε δημοσίως ως εξής:

“Τον Ιανουάριο του 1812, το χειμώνα που προηγήθηκε της Ρωσικής εκστρατείας, ένας μικρόσωμος άνθρωπος ντυμένος στα Κόκκινα ζήτησε από ένα φρουρό να μιλήσει με τον Ναπολέοντα. Ο φρουρός του αρνήθηκε. Ο Κόκκινος ανθρωπάκος  τον έκανε στην άκρη και ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλοπάτια.  Είπε σε μια καμαριέρα: “Πες στον αυτοκράτορα ότι ο  μικρός κόκκινος άνθρωπος που είχε δει στην Αίγυπτο, θέλει να τον δει και πάλι». Ο Ναπολέοντας δέχτηκε τον μικρόσωμο επισκέπτη του, ακολούθησε μια μακριά συζήτηση στο ιδιαίτερο γραφείο του, όπου από ορισμένες λέξεις που ακουύστηκαν φάνηκε ότι ο Ναπολέοντας τον παρακαλούσε  για κάτι για το οποίο όμως ο κόκκινος άνθρωπος διαφωνούσε. Τελικά, η πόρτα του γραφείου άνοιξε, ο κόκκινος άνθρωπος εμφανίστηκε και πάλι, διέσχισε γρήγορα τους διαδρόμους του παλατιού  και καθώς κατέβαινε τη μεγάλη σκάλα του, εξαφανίστηκε ως δια μαγείας πριν καν φτάσει στη βάση της…”

Όταν ο Ναπολέοντας εκστράτευσε ενάντια στον Τσάρο Αλέξανδρο τον Πρώτο, συγκέντρωσε έναν τεράστιο στρατό ενάμιση εκατομμυρίων ανθρώπων, τον ισχυρότερο που είχε δει μέχρι τότε ο κόσμος. Αλλά τελικά, ηττήθηκε από τον αμείλικτο Ρωσικό χειμώνα και τις τακτικές ανορθόδοξου πολέμου των Ρώσων: Οι Ρώσοι υποχωρούσαν συνεχώς μπροστά στο Γαλλικό στρατό εφαρμόζοντας την στρατηγική της καμένης γης, ενώ παράλληλα πλευροκοπούσαν τους Γάλλους με συνεχείς επιθέσεις. Ύστερα από μια αμφίρροπη μάχη στην πεδιάδα του Borodino, οι αποδεκατισμένοι πλέον Γάλλοι εγκλωβίστηκαν από τον αρκτικό χειμώνα, τις ασταμάτητες επιθέσεις των Ρώσων και την πείνα. Όταν τελικά ο στρατός του Ναπολέοντα αποχώρησε νικημένος από τη Ρωσία, αριθμούσε λιγότερους από 10.000 ανθρώπους. Αυτή η ήττα ήταν τόσο συντριπτική που τελικά οδήγησε και στη πτώση του Γάλλου Μονάρχη.

Στη συνέχεια ο Ναπολέοντας ηττήθηκε στις μάχες του Leipzig, του Βατερλό, και του Φοντενεμπλό, ενώ εγκατέλειψε κάθε σχέδιο εισβολής στα Βρετανικά νησιά. Τότε ο δαίμονας εμφανίστηκε και πάλι και είπε στον Ναπολέοντα ότι του είχαν μείνει 3 μήνες προτού ολοκληρωθεί η πτώση του και χάσει την εξουσία. Τον πληροφόρησε ότι οι εχθροί του θα εισέβαλαν στο Παρίσι, και ότι ο ίδιος θα εξοριζόταν σε ένα μακρινό και άγριο νησί.

Λέγεται ότι τη δεύτερη αυτή συζήτηση την άκουσαν όλοι οι ακόλουθοί του Ναπολέοντα και πραγματικά, στις 31 Μαρτίου του 1814, οι αντίπαλοί του Μεγάλου Στρατηλάτη εισέβαλαν στο Παρίσι, και ο Ναπολέοντας έχασε την εξουσία. Εξορίστηκε στο νησί της Αγίας Ελένης όπου και πέθανε το 1821. Ο Κόκκινος δαίμονας ξαναέκανε την εμφάνισή του τον Μάιο του 1871 όταν το Palais des Tuileries λεηλατήθηκε και κάηκε ολοσχερώς από έναν εξαγριωμένο όχλο. Μάρτυρας αυτής της εμφάνισης υπήρξε ένας θυρωρός του παλατιού που αφηγήθηκε την περιπέτεια του σ’ ένα δημοσιογράφο ως εξής:

Καθώς ολοκλήρωνε την καθιερωμένη νυχτερινή περιπολία του  μέσα στις σκοτεινές σάλες και τις γαλαρίες του παλατιού, κρατώντας ένα φανάρι, διέκρινε στην Galerie d’Apollon μια μικρόσωμη ανθρωπόμορφη φιγούρα η οποία στεκόταν μπροστά σ’ ένα παράθυρο με σταυρωμένα τα χέρια και σκυφτό το κεφάλι,  σε μια στάση δηλαδή που δήλωνε μεγάλη στεναχώρια. Πιστεύοντας ότι είχε αιφνιδιάσει κάποιον διαρρήκτη, έκανε να κινηθεί εναντίον του αλλά η παρουσία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ο θυρωρός προσπάθησε να πείσει τον εαυτό του ότι οι αισθήσεις του τον είχαν ξεγελάσει αλλά όταν έφτασε τη μεγάλη σάλα του παλατιού (Grand Galerie) ξαναείδε την παράξενη φιγούρα η οποία φαινόταν να έχει την ίδια μελαγχολική στάση. Θυμήθηκε τότε τους θρύλους που κυκλοφορούσαν για τον Κόκκινο δαίμονα, το έβαλε στα πόδια και ξαναγύρισε με μερικούς συναδέλφους του για να ρίξουν όλοι μαζί μια δεύτερη ματιά. Αυτή τη φορά δεν είδαν τίποτα αλλά πρόσεξαν ότι ο ουρανός είχε αποκτήσει μια παράξενη κόκκινη λάμψη σαν από μια μεγάλη πυρκαγιά. Ύστερα πάντως από την πυρπόληση και την καταστροφή του παλατιού, η οπτασία δεν ξαναφάνηκε ποτέ.

Τι να πιστέψει κανείς από όλα αυτά; Ήταν ο παράξενος «Κόκκινος Άνθρωπος» απλά και μόνο ένας αστικός μύθος της εποχής; Ένα δημιούργημα αποκρυφιστικών τελετών που ίσως λάμβαναν χώρα μέσα στα μυστικά δώματα και τα περάσματα του παλατιού; Μήπως η παρουσία του σχετιζόταν με το γεγονός ότι το Palace de Tuileries είχε χτιστεί σε χώρο όπου από τα προ-ρωμαϊκά χρόνια στεγάζονταν μεταλλευτικοί φούρνοι και λατρείες υποχθόνιων θεοτήτων;  Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι εμφανίσεις του συνιστούν ένα ακόμα μικρό αίνιγμα της ιστορίας που μάλλον δεν θα εξιχνιαστεί ποτέ….

 

Πηγές:

Tags: Le Petit Homme Rouge , Louis Mathieu Mole , Palais de Tuileries , Αίγυπτος , αίνιγμα , αλλόκοτο , Άνθρωπος , αποκρυφισμός , αριστοκρατία , βασιλιάς , Γαλλία , Γη , δαίμονας , δημοσιογράφος , διάδρομος , δολοφονία , δόξα , εισβολή , εκστρατεία , εκτέλεση , εξαιρέσεις , εξαφάνιση , εξέγερση , εξουσία , επίθεση , επιτυχία , εποχή , ευγενείς , Ευρώπη , θάνατος , θεότητα , Θρύλος , θυρωρός , ιστορία , καθολικοί , καμένη γη , καριέρα , κόκκινο , κόσμος , Κτήριο , Λάμψη , Μαρία Αντουανέτα , μάρτυρας , Μάχη , Μεγάλος Ναπολέοντας , μπουντρούμι , μύθος , νάνος , Ναπολέοντας , νησί , νησί της Αγίας Ελένης , νύχτα , ολπές , ον , οντότητα , ουρανός , όχλος , Παιδί , παλάτι , παράθυρο , Παράξενο , Παρίσι , πείνα , περάσματα , περιπολία , πλάσμα , πλάσματα , πληροφορία , πυρκαγιά , πυρπόληση , Ρωσία , σατανάς , Σηκουάνας , σκοτάδι , στέψη , στοιχειό , στρατός , συμφορά , σφαγές , τελετή , Υπερφυσικό , φανάρι , Φάντασμα , φόνος , Φοντενεμπλό , φρουρός , χειμώνας

Έρικ Σμυρναίος

Δημοσιεύτηκε 11 Απριλίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.