Tales from the Loop και Simon Stålenhag: ρετρο-φουτουριστικές ιστορίες

“Για τους λάτρεις του είδους η σειρά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουμε την επιστημονική φαντασία από μια ελαφρώς διαφορετική σκοπιά. Και για όσους δεν είναι της επιστημονικής φαντασίας, είναι ένα κάλεσμα προς εξερεύνηση νέων μονοπατιών πέρα από τις συμβάσεις του είδους…”

14 Ιουνίου 2020

Για μας τους λάτρεις του υπερφυσικού, της φαντασίας (επιστημονικής ή μη), του παράξενου, τα τελευταία τηλεοπτικά χρόνια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά γόνιμα.

Την παρατήρηση αυτή έρχεται να ενισχύσει μια νέα σειρά που έκανε πρεμιέρα στο Amazon Prime στις 3 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Το “Tales from the Loop” πρόκειται για μια τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που συγκροτείται από οχτώ αυτοτελή επεισόδια, και που ωστόσο ακολουθούν μια κεντρική ιδέα/πλοκή. Είναι μια σειρά που δεν μπορεί κανείς να την τοποθετήσει μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, με ρυθμό και ατμόσφαιρα που θυμίζουν κάτι από τον “Δεκάλογο” του Krzysztof Kieślowski.

Η μουσική της σειράς, από τον προσωπικό μου αγαπημένο Philip Glass και τον Paul-Leonard-Morgan, είναι μαγική. Μελαγχολικές νότες, μελωδίες που ταξιδεύουν και που ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος της σειράς η οποία ωσάν ήρεμη δύναμη σηκώνει στις πλάτες της υπαρξιακά ερωτήματα και προβληματισμούς χωρίς πάντα να δίνει τις απαντήσεις. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει από τη μεριά του ο θεατής. Να απαντήσει μόνος του, αν μπορεί, ή να εγκλωβιστεί μέσα σε σπείρα σκέψεων που είτε γεννήθηκαν με αφορμή την σειρά, είτε προϋπήρχαν και βρήκαν πρόσφορο έδαφος να ανθίσουν.

Η αφήγηση είναι γραμμική αλλά δεν ακολουθεί πάντα την δομή του Αριστοτέλη, και μ’ αυτό εννοώ μην περιμένετε πάντα λύτρωση στο τέλος. Κάποιες ιστορίες μένουν μετέωρες μέσα στην θλίψη τους ως τραγικές συνέπειες μη αναστρέψιμων πράξεων και αποφάσεων.

Η μόνη σύμβαση εδώ είναι το λυρικά αντισυμβατικό των ιστοριών. Οι ιστορίες διαδραματίζονται σε μια μικρή πόλη των Η.Π.Α. όπου επιστήμονες προσπαθούν να ξεκλειδώσουν το μυστήριο της ζωής. Η φαντασία απογειώνεται και το υπερφυσικό αποτελεί το μέσο για να νιώσουμε την αγωνία των χαρακτήρων. Μέσα από τα παράξενα που ζουν, μπορούμε και ταυτιζόμαστε.

Η σειρά “Tales from the Loop” είναι βασισμένη στο έργο του Σουηδού καλλιτέχνη Simon Stålenhag ο οποίος είναι γνωστός για τις εικόνες ποιμενικής ηρεμίας εξελισσόμενες μέσα στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας.

Ο Stålenhag γεννήθηκε το 1984 και είναι ζωγράφος, μουσικός και σχεδιαστής. Ειδικεύεται στη δημιουργία ρετρο-φουτουριστικών ψηφιακών εικόνων επηρεασμένος από την μελαγχολική νοσταλγία που απορρέει η Σουηδική επαρχία. Μεγάλωσε σε επαρχιακή πόλη έξω από τη Στοκχόλμη και τα έργα του είναι ένας συνδυασμός των παιδικών του εικόνων με θέματα επιστημονικής φαντασίας.

Τα φουτουριστικά έργα του “Tales from the Loop” (2014) και “Things from the Flood” (2016) εστιάζονται γύρω από την κατασκευή ενός υπερ-επιταχυντή σωματιδίων που ονομάζεται Loop. Όπως έχει πει κι ο ίδιος σχετικά με τις επιρροές του:

«Από το 1950 [η Σουηδική] κυβέρνηση λίγο έξω από τη Στοκχόλμη, διεξάγει έρευνα γύρω από έναν τεράστιο επιταχυντή ηλεκτρονίων σε υπόγειες ερευνητικές εγκαταστάσεις. Αν και κατά τις δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70 όλα λειτουργούσαν σωστά, το σύστημα άρχισε να διαβρώνεται και όταν αυτό συμβαίνει ακολουθούν άσχημες καταστάσεις. Οι εικόνες που δημιουργώ περιστρέφονται γύρω από τις ζωές των κατοίκων μιας τέτοιας πόλης και πως οι ζωές τους επηρεάζονται από την φθορά και την παρακμή ενός τέτοιου επιστημονικού και τεχνολογικού ογκόλιθου».

Ωστόσο τα έργα του Stålenhag δεν είναι φουτουριστικά με την έννοια ότι προβλέπουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Κανένα από τα έργα του δεν απευθύνεται στο μέλλον, παρά στο παρελθόν. Τόσο στο βιβλίο του, όσο και στην τηλεοπτική σειρά, υπάρχει μια λεπτή μεμβράνη που διαχωρίζει τον κόσμο των παιδιών από αυτή των ενηλίκων, οι οποίοι έχουν μια καλύτερη εικόνα από το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στις ερευνητικές εγκαταστάσεις του Loop.

Στη σειρά μεταφερόμαστε στην πόλη Mercer, Ohio όπου βρίσκονται τα υπόγεια εργαστήρια πειραματικής φυσικής, The Loop. Τι είναι το The Loop αλήθεια; Ένα συνονθύλευμα τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων και εγκαταστάσεων ή το αποτέλεσμα εξωγήινης τεχνολογίας ή τεχνολογίας από άλλη διάσταση; Όποια και αν είναι η προέλευση του The Loop, οι επιστήμονες έχουν ένα και μόνο σκοπό, να ξεκλειδώσουν το μυστήριο της ζωής.

Το πρώτο επεισόδιο με επιτυχία μας παρασύρει στο κλίμα της σειράς καθώς παρακολουθούμε ένα μικρό κορίτσι να βρίσκεται προς αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της. Μέσα από καταπληκτική φωτογραφία και τη μουσική που πλαισιώνουν το επεισόδιο, διαπιστώνουμε ότι η αναζήτηση της μητέρας της μικρής δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, αντίθετα είναι εξαιρετικά πολύπλοκη καθώς εμπλέκονται μηχανισμοί κβαντικής φυσικής (αυτό τουλάχιστον κατάλαβα εγώ). Η ερμηνεία του Jonathan Pryce είναι λυρικά σιωπηλή και χαρακτηριστική, απόλυτα εναρμονισμένη με την αισθητική της σειράς. Είναι ένα επεισόδιο που καθηλώνει και μας καλεί να πάμε παρακάτω. Η σειρά ωστόσο δεν ενδείκνυται για binge watching καθώς οι περισσότεροι από μας θα χρειαστούμε το χρόνο μας να επεξεργαστούμε το βάθος της ιστορίας και την ομορφιά των εικόνων που μόλις παρακολουθήσαμε.

Καλλιτέχνες όπως ο Stålenhag μας καλούν να σκεφτούμε πέρα από το συμβατικό εμπνεόμενοι από το συνηθισμένο και το κοινότυπο. Για τους λάτρεις του είδους θεωρώ πως η σειρά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουμε την επιστημονική φαντασία από μια ελαφρώς διαφορετική σκοπιά. Και για όσους δεν είναι της επιστημονικής φαντασίας, είναι ένα κάλεσμα προς εξερεύνηση νέων μονοπατιών πέρα από τις συμβάσεις του είδους. Όπου και αν ανήκετε, δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να πειραματιστεί και να προβληματιστεί μέσα από νέες αφηγηματικές διαδρομές που εν τέλει είναι τόσο διαφορετικές όσο και ίδιες, καθώς τα ερωτήματα που πραγματεύονται είναι διαχρονικά και αδιάλειπτα.

 

 

 

Πηγές: imdb.com, indiewire.com, theverge.com, Wikipedia.com, wired.com, theguardian.com, collider.com

 

Tags: Jonathan Pryce , Krzysztof Kieślowski , Mercer , Ohio , Paul-Leonard-Morgan , Philip Glass , Simon Stålenhag , Tales from the Loop , The Loop , The Weird Side Daily , αγωνία , Άνθρωπος , ανθρωπότητα , άρθρο , Αριστοτέλης , αφήγηση , Δεκάλογος , διάσταση , δομή , δύναμη , εγκατάσταση , εικόνα , Έλενα Κοτσιλίτη , εξωγήινος , επαρχία , επεισόδια , επιστήμη , επιστήμονες , Επιστημονική Φαντασία , επιταχυντής ηλεκτρονίων , επίτευγμα , εργαστήρια πειραματικής φυσικής , έρευνα , ερωτήματα , Ζωγράφος , ζωή , ΗΠΑ , θεατής , θλίψη , ιστορία , ιστορίες , καλλιτέχνες , κλίμα , Κορίτσι , λύτρωση , Μέλλον , μελωδία , μητέρα , Μουσική , μουσικός , μυστήριο , νοσταλγία , νότα , νότες , Παράξενο , παρελθόν , πλοκή , προβληματισμός , ρετρο-φουτουριστικό , σειρά , Σκέψη , σκοπιά , Σουηδία , σπείρα , Στοκχόλμη , σχεδιαστής , ταινία , Ταινίες , Τέλος , τεχνολογία , Τηλεοπτική Σειρά , Τηλεόραση , Υπερφυσικό , ύφος , φαντασία , φθορά , χαρακτήρας , χαρακτήρες

Έλενα Κοτσιλίτη

Δημοσιεύτηκε 14 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.