Η ψυχή μέσα από τον καθρέφτη

“Μερικούς αιώνες πίσω, τότε που ο κόσμος ήταν τελείως διαφορετικός, σαν μια παραμορφωμένη αντανάκλαση ενός καθρέφτη, έζησε η Bloody Mary. Μια μάγισσα, της οποίας το όνομα έμελλε να γραφτεί με το αίμα των θυμάτων της…”

Μερικούς αιώνες πίσω, τότε που ο κόσμος ήταν τελείως διαφορετικός, σαν μια παραμορφωμένη αντανάκλαση ενός καθρέφτη, έζησε η Bloody Mary. Μια μάγισσα, της οποίας το όνομα έμελλε να γραφτεί με το αίμα των θυμάτων της, των νεαρών κοριτσιών, τα οποία κάποτε με ευχαρίστηση σκότωσε για να πετύχει αυτό που πάντοτε ήθελε: Να παραμείνει νέα. Οι χωρικοί, ανακάλυψαν ποιος έπραττε τα φρικτά εγκλήματα που είχαν συνταράξει την μικρή, φιλήσυχη κοινωνία τους. Και φυσικά, δεν επρόκειτο να μείνουν έτσι, ατιμώρητα. Η πυρά, ήταν το πιο δίκαιο αντίτιμο για εκείνους. Ωστόσο, αυτό που δεν φαντάζονταν, ήταν τα τελευταία λόγια της σατανικής εκείνης γυναίκας.

”Κατάρα δίνω! Σε όποιον τολμήσει και κοιτάξει το είδωλο του μέσα από καθρέφτη, και ξεστομίσει το όνομα μου…η ζωή του να χαθεί μαρτυρικά!”

Άραγε έπιασε ποτέ η κατάρα της; Υπήρξε ποτέ η Bloody Mary, σαν την αδίστακτη μάγισσα που όλοι παρουσιάζουν; Κανείς δεν ξέρει.

Για αυτό κάθε φορά, αν τύχει να πλησιάσεις καθρέφτη, ειδικότερα τα μεσάνυχτα, είμαι σίγουρη πως το κάνεις λίγο διστακτικά…

Αυτή η σύντομη ιστορία, μοιάζει αλλόκοτη, κυρίως γιατί αναφέρεται σε ένα κοινό διακοσμητικό που στολίζει κάθε σπίτι από το 1835 και έπειτα. Το κατασκεύασμα αυτό, είναι ουσιαστικά πρακτικό αφού εξυπηρετεί τον καλλωπισμό και κάθε ανθρώπινη ανάγκη για επιβεβαίωση (ας μην ξεχνάμε τον Νάρκισσο του οποίου η αντανάκλαση τον μάγεψε λόγω της ματαιοδοξίας του). Όμως, είναι τελικά οι καθρέφτες τόσο αθώοι όσο όλοι μας νομίζουμε;

Η ιστορία της Bloody Mary, δεν είναι η μοναδική φρικαλεότητα που περιστοιχίζει την ιστορία των καθρεφτών. Ανατριχιαστικές, βιωματικές εμπειρίες και ιστορίες που μιλούν για την ενέργεια και τις ιδιότητες ενός καθρέφτη έχουν διαδοθεί από στόμα σε στόμα αιώνες τώρα, αλλά και μέσα από τις παραδόσεις δεκάδων λαών. Ένα καλό παράδειγμα, αποτελεί το γνωστό σε εμάς έθιμο της κάλυψης των καθρεφτών όλου του σπιτιού, μετά από την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί κάνουμε κάτι τόσο παράξενο;

Σύμφωνα με την παράδοση και τις δεισιδαιμονίες που σκιάζουν αυτό το εντυπωσιακό αντικείμενο, η ψυχή του ανθρώπου που αγαπήσαμε κάποτε, κινδυνεύει να παγιδευτεί μέσα του, αφού όπως αναφέρει και η ορθοδοξία τις πρώτες ημέρες μετά τον θάνατο η ψυχή δεν ηρεμεί. Έτσι δεν βρίσκει τον δρόμο της εξαρχής, παρά μόνο με τις τελετές (κηδείες, μνημόσυνα) οι οποίες την βοηθούν να οδηγηθεί στην αγαλλίαση και στο ταξίδι της προς το φως.

Παρόλ’ αυτά, οι παραφυσικές θεωρίες σχετικά με τους καθρέφτες, δεν τελειώνουν εκεί. Αφού θεωρείται πως, με τον ίδιο τρόπο που μια ψυχή μπορεί να παγιδευτεί μέσα στην ελκυστική του αντανάκλαση, μπορούν και μερικές άλλες, αρνητικές, σκοτεινές παρουσίες ή ενέργειες να περάσουν από την σκοτεινή πλευρά στην δική μας, και κατ’ επέκταση στον χώρο μας.

Τις απόψεις γύρω από αυτό το ζήτημα, έρχονται να διχάσουν και οι γνωστές σε όλους εμάς μάγισσες, οι οποίες πάντοτε χρησιμοποιούσαν στα τελετουργικά τους τη δύναμη και την ενέργεια του. Η χρήση του, τις βοηθούσε συχνά είτε για να καλέσουν κάποιο πνεύμα, ή άλλοτε για να επικοινωνήσουν με μια διαφορετική, ξεχωριστή διάσταση, μετατρέποντας έναν απλό καθρέφτη σε δίαυλο, ή αλλιώς πύλη ώστε το άγνωστο να περάσει στον δικό μας κόσμο.

Ας μην ξεχνάμε μάλιστα, την εξίσου γνωστή σε όλους μας πρόληψη του σπασμένου καθρέφτη, ο οποίος φέρεται ότι φέρνει εφτά χρόνια κακοτυχίας στον κάτοχό του. Στην περίπτωση αυτή, το κακό θα πρέπει να εξορκιστεί, με τρόπους που ποικίλουν: Ένας από αυτούς, είναι το θάψιμο του καθρέφτη κάτω από ένα δέντρο, αποκλειστικά κάτω από το φως της πανσελήνου, αφού η πανσέληνος ταυτίζεται με το φως και την καλή ενέργεια. Μία άλλη παράδοση, η οποία προέρχεται από την Αφρική, αναφέρει πως τα θρύψαλα του σπασμένου καθρέφτη θα πρέπει να πεταχτούν σε οποιονδήποτε ποταμό που ρέει προς τον νότο, ώστε το κακό να φύγει και να καταφέρει να ”κυλήσει” μακριά.

Παρόλο που τα έθιμα και οι τελετουργίες αυτές έχουν συνδέσει άμεσα το διακοσμητικό αυτό με το παραφυσικό και τις σκοτεινές, άγνωστες σε εμάς τους κοινούς θνητούς, γωνιές του σύμπαντος, ορισμένοι πολιτισμοί όπως αυτός της Αρχαίας Κίνας, τον χρησιμοποιούσαν ως μέσο προστασίας έναντι των πνευμάτων, των αρνητικών ενεργειών ή των ανεπιθύμητων επισκεπτών. Για αυτό, συνήθιζαν πάντα να τους τοποθετούν πάνω από τις πόρτες των σπιτιών τους. Τις θετικές του επιδράσεις που πιστεύεται ότι τελικά υπάρχουν, φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν και οι ιερείς των Αζτέκων, για μαντεία αλλά και θεραπείες. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι αν ένας άνθρωπος κινδύνευε να χαθεί, προσπαθούσαν να δουν μέσα από τον καθρέφτη την αντανάκλαση της ψυχής του. Αν έμοιαζε καθαρή, τότε θα ξεπερνούσε τον κίνδυνο, αν όμως έμοιαζε σκοτεινή, τότε ήταν γραφτό να χάσει την ζωή του.

Τι είναι τελικά ένας καθρέφτης; Ένα απλό κομψοτέχνημα που τονίζει την αισθητική του χώρου μας; Ή μήπως αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από όσα εμείς φανταζόμαστε;

Το μόνο σίγουρο είναι, πως την επόμενη φορά δεν θα κοιτάξουμε το είδωλό μας μέσα από τον καθρέφτη με την ίδια άνεση.

Tags: article , blood , Bloody Mary , mirror , murder , murderer , mystery , paranormal , soul , The Weird Side Daily , twsd , weird , αίμα , αιώνας , αλλόκοτο , άρθρο , γυναίκα , δολοφονία , θύμα , ιστορία , καθρέφτης , κατάρα , μάγισσα , μύθος , μυστήριο , παγιδευμένη ψυχή , Παράξενο , παραφυσικό , πνεύμα , πνεύματα , τρόμος , φόνος , Ψυχή

Χριστίνα Ατματζίδου

Δημοσιεύτηκε 25 Μαΐου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.