Κριτική Βιβλίου: «Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης»

Ένα βιβλίο-φόρος τιμής στην κουλτούρα των anime.

Όντας παθιασμένος με σειρές anime όπως το Dragon Ball και video games όπως το Dragon Quest και το Kingdom Hearts, η αισθητική του εξωφύλλου δεν θα μπορούσε να με αφήσει αδιάφορο. Τα εξαιρετικά σκίτσα από την Ελένη-Μαρία Βλαστού (Love Usagi) όσο και η περιγραφή του οπισθόφυλλου προμηνύουν ένα ιδανικό ταξίδι για τους λάτρεις των anime, της Ιαπωνικής κουλτούρας και του φανταστικού. Με ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση και προσμονή να συναντήσω αινιγματικούς υπερήρωες και παντοδύναμους κακούς, αφέθηκα στα μονοπάτια που μας οδηγεί η ιδιαίτερη πένα του Μηνά Τσαμπάνη.

Ο συγγραφέας τοποθετεί χωροχρονικά την αφήγηση σε μια Ελλάδα του μέλλοντος, στη Νέα Ελλάδα του 2031 (πολύ όμορφη πρωτοβουλία να εκτυλίσσεται ένα κείμενο τέτοιου είδους στον ελλαδικό χώρο). Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης είναι ένας άγνωστης προέλευσης πολεμιστής που εμφανίζεται σε μια δυστοπική, γεμάτη βίαιους κακοποιούς, εκδοχή της Νέας Αθήνας για να προστατέψει τους απλούς πολίτες και τους αδύναμους. Μέσα από τις ευφάνταστες ατάκες του, καταφέρνει να εξοργίζει αρχικά και να εξοντώνει με μαεστρία τους αντιπάλους του. Κεντρικό ρόλο στην αφήγηση έχει και η ελληνοαγγλίδα Χίλαρυ Κέην, μία κοπέλα που έρχεται στη Νέα Ελλάδα για να φοιτήσει στο κολλέγιο της θείας της. Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις της με τις συμφοιτήτριές της αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους, ο συγγραφέας αποδίδει, μέσα από μερικές καλοστημένες σκηνές, έναν φόρο τιμής στην αξία της φιλίας. Οι σκηνές μάχης, αν και ενίοτε λίγο προβλέψιμες, έχουν μια κινηματογραφική ροή που σε κερδίζει ενώ ακολουθείς τα χνάρια του κοκκινοφορεμένου πολεμιστή.

Με το βιβλίο να βρίθει από όμορφες περιγραφές και έξυπνα τοποθετημένες σκηνές, υπάρχουν λίγα μικρά μειονεκτήματα που μάλλον το αποτρέπουν από το να φτάσει σε ένα ακόμη πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα. Αρχικά, όσον αφορά την επιμέλεια του κειμένου, έχει παραβλέφθει η χρήση των εισαγωγικών στον διάλογο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται εύκολα διακριτός ο διαχωρισμός της αφήγησης από τον διάλογο- κάτι που προσωπικά μου φάνηκε σχετικά κουραστικό. Επιπλέον, το βιβλίο αργεί σχετικά να εισέλθει στην βασική πλοκή της ιστορίας· ενδεχόμενως οι όχι και τόσο υπομονετικοί αναγνώστες να βρουν αυτό το στοιχείο απωθητικό. Παρόλα αυτά, ο συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει πολυσχιδείς, ανθρώπινους χαρακτήρες που ξεδιπλώνονται όσο προχωρά η αφήγηση. Ταυτόχρονα, η γλώσσα είναι προσιτή ενώ οι διάλογοι είναι φυσικοί, δίχως να λείπουν οι ανάλογες, ταιριαστές βρισιές που συνηθίζονται στο είδος. Συνολικά,«Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης” είναι ένα βιβλίο που αξίζει της προσοχής σας τόσο για την μοναδικότητά του, όσο και για την ενδιαφέρουσα ιστορία του.

Η Βαθμολογία μου: 4/5

«Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανάτυπο και μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

*Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα για την ευγενική παραχώρηση του αντιτύπου για την κριτική.

Tags: anime , book , Book review , Dragon Ball , Dragon Quest , japan , Kingdom Hearts , Love Usage , Review , reviews , βιβλία , βιβλίο , Βιβλιοκριτική , Εκδόσεις Ανάτυπο , Ελένη-Μαρία Βλαστού , ιαπωνία , Μηνάς Τσαμπάνης , Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης , σειρές Anime , φαντασία

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 27 Νοεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.