Η Μηχανή Του Θεού

“Ο Spear δεχόταν συνεχώς μηνύματα από τους Ηλεκτροποιητές που αφορούσαν κάθε είδους συναρπαστικές εφευρέσεις οι οποίες είχαν επινοηθεί από εκείνους τους μεγάλους στοχαστές και επιστήμονες κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ύπαρξής τους: Κυκλικές αυτό-συντηρούμενες πόλεις, υπολογιστές, σκεπτόμενες μηχανές, αεροσκάφη, και άλλα πολλά αλλά η πιο παράξενη εφεύρεση από όλες, ήταν εκείνη την οποία ονόμαζε «Η Θεϊκή μηχανή»…”

28 Ιουνίου 2020

Κάθε ιστορική εποχή έχει τους παράξενους και αινιγματικούς ανθρώπους της. Ζουν ασυνήθιστες ζωές που προκαλούν λίγους ή πολλούς ομόκεντρους κύκλους περιέργειας και ανησυχίας και τελικά, στο πέρασμα του χρόνου, μετατρέπονται στα μυστηριώδη φαντάσματα ενός ξεθωριασμένου παρελθόντος που δεν θα γίνει ποτέ πραγματικά κατανοητό. Μια τέτοια φιγούρα ήταν ένας άνδρας ο οποίος άσκησε μεγάλη επιρροή στο κίνημα του Πνευματισμού του 19ου αιώνα και ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε κατασκευάσει μια ζωντανή και αεικίνητη μηχανή που η ανθρωπότητα δεν είχε ξαναδεί και δεν θα ξανάβλεπε ποτέ.

Γεννημένος στο Βοστώνη της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, το 1804, ο John Murray Spear ξεκίνησε την καριέρα του ως επιτυχημένος πάστορας. Από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε ως μαχητικός ιερέας της Εκκλησίας των Οικουμενιστών (Universalists church) στο Barnstable της Μασαχουσέτης και γρήγορα απέκτησε μια φήμη που ξεπέρασε τα όρια της μικρής του ενορίας. Στην δεκαετία του 1840 εξελίχθηκε σε  σημαντικό υπέρμαχο του κινήματος της Κοινωνικής Μεταρρύθμισης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανάγκη της υιοθέτησης ίσων δικαιωμάτων για όλους, στην αναγκαιότητα της κατάργησης του θεσμού της δουλείας, στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των φυλακισμένων και των εργαζομένων, στην κατάργηση της θανατικής καταδίκης, και στα γυναικεία δικαιώματα. Έγινε πολύ γνωστός για τον κοινωνικό ακτιβισμό του καθώς και για το ιερατικό του έργο. Οργάνωνε συνέδρια κατά της δουλείας και ενθάρρυνε την κατασκευή ενός τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου της Αμερικής που θα βοηθούσε σκλάβους να δραπετεύουν από τις φυτείες του Νότου. Επίσης, έγινε γνωστός για τους παθιασμένους λόγους του που ξεσήκωναν τα πλήθη και έκανε παρέα με τον Theodore Parker, ένα γνωστό υπέρμαχο κατά της δουλείας. Αποτέλεσμα όλων παραπάνω δραστηριοτήτων ήταν η δημιουργία επικίνδυνων εχθρών που κάποια στιγμή αποφάσισαν να τον εξοντώσουν:

Το 1844, καθώς ο Spear εκφωνούσε έναν πύρινο λόγο κατά της δουλείας στο Portland του Μaine, ένας εξαγριωμένος όχλος του επιτέθηκε και τον ξυλοφόρτωσε τόσο σοβαρά που παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Τελικά έπεσε σε κώμα και έμεινε ανάπηρος για πολλούς μήνες. Όταν όμως ανάρρωσε από τα τραύματα του, άρχισε να μιλάει με ενθουσιασμό για τα παράξενα οράματα που έβλεπε καθώς και για επισκέψεις από πνευματικές οντότητες που τον καθοδηγούσαν προς ένα καινούργιο εξελικτικό μονοπάτι. Στην αρχή βέβαια, όλες εκείνες οι δηλώσεις απορρίφθηκαν ως παράγωγα των τραυμάτων και του κώματος που είχε υποστεί. Εκείνος πάντως, αν και συνέχισε την καριέρα του ως ιερέας, ένοιωθε ότι κάτι είχε αλλάξει στη συμπεριφορά του. Δεν ένιωθε πια τον ίδιο ενθουσιασμό. Εξακολούθησε λοιπόν να αναφέρεται στις απίστευτες πνευματικές του εμπειρίες γιατί πίστευε ότι από πίσω τους κρυβόταν κάποια μεγάλη αλήθεια. Το 1851 μάλιστα ισχυρίστηκε ότι λάμβανε μηνύματα από τον νεκρό πατέρα του και ότι είχε αποκτήσει την ικανότητα να πέφτει σε έκσταση και να μιλάει με πνεύματα που βρίσκονταν πέρα από το πέπλο που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο.

Τελικά γύρισε την πλάτη του στην εκκλησία το 1852 και συνδέθηκε με το αναπτυσσόμενο κίνημα των Πνευματιστών που ήταν πολύ της μόδας εκείνα τα χρόνια. Αυτό το κίνημα περιστρεφόταν γύρω από τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους νεκρούς μέσω συνεδριών, Ouija boards, mediums και της άσκησης της αυτόματης γραφής. Ο Spear γοητεύτηκε πολύ από όλα αυτά. Άρχισε να πειραματίζεται με το φαινόμενο της αυτόματης γραφής, όπου υποτιθέμενες πνευματικές οντότητες αναλαμβάνουν τον έλεγχο του χεριού ενός ανθρώπου προκειμένου να γράψουν διάφορα μηνύματα προς τους ζωντανούς. Σε κάποια από αυτά τα πειράματα, το 1853, ανακάλυψε κάτι που άλλαξε τη ζωή του ολοκληρωτικά. Ισχυρίστηκε ότι ήρθε σε επαφή με κάποια πνεύματα που τα ονόμασε  “Electricizers,” δηλαδή «Ελεκτροποιητές», και οι οποίοι ανήκαν σε μια μεγαλύτερη ομάδα πνευμάτων που ονομάζονταν «Η ένωση της Αγαθοεργίας» (“The Association of Beneficence”) Ο Spear ισχυρίστηκε ότι αυτή η ομάδα περιλάμβανε στους κόλπους της κάποιες από τις πιο λαμπρές προσωπικότητες της ιστορίας όπως για παράδειγμα τον Thomas Jefferson και διάσημους επιστήμονες όπως τον Emanuel Swedenborg και τον  Benjamin Franklin, και ότι προσπαθούσε να βοηθήσει την ανθρωπότητα να αναβαθμιστεί σε  ένα καινούργιο τεχνολογικό και πνευματικό επίπεδο. Ο Spear ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε επιλεχτεί ως ο επίγειος εκπρόσωπος αυτής της ομάδας που λειτουργούσε πέρα από τη ζωή προκειμένου να υλοποιήσει κάποιες από τις επιθυμίες της. Συγκέντρωσε λοιπόν ένα γκρουπ ακολούθων του και ίδρυσε μια κοινότητα στην Κομητεία του Chautauqua, της Νέας Υόρκης.

Ο Spear δεχόταν συνεχώς μηνύματα από τους Ηλεκτροποιητές που αφορούσαν κάθε είδους συναρπαστικές εφευρέσεις οι οποίες είχαν επινοηθεί από εκείνους τους μεγάλους στοχαστές και επιστήμονες κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ύπαρξής τους: Κυκλικές αυτό-συντηρούμενες πόλεις, υπολογιστές, σκεπτόμενες μηχανές, αεροσκάφη, και άλλα πολλά αλλά η πιο παράξενη εφεύρεση από όλες, ήταν εκείνη την οποία ονόμαζε «Η Θεϊκή μηχανή» («The God Machine»). Αυτή η μηχανή θα λειτουργούσε ως αεικίνητο και θα δημιουργούσε απεριόριστα ποσά ενέργειας που θα τροφοδοτούσαν τις μηχανές των ανθρώπων για πάντα. Η μηχανή του θα τραβούσε ενέργεια από την ίδια τη φύση, θα ήταν αυτό-επισκευαζόμενη και θα μπορούσε ίσως και να αναπαράγει τον εαυτό της. Θα λειτουργούσε ως Μεσσίας που θα οδηγούσε την ανθρωπότητα στο επόμενο στάδιο της υλικής και πνευματικής εξέλιξής της. Ο Spear έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η μηχανή του θα λειτουργούσε ως το φυσικό σώμα του θεού στη Γη, μέσω του οποίου εκείνος θα μπορούσε να μιλάει κατευθείαν με τους ανθρώπους.

Ο Spear ισχυρίστηκε ότι είχε παραλάβει λεπτομερέστατα σχέδια της μηχανής του από τους πνευματικούς του οδηγούς. Θα έπρεπε λοιπόν να κατασκευαστεί από χαλκό, ψευδάργυρο και μαγνήτες με πολύ λεπτοφτιαγμένα και εκλεπτυσμένα εξαρτήματα. Η κατασκευή της θα έπρεπε να αποπερατωθεί σε ένα μαύρο τραπέζι από ξύλο καρυδιάς και θα ήταν εξοπλισμένη με μηχανική μέλη και έναν αναπνευστικό μηχανισμό που θα θύμιζε ζωντανό πλάσμα. Το 1853 ξεκίνησε η κατασκευή της μηχανής σε μια ταπεινή καλύβα από ξύλο στην κορφή του Λόφου High Rock που βρίσκεται στην περιοχή της Μασαχουσέτης, και συνολικά χρειάστηκαν εννέα μήνες και 50.000 σημερινά δολάρια για την ολοκλήρωσή της. Ως μέρος της διαδικασίας κατασκευής αυτού του παράξενου μηχανήματος, ο Spear φόρεσε μια ειδική στολή που ήταν εξοπλισμένη με μέταλλα, πολύτιμους λίθους, μεταλλικές πλάκες και χάλκινες ταινίες, και οργάνωσε μια ψεύτικη παρθενογένεση  μέσω ενός μέντιουμ που ονομαζόταν Mrs. Mettler, η οποία είχε προετοιμαστεί να δημιουργήσει έναν «ομφάλιο λώρο» με τη μηχανή την οποία θα εμπότιζε με μια δική της ιδιαίτερη ζωή. Η Mrs. Mettler υποτίθεται ότι είχε επιλεχτεί από τα πνεύματα των Ηλεκτροποιητών να δράσει ως η «Μαρία της Νέας Εποχής» και είχε αρχίσει να υποφέρει από πόνους και σπασμούς που συνήθως αποδίδονται σε έναν τοκετό. Μέχρι τη στιγμή που συνάντησε τον Spear ωστόσο, δεν είχε ιδέα για το τι ακριβώς θα έφερνε στον κόσμο. Μόλις πλησίασε τη μηχανή το μέντιουμ έπεσε σε έκσταση, μπήκε σε φάση τοκετού και ύστερα από δυο ώρες «γέννησε» τη μηχανή εμποτίζοντάς την με τη ζωτική της ενέργεια. Εκείνη τη στιγμή, πολλοί μάρτυρες της όλης διαδικασίας ισχυρίστηκαν ότι η μηχανή όντως κινήθηκε, αν και ανεπαίσθητα.

Όλα αυτά τα καταπληκτικά ήταν επόμενο να προκαλέσουν τη δυσπιστία, ακόμα και των ίδιων των πνευματιστών, και μάλιστα του Andrew Jackson Davis, ο οποίος είχε πολύ υψηλή θέση στο Κίνημα. Αυτός άρχισε να υποψιάζεται ότι ο Spear υπέφερε από παράνοια, ότι για κάποιο λόγο είχε χάσει το μυαλό του, και ότι είχε μεταμορφωθεί στον αρχηγό μιας σέκτας. Ο Davis έγραψε κάποια πολύ απαξιωτικά σχόλια για όλα αυτά, με αποτέλεσμα να επηρεάσει και άλλους Πνευματιστές. Ο Spear και οι ακόλουθοί του, αν και έγιναν στόχοι κοροϊδίας υπερασπίστηκαν τις απόψεις τους με σθένος και συνέχισαν να κάνουν  τα πειράματά τους.

Στο μεταξύ, κάποιοι από τους ανθρώπους που είχαν δει με τα μάτια τους τη Μηχανή, έλεγαν ότι όταν ενεργοποιούνταν κινούταν από μόνη της και παρουσίαζε μια «ανεπαίσθητη, δονητική και σφυγμοειδής κίνηση.» Αυτές οι κινήσεις διαρκούσαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ήταν σχεδόν μη αντιληπτές, γεγονός που οι πιστοί στη μηχανή απέδιδαν στο νηπιακό στάδιο της ανάπτυξής της. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιασμένοι και θεωρούσαν ότι η μηχανή δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια αποτυχημένη απάτη.

Ο Spear και οι ακόλουθοί του αποσυναρμολόγησαν τη μηχανή και την μετέφεραν στο Randolph της Νέας Υόρκης όπου σκόπευαν να την ξαναμοντάρουν αλλά δυστυχώς τους πρόλαβε ένας θυμωμένος όχλος που μπήκε με τη βία μέσα στην αποθήκη όπου φυλασσόταν και την κατέστρεψε εντελώς. Έκτοτε δεν υπήρξαν άλλες προσπάθειες να ξαναφτιαχτεί η μηχανή και πραγματικά ο Spear ισχυρίστηκε αργότερα ότι οι Ηλεκτροποιοί του έδωσαν την εντολή να εγκαταλείψει το εν λόγω εγχείρημα καθώς η ανθρωπότητα δεν ήταν αρκετά ώριμη ώστε να απολαύσει τα οφέλη του. Ο Spear στο μεταξύ συνέχισε τους κοινωνικούς του αγώνες και τις πνευματιστικές του δραστηριότητες μέχρι το θάνατό του τον Οκτώβριο του 1887 στη Φιλαδέλφεια.

Έκτοτε υπήρξαν πολλές θεωρίες συνομωσίας σύμφωνα με τις οποίες η παράξενη μηχανή δεν καταστράφηκε ποτέ αλλά ο Spear και οι ακόλουθοί του κατάφεραν να την προστατεύσουν. Κάτι που συνηγορεί υπέρ αυτού του ενδεχόμενου είναι ότι στις εφημερίδες της εποχής εκείνης δεν υπάρχει καμία αναφορά σε βανδαλισμούς ή στην καταστροφή της μηχανής και της αποθήκης όπου φυλασσόταν. Λέγεται λοιπόν ότι η ίδια η ομάδα του Spears έκρυψε το μηχάνημα το οποίο υπάρχει κάπου μέχρι σήμερα κρυμμένο από τα μάτια του κόσμου. Το 2019 μάλιστα, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η μηχανή βρέθηκε σε μια σοφίτα στο Colorado αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα επιπρόσθετο στοιχείο που να αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό. Έτσι λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο πολύ πλησίασε ο Spear στην υλοποίηση του οραματικού ονείρου του. Η ζωή του, και η παράξενη μηχανή που έφερε στον κόσμο, θα παραμείνει για πάντα ένα ιστορικό παράδοξο.

Πηγές:

Main Image Reference

Tags: Andrew Jackson Davis , Barnstable , Benjamin Franklin , Chautauqua , Colorado , Electricizers , Emanuel Swedenborg , High Rock , John Murray Spear , mediums , Mrs. Mettler , Ouija boards , Portland , Randolph , The Association of Beneficence , The God Machine , The Weird Side Daily , Theodore Parker , Thomas Jefferson , Universalists church , αγώνας , ανάπηρος , Άνθρωπος , ανθρωπότητα , απαξίωση , απάτη , αποθήκη , Άποψη , αυτόματη γραφή , βανδαλισμός , βία , Βοστώνη , γυναίκα , δικαίωμα , δολάρια , δόνηση , δουλεία , δυσπυστία , εγχείρημα , εκκλησία , Εκκλησία των Οικουμενιστών , εκπρόσωπος , έκσταση , Εμπειρία , ενέργεια , ενθουσιασμός , ενορία , εξαρτήματα , επιστήμη , επιστήμονες , Έρικ Σμυρναίος , εφεύρεση , εφημερίδα , εφημερίδες , εχθρός , ζωή , Η Θεϊκή μηχανή , ΗΠΑ , θανατική καταδίκη , θανατική ποινή , θάνατος , θεός , θεωρία , θεωρίες , ιερέας , κατασκευή , καταστροφή , κίνημα , κίνημα του Πνευματισμού , κίνηση , κομητεία , κώμα , λήθη , λίθος , λόγος , λόφος , μαγνήτες , Μαρία της Νέας Εποχής , Μασαχουσέτη , μέλη , Μεσσίας , μέτνιουμ , μήνυμα , μηχανή , μονοπάτι , μυαλό , Νέα Υόρκη , νεκρός , οδηγός , ομάδα , όνειρο , οντότητα , οντότητες , όραμα , όχλος , Παράδοξο , παράνοια , πάστορας , πατέρας , πείραμα , πειράματα , περιέργεια , πνεύμα , πνεύματα , πόλεις , πόλη , πόνος , προσπάθεια , προστασία , προσωπικότητα , πτώμα , σέκτα , σθένος , σκλάβος , σοφίτα , σπασμός , στοιχειό , στολή , στοχαστές , συμπεριφορά , συνέδρια , συνέδριο , συνωμοσία , σχέδια , σχέδιο , σχόλια , σώμα , τοκετός , τραπέζι , τραύμα , Φάντασμα , Φαντάσματα , Φιλαδέλφεια , φυλακή , φυλακισμένος , φύση , φυτεία , χαλκός , χέρι , χρόνος , ψευδάργυρος

Έρικ Σμυρναίος

Δημοσιεύτηκε 28 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.