Κατά συρροή δολοφόνοι στο Hollywood

Η Έλενα Κοτσιλίτη διαλέγει τέσσερις ταινίες τρόμου που αφορούν πραγματικούς κατά συρροή δολοφόνους και αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τις κάμερες του Hollywood.

H Lana Del Rey, με την μελωδική φωνή της τραγουδά στο Happiness is a Butterfly: “If he’s a serial killer, then what’s the worst that could happen to a girl who’s already hurt?” Και μαζί της σιγοτραγουδώ και εγώ τους μελαγχολικούς στίχους καθώς γράφω τούτο το άρθρο.

Που αποδίδεται αυτή η μυθοποίηση ενός κατά συρροή δολοφόνου; Τι είναι αυτό που μας τραβάει να τους βάζουμε στα τραγούδια μας και να τους κάνουμε πρωταγωνιστές σε ταινίες και βιβλία;

Εγώ πάντως δηλώνω ένοχη και παρακάτω διάλεξα τέσσερις αγαπημένες ταινίες που αφορούν πραγματικούς κατά συρροή δολοφόνους. Αν και το Χόλυγουντ τους έχει κάνει να λάμψουν μπροστά από την κάμερα, θα σας τη χαλάσω απογυμνώνοντας τους, δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο. Εάν έχετε ευαίσθητη κράση, καλύτερα να μη διαβάσετε παρακάτω.

Halloween, 1978

Μπορεί ο σκηνοθέτης της ταινίας, John Carpenter, να μη το έχει επίσημα παραδεχτεί αλλά ο χαρακτήρας του Michael Myers τον οποίο ενσαρκώνει ο Tony Moran, φέρει πολλές ομοιότητες με τον κατά συρροή δολοφόνο Edmund Kemper.

Όταν ο πατέρας του Kemper τους εγκατέλειψε, η μητέρα του τον κλείδωνε στο υπόγειο από φόβο μήπως βλάψει τις αδερφές του. Δεν ήταν μόνο ότι αποκεφάλιζε τις κούκλες των αδερφών του, αλλά πιο πιθανό είναι ότι η μητέρα του οδηγήθηκε σε αυτή τη κίνηση, όταν ανακάλυψε μέρη από το νεκρό σώμα της γάτας τους στη ντουλάπα του γιου της.

Το πρώτο θύμα του Kemper ήταν η γιαγιά του, όταν ήταν μόλις δεκαέξι ετών, την οποία πυροβόλησε και σκότωσε ύστερα από διαπληκτισμό. Αμέσως μετά ακολούθησε ο παππούς του τον οποίο σκότωσε για να μη μάθει για την ήδη νεκρή γυναίκα του. Αφού σκότωσε τη γιαγιά και τον παππού, τηλεφώνησε στη μητέρα του σαν καλός γιος να την ρωτήσει τι να κάνει. Και εκείνη του είπε να παραδοθεί, όπως και έκανε.

Το 1969 αποφυλακίζεται και ξεκίνησε την καριέρα του ως κατά συρροή δολοφόνος, σκοτώνοντας γυναίκες που έκαναν οτοστόπ. Επιπλέον είχε αναπτυχθεί και σε νεκροφιλιακό ενώ ακολουθούσε διαμελισμός των πτωμάτων. Το 1973 μετακόμισε με τη μητέρα του και συνέχισε το έργο του σκοτώνοντας φοιτητές. Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Kemper είχε αρχίσει να καταρρέει πνευματικά (ότι δηλαδή ήταν καλά μέχρι τότε…) και έθαψε το κεφάλι ενός από τα θύματα του στο κήπο της μητέρας του με τρόπο που να κοιτάει προς το δωμάτιο της, ακριβώς γιατί θεωρούσε ότι της άρεσε όταν οι άνθρωποι την έβλεπαν και τη θαύμαζαν. Την ίδια χρονιά σκότωσε τη μητέρα του και διαχειρίστηκε το πτώμα της με φρικτό τρόπο τον οποίο δε θα μεταφέρω γιατί μπορεί να σας πετυχαίνω στο φαγητό, και εν τέλει γιατί να σας χαλάσω το στομάχι;

Η ταινία Halloween προβλήθηκε πέντε χρόνια από τη σύλληψη του Kemper. Ο Myers και ο Kemper φέρουν πολλά κοινά στοιχεία εκτός από το ότι ο Myers δεν ασχολήθηκε με νεκροφιλία και έθαβε τα κεφάλια των θυμάτων του στη δικιά του αυλή.

 

The Silence of the Lambs, 1991

Η Σιωπή των Αμνών ήταν, είναι και θα παραμείνει από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι την είδα για πρώτη φορά στην εφηβεία, τότε που όλες μου ο νευρικές απολήξεις ήταν σε πλήρη και διαρκή διέγερση, ή το ότι μου έκλεψε την καρδιά ο Anthony Hopkins με τις υποκριτικές του ικανότητες, ή το ότι η σχέση του Dr. Hannibal Lecter με την Clarice Starling (Jodie Foster) σήκωνε πολλά επίπεδα αναλύσεων κάτι απογεύματα σε παγκάκια στις πλατείες πίνοντας ρακόμελα.

Σίγουρα δεν ήταν για την ιστορία του Buffalo Bill που όσο ενδιαφέρουσα και να ήταν, σκίαζε μπροστά στον Hannibal, το τρομακτικό χαμόγελο του οποίου κοσμούσε τον τοίχο της νιότης μου.

Για την δημιουργία του χαρακτήρα Buffalo Bill έμπνευση αποτέλεσαν τρεις αληθινοί κατά συρροή δολοφόνοι: ο Ed Gein ο οποίος χρησιμοποιούσε το δέρμα των θυμάτων του, ο Ted Bundy ο οποίος προσέγγιζε τα θύματα όπως και ο Buffalo Bill και ο Gary Michael Heidnik ο οποίος κρατούσε τα θύματά του στο υπόγειο.

Ο Ed Gein γεννήθηκε το 1906 στο Wisconsin από πατέρα αλκοολικό και μητέρα φανατικά θρησκευόμενη η οποία μεγάλωσε τους δυο της γιους μέσα στον φόβο της αμαρτίας και της σαρκικής επιθυμίας. Ο Ed ήταν παθολογικά εξαρτώμενος από τη μητέρα του και ποτέ δεν έφευγε από τη φάρμα τους παρά μόνο για να πάει στο σχολείο. Μετά τον θάνατο της, το 1945, οι διαταραχές του Ed ήταν πλέον προφανείς. Ωστόσο κατάφερε να συντηρεί τον εαυτό του κάνοντας δουλειές του ποδαριού αλλά και με το να προσέχει μικρά παιδιά, ούτε καν να το σχολιάσω το τελευταίο.

Γενικότερα άνθρωποι εξαφανίζονταν από την περιοχή αλλά δεν κουνιόταν φύλλο για τον Ed. Μέχρι το 1957 όπου με την εξαφάνιση της Bernice Worden οι υποψίες έπεσαν πάνω του. Οι αστυνομικοί που έψαξαν το σπίτι του βρήκαν, μεταξύ άλλων, το ακέφαλο σώμα της Worden να κρέμεται από το ταβάνι. Μέσα στα πολλά που έκανε ο Gein με το άψυχο σώμα των θυμάτων του ήταν να φτιάχνει μάσκες και στολές από το δέρμα τους. Το 1958 ο Ed Gein κρίθηκε πνευματικά ασταθής και οδηγήθηκε σε κλινική. Πέθανε το 1984.

Εκτός από τη Σιωπή των Αμνών, ο Ed Gein αποτέλεσε έμπνευση για τον χαρακτήρα του Norman Bates στο μυθιστόρημα του Robert Bloch, Psycho (1959), το οποίο αργότερα σκηνοθέτησε ο γνωστός σε όλους μας Alfred Hitchcock.

Τι να γράψω και τι να σχολιάσω για τον διάσημο Ted Bundy. Υπάρχει και το γνωστό ντοκιμαντέρ “Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes” αν θέλετε να εντρυφήσετε στο φαινόμενο της ύπαρξής του.

Ο Ted Bundy γεννήθηκε το 1946 στο Vermont, ήταν κατά συρροή δολοφόνος, βιαστής και νεκροφιλιακός. Πέθανε στην ηλεκτρική καρέκλα το 1989. Η μητέρα του ήταν ανύπαντρη όταν τον γέννησε ενώ η ταυτότητα του πατέρα του δεν είναι ξεκάθαρη. Αργότερα η μητέρα του παντρεύτηκε και ο Ted δε φαίνεται να τα πήγαινε καλά με τον πατριό του. Ωστόσο τα πήγαινε καλά στο σχολείο αν και ντροπαλός και με έντονο ενδιαφέρον στα μαχαίρια. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο με πτυχίο ψυχολογίας και συνέχισε με νομικές σπουδές, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε.

Ως φοιτητής γνώρισε την πρώτη του αγάπη, μία πλούσια, όμορφη γυναίκα υψηλότερης κοινωνικής τάξης. Ο χωρισμός τους τον συνέτριψε με αποτέλεσμα, αργότερα όλα του τα θύματα να θυμίζουν εκείνη: ελκυστικές φοιτήτριες με μακριά, σκούρα μαλλιά.

Σταδιακά ο Bundy απέκτησε αυτοπεποίθηση. Προσέγγιζε τα θύματα του με το να παριστάνει τον χτυπημένο, πάντα δίπλα ή μέσα στο αμάξι του, ζητώντας βοήθεια. Το γοητευτικό του χαμόγελο και οι χαρισματικοί του τρόποι ήταν αρκετοί για να χαλαρώνουν τις άμυνες των νεαρών γυναικών και να σπεύδουν να τον βοηθήσουν.

O Ted Bundy ομολόγησε ότι σκότωσε 36 γυναίκες αλλά ο ακριβής αριθμός των θυμάτων θεωρείται πως πλησιάζει τις 100, ή και περισσότερες.

Ο χαρακτήρας του Patrick Bateman στο μυθιστόρημα του Bret Easton Ellis, American Psycho, το οποίο έγινε ταινία το 2000, με τον εκπληκτικό Christian Bale στον πρωταγωνιστικό ρόλο, βασίστηκε επίσης στον Ted Bundy.

Το τρίτο πρόσωπο που αποτέλεσε έμπνευση για το ψηφιδωτό Buffalo Bill ήταν ο Gary Michael Heidnik. Ήταν κατά συρροή βιαστής και κανίβαλος ο οποίος απήγαγε τα θύματα του και τα κρατούσε στο υπόγειο.

Γεννήθηκε το 1943 στο Ohio, παιδί χωρισμένων γονιών με αλκοολική μητέρα. Ως αποτέλεσμα ο Gary με τον αδερφό του πήγαν να ζήσουν με τον πατέρα τους. Ο πατέρας τους ήταν βίαιος και φριχτά κακοποιητικός απέναντι στα παιδιά του. Το 1962 ο Gary διαγνώστηκε με σχιζοειδή διαταραχή ενώ το 1964 άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα νοσηλευτικής.

Με τα πολλά, και με ενδιάμεσες απόπειρες αυτοκτονίας, ο Gary μαζί με τον αδερφό του ιδρύουν την Εκκλησία Heidnik και αυτοδιορίζεται ιερέας Brother Heidnik. Συγκατοικεί με την κοπέλα του, η οποία έφερε πνευματική καθυστέρηση, και το 1978 γίνεται πατέρας. Λίγο μετά από τη γέννηση της κόρης του, απήγαγε την αδερφή της κοπέλας του, η οποία έφερε και εκείνη πνευματική καθυστέρηση, την κλείδωσε στο υπόγειο όπου την κράταγε με αλυσίδες και τη βίαζε κατ’ εξακολούθηση.

O Gary συνελήφθη, αλλά εκτίει μόνο τρία χρόνια και το 1983 είναι ελεύθερος άνθρωπος. Συνεχίζει με την εκκλησία του και παντρεύεται μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες την οποία “παρήγγειλε” μέσω αλληλογραφίας. Όπως αντιλαμβάνεστε ο γάμος δεν κράτησε πολύ.

O Gary απήγαγε γυναίκες και σταδιακά δημιούργησε το προσωπικό του χαρέμι από σκλάβες του σεξ. Οι ιστορίες είναι πολλές και τα βασανιστήρια που υπέστησαν τα θύματα του σοκαριστικά. Η δράση του διήρκησε μέχρι το 1987 όπου και συνελήφθη όταν ένα από τα θύματά του κατάφερε να διαφύγει. Ο Gary Heidnik καταδικάστηκε σε θάνατο και πέθανε το 1999.

Για τον χαρακτήρα του Dr. Hannibal Lecter, έμπνευση αποτέλεσε ο χειρούργος Alfredo Ballí Treviño, ο οποίος ήταν υψηλής ευφυΐας. Ο κομψός γιατρός δεν ήταν κανίβαλος αλλά στην πραγματικότητα σκότωσε έναν κοντινό του φίλο

 

Monster, 2003

Το 2003 κάνει την εμφάνιση της στις μεγάλες οθόνες η ταινία Monster που έδωσε στην Charlize Theron το πολυπόθητο Όσκαρ, ενσαρκώνοντας την Aileen Carol Wuornos.

Το Monster πρόκειται για τη βιογραφία της A.C. Wuornos, μιας ιερόδουλης που σκότωσε έξι άντρες και που καταδικάστηκε σε θάνατο και πέθανε το 2002.

Υπάρχουν γυναίκες κατά συρροή δολοφόνοι και σε τι διαφέρουν από τους άντρες; αναρωτήθηκα καθώς διάβαζα για την Wuornos.

Φυσικά και υπάρχουν, απλά τυχαίνει τα κίνητρά τους είναι διαφορετικά από αυτά των ανδρών. Για παράδειγμα, στους άνδρες από τα ισχυρότερα κίνητρα για τα εγκλήματά τους είναι σεξουαλικής φύσεως, κάτι που στις γυναίκες είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Επίσης οι γυναίκες δολοφόνοι είναι σπάνια σαδιστές και συνήθως σκοτώνουν είτε για να κερδίσουν κάτι, ή από εκδίκηση.

Στοιχεία δείχνουν πως μόλις το 15% των κατά συρροή δολοφόνων είναι γυναίκες και συνήθως σκοτώνουν τα θύματά τους σε εσωτερικούς, κλειστούς χώρους με τη χρήση δηλητηρίου και όχι όπλου.

Η Aileen Carol Wuornos αποτέλεσε βασική εξαίρεση της παραπάνω κατηγοριοποίησης.

H Wuornos γεννήθηκε το 1956 στο Michigan, και η παιδική της ηλικία ήταν απόλυτα τραυματική. Ο πατέρας της αυτοκτόνησε στη φυλακή ενώ έκτισε ποινή για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, και τότε ήταν που η μητέρα της την εγκατέλειψε με τον αδερφό της στη γιαγιά και τον παππού. Η γιαγιά ήταν αλκοολική και ο παππούς βίαιος και κακοποιητικός. Η ίδια αργότερα κατήγγειλε ότι την κακοποιούσε και σεξουαλικά. Στην εφηβεία της μένει έγκυος, δίνει το παιδί για υιοθεσία και την πετάνε έξω από το σπίτι. Η έφηβη Wuornos στην αρχή αναγκάζεται να ζήσει στο δάσος ενώ αργότερα φαίνεται να ζει στους δρόμους κάνοντας οτοστόπ, όπου και εκπορνεύεται και έρχεται τακτικά σε ρήξη με τον νόμο.

Τη δεκαετία του ‘70 αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στη Florida και το 1976 γνωρίζει έναν πλούσιο τύπο με τον οποίο παντρεύεται. Ο γάμος διαλύθηκε πολύ γρήγορα και έπειτα από μια δεκαετία εγκληματικής δραστηριότητας η Wuornos γνώρισε την 24-χρόνων Tyria Moore με την οποία ανέπτυξε ερωτική σχέση.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι μεταξύ 1989 και 1990 η Wuornos είχε σκοτώσει τουλάχιστον έξι άντρες ενώ εκπορνευόταν στις λεωφόρους της Florida. Ο λόγος που σκότωνε ήταν για προσωπική της ευχαρίστηση και για εκδίκηση. Ο τρόπος που σκότωνε και το όλο της προφίλ οδήγησαν τους ειδικούς να δηλώσουν ότι ο Wuornos σκότωνε “σαν άνδρας”.

Τελικά η Wuornos συνελήφθη όταν η Moore συνεργάστηκε με την αστυνομία για να αποφύγει η ίδια τη σύλληψη.

Η Wuornos ήταν η πρώτη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος στην Αμερική που συνελήφθη. Μέχρι τότε η κοινή γνώμη θεωρούσε ότι δεν υπήρχαν κατά συρροή δολοφόνοι γυναίκες, και φυσικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έπαθαν αμόκ. Η όλη υπόθεση τρέλανε τα τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες.

 

Zodiac, 2007

To 2007 παρακολουθούμε στους κινηματογράφους την ταινία Zodiac με πρωταγωνιστές τους Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. και Mark Ruffalo. Η ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αρχές του ’70, όπου o Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) προσπαθεί να λύσει το μυστήριο γύρω από τον κατά συρροή δολοφόνο γνωστό ως Zodiac.

O Zodiac θεωρείται υπεύθυνος για τουλάχιστον τριάντα-έξι δολοφονίες στην ευρύτερη περιοχή του San Francisco, και για πέντε τουλάχιστον δολοφονίες στη California, τη δεκαετία του ’60.

Ο Zodiac “έπαιζε” με την αστυνομία στέλνοντάς γράμματα σε τοπικές εφημερίδες από το 1969 μέχρι και το 1974 όπου και διέκοψε απότομα οποιαδήποτε μορφής επικοινωνία.

Το πρώτο γράμμα εστάλη την 1η Αυγούστου του 1969 σε τοπική εφημερίδα του San Francisco. Ο Zodiac έδινε στοιχεία για δύο φόνους που είχε διαπράξει τα περασμένα Χριστούγεννα και απειλούσε με επιθέσεις εάν το γράμμα του δεν δημοσιευόταν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Σε κάθε γράμμα περιεχόταν ένα σύμβολο: ένας κύκλος με έναν σταυρό να τον διαπερνά. Το σύμβολο έμεινε γνωστό στην ιστορία ως το σύμβολο του Zodiac. Τα γράμματα περιείχαν επίσης τμηματικά κωδικοποιημένο μήνυμα όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του Zodiac αποκάλυπτε την αληθινή του ταυτότητα. Όταν αποκωδικοποιήθηκε το μήνυμα, από έναν δάσκαλο λυκείου, έλεγε το εξής: “Σκοτώνω γιατί έχει πλάκα.”

O Zodiac συνέχισε να σκοτώνει και να στέλνει γράμματα στον τύπο με περισσότερα κωδικοποιημένα μηνύματα, κοροϊδεύοντας την αστυνομία για την ανικανότητά της να τον συλλάβει.

Το 1974 τα γράμματα σταμάτησαν και ο Zodiac δεν συνελήφθη ποτέ.

Το μυστήριο γύρω από την πραγματική του ταυτότητα συνεχίζει να συναρπάζει μέχρι και σήμερα.

Ο συγγραφέας Robert Graysmith έγραψε δύο βιβλία σχετικά με τον Zodiac: Zodiac (1986) και Zodiac Unmasked (2002) όπου ταυτοποιεί έναν άντρα με το όνομα Arthur Leigh Allen, ως τον πιο πιθανό ύποπτο. Ωστόσο ο Allen πέθανε το 1992 και δεν εξακριβώθηκε ποτέ αν είχε κάποια σχέση με τους φόνους.

Το 2014 εκδίδεται το βιβλίο The Most Dangerous Animal of All, από τον Gary Stewart ο οποίος υποστηρίζει ότι ο πατέρας του Earl Van Best Jr. είναι ο Zodiac. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, τα στοιχεία δεν είναι αρκετά για να επιβεβαιωθεί αν όντως ο άντρας αυτός ήταν ο Zodiac.

Γιατί μας συναρπάζουν οι ιστορίες που αφορούν κατά συρροή δολοφόνους; Υπάρχει ένα άρθρο του BBC που είναι αρκετά διαφωτιστικό, ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ.

Είναι η περιέργεια για το τρομακτικό και το αποτρόπαιο; Ή μήπως είναι κάτι βαθύτερο; Μια από τις πιο ακραίες ψυχαναλυτικές εξηγήσεις αφορά στο εξής: οι ιστορίες αυτές μας ελκύουν γιατί μας επιτρέπουν να δώσουμε χώρο στις πιο σκοτεινές μας σκέψεις και φαντασιώσεις χωρίς να χρειάζεται να διαπράξουμε κανένα έγκλημα και χωρίς να νιώθουμε ένοχοι.

 

Πηγές:

imdb.com, Wikipedia, Britannica, cheatsheet.com, the-line-up.com, hiddenremote.com, biography.com, criminalminds.fandom.com, psychologytoday.com, bbc.com

Tags: Aileen Carol Wuornos , Alfredo Ballí Treviño , American Psycho , Anthony Hopkins , Arthur Leigh Allen , BBC , Bernice Worden , Bret Easton Ellis , Buffalo Bill , Charlize Theron , Christian Bale , Clarice Starling , Dr. Hannibal Lecter , Earl Van Best Jr. , Ed Gein , Edmund Kemper , Gary Michael Heidnik , Jake Gyllenhaal , Jodie Foster , John Carpenter , Lana Del Rey , Michael Myers , Norman Bates , Patrick Bateman , Psycho , Robert Bloch , Robert Downey Jr. , Robert Graysmith , San Francisco , serial killer , serial killers , Ted Bundy , The Most Dangerous Animal of All , The Silence of the Lambs , The Weird Side Daily , Tony Moran , Wisconsin , Zodiac , αδελφή , αλκοολισμός , αμαρτία , αμόκ , άμυνα , άντρας , άντρες , αποτρόπαιο , άρθρο , ασθένεια , Αστυνομία , Άσυλο , αυλή , βασανιστήρια , βασανιστήριο , βιαστής , βιβλία , βιβλίο , Βιογραφία , γάμος , γάτα , γιαγιά , γράμμα , γυναίκα , δάση , δάσος , δέρμα , δηλητηρίαση , δηλητήριο , διαμελισμός , διαταραχή , δολοφονία , δολοφόνος , έγκυος , εκκλησία , Έλενα Κοτσιλίτη , ενοχή , ένοχος , επίθεση , εφηβεία , εφημερίδα , εφημερίδες , Η Σιωπή των Αμνών , ηκλεκτρική καρέκλα , θάνατος , θύμα , θύματα , ιερόδουλη , ικανότητα , ιστορία , καθυστέρηση , κάμερα , κανάλια , κανίβαλος , κατά συρρόη δολοφόνος , καταδίκη , κήπος , Κινηματογράφος , κίνητρο , κλινική , κούκλα , κύκλος , κώδικας , κωδικοποίηση , μάσκα , μητέρα , ΜΜΕ , μυστήριο , νεκροφιλία , νιότη , νόμος , όπλο , Όσκαρ , οτοστόπ , παππούς , πατέρα , πατέρας , πατριός , περιέργεια , ποινή , πτώμα , σαδισμός , σεξ , σινεμά , Σκέψη , σπίτι , σταυρός , στίχος , στοιχεία , στοιχειό , στομάχι , σύλληψη , σχέση , σχιζοειδή διαταραχή , σχολείο , σώμα , ταινία , Ταινίες , τοίχος , Τραγούδι , υπόγειο , ύποπτος , φαντασίωση , φάρμα , Φιλιππίνες , φίλος , Φλόριντα , φοιτητής , φοιτήτρια , φόνος , φυλακή , χαμόγελο , χειρούργος , Χόλυγουντ , Χριστούγεννα

Έλενα Κοτσιλίτη

Δημοσιεύτηκε 4 Μαΐου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.