Ο Παναγιώτης Δεληγιάννης είναι ένας από τους νεότερους συγγραφείς που έχουν ξεχωρίσει στον χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού και όχι μόνο. Μετά την εξαιρετική επιτυχία του πρώτου βιβλίου της σειράς «Ο Στόχος», κυκλοφόρησε και το δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τον υπότιτλο «Δευτέρα Παρουσία» το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κατακτά με γοργούς ρυθμούς το αναγνωστικό κοινό. Καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τον Παναγιώτη για τα βιβλία του, τη λογοτεχνία και τη συγγραφή στην ακόλουθη συνέντευξη!
Καλησπέρα Παναγιώτη! Σε ευχαριστούμε πολύ που μας παραχωρείς αυτή τη συνέντευξη.
Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή.
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη συγγραφή;
Το ταξίδι μου με τις λέξεις ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μου άρεσε να σκαρώνω ιστορίες σε κόσμους φανταστικούς.
Έχεις έναν γιο, εργάζεσαι, ενώ ταυτόχρονα είσαι και συγγραφέας. Πόσο εύκολα συνδυάζονται όλα αυτά;
Καθόλου εύκολα. Οι δουλειές μου είναι απαιτητικές και κουραστικές (κυρίως σωματικά). Τον ελεύθερο μου χρόνο τον αφιερώνω αποκλειστικά στην οικογένειά μου, οπότε για την ώρα η συγγραφή έχει μείνει αρκετά πίσω.
Τι σου προσφέρει σε πνευματικό επίπεδο η συγγραφή;
Ηρεμία και αποσυμπίεση. Η αποτύπωση των σκέψεών μου στο (ψηφιακό) χαρτί, είναι ο μόνος τρόπος να χαλιναγωγήσω όλα όσα τριγυρίζουν στο μυαλό μου καθημερινά.
Χαρά και ελευθερία. Κάθε φορά που γράφω, αισθάνομαι σαν ένας μικρός θεός που μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει, με μοναδικό όριο τη φαντασία του.
Ικανοποίηση. Αυτή έρχεται σε δύο κύματα. Η εσωτερική ικανοποίηση της πετυχημένης μου ανάγκης να εκφραστώ. Και η εξωτερική είναι οι αναγνώστες που αγκαλιάζουν τα έργα μου.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς και κατά πόσο θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει στον τρόπο γραφής σου;
Η απάντησή μου αλλάζει χρόνο με τον χρόνο, καθώς ανακαλύπτω όλο και περισσότερους συγγραφείς .
Ο πρώτος συγγραφέας που αγάπησα και με εισήγαγε στον μαγικό χώρο της λογοτεχνίας είναι ο Ρόαλντ Νταλ. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα στη ζωή μου, η Ματίλντα, ήταν το σπίρτο που άναψε μέσα μου την αγάπη για τα βιβλία. Πόσο με επηρέασε; Μου άλλαξε τη ζωή. Με έκανε να δω πως η φαντασία δεν έχει όρια. Ο Ρόαλντ Νταλ, με έχει κάνει τον άνθρωπο που είμαι σήμερα και αυτό το λέω χωρίς ίχνος υπερβολής.
Επειδή η λίστα είναι μεγάλη, θα πω τον τελευταίο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
Ο Yuval Noah Harari, ο συγγραφέας του Homo Sapiens. Τα έργα του θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία, αντικαθιστώντας τα μαθήματα των θρησκευτικών και της κοινωνιολογίας.
Ποιο θεωρείς ότι είναι το στοιχείο που σε ελκύει περισσότερο στο φανταστικό;
Στον κόσμο του φανταστικού μπορείς να συναντήσεις τα πάντα, αυτή είναι και η μαγεία του. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχουν φυσικοί νόμοι που να σε εμποδίζουν να κάνεις οτιδήποτε. Τα όρια και τους κανόνες τα βάζει ο συγγραφέας. Εκεί μπορείς να διαβάσεις λοιπόν πράγματα, που δεν θα μπορούσαν να συμβούν ποτέ στον πεζό κόσμο που ζούμε. Παραφράζοντας λοιπόν την ηρωίδα μου τη Λάουρα, θα έλεγα πως : «Η φαντασία, είναι η ζάχαρή μου σε στιγμές ψυχικής υπογλυκαιμίας».
Κάποιοι άνθρωποι του χώρου της λογοτεχνίας είναι ιδιαίτερα κριτικοί απέναντι στο συγκεκριμένο είδος, προβάλλοντας συχνά την έλλειψη βαθύτερων νοημάτων ως βασική αιτία. Παρόλα αυτά, αριστουργήματα όπως π.χ. έργα του Κινγκ και του Τόλκιν, έρχονται σε αντίθεση με αυτή την άποψη. Ποια είναι η άποψη σου για το εν λόγω ζήτημα;
Διαφωνώ. Παγκοσμίως , η λογοτεχνία του φανταστικού ανθεί. Όπως όλα τα είδη, έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους. Αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που την θεωρούν ρηχή λογοτεχνία.
Τι σε ενέπνευσε για τη δημιουργία της σειράς βιβλίων «Ο Στόχος»;
Η περιοχή που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ακόμα κατοικώ, έχει πλούσια αρχαία και νεότερη ιστορία. Περπατώντας στα δάση των βασιλικών κτημάτων, από κάποιες σκόρπιες σκέψεις, άρχισε με τον καιρό να παίρνει σάρκα και οστά η ιστορία που όλοι ξέρουμε πλέον ως στόχος. Οι ήρωες ξεπηδούσαν μπροστά μου, άλλοτε χαμογελαστοί, άλλοτε τρομαγμένοι και συντρόφευαν τους περιπάτους μου , μιλώντας μου για τη ζωή τους. Μια τυχαία μέρα, στο μακρινό παρελθόν, με έπεισαν πως έπρεπε να αποτυπώσω την ιστορία τους στο χαρτί για να την μάθει ο κόσμος. Μου εκμυστηρεύτηκαν, πως από αυτό εξαρτιόταν η τύχη της ανθρωπότητας. Και δεν είχαν άδικο…
Τι πρέπει να περιμένει κανείς διαβάζοντας την συνέχεια του πρώτου βιβλίου, με τίτλο «Δευτέρα Παρουσία»;
Θα πρέπει να είναι έτοιμος να ζήσει ένα ανατριχιαστικό ταξίδι που ξεκινά την εποχή του Σοφοκλή, περνάει από την Ρωμαιοκρατούμενη Ιουδαία, την εποχή της δημιουργίας του μεγαλύτερου ψέματος στην ανθρωπότητα, κάνει μια στάση στη Μεσαιωνική Ευρώπη και καταλήγει στις κατακόμβες του Βατικανού και της Δεκέλειας, στις αρχές του 1998. Όπως λέει και ο τίτλος: Η Δευτέρα Παρουσία είναι κοντά. Θα επιβιώσεις;
Ταυτίζεσαι με τους χαρακτήρες σου;
Δεν έχω άλλη επιλογή. Από τότε που μου είπαν την ιστορία τους και με έκαναν την μαριονέτα τους, ζω συνεχώς υπό τον φόβο τους.
Η συγγραφική σου δουλειά έχει αγκαλιαστεί από το αναγνωστικό κοινό. Περιέγραψε μας τα συναισθήματά σου σχετικά με αυτό.
Η αγάπη του αναγνωστικού κοινού, είναι η ηθική επιβράβευση του κόπου σου. Και ένα άτομο να αγαπήσει και να ταξιδέψει με το έργο σου, σημαίνει ότι κάτι καλό πέτυχες. Στόχος μου είναι οι αναγνώστες να αγαπήσουν γενικά το διάβασμα και να μεταδώσουν αυτό το υπέροχο μικρόβιο και στις επόμενες γενιές.
Ποια είναι τα συγγραφικά σου σχέδια για το μέλλον;
Να ξαναβρώ χρόνο για τη συγγραφή
Σε ευχαριστούμε πολύ!
Το δεύτερο βιβλίο της σειράς « O Στόχος» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Tags: book , books , Interview , weird , αλλόκοτο , άνθρωποι , βιβλία , βιβλίο , Δευτέρα παρουσία , Εκδόσεις Λιβάνη , Ημερολόγιο , θρίλερ , Λογοτεχνία , ο στόχος , ο στόχος: δευτέρα παρουσία , Ο Στόχος: Ημερολόγιο , Στόχος , Συγγραφέας , Συνέντευξη , Ψυχολογικό Θρίλερ
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.