Περιπτώσεις Φονικής Υπνοβασίας…

Τι γίνεται όταν υπνοβατώντας δεν κάνουμε απλά βόλτες στο σπίτι μονολογώντας ασυναρτησίες αλλά πολύ πιο ζοφερά πράγματα, όπως το να σκοτώσουμε κάποιον;

25 Οκτωβρίου 2020

Οι περισσότεροι από εμάς, στα νεανικά μας κατά βάση χρόνια, έχουμε βιώσει εμπειρίες υπνοβασίας. Στις πιο συνήθεις περιπτώσεις, βολευόμαστε στο κρεβάτι μας και το πρωί με έκπληξη συνειδητοποιούμε πως είμαστε στον καναπέ, χωρίς να θυμόμαστε πως συνέβη αυτό. Άλλες φορές, κατά τη διάρκεια αυτής της αλλόκοτης κατάστασης ύπνου-ξύπνιου όπου βρισκόμαστε, τυχαίνει να συναντιόμαστε με άλλα άτομα που μας κοιτούν άναυδα, και να ανταλλάσσουμε μαζί τους κουβέντες, που είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν βγάζουν νόημα. Εκείνοι φυσικά, ακολουθώντας την παλιά πατροπαράδοτη συμβουλή «μην ξυπνάς όποιον υπνοβατεί», θα διασκεδάσουν λιγάκι μαζί μας, κοιτώντας μας να χτυπάμε στα έπιπλα και να μονολογούμε ασυναρτησίες, μέχρι να επιστρέψουμε τελικά στην ασφάλεια κάποιου κρεβατιού ή καναπέ. Τι γίνεται όμως όταν υπνοβατώντας δεν κάνουμε απλά βόλτες στο σπίτι αλλά πολύ πιο ζοφερά πράγματα;

Όπως υπάρχει ο όρος υπνοβασία, υπάρχει και αυτός της φονικής υπνοβασίας. Ναι, είναι αυτό ακριβώς που φαντάζεστε. Ένα άτομο, σε κατάσταση υπνοβασίας σκοτώνει κάποιον άλλο, είτε αυτός βρίσκεται στο σπίτι του είτε πολλά χιλιόμετρα μακριά… Όσο απίθανο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, μέχρι το 2005 έχει καταγραφεί ο εκπληκτικός αριθμός των 69 περιπτώσεων. Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε αυτή την αλλόκοτη περίπτωση είναι να δούμε τις υποθέσεις ορισμένων ατόμων που την βίωσαν…

 

Kenneth James Parks

Ίσως η υπόθεση του Kenneth Parks αποτελεί την πιο γνωστή περίπτωση φονικής υπνοβασίας. Λίγο καιρό πριν το συμβάν που δίχασε τον Καναδά, ο Parks, βρήκε τον εαυτό του εθισμένο στα χαρτοπαίγνια. Ο εθισμός του ήταν τέτοιος που δεν μπορούσε να τον υποστηρίξει με τα χρήματα που έβγαζε από τη δουλειά του οπότε άρχισε να δανείζετε μεγάλα ποσά από την οικογένειά του αλλά και την δουλειά του την ίδια, εν αγνοία των εργοδοτών του, κάτι που τελικά οδήγησε στην απόλυσή του. Αν και άρχισε να παρακολουθεί τις συνεδρίες των Ανώνυμων Τζογαδόρων, συνέχιζε να χρωστάει στην οικογένειά του τα χρήματα που είχε καταχραστεί. Έτσι, όταν συνέβησαν τα γεγονότα της 24ης Μαΐου του 1987, πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό του Parks ότι ήταν σε κατάσταση υπνοβασίας…

Αυτό που υποστήριξε ο Parks ήταν πως έβλεπε τηλεόραση και απλά αποκοιμήθηκε. Όταν ξύπνησε ξανά, βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα. Στο ενδιάμεσο, είχε οδηγήσει είκοσι μίλια μέχρι το σπίτι των πεθερικών του, άνοιξε με ένα κλειδί που του είχαν δώσει, και χτύπησε μέχρι θανάτου την πεθερά του με ένα γρύλο που είχε φέρει από το αμάξι. Ο πεθερός του που μέχρι πριν λίγο κοιμόταν δίπλα, στάθηκε πιο τυχερός. Κατάφερε να επιβιώσει παρά τις προσπάθειες του Parks να τον πνίξει. Όταν ο δεύτερος νόμιζε πως είχε ολοκληρώσει το μακάβριο έργο του, μπήκε στο αμάξι του γεμάτος με τα αίματα της πεθεράς του, και μπήκε στο αστυνομικό τμήμα για να παραδοθεί. «Νομίζω ότι μόλις σκότωσα δύο ανθρώπους», ήταν τα λόγια που είπε στους έκπληκτους αστυνομικούς.

Με μια πρώτη ματιά, η αιτία του φονικού φαινόταν προφανής. Ο Parks είχε δανειστεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο δεν μπορούσε να τους επιστρέψει, οπότε αποφάσισε να τους σκοτώσει αντί να τους πληρώσει. Ο κατηγορούμενος όμως ήταν αντίθετος με αυτή την εκδοχή. Υποστήριξε πως ήταν κοιμισμένος κατά τη διάρκεια αυτής της μακάβριας υπόθεσης οπότε δεν ήταν συνειδητές οι πράξεις του.

Πράγματι, ο Parks υπέφερε από διαταραχές ύπνου πριν το συμβάν για τις οποίες και παρακολουθούταν από ειδικό. Οι γιατροί μάλιστα κατάφεραν με εγκεφαλογράφημα να αποδείξουν ότι βρισκόταν σε κατάσταση ύπνου. Έτσι, το δικαστήριο τον αθώωσε κρίνοντας πως οι πράξεις του εκείνο το βράδυ δεν ήταν συνειδητές.

 

Brian Thomas 

Ο Brian Thomas και η για σχεδόν σαράντα χρόνια σύζυγός του Christine, απολάμβαναν τον Ιούλιο του 2008 τις καλοκαιρινές τους διακοπές, κάνοντας τουρ στην Ουαλία με το βαν τους. Το μοιραίο βράδυ, το αγαπημένο ζευγάρι αποκοιμήθηκε στο αυτοκίνητο αλλά ένας από τους δύο τους δεν θα ζούσε για να δει την επόμενη ανατολή του ήλιου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Brian άρχισε να βλέπει ένα όνειρο που έμοιαζε υπερβολικά ζωντανό για να είναι απλά ένα παιχνίδι του μυαλού του.  Εκείνος και η γυναίκα του βρίσκονται στο βαν τους και ένας απρόσκλητος επισκέπτης εισβάλλει. Στην προσπάθειά του να προστατέψει τη γυναίκα και τον εαυτό του, ο Brian επιτίθεται στον εισβολέα. Όταν άνοιξε τα μάτια του όμως συνειδητοποίησε πως αν και ονειρευόταν και δεν υπήρχε πραγματικός κίνδυνος, εκείνος είχε σκοτώσει τη γυναίκα του.

Μετά το συμβάν, ο συντετριμμένος σύζυγος οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Εκεί, ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία όπου έδειξαν πως δεν ήταν εκείνη η φορά η πρώτη που ο Brian αντιμετώπιζε διαταραχή ύπνου. Αντίθετα, από παιδική ηλικία υπέφερε από ανάλογα προβλήματα. Στο σπίτι τους, ο Brian και η Christine αναγκάζονταν να κοιμούνται ξεχωριστά και μόνο σε περιπτώσεις που έκαναν κάμπινγκ μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι. Μάλιστα, ο Brian έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη την οποία όμως είχε διακόψει λίγο πριν το ταξίδι τους. Τα παραπάνω στοιχεία οδήγησαν τελικά στην αθώωσή του το 2009.

 

Ivy Cogdon

Το 1950, πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αναμνήσεις του πόνου, του φόβου και της αβεβαιότητας ήταν ακόμη ζωντανές για τους περισσότερους. Σε ένα ανάλογο κλίμα, η Ivy Cogdon από τη Μελβούρνη, εισέβαλε στο δωμάτιο της κόρης της κραδαίνοντας ένα τσεκούρι με το οποίο τελικά συνέθλιψε το κρανίο της.

«Ονειρεύτηκα πως ο [Κορεάτικος] πόλεμος συνέβαινε μέσα στο σπίτι. Άκουσα την Πατ να ουρλιάζει και έσπευσα στο δωμάτιό της. τους χτύπησα. Θυμάμαι να χτυπάω το κρεβάτι. Ω, Πατ, δεν θέλω να ζω τώρα», ήταν τα λόγια της κατηγορούμενης  Ivy.

Στο δικαστήριο, οι γιατροί της Ivy επιβεβαίωσαν πως υπέφερε παλαιότερα από έντονα αισθήματα τρόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ίδια δήλωσε αθώα, καθώς ήταν πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να σώσει τους αγαπημένους από τα χέρια των Κορεατών σε περίπτωση που κάποιοι από τους αποφάσιζαν να περάσουν το κατώφλι της πόρτας τους. Τελικά το δικαστήριο την απήλλαξε από τις κατηγορίες που τη βάραιναν.

 

Main Image Reference

Tags: Brian Thomas , Ivy Cogdon , Kenneth James Parks , The Weird Side Daily , weird , αβεβαιότητα , Αγγελική Παπανικήτα , αθώωση , αίμα , αίματα , αλλόκοτο , αμάξι , άρθρα , άρθρο , άρθρο φαντασίας , άρθρο φανταστικού , Αστυνομία , αστυνομικό τμήμα , αυτοκίνητο , Β' Παγκόσμιος , βαν , βράδυ , γιατροί , Γιατρός , γρύλος , γυναίκα , Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος , διακοπές , διαταραχή , διαταραχή ύπνου , δικαστήριο , δίκη , δολοφόνος , δουλεία , εθισμός , εισβολάς , Εμπειρία , εμπειρίες , θάνατος , καλοκαίρι , Καναδάς , κατάθλιψη , κατάσταση , κατάχραση , Κορεάτικος πόλεμος , κόρη , κρανίο , κρεβάτι , μακάβριο , Μάχη , μυαλό , νύχτα , ξύπνιος , οικογένεια , Όνειρα , όνειρο , Ουαλία , πεθερά , πεθερός , Πνιγμός , πόλεμος , πόνος , σπίτι , συμβουλή , ταξίδι , τζόγος , Τηλεόραση , τρόμος , τσεκούρι , υπνοβασία , υπνοβάτης , ύπνος , Φόβος , φονική υπνοβασία , φονικό , φόνος , χαρτοπαίγνια

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 25 Οκτωβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.