H σκοτεινή κληρονομιά του Poltergeist

“Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του “Poltergeist”, δύο από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην παραγωγή του, ισχυρίστηκαν ότι βίωσαν παραφυσικά φαινόμενα. Η Jobeth Williams που υποδυόταν την μητέρα της οικογένειας, την Diane Freeling, ισχυρίστηκε πως μια νύχτα που γύρισε στο σπίτι της, ανακάλυψε ότι όλοι πίνακες του σαλονιού της είχαν γύρει και κρέμονταν λοξά στους τοίχους.”

03 Φεβρουαρίου 2021

Για πολλούς λάτρεις του φανταστικού κινηματογράφου, η ταινία Poltergeist έχει κατακτήσει τα σκήπτρα της πιο διάσημης ταινίας τρόμου όλων των εποχών. Προβλήθηκε για πρώτη φορά την 4η Ιουνίου του 1982 και περιγράφει την Οδύσσεια μιας τυπικής μεσοαστικής οικογένειας Αμερικανών, των οποίων το σπίτι δέχεται την εισβολή κακόβουλων πνευμάτων. Η  παραπάνω ταινία κατέφερε να γράψει ιστορία, όχι μόνο εξαιτίας του αλλοκοσμικού και τρομακτικού θέματός και της άρτιας σκηνοθεσία της, αλλά και εξαιτίας της παράξενης ατμόσφαιρας που την περιβάλλει ακόμα και σήμερα και που οφείλεται στα ανεξήγητα γεγονότα που σημάδεψαν, όχι μόνο την παραγωγή της, αλλά και τη μοίρα των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή.

Για παράδειγμά, ένας από τους σεναριογράφους της, ο διάσημος πλέον Steven Spielberg, πρόσφατα προχώρησε σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις ως προς το από που άντλησε έμπνευση για τη δημιουργία της εν λόγω ταινίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, την δεκαετία του 1970-1980 καθώς έψαχνε για μια βολική τοποθεσία όπου θα γίνονταν τα γυρίσματα της ταινίας “The Sugarland Express”, διανυκτέρευσε στο Ξενοδοχείο “Excelsior Hotel” στο Jefferson της πολιτείας του Texas. Έμεινε στο δωμάτιο 215 (το οποίο ονομαζόταν και το Δωμάτιο Jay Gould) όπου βίωσε κάποια αρκετά παράξενα φαινόμενα. Όταν πρωτο-μπήκε στο δωμάτιο, έβαλε τη μικρή βαλίτσα που κρατούσε σε μια καρέκλα, αλλά αμέσως μετά, η βαλίτσα πετάχτηκε από μόνη της προς το μέρος του. Αργότερα, τις μικρές ώρες της νύχτας, ένα αγόρι που φορούσε ρούχα του 19ου αιώνα τον ξύπνησε και τον ρώτησε αν ήταν έτοιμος να φάει το πρωινό του. Όπως ήταν και το αναμενόμενο, ύστερα από όλα αυτά, μάζεψε άρον-άρον τα υπάρχοντά του και έφυγε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το εν λόγο ξενοδοχείο.

Άλλοι πελάτες του ξενοδοχείου που έμειναν στο ίδιο δωμάτιο, ανέφεραν παράξενους  θορύβους  μέσα στη νύχτα, ηλεκτρικά φώτα που αναβόσβηναν χωρίς λόγο και μια καρέκλα που κινούταν μόνη της. Πολλοί έχουν δει την οπτασία ενός στρατιώτη της αποικιοκρατίας να τους κοιτάζει μέσα από έναν οβάλ καθρέφτη. Επιπλέον ένας ακέφαλος άνδρας λέγεται ότι κυκλοφορεί στους διαδρόμους του δεύτερου ορόφου, ενώ κάποιοι πελάτες είδαν και ένα τρίτο φάντασμα, μια μαυροντυμένη γυναίκα που κρατάει στα χέρια της ένα μωρό. Επιπρόσθετες αναφορές για ανεξήγητα φαινόμενα στο στοιχειωμένο αυτό ξενοδοχείο αφορούν πόρτες ντουλαπών που τρίζουν και πόρτες λουτρών που ανοίγουν από μόνες τους. Κάποιοι πελάτες έχουν μυρίσει γυναίκεια αρώματα και καπνό από πούρο, ενώ άλλοι έχουν δει τα στρωσίδια στα κρεβάτια τους να τραβιούνται στο πλάι από αόρατα χέρια.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του “Poltergeist”, δύο από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην παραγωγή του, ισχυρίστηκαν ότι βίωσαν παραφυσικά φαινόμενα. Η Jobeth Williams που υποδυόταν την μητέρα της οικογένειας, την Diane Freeling, ισχυρίστηκε πως μια νύχτα που γύρισε στο σπίτι της, ανακάλυψε ότι όλοι πίνακες του σαλονιού της είχαν γύρει και κρέμονταν λοξά στους τοίχους. Αφού τους ίσιωσε, ανακάλυψε μετά από πέντε μόλις λεπτά ότι έγερναν και πάλι. Η Zelda Rubinstein η οποία υποδυόταν το μέντιουμ που προσπαθούσε να βοηθήσει την οικογένεια, ισχυρίστηκε ότι είδε ένα όραμα του σκυλιού της να την αποχαιρετάει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Το ίδιο εκείνο βράδυ έμαθε από την μητέρα της ότι ο σκύλο της είχε όντως πεθάνει. Ύστερα από αυτά τα περιστατικά ήταν φυσικό να απλωθεί μια παράξενη ατμόσφαιρα ανησυχίας στα στούντιο των γυρισμάτων. Η κατάσταση χειροτέρευσε κι άλλο όταν συνέβη και τρίτο περιστατικό:

Η έκφραση του τρόμου στο πρόσωπο του ηθοποιού τον οποίο προσπάθησε να πνίξει μια κούκλα clown στην ταινία, ήταν πραγματική γιατί εκείνη τη στιγμή η μηχανική κούκλα δυσλειτούργησε κατά τρόπο ανεξήγητο και όντως παραλίγο να τον σκοτώσει.

Ακόμα και όταν ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα ωστόσο, η κατάσταση δεν καλυτέρευσε. Το αντίθετο μάλιστα: Η φήμη ότι η την ταινία βάραινε μια παράξενη κατάρα ενισχύθηκε από το γεγονός ότι τέσσερις από τους ηθοποιούς που εμφανίστηκαν σε αυτή, όντως πέθαναν με άσχημο και βίαιο τρόπο. Η Dominique Dunne που υποδύθηκε την μεγαλύτερη σε ηλικία αδελφή της οικογένειας, τη Danna, στραγγαλίστηκε από τον πρώην εραστή της λίγους μόλις μήνες μετά την πρεμιέρα της. Ο Julian Beck, που υποδύθηκε τον χαρακτήρα Kane στο πρώτο σίκουελ της ταινίας που έκανε πρεμιέρα το 1986 πέθανε από καρκίνο στο στομάχι. Το 1985 μόλις η ταινία ολοκληρώθηκε και ο Will Sampson, ένας και στην πραγματικότητα Σαμάνος που εμφανίστηκε ως ο χαρακτήρας Taylor στη δεύτερη ταινίας, πέθανε το 1987 κατά την ανάρρωσή του από μια αποτυχημένη επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς. Η Heather O’ Rourke, το κοριτσάκι που καταδίωκαν τα κακά πνεύματα των δυο πρώτων ταινιών, πέθανε το 1987 σε ηλικία δώδεκα ετών. Μπήκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα βαριάς γρίπης και εκεί ανακαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα υπέφερε από σπλαχνικές ανωμαλίες εκ γενετής. Κατά τη διάρκεια μιας διορθωτικής χειρουργικής επέμβασης έπεσε σε κώμα από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ.

Πολλοί κινηματογραφόφιλοι που πήγαν να δουν το έργο ανέφεραν ότι για βδομάδες μετά, στα σπίτια τους εκδηλώνονταν φαινόμενα Poltergeist όπως, ανεξήγητοι θόρυβοι μέσα στη νύχτα, ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούσαν κατά τρόπο ασυνήθιστο και μικροαντικείμενα που χάνονταν, αλλά ξαναβρίσκονταν σε ασυνήθιστα σημεία μετά από μέρες και βδομάδες.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που ενίσχυσε τη σκοτεινή φήμη της ταινίας είναι το γεγονός ότι το 1969 είχε ανακαλυφθεί ένα αρχαίο Ινδιάνικο νεκροταφείο κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης ενός σούπερ μάρκετ στο προάστιο Agoura Hills στο  Los Angeles, όπου ξεκίνησαν τα γυρίσματα του “Poltergeist” το 1981.
Επιπρόσθετα, ένας από τους παραγωγούς του Poltergeist ισχυρίστηκε ότι οι ανθρώπινοι σκελετοί που αναδύθηκαν στην σκηνή με την λασπωμένη  πισίνα ήταν πραγματικοί γιατί η αγορά τους κόστιζε λιγότερο από την αγορά πλαστικών αντιγράφων τους. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωσή των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε μια τελετή εξορκισμού για να κατευναστούν τυχόν ψυχές που είχαν εξαγριωθεί από την εξευτελιστική μεταχείριση των θνητών σαρκίων τους.

Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχει πιθανότητα το νοσηρό θέμα του Poltergeist ή η τοποθεσία όπου έγιναν τα γυρίσματα να προσέλκυσε κάτι από την άλλη μεριά της πραγματικότητας μας; Μήπως η συλλογική ψυχική δραστηριότητα των στελεχών που συμμετείχαν στην παραγωγή της δημιούργησε κάτι που άσκησε μια δυσμενή επιρροή στις μετέπειτα ζωές τους; Ή μήπως όλα αυτά δεν είναι παρά συμπτώσεις και ανόητα συμπεράσματα προληπτικών και δεισιδαιμόνων ανθρώπων;

Tags: Cinema , dead , death , fantasy , Film , ghost , horror , movie , Poltergeist , steven spielberg , Supernatural , The Weird Side Daily , άρθρο , άρθρο φανταστικού , γεγονότα , Έρικ Σμυρναίος , Ηθοποιοί , θάνατος , κατάρα , Κινηματογράφος , ξενοδοχείο , παραφυσικό , σκηνοθέτης , στοιχειωμένο , ταινία , τρόμος , Υπερφυσικό , υπερφυσικός τρόμος , φαντασία , Φάντασμα , Φαντάσματα , φήμες

Έρικ Σμυρναίος

Δημοσιεύτηκε 3 Φεβρουαρίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.