Συνέντευξη με τη συγγραφέα Κατερίνα Θεοδώρου

Η Κατερίνα Θεοδώρου, γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Εύβοια και μένει στον Αστακό Αιτωλ/νίας. Το πρώτο της βιβλίο «Ο δρόμος για την Κόλαση» είναι εξαντλημένο από τον εκδότη. Το δεύτερο προσωπικό της βιβλίο με τίτλο «Εκείνη» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λυκόφως τον Οκτώβριο του 2018. Έχει συμμετάσχει σε συλλογές διηγημάτων όπως «Βρόχος», «Το έπος της Φαντασίας Ι & ΙΙ», «Ιστορίες του τόπου μας» και αυτόν τον καιρό ασχολείται με την συγγραφή του νέου της βιβλίου.

Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Είμαι η Κατερίνα Θεοδώρου, δασκάλα στο επάγγελμα, παντρεμένη και μητέρα δύο πανέμορφων κοριτσιών. Μεγάλωσα στην Ερέτρια της Εύβοιας, έναν τόπο πολύ αγαπημένο για μένα αλλά εδώ και είκοσι χρόνια περίπου μένω στον Αστακό, ένα πολύ όμορφο παραθαλάσσιο μέρος από όπου έλκω τη μισή μου καταγωγή. Χόμπι μου η μουσική, με την οποία ασχολούμαι από παιδί και η συγγραφή που ήρθε στη ζωή μου τα τελευταία χρόνια.

Πότε ξεκίνησες τη συγγραφή;

Πάνε περίπου έξι με επτά χρόνια όπου ολοκλήρωσα το πρώτο μου βιβλίο. Κατά καιρούς επιχειρούσα να γράψω κάτι, αλλά δεν είχα την υπομονή να φτάσω κάτι μέχρι το τέλος του. Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι πρέπει να ασχοληθώ πιο θερμά και έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι θα προχωρήσω την ιστορία μου. Ακολούθησαν πολλές διορθώσεις, μήνες αποχής από το γραπτό για αποφόρτιση και ενασχόληση εκ νέου για την τελική του μορφή μέχρι που το βιβλίο βρήκε τον δρόμο του. Στο κενό διάστημα έγραφα άλλα πράγματα με τα οποία λίγο πολύ ακολούθησα την ίδια διαδικασία.

Πες μας λίγα λόγια για τα βιβλία σου.

Τα βιβλία μου έχουν ίντριγκες, τρόμο και αγωνία. Το πρώτο μου βιβλίο «Ο δρόμος για την Κόλαση» ανήκει στην κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ. Αφορά μια ιστορία εκδίκησης και είναι αρκετά σκληρό, ωστόσο όσο βαρύ κι αν είναι το θέμα του αποτελεί μια ιστορία που άνετα θα μπορούσε να συμβεί στα πρόσωπα της διπλανής πόρτας. Οι ήρωες που επιλέγουν τον δρόμο της εκδίκησης και φτάνουν στα άκρα, μοιραία, αυτοκαταστρέφονται, ενώ εκείνοι που επιλέγουν την συγχώρεση γεύονται την κάθαρση. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι εξαντλημένο από τον εκδοτικό.

Το δεύτερο προσωπικό μου βιβλίο «Εκείνη» είναι κι αυτό ένα ψυχολογικό θρίλερ με πιο παραμυθένια ατμόσφαιρα. Είναι η ιστορία της Χιονάτης, δοσμένη αλλιώς. Εδώ η πρωταγωνίστρια της ιστορίας αν και κινείται κυρίως σε ένα φαντασιακό πλαίσιο παρουσιάζει γήινα χαρακτηριστικά και κοινά πάθη. Ενεργεί με γνώμονα την απληστία και τη ματαιοδοξία της, ξέρει να κρύβεται καλά, αλλάζοντας άρδην τις ζωές όποιων βρεθούν στον δρόμο της.

Από που εμπνέεσαι τους χαρακτήρες σου;

Ως επί το πλείστον από την πραγματική ζωή. Από πρόσωπα και καταστάσεις για τα οποία έτυχε να ακούσω ή να διαβάσω.

Τι σε ώθησε να γράψεις το βιβλίο «Εκείνη».

Η ιδέα εμφανίστηκε ένα όμορφο ανοιξιάτικο μεσημέρι σαν πρόκληση του στυλ «τι θα γινόταν αν…» οπότε δανειζόμενη πρόσωπα γνώριμα έπλασα μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι τώρα και επιχείρησα να σπρώξω τους ήρωες στα άκρα. Έπεισα τον εαυτό μου να μην τα παρατήσει και κάπως έτσι το βιβλίο ολοκληρώθηκε, βρήκε στέγη και μια θέση στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Ταυτίζεσαι με κάποιον χαρακτήρα;

Σε κάθε γραπτό μου υπάρχουν στους ήρωες δικά μου στοιχεία, όχι τόσο ως προς την όλη παρουσία τους, όσο προς τις αντιδράσεις τους σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, σε συγκεκριμένο χρόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί στο ίδιο βιβλίο με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα θέτοντας την ερώτηση «τι θα έκανα» ή «τι δεν θα έκανα εγώ». Συνήθως τα στοιχεία αυτά υπάρχουν  στους δευτερεύοντες χαρακτήρες παρά στους κεντρικούς ήρωες στους οποίους έτσι κι αλλιώς στα πλαίσια ενός θρίλερ τους επιτρέπεται να υιοθετούν πιο εκκεντρικές και ακραίες συμπεριφορές.

Πες μας ένα μυστικό για τους χαρακτήρες σου.

Κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν! Είναι ανεξάρτητοι και από πολλές απόψεις ασταμάτητοι!

Γράφεις κάτι αυτόν τον καιρό;

Ασχολούμαι ξανά με κάτι που άφησα στην άκρη πριν από μήνες εξαιτίας της έλλειψης ελεύθερου χρόνου. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, δεν περιέχει στοιχεία υπερφυσικού τρόμου αν και δεν έχω φοβηθεί να πειραματιστώ με το είδος σε διηγήματα, και η πλοκή του εκτυλίσσεται στην Βόρεια Ελλάδα. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το καλοκαίρι που μας έρχεται θα έχω προχωρήσει αρκετά με αυτό.

Τι σε δυσκολεύει όταν γράφεις;

Αν βρω τον χρόνο να γράψω, έχω απόλυτη ησυχία και καφέ κοντά μου, δεν υπάρχουν δυσκολίες.

Όταν δεν έχεις έμπνευση αλλά πρέπει να γράψεις, πώς το αντιμετωπίζεις;

Μέχρι στιγμής δεν έχω μπει στη διαδικασία ότι πρέπει να γράψω τόσες σελίδες και άμεσα, επομένως είμαι αρκετά χαλαρή. Αν και οι προθεσμίες με ιντριγκάρουν και μου δίνουν κίνητρο, δεν υπάρχει από τον εκδοτικό πίεση ως προς το αποτέλεσμα. Οπότε, λειτουργώντας ανεξάρτητα και ορμώμενη από μια εσωτερική ανάγκη να καταγράψω τις ιδέες μου, ξεκινώ με τη σύλληψη μίας υπόθεσης. Από την αρχή της απόπειρας σκέφτομαι τον σκελετό, έχω προνοήσει μέχρι και για το τέλος της ιστορίας και έκτοτε το πράγμα πηγαίνει μόνο του.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου βιβλία;

Βιβλία που απόλαυσα και τα προτείνω είναι «Υφαντόκοσμος» του Μπάρκερ, το «Μίζερι» του Κινγκ και «Το Φυλαχτό» συνεργασία Κινγκ και Στράουμπ, «Η ιστορία του χειρουργού» του Ντίξον, «Το άρωμα» του Ζύσκιντ και πολλά άλλα, ενδεικτικά αναφέρω αυτά που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό.

Ποια η άποψή σου για τη θέση του φανταστικού στην Ελλάδα;

Είναι πολύ ελπιδοφόρα τα πράγματα, υπάρχει έντονη κινητικότητα και πληθώρα βιβλίων για κάθε γούστο. Φαίνεται πως η τάση αυτή ήρθε για να μείνει. Οι εκδοτικοί οίκοι έκαναν το άνοιγμα και επιτέλους τα βιβλία φαντασίας είναι πιο προσιτά από ποτέ στους λάτρεις του είδους.

 

*Σε ευχαριστώ πολύ, Μάγδα, για τις όμορφες ερωτήσεις σου. Πραγματικά απόλαυσα τη συνέντευξη. Σου εύχομαι από καρδιάς υγεία, έμπνευση και δημιουργία!

Και εγώ ευχαριστώ για αυτήν την όμορφη συνέντευξη. Εύχομαι να είσαι πάντα δημιουργική και γεμάτη έμπνευση!

**********************************

Βιογραφικό: Η Κατερίνα Θεοδώρου, γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Εύβοια και μένει στον Αστακό Αιτωλ/νίας. Το πρώτο της βιβλίο «Ο δρόμος για την Κόλαση» είναι εξαντλημένο από τον εκδότη. Το δεύτερο προσωπικό της βιβλίο με τίτλο «Εκείνη» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λυκόφως τον Οκτώβριο του 2018. Έχει συμμετάσχει σε συλλογές διηγημάτων όπως «Βρόχος», «Το έπος της Φαντασίας Ι & ΙΙ», «Ιστορίες του τόπου μας» και αυτόν τον καιρό ασχολείται με την συγγραφή του νέου της βιβλίου.

Tags: Author , books , fantasy , horror , Interview , The Weird Side Daily , thriller , writer , βιβλία , βρόχος , Εκδόσεις Λυκόφως , εκείνη , θρίλερ , κατερίνα θεοδώρου , Κατερίνα Θεοδώρου Βιβλία , Κατερίνα Θεοδώρου Βιβλίο , Κατερίνα Θεοδώρου Εκείνη , Κατερίνα Θεοδώρου συγγραφέας , Κατερίνα Θεοδώρου συνέντευξη , ο δρόμος για την κόλαση , Συγγραφέας , Συνέντευξη , τρόμου , φαντασία , χαρακτήρες

Μάγδα Ασημακοπούλου

Δημοσιεύτηκε 12 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.