Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μηνά Τσαμπάνη

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί του για τη συγγραφή, τη λογοτεχνία, τις επιρροές του και φυσικά για το Μωβ!

20 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Μηνάς Τσαμπάνης είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας, στιχουργός και αρθρογράφος. Στο παρελθόν μας έχει χαρίσει την πολύ όμορφη και πρωτότυπη ιστορία του Κόκκινου Μαχητή της Γης που αναμειγνύει τα anime με το ελληνικό στοιχείο. Το νέο του βιβλίο, το «Μωβ- Το Χρώμα της Λύπης», το οποίο συνυπογράφει μαζί με τον Εμμανουήλ Κομπάνη, αποτελεί μια ιστορία τρόμου που αντλεί από το σκεπτικό των creepypasta και δημιουργεί μία πλοκή με κοινωνικές και ανθρώπινες προεκτάσεις, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο και ταυτόχρονα απολαυστικό αποτέλεσμα. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί του για τη συγγραφή, τη λογοτεχνία, τις επιρροές του και φυσικά για το Μωβ!

Καλησπέρα Μηνά! Σε ευχαριστούμε πολύ που μας παραχωρείς αυτήν την συνέντευξη.

Ανταποδίδω τις ευχές με πολλή εκτίμηση και θέρμη και στα μέλη που συνθέτουν τη συντακτική ομάδα της σελίδας καθώς και στους επισκέπτες αναγνώστες. Θέλω πολύ να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το βήμα που μου δίνετε. Η σελίδα The Weird Side Daily είναι απλά υπέροχη!

Για όσους δε γνωρίζουν τον Μηνά Τσαμπάνη, πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου;

Είμαι ο Μηνάς Τσαμπάνης. Είναι τιμή μου και χαρά μου που γνωριζόμαστε. Είμαι Νοσηλευτής/Αποκλειστικός Νοσοκόμος και εργάζομαι σε γνωστό νοσηλευτικό ίδρυμα των Αθηνών τα τελευταία 18 χρόνια. Μου αρέσει η δημιουργία. Είτε με τη μορφή συγγραφής μιας ιστορίας, είτε με τη μορφή ενός σκίτσου είτε με τη μορφή ενός στίχου για τραγούδι. Καταπιάνομαι με την Επιστημονική Φαντασία και σε δεύτερο πλάνο, με τον Τρόμο. Θέλω όμως να δοκιμαστώ και σε άλλα λογοτεχνικά είδη όπως είναι η Κωμωδία, η οποία είναι ένα αρκετά απαιτητικό είδος.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη συγγραφή;

Ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς από διαφορετικά και φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους ερεθίσματα. Το εναρκτήριο λάκτισμά προέκυψε όταν άκουσα ένα λαϊκό τραγούδι, μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή, κάπου τον Οκτώβριο του 1996 στο αρτοποιείο που δούλευα.

Όταν μετά παρακολούθησα το πρώτο επεισόδιο μιας πολύ γνωστής σειράς κινουμένων σχεδίων από το κανάλι του ΑΝΤ1 αργότερα στο βίντεο, αποφάσισα ότι θέλω να γράφω τις ιστορίες ενός κοκκινοντυμένου μαυρομάλλικου αγοριού. Αυτό το μαυρομάλλικο αγόρι το ξέρετε ως Χικς… Ο Σίνγκ Χίκιους, ο Κόκκινος Μαχητής της Γης.

Τι σου προσφέρει σε πνευματικό επίπεδο η συγγραφή;

Θέτει τη φαιά ουσία μου σε κίνηση, αναγκάζει το μυαλό μου να επεξεργαστεί τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να προκύψει ένα σενάριο όσο το δυνατόν πιο άρτιο και ελκυστικό.

Πού εντοπίζεις συνήθως την έμπνευση;

Είναι ανάλογα με το είδος. Για ένα τραγούδι, η συναισθηματική μου κατάσταση έχει το πρώτο ρόλο. Όταν είμαι πεσμένος λόγου χάρη προκύπτει ο εν λόγω στίχος… Χαμένη η μάχη από χέρι, σπασμένη η νύχτα πάλι βρέχει. Χαμένος ο αγώνας που ήταν άνισος, απόψε κλειστά έχει ο παράδεισος.

Για ένα σκίτσο, χρειάζομαι ένα σημείο αναφοράς όπως είναι μια όμορφη εικόνα, μια δυναμική πόζα ενός ήρωα.

Για μια ιστορία, το θέμα έχει ποικιλία. Δεν ξέρω από πού θα προκύψει το ερέθισμα. Ο Χίκς, λόγου χάρη γεννήθηκε από το λαϊκό τραγούδι που ανέφερα πριν.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς και κατά πόσο θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει;

Ο Άρθουρ Κλάρκ και ο Κάρλ Σέηγκαν όπως ανάφερα πριν. Επίσης γοητεύομαι από τη τρέλα του Άλαν Μουρ. Δεν μπορώ να μην αναφέρω και τους Σταν Λι, Κρις Κλάρεμοντ, Ένιντ Μπλαήτον, Τζ.Κ Ρόουλιγκ, Ναόκο Τακείτσι, Ακίρα Τοριγιάμα.

Από Έλληνες διαβάζω αρκετούς. Ο Βασίλης Γιαννάκης, , ο Γιώργος Δάμτσιος, ο Μάριος Δημητριάδης, η Γιώτα Σταυρίδη, ο Παναγιώτης Δεληγιάννης , ο Νίκος Μηλιώρης, ο Γιάννης Τοτονίδης που πρόσφατα ανακάλυψα, και ο Κλέαρχος Σταματουλάκης με την λατρεμένη του Κοιμωμένη είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Επίσης θέλω να τονίσω ότι ο Eπιθεωρητής Μάρτιν του Πέτρου Κουτρουμπίλα ήταν μια πολύ όμορφη και γοητευτική ιστορία και περιμένω τη συνέχεια του. Θα ήθελα να τον δω και σε και κάτι διαφορετικό, όπως π.χ. body horror.

Το βιβλίο «Μωβ- Το Χρώμα της Λύπης» μας οδηγεί στα επικίνδυνα μονοπάτια του σκοτεινού ιστού. Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο θέμα;

Ζούμε στην ηλεκτρονική εποχή. Όλα διευθετούνται διαμέσου του Διαδικτύου. Ο Σκοτεινός Ιστός είναι επίπεδο του Διαδικτύου υπαρκτό, αμφιλεγόμενο, γεμάτο από κινδύνους το ίδιο θανάσιμους και τρομακτικούς όπως και τα πιο βδελυρά τέρατα. Κίνδυνοι οι οποίοι καιροφυλακτούν και στον Επιφανειακό και στον Βαθύ Ιστό.

Λόγου χάρη, το Silk Road στο οποίο έβρισκε κάποιος ό,τι πιο παράξενο, ως και διεστραμμένο, μπορεί να φανταστεί. Είναι υπαρκτό.

Τι είναι από που πιστεύεις ότι ελκύει τον άνθρωπο σε οτιδήποτε σκοτεινό (όπως π.χ. το Dark Web);

Η γοητεία του ρίσκου ίσως, η γοητεία που σου ασκεί το δαιδαλώδες και απύθμενο άγνωστο όσο και να σε τρομάζει ταυτόχρονα. Ή μάλλον, και πιθανολογώ ως και τη πιο πιθανή αιτία, το σκεπτικό του τύπου ‘’σιγά μη μου συμβεί αυτό’’.

Μια φιλική συμβουλή… Ποτέ μην υποτιμάς το απροσδόκητο.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις μέσα από το Μωβ;

Η επικοινωνία! Η καλή επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού επί πρωτίστως. Ξέρετε, δεν είναι μόνο το παιδί που οφείλει να σέβεται. Οφείλει και ο γονιός. Να ξέρει ο γονιός να πλησιάζει και να συζητά με το παιδί του, να το διδάξει. Όχι να το οριοθετήσει ή να το μειώνει χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες. Η πιο γελοία που έχω ακούσει είναι η εξής… ‘’Στην ηλικία σου εγώ….’’ Πραγματικά με εξοργίζει.

Να τονίσω ότι λάθη δεν έχει κάνει μόνο η Μέριλιν σε αυτή την ιστορία, έχουν κάνει πολλοί ακριβώς λόγω της λαθεμένης επικοινωνιακής τακτικής που ακολούθησαν.

Αν έπρεπε να δώσεις μία συμβουλή σε κάποιον προτού διαβάσει το βιβλίο, ποια θα ήταν αυτή;

Το τέλος που έχω γράψει είναι σοκαριστικό αλλά δεν το έγραψα με την ιδέα του shock value για να πουλήσει ή κάτι τέτοιο. Αυτός που θα θελήσει να σε αποτρέψει από το να κάνεις κάτι πολύ άσχημο, θα γίνει… ΟΦΕΙΛΕΙ να γίνει δυσάρεστος.

Έχεις κάποιο αγαπημένο creepypasta;

Ο Ιστός της Μαριάνα και ότι έχει να κάνει με Στενές Επαφές.

Πώς κρίνεις τη θέση του φανταστικού και του speculative fiction γενικότερα στη νεοελληνική λογοτεχνία;

Έχουμε δρόμο ακόμα αλλά η αρχή έχει γίνει. Βέβαια μεγάλο κατασταλτικό παράγοντα έχει παίξει και η κατάσταση με τη Πανδημία.

Ο Μηνάς Τσαμπάνης.

Ταυτόχρονα, ασχολείσαι με τη στιχουργία. Πώς αισθάνεσαι όταν ακούς τους στίχους σου να μετατρέπονται σε τραγούδια;

Το αίσθημα που σου δημιουργεί η συνειδητοποίηση ότι αποτελώ ένα πολύ μικρό τμήμα της δισκογραφίας μια υπέροχης ερμηνεύτριας είναι μεθυστικό. Ξέρω ότι έχω αφήσει κάτι πίσω μου σα παρακαταθήκη. Νομίζω ότι εθίστηκα!

Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω τη κ. Στέλλα Κονιτοπούλου και τον κ. Στέλιο Τζανετή που έβαλαν όλη τους τη τέχνη και τη καλλιτεχνική παιδεία για να γνωρίσετε το τραγούδι Ιθάκη. Ένα τραγούδι που κυκλοφορεί μέσω της Real Music και είναι αφιερωμένο στο βιβλίο Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών και τα τρία χρόνια της εξαιρετικής του πορείας στα βιβλιοπωλεία (στον Ιανό εξαντλήθηκε) άλλα και στις καρδιές των αναγνωστών.

Θέλω πολύ να βάλω και άλλα λιθαράκια στις δισκογραφίες πολλών λαϊκών ερμηνευτών.

Τι πρέπει να περιμένουμε από τα επόμενα βιβλία σου στο μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον, θα βρείτε ένα διήγημά μου στη συλλογή Κοσμικό Έρεβος που θα κυκλοφορήσει από την AllBooks. Μια συλλογή που φέρει τη σφραγίδα του κ. Χρήστου Κεσκίνη. Θα βρείτε και άλλους αξιόλογους συγγραφείς του Φανταστικού μέσα, ένας από αυτούς είναι και ο Βασίλης Γιαννάκης.

Τώρα, έχω κάνει focus στην επιστροφή του Κόκκινου Μαχητή μέσω ενός νέου λανσαρίσματος. Να το θυμάστε το όνομα αυτό γιατί, έχοντος καλώς των πραγμάτων και Θεού επιτρέποντος, σας ετοιμάζω μια έκπληξηηηη!

Μόνο να είναι καλά στην υγεία της η μητέρα μου και θα δείτε!

Σε ευχαριστούμε πολύ!

Να μου επιτρέψετε ΕΓΩ να ευχαριστήσω ΕΣΑΣ!

Να προσέχετε την υγεία σας, να προσέχετε το αγαπημένο σας πρόσωπο, όσα στραβά και να έχει.

Και τι λέτε; Είστε να πετάξουμε το κακό στην κόκκινη φλόγα της δικαιοσύνης;

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Μηνάς Τσαμπάνης.

Το βιβλίο του Μηνά Τσαμπάνη, «Μωβ- Το Χρώμα της Λύπης», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζενίθ και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Main Image Reference

Tags: book , books , Creepypasta , creepypasta βιβλίο , The Weird Side Daily , weird , αλλόκοτο , βιβλία , βιβλίο , Εκδόσεις Ζενίθ , Ελληνική Λογοτεχνία , Εμμανουήλ Κομπάνης , Επιστημονική Φαντασία , λογοτεχνία Τρόμου , Μηνάς Τσαμπάνης , Μηνάς Τσαμπάνης Εμμανουήλ Κομπάνης , Μηνάς Τσαμπάνης Ιθάκη , Μηνάς Τσαμπάνης Μωβ , Μηνάς Τσαμπάνης Συγγραφέας , Μωβ Το Χρώμα της Λύπης , Μωβ Χρώμα της Λύπης , Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης , Στέλλα Κονιτοπούλου , Στέλλα Κονιτοπούλου Ιθάκη , Συνέντευξη

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.