Κουκλοθέατρο: Μια νέα εποχή στο ελληνικό YouTube

Το Κουκλοθέατρο, μια νέα ιδιαίτερη σειρά των Unboxholics, ενός καναλιού gaming στο YouTube. Αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή αποτελεί το γεγονός πως το ίδιο το κοινό συνθέτει την πλοκή της ιστορίας. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Τάσκου.

19 Φεβρουαρίου 2020

Ο χώρος του ελληνικού YouTube, τα τελευταία χρόνια, συνεχώς εξελίσσεται και τόσο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του περιεχομένου του μεγαλώνει. Από μικρά χιουμοριτσικά βίντεο, πλέον μπορεί να βρει κανείς πλούσιο υλικό από διάφορους τομείς. Οι Unboxholics είναι ένα κανάλι με τεχνολογικό και gaming περιεχόμενο και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά κοινά στην χώρα. Όμως, υπάρχει η δυνατότητα να βρεις σε εκείνους ακόμη και ταινίες και σειρές μικρού μήκους, με πιο πρόσφατη τη σειρά Κουκλοθέατρο.

Η συγκεκριμένη δουλειά τους εκμεταλλεύεται απόλυτα την αλληλεπίδραση που συναντάμε στη πλατφόρμα του YouTube, ανάμεσα σε δημιουργό και κοινό και δίνει τα κλειδιά της πλοκής στους ίδιους τους θεατές. Οι επιλογές που δίνονται δεν είναι προκαθορισμένες κι ο καθένας από μας κρατά στα χέρια του την εξέλιξη της ιστορίας. Στη συνέχεια, οι συντελεστές θα πάρουν τις ιδέες που τους ενδιαφέρουν, προσθέτοντας παράλληλα και δικές τους πινελιές και θα τις μαζέψουν σε ένα ολοκληρωμένο επεισόδιο.

Το εν λόγω εγχείρημα βρίθει από στοιχεία horror και η σκοτεινή ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσα από την φωτογραφία και τους φωτισμούς σε βάζει απευθείας στον εφιαλτικό κόσμο που χτίζεται. Πολλές εικόνες , οφείλω να ομολογήσω, πως είναι βγαλμένες από κανονικό πίνακα ζωγραφικής. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αναφορά και στον ήχο της σειράς, ο οποίος μαζί με την ποιότητα της εικόνας, κάνουν την σειρά αντάξια κανονικών τηλεοπτικών παραγωγών. Αξιομνημόνευτη είναι και η μουσική, η οποία πολύ εύκολα, μένει στο μυαλό του θεατή.

Στα αδύναμα κομμάτια της, θα βάλω κάποια σημεία του μοντάζ που δεν μου δούλεψαν και κάνουν την σειρά να φαίνεται περισσότερο βίντεο στο YouTube παρά ιστορία με δραματουργία. Παράλληλα και κάποιες ερμηνείες δεν κατάφεραν να υποστηρίξουν πλήρως τους χαρακτήρες. Παρόλα αυτά, ο πρωταγωνιστής μας, Σάκης Κάρπας, δείχνει μεγάλη εξέλιξη, παρακολουθώντας τον ύστερα και από τις δύο προηγούμενες ταινίες της ομάδας και αποδεικνύει πως με σκληρή δουλειά, γίνονται τα πάντα. Έκπληξη και αποκάλυψη τολμώ να πω ήταν ο Αλέξανδρος Καρατζάς, η ήρεμη δύναμη των Unboxholics, δίνοντας μια πολύ όμορφη ερμηνεία.

Η ιστορία, ενώ ξεκινά δυναμικά στο πρώτο επεισόδιο, εντούτοις στα επόμενα δύο, φαίνεται να κάνει κάποια κοιλιά και να τραβάει χωρίς λόγο. Αυτό φυσικά μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός πως το κοινό γράφει την ιστορία κι έτσι δεν υπάρχει από την αρχή προκαθορισμένος στόχος. Όμως, στα δύο τελευταία επεισόδια, το κοινό αποζημιώνεται και δίνεται μια υπέροχη κατάληξη στην ιστορία και τους χαρακτήρες και το φινάλε είναι καθηλωτικό, δίνοντας την αίσθηση πως υπήρχε σχέδιο από την αρχή.

Όποιες αδυναμίες όμως και να παρουσιάζονται, πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον δείγμα που αποδεικνύει το μεράκι και το ταλέντο των δημιουργών του για μία ακόμη φορά. Οι όποιες ατέλειες, υφίστανται συγκριτικά με κινηματογραφικό και τηλεοπτικό περιεχόμενο, γιατί στον χώρο όπου φιλοξενείται το Κουκλοθέατρο, δηλαδή το YouTube, θεωρώ πως δεν βρίσκεται κάποιος άξιος ανταγωνιστής για την σειρά.

Το Κουκλοθέατρο αποτελεί μια δουλειά που την έχει ανάγκη τόσο η διαδικτυακή Ελλάδα, όσο και η κινηματογραφική. Το είδος του horror σνομπάρεται ιδιαίτερα από τους Έλληνες δημιουργούς και το ελληνικό κοινό. Η ομάδα των Unboxholics όμως αποδεικνύει πως μπορεί να δώσει πολύ όμορφα δείγματα. Ευχόμαστε, μέσα από την επιτυχία της σειράς, να προκύψουν κι άλλες αντίστοιχες δημιουργίες στο μέλλον.

 

Main Image Reference

Tags: article , dark , fantasy , gaming , horror , mystery , Spooky , Unboxholics , weird , Youtube , Αλέξανδρος Καρατζάς , αλλόκοτο , ανατριχίλα , Βίντεο , δημιουργός , Διαδίκτυο , δραματουργία , εικόνα , ερμηνεία , εφιάλτης , ήχος , θεατής , θρίλερ , ιστορία , κανάλι , Κινηματογράφος , Κουκλοθέατρο , κριτική , μοντάζ , Μουσική , μυστήριο , Σάκης Κάρπας , σειρά , Σειρές , σκοτάδι , ταινία , Ταινίες , ταλέντο , τρόμος , φαντασία , Φαντάσματα , φινάλε , Φόβος , φωτογραφία , ψυχολογία

Δημήτρης Τάσκου

Δημοσιεύτηκε 19 Φεβρουαρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.