Ο Θανατηφόρος Εραστής

”Πρόκειται για ένα ξωτικό που δρα ως σεξουαλικός βρικόλακας. Εντοπίζει το θύμα του ανάμεσα στο ανθρώπινο πλήθος, συνήθως μια νέα άπειρη και μοναχική κοπέλα και την πλησιάζει. Επειδή κατέχει τα δώρα της μεταμόρφωσης (Αγγλιστί Shapeshifting) και της τηλεπάθειας, υιοθετεί τη μορφή του άνδρα των ονείρων της.”

24 Ιουνίου 2021

Η Κέλτικη λαογραφία μπορεί επάξια να διεκδικήσει τον τίτλο μιας παράδοσης που υφαίνει περίπλοκα, φαντασμαγορικά και ολοζώντανα τοπία, τα οποία κατοικούνται από μια πληθώρα έλλογων πλασμάτων ανάμεσα στα οποία, κάποια είναι εντελώς αδιάφορα, κάποια φιλικά και κάποια εχθρικά προς τους ανθρώπους. Κυρίαρχη θέση στο πολύχρωμο πανόραμα αυτής της μυθικής κοσμοθεωρίας, κατέχουν τα ξωτικά (fairy). Πρόκειται για πλάσματα με υπερφυσικές δυνάμεις που ζουν σε έναν κόσμο παράλληλο με αυτόν όπου κατοικεί η ανθρωπότητα και που συχνά αλληλεπιδρούν μαζί της. Οι παλιοί κάτοικοι των βρετανικών νησιών, αλλά και πολλών άλλων χωρών του κόσμου, τα αντιλαμβάνονταν ως όντα εντελώς πραγματικά, δυνητικά πολύ επικίνδυνα, σε βαθμό τέτοιο ώστε να αναφέρονται σε αυτά με όρους ευφημιστικούς πχ (“the gentry”) (“the good people”.) Στον Ελλαδικό χώρο αντίστοιχα, σε ανάλογες νεοελληνικές παραδόσεις, οι νεράιδες και τα ξωτικά αποκαλούνταν «καλοκυράδες,» ένας όρος ο οποίος είναι ξεκάθαρα εξευμενιστικός.

Σύμφωνα με τις σχετικές παραδόσεις, οι σχέσεις της ανθρωπότητας με αυτές τις οντότητες βρίσκονται σε ένα στάδιο ανήσυχης ανακωχής. Είναι δυνατόν να συνυπάρξουμε ειρηνικά μαζί τους αν σεβόμαστε τους χώρους και τα δέντρα που θεωρούν ιερά και αν τους παρέχουμε πρόθυμα τη βοήθειά μας όποτε τη χρειαστούν.

Κάποια από αυτά ωστόσο είναι από τη φύση τους εντελώς επικίνδυνα και οποιαδήποτε αλληλεπίδραση μαζί τους καταλήγει πάντα στο θάνατο. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της κατηγορίας πλασμάτων είναι ο Ghancanah, ο οποίος τρέφεται από τα συναισθήματα που προκαλεί στις κόρες των ανθρώπων.

Πρόκειται για ένα ξωτικό που δρα ως σεξουαλικός βρικόλακας. Εντοπίζει το θύμα του ανάμεσα στο ανθρώπινο πλήθος, συνήθως μια νέα άπειρη και μοναχική κοπέλα και την πλησιάζει. Επειδή κατέχει τα δώρα της μεταμόρφωσης (Αγγλιστί Shapeshifting) και της τηλεπάθειας, υιοθετεί τη μορφή του άνδρα των ονείρων της. Αρχικά θα τραβήξει την προσοχή της με το σταθερό του βλέμμα μέσα στο οποίο αστράφτει μια σπίθα κατεργαριάς και απόκρυφων υποσχέσεων. Στη συνέχεια θα πιάσει την κουβέντα με το θύμα του χρησιμοποιώντας μια φωνή που ακούγεται απαλή πλούσια και γοητευτική. Τα λόγια του είναι αβρά και έξυπνα, κολακευτικά όταν χρειάζεται και προκλητικά, αλλά πάντοτε μακριά από τα αποτρεπτικά όρια της αγένειας. Όταν καταφέρει να γεφυρώσει την απόσταση που τον χωρίζει από το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του, το διακριτικό άρωμα που εκπέμπει, λειτουργεί μεθυστικά, διαβρώνει τις αντιστάσεις της λείας του και του επιτρέπει να ανταλλάξει μαζί της το πρώτο φιλί.

Από εκείνη τη στιγμή, η μοίρα της γυναίκας που βυθίζεται στην αγκαλιά του, είναι προδιαγεγραμμένη: Στην αρχή θα την ταξιδέψει στον μακάριο κόσμο ενός ερωτικού παράδεισου: Το μεταξένιο δέρμα του, η μυρωδιά του, τα γλυκά του λόγια και το γερό κορμί του θα ξυπνήσουν μέσα της συναισθήματα αγάπης, παθολογικής λατρείας και ολοκληρωτικής υποταγής. Για τον Ghancanah, ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι παρά η αρχή του γεύματός του. Θα τραφεί από αυτά τα συναισθήματα και τις ενέργειες που ξυπνάνε στο γυναικείο κορμί, θα ζευγαρώσει με το θύμα του πολλές-πολλές φορές ώστε να τα οξύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό και ξαφνικά, όταν η γυναίκα που έχει τυλίξει στα δίχτυα της γοητείας του αγγίξει την κορυφογραμμή ενός ερωτικού παραληρήματος, θα την εγκαταλείψει. Θα εξαφανιστεί.

Εκείνη θα μείνει μόνη. Ακαριαία, η ευτυχία της θα μετατραπεί αρχικά σε τρόμο, μετά σε φρίκη και τελικά σε απελπισία. Εκείνος, για να παρατείνει το μαρτύριό της, θα την επισκέπτεται στα όνειρά της και καθώς εκείνη θα ξυπνάει κάθε φορά ακόμα πιο μόνη, θα βυθίζεται όλο και πιο πολύ στο έρεβος μιας απόγνωσης δίχως λύτρωση.

Σταδιακά η κατάθλιψη θα την τυλίξει σαν παγερό σάβανο. Θα αποσυρθεί από μια ζωή που έχει γίνει γκρίζα και αδιάφορη χωρίς τον εραστή της και οι σκέψεις της θα παγιδευτούν σε μια αυτοκαταστροφική δίνη εμμονής. Όσο εκείνος θα εμφανίζεται όλο και λιγότερο στα τοπία των ονείρων της, εκείνη θα τον αποζητά όλο και πιο πολύ, ολόκληρο το είναι της θα εστιαστεί σε μια καυτή βελόνα μιας μαρτυρικής αναμονής. Οι άνθρωποι που την περιβάλλουν θα προσέξουν την αλλαγή, αρχικά στη συμπεριφορά και μετά στην εμφάνισή της. Η άτυχη γυναίκα θα γίνει άκεφη και υποτονική, αδιάφορη για τα πάντα. Η όψη της θα σκοτεινιάσει. Θα πάψει να φροντίζει την εμφάνισή της, θα χάσει βάρος και τελικά, κάποια στιγμή θα αρρωστήσει.

Και δεν θα μάθει ποτέ ότι ο θεσπέσιος εραστής της τρέφεται βουλιμικά από τα φριχτά της συναισθήματα, με την ίδια μανία που κατανάλωνε την ερωτική της ευδαιμονία.

Κάποια στιγμή εκείνη θα πεθάνει. Και αν στο μεταξύ δεν έχει εκμυστηρευτεί σε κανέναν το αίτιο της δυστυχίας της, ο θάνατός της θα αποδοθεί σε κάποια ψυχική διαταραχή ή σε κάποιο ανεξήγητο σύνδρομο.

Και ο Ghancanah θα αρχίσει να αποζητά το επόμενο θύμα του.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η παραπάνω δοξασία στηρίζεται σε περιπτώσεις γυναικών που σε κάποια παλαιότερα και πολύ πιο σκοτεινά και καταπιεστικά χρόνια,  όντως πέθαναν εξαιτίας κάποιας ερωτικής απογοήτευσης ή εξαιτίας χρόνιων ασθενειών για τις οποίες τότε δεν υπήρχε καμία απολύτως εξήγηση.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς παρά να συγκρίνει αυτές τις ιστορίες με αντίστοιχες παραδόσεις που υπάρχουν σε όλες τις αρχαίες κουλτούρες της ανθρωπότητας οι οποίες κάνουν λόγο για υπερφυσικές οντότητες που τρέφονται από την σεξουαλική ενέργεια των ανθρώπων και τους απομυζούν μέχρι θανάτου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα γνωστά σε πολλούς Incubus και Succubus, ενώ αρχετυπική φιγούρα με αρχέγονες ρίζες και ανάλογες προτιμήσεις αποτελεί η Λίλιθ, η σκοτεινή πρώτη γυναίκα του βιβλικού Αδάμ.

Για καλό και για κακό πάντως, όσες κυρίες διαβάσετε αυτό το άρθρο, αν συναντήσετε τυχαία κάποιον γοητευτικό ξένο που μοιάζει να σας έχει βάλει στο μάτι και να σας χαμογελά γεμάτος υποσχέσεις, να έχετε στο νου σας τα εξής: Καταρχήν ο Ghancanah αντιπαθεί το ταμπάκο και όλα τα παράγωγα αυτού. Αν λοιπόν ανάμεσα στα μακριά του δάχτυλα φωλιάζει ένα σβηστό τσιγάρο, προσέξτε πολύ. Επίσης, αν μοιάζει υπερβολικά τέλειος για να είναι αληθινός, αν κάτι επάνω του σας συνεπαίρνει και αν, όταν βρίσκεται κοντά του, ο κόσμος μοιάζει να αλλάξει κατά τρόπο μαγικό, θα πρέπει να ανησυχήσετε πολύ. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η τελειότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν ανήκει σε αυτόν τον κόσμο. Στην πραγματικότητα μάλιστα, είναι οι ατέλειες των ανθρώπων που τους κάνουν ενδιαφέροντες. Η τελειότητα είναι καταστροφική γιατί σηματοδοτεί το τέλος μιας εξελικτικής πορείας. Η τελειότητα δεν μπορεί να αλλάξει.

Επομένως, η συμβουλή μου είναι η εξής:

Θαυμάστε τον εκθαμβωτικό ξένο όσο θέλετε, αλλά από μακριά. Απομακρυνθείτε από κοντά του χαμογελώντας και εσείς ευγενικά, αλλά με τη σκέψη ότι βρίσκεστε αντιμέτωπες με μια γοητευτική κόμπρα.

Και αν όλα πάνε καλά, ίσως καταφέρετε να ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που επέζησαν για να αφηγηθούν την παράξενη εμπειρία τους…

Tags: article , death , elf , fairy , Ghancanah , Incubus , mythology , shapeshifter , Shapeshifting , Succubus , The Weird Side Daily , twsd , weird article , αλλαγή , άντρας , άρθρο , άρθρο φανταστικού , γυναίκα , δοξασία , εραστής , Έρικ Σμυρναίος , έρωτας , θάνατος , κατάθλιψη , μεταμόρφωση , μυθολογία , ξωτικά , σεξουαλικός βρικόλακας , τηλεπάθεια

Έρικ Σμυρναίος

Δημοσιεύτηκε 24 Ιουνίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.