Qalupalik, η σατανική “γοργόνα” της Αρκτικής

“Η Qalupalik είναι η αντίστοιχη γοργόνα των Ινούιτ, μια μυθική μορφή που θα θύμιζε τις Σειρήνες της Ελληνικής μυθολογίας. Εκείνη όμως δεν φημίζεται για τη σαγηνευτική ομορφιά που υπνωτίζει τους ναυτικούς και τους ψαράδες”.

Κάθε λαός και κοινότητα που έχει αναπτυχθεί κοντά στο νερό έχει τους δικούς του μύθους και θρύλους για τα πλάσματα που κατοικούν σε αυτό, είτε αρκετά καλόβουλα για να τους βοηθούν στο ψάρεμα και στην παροχή νερού στις καλλιέργειές τους, είτε αρκετά κακόβουλα για να πνίγουν ανθρώπους σε αυτό. Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, και οι Ινούιτ, που για εκατοντάδες χρόνια κατοικούσαν και κατοικούν στον αφιλόξενο παγωμένο Βορρά έχουν τους δικούς τους θρύλους να αφηγηθούν. Ένας από αυτούς είναι της Qalupalik (kah-loo-pah-leet).

Η Qalupalik είναι η αντίστοιχη γοργόνα των Ινούιτ, μια μυθική μορφή που θα θύμιζε τις Σειρήνες της Ελληνικής μυθολογίας. Εκείνη όμως δεν φημίζεται για τη σαγηνευτική ομορφιά που υπνωτίζει τους ναυτικούς και τους ψαράδες. Αντίθετα, η Qalupalik είναι ένα ανατριχιαστικό ανθρωπόμορφο λιγνό πλάσμα, με πράσινο δέρμα γεμάτο λέπια και μακριά, γαμψά νύχια. Τα δάχτυλά της, ενωμένα μεταξύ τους με μία μεμβράνη που επιτρέπει το αποτελεσματικότερο κολύμπι, δεν την εμποδίζουν από το να τα χρησιμοποιεί για το ανελέητο κυνήγι της. Τα χαρακτηριστικά μακριά μαύρα μαλλιά της καλύπτουν το σατανικό της πρόσωπο με τα μάτια που δεν κλείνουν ποτέ και τα αυτιά που δεν παύουν να ακούν, γιατί η Qalupalik παραμονεύει διαρκώς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της θάλασσας για τα αθώα θύματά της.

Οι Ινούιτ παρακαλούν τα παιδιά τους να μην πλησιάζουν κοντά στο νερό, παρά τους μυστηριώδης ήχους που ίσως ακούσουν να έρχονται από αυτό. Όπως και με τους θρύλους εκατοντάδων άλλων πλασμάτων απ’ όλο τον κόσμο, οι γονείς τα προειδοποιούν πως όσα παιδιά δεν δείχνουν σεβασμό στους μεγαλύτερους ή δεν κάνουν τις δουλειές που τους έχουν ανατεθεί και πάνε στις ακτές για να παίξουν με τον πάγο, βρίσκουν τραγικό τέλος γιατί η Qalupalik τα περιμένει να τα τραβήξει στον παγωμένο ωκεανό.

Φορώντας ένα παλτό, παρόμοιο με τα παραδοσιακά των Ινούιτ γυναικών τα οποία έχουν ειδική προσθήκη στο πίσω μέρος για να κουβαλούν τα μωρά τους στην πλάτη, η Qalupalik ενεδρεύει στις ακτές αναμένοντας τα άτακτα παιδιά να πλησιάσουν. Μια άσχημη μυρωδιά θείου την περιβάλλει και μπορεί να μαρτυρήσει την παρουσία τους σε κάποιον έμπειρο ενήλικο αλλά τα παιδιά την αγνοούν, ή δεν την μυρίζουν καν. Παρασυρμένα από το βουητό που βγαίνει από το παραμορφωμένο λαρύγγι της, πλησιάζουν το νερό γεμάτα περιέργεια για να βρουν την πηγή του ήχου. Σκύβοντας όμως πάνω του, το μόνο που προλαβαίνουν να αντικρίσουν είναι δύο φρικιαστικά χέρια που το αρπάζουν και το τραβούν στο βυθό. Μερικές ιστορίες υποστηρίζουν πως η Qalupalik δεν περιορίζεται μόνο στην παθητική ενέδρα. Όταν τα παιδιά πατούν πάνω σε κομμάτια πάγου εκείνη είτε τα χτυπάει από κάτω με τα πόδια της με σκοπό να τα σπάσει, είτε τα κουνάει απότομα για να τα κάνει να χάσουν την ισορροπία τους και να γλιστρήσουν. Σε κάθε περίπτωση, μόλις πέσουν στα παγωμένα νερά, η Qalupalik τα τοποθετεί στη θήκη στην πλάτη της και οδεύει προς τον σκοτεινό βυθό.

Κάποια παιδιά τα καταβροχθίζει για να ικανοποιήσει την τεράστια πείνα της και να έχει αρκετή ενέργεια για να μπορεί να συνεχίσει το κυνήγι. Άλλα, τα κρατάει αιχμάλωτους κάτω από τον πάγο. Με το βουητό που προηγουμένως τα είχε παρασύρει στην φρικαλέα αγκαλιά της, τώρα τα νανουρίζει με σκοπό να τα κρατήσει μαζί της για χρόνια και να τρέφεται από την νιότη τους με σκοπό να μένει εκείνη αιώνια νέα. Κανένα από τα θύματά της δεν επέστρεψε ποτέ από το παγωμένο της βασίλειο.

Ο τρόμος που έχει σκορπίσει η Qalupalik πρέπει να είναι αρκετός για να κρατήσει κάθε παιδί μίλια μακριά από το νερό και να μην προκαλέσει απώλειες στους γονείς. Ωστόσο, αν κάποιο είναι αρκετά θαρραλέο για να δοκιμάσει, εκείνη θα είναι πάντα εκεί, συνεχίζοντας πιστά την παράδοση.

 

Main Image Reference

Tags: kah-loo-pah-leet , Qalupalik , The Weird Side Daily , weird , Αγγελική Παπανικήτα , αιχμάλωτος , αλλόκοτο , ανθρωπόμορφο , άτακτα , βορράς , βουητό , βυθός , γοργόνα , δέρμα , δολοφονία , ελληνική μυθολογία , ενέδρα , ήχος , θάλασσα , θείο , Θρύλοι , Θρύλος , θύμα , θύματα , Ινούιτ , ιστορία , ιστορίες , κακόβουλο , καλόβουλο , κυνήγι , μαλλιά , μαύρο , μορφή , μύθοι , μυθολογία , μύθος , μυστήριο , μυστηριώδες , νερό , νιότη , ομορφιά , ον , πάγος , Παιδί , παιδιά , παλτό , πείνα , περιέργεια , πλάσμα , πλάσματα , σατανική , σατανικό , σεβασμός , Σειρήνα , τέρας , τέρατα , τρόμος , Φόβος , φόνος , ψαράς , ψύχος

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 17 Μαρτίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.