Fantastic Beasts – Part 3

“Το όνομα Erlking μπορεί να έχει επηρεαστεί από την αγγλική λέξη “irk”, που σημαίνει “ενοχλητικό” και “erlkings”, διαβολιάρικα πλάσματα της Γερμανικής μυθολογίας που έχουν μοιραία επίδραση στα παιδιά.”
“Το Χόρκλαμπ είναι ένα μαγικό πλάσμα που μοιάζει με σαρκώδες ροζ μανιτάρι καλυμμένο με αραιά χονδροειδή, μαύρα αγκάθια που μοιάζουν με τρίχες. Παρά την εμφάνιση του δεν είναι φυτό ή μύκητας αλλά ζώο.

26 Μαρτίου 2021

Erlking (Έρκλιν), ο παιδοκτόνος

Πληροφορίες

 • Χρώμα ματιών: Κίτρινο
 • Χρώμα δέρματος: Πράσινο
 • Προέλευση: Black Forest & Bavaria, Γερμανία
 • Μέγεθος μέσου Erkling: 90 εκατοστά
 • Θνητότητα: Θνητό
 • Διακριτικά χαρακτηριστικά: Τρέφεται με μικρά παιδιά, πυροβολεί βελάκια, χαχανίζει τσιριχτά για να δελεάσει τα παιδιά
 • Ταξινόμηση Υπουργείου Μαγείας: ΧΧΧΧ (Επικίνδυνο / Χρειάζεται προχωρημένες γνώσεις / Αντιμετωπίζεται μόνο από έμπειρο μάγο)
 • Κατάσταση: Υπάρχων, αλλά σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενο

Τα Erlkings είναι μαγικά θηρία με ύψος κατά μέσο όρο 90 εκατοστά, (καθιστώντας τα μεγαλύτερα από τα γνωμικά), τριγωνικό πρόσωπο και μυτερό πιγούνι. Τα υψηλά τους χαχανητά γοητεύουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και τα χρησιμοποιούν για να τα παρασύρουν μακριά από τους κηδεμόνες τους και να τα φάνε. Απολαμβάνουν επίσης να πετούν βελάκια στα ανυποψίαστα θύματα τους. Προέρχονται από το Black Forest και Bavaria της Γερμανίας. Η διαφορά τους μεταξύ των άλλων πλασμάτων (μαγικών και μη) είναι ότι μπορούν να μιλούν την ανθρώπινη γλώσσα. Ο αυστηρός έλεγχος από το Γερμανικό Υπουργείο Μαγείας, ξεκινώντας από τους αιώνες πριν από το 1991, έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των επιθέσεών τους.

Γνωστές επιθέσεις

 • Σύμφωνα με τον μαγικοζωολόγο Νιούτ Σκαμάντερ, η τελευταία γνωστή επίθεση Erlking ήταν εις βάρος ενός 6χρονου παιδιού ονόματι Bruno Schmidt. O Bruno το χτύπησε με το πτυσσόμενο τσουκάλι του πατέρα του και το σκότωσε.
 • Στο Χόγκουαρτς τη σχολική χρονιά 1994-1995 επιτέθηκαν επίσης στον Χάρι Πότερ, την Ερμιόνη Γκρέιντζερ και τον Ρον Γουέσλι ως μέρος της πρόκλησης στο μάθημα Άμυνας Εναντίον των Σκοτεινών Τεχνών με καθηγητή τον Bartemius Crouch Jr (μεταμφιεσμένος σε Alastor Moody). Κατάφεραν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια σε αυτά χρησιμοποιώντας χρήσιμα jinxes, όπως τα Orbis Jinx, Melofors Jinx και Pullus Jinx.

Κατά τη διάρκεια της καταστροφής που συνέβη στη δεκαετία του 2010, οι εθελοντές της Ειδικής Ομάδας του Καταστατικού της Μυστικότητας, θα μπορούσαν να πολεμήσουν ενάντια στα Erklings μέσα στα φρούρια όλου του μαγικού κόσμου, με την ενεργοποίηση ορισμένων ρούνων σε αυτά τα κτίρια.

Υπάρχει ένα χειρότερο είδος που ονομάζεται Βαυαρικό Erlking. Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη συνάντησαν ένα στο θερμοκήπιο του Χόγκουαρτς.

Τα Erklings μοιράζονται μερικές ομοιότητες με τις κακές νεράιδες Nari από τους θρύλους της Ανατολικής Ευρώπης. Τόσο τα Erklings όσο και οι νεράιδες Nari χρησιμοποιούν τα τσιριχτά χαχανητά τους για να παρασύρουν τα θύματα τους σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας και στη συνέχεια να τα φάνε.

Ετυμολογία

Το όνομα Erlking μπορεί να έχει επηρεαστεί από την αγγλική λέξη “irk”, που σημαίνει “ενοχλητικό” και “erlkings”, διαβολιάρικα πλάσματα της Γερμανικής μυθολογίας που έχουν μοιραία επίδραση στα παιδιά. Το Erlking είναι μια μετάφραση του Γερμανικού “erlkönig” που κυριολεκτικά σημαίνει “alder king”, και μπορεί με τη σειρά του να είναι μια μετάφραση του 18ου αιώνα της αρχικής δανικής λέξης elverkonge, κυριολεκτικά “elf king”.

 

Gnome (Γνωμικό)

Πληροφορίες

 • Χρώμα: Καφέ ή άσβεστο
 • Προέλευση: Ευρώπη, Βόρεια Αμερική
 • Εναλλακτικά ονόματα: Gnome κήπου, Gernumbli κήπου, Gernumblies (πληθυντικός)
 • Ύψος μέσου ενήλικα: 30 εκατοστά (το πολύ)
 • Θνητότητα: Θνητό
 • Διακριτικά χαρακτηριστικά: Κεφάλι σαν πατάτα, δόντια αιχμηρά, είναι ακίνδυνο, τείνει να ενοχλεί τους κήπους
 • Ταξινόμηση Υπουργείου Μαγείας: ΧΧ (Ακίνδυνο, μπορεί να εξημερωθεί)
 • Κατάσταση: Υπάρχων

Το γνωμικό (gnome) ή γνωμικό κήπου (garden gnome) είναι ένα μικρό μαγικό πλάσμα που ενοχλεί τους κήπους των νοικοκυριών. Το σωστό ταξινομικό όνομα των γνωμικών είναι, υποτίθεται, το Gernumbli ή μερικές φορές αναφέρεται και ως Gernumblies. Βρίσκονται σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σε μέγεθος μπορούν να φτάσουν ως 30 εκατοστά, καθιστόντας τα μικρότερα από τα Erklings. Συνήθως έχουν χρώμα καφέ και έχουν δυσανάλογα μεγάλα κεφάλια, κάνοντας τα να μοιάζουν σαν πατάτες με πόδια. Αν και δεν είναι επικίνδυνα πλάσματα, κατέχουν κοφτερά δόντια και τείνουν να δαγκώνουν. Τα πόδια τους είναι σκληρά και κοκαλιάρικα και δεν μοιάζουν με τα διακοσμητικά γνωμικά κήπου των Μαγκλς (τα οποία σύμφωνα με τον Ρον Ουέσλι είναι σαν αγιοβασιλάκια με καλάμι ψαρέματος). Ζουν σε υπόγεια λαγούμια όπου σκάβουν και τρώνε τις ρίζες των φυτών, δημιουργώντας μικρούς σωρούς από τη γη γύρω από τους κήπους (και ως εκ τούτου προκαλούν σημαντική ζημιά σε αυτά). Προτιμούν να ζουν σε μαγικούς κήπους. Φαίνεται να τους αρέσει να τρώνε σκουλήκια και φασολάκια Every-Flavour του Bertie Bott. Ο φυσικός θηρευτής του είναι το Jarvey, ένα μαγικό πλάσμα που μοιάζει με κουνάβι.

Ο Crookshanks λάτρευε να κυνηγάει γνωμικά γύρω από τον κήπο του Burrow. Σύμφωνα με τον Xenophilius Lovegood, η ενόχληση αυτών των πλασμάτων στον κήπο είναι ένα είδος ευλογίας. Όταν η κόρη του η Λούνα δαγκώθηκε από ένα γνωμικό, αναφώνησε ότι το σάλιο έχει πολλές ασυνήθιστες και ευεργετικές ιδιότητες, όπως η ικανότητα να αυξήσει ξαφνικά τη δημιουργικότητα κάποιου (συγκεκριμένα, είπε ότι μπορεί να κάνει κάποιον να έχει την επιθυμία να τραγουδήσει όπερα ή να δώσει ομιλία στη γλώσσα Mermish). Στη συνέχεια η Λούνα είπε στον Χάρι ότι ο πατέρας της είχε κάνει πολλή έρευνα για τη μαγεία των Gernumblies, οπότε τουλάχιστον κατά την άποψη του πατέρα της, τα γνωμικά ίσως να έχουν μοναδικές μαγικές ικανότητες, διαφορετικές από τη συνηθισμένη μαγεία.

Το γνωμικό μπορεί να διωχθεί από τον κήπο περιστρέφοντας το σε κύκλους μέχρι να ζαλιστεί και έπειτα ρίχνοντας το πάνω από το φράχτη. Εναλλακτικά μπορούν να διωχθούν αν ο μάγος καταφύγει στη βοήθεια ενός Τζάρβι, αλλά πολλοί μάγοι βρίσκουν πρωτόγονη και αποκρουστική αυτή τη μέθοδο. Λόγω του ολέθρου που καταστρέφουν τους κήπους, τα γνωμικά θεωρούνται παράσιτα από την κοινότητα των μάγων. Έχουν την ικανότητα να μιλούν, ή τουλάχιστον να κάνουν θορύβους φωνάζοντας “Gerroff me!” όταν πιαστούν και μπορούν να διδαχθούν προσβλητικές λέξεις. Είναι επίσης σε θέση να ουρλιάζουν όταν πετιούνται μακριά και να μουρμουρίζουν θυμωμένα όταν απομακρύνονται. Ωστόσο συχνά γελούν όταν η αφαίρεση τους από τους κήπους δεν γίνεται σωστά.

Είναι ενδιαφέρον ότι σαν είδος έχουν τόσο χαμηλό δείκτη νοημοσύνης που όταν πραγματοποιείται η απογύμνωση κήπων θα βιαστούν να βγουν από τα λαγούμια τους για να δουν τι προκαλεί την αναταραχή, κάτι που τα καθιστά ευκολότερα να τα πιάσουν.

Η οικογένεια Ουέσλι έπρεπε να καθαρίζει τακτικά τον κήπο της από τα γνωμικά ρίχνοντας τα πάνω από το φράχτη. Ωστόσο πάντοτε γλιστρούσαν από τότε που ο Άρθουρ Ουέσλι ήταν μαλακός μαζί τους και σκέφτηκε ότι είχαν πλάκα. Αυτό μπορεί να δηλώνει ότι έχουν λίγη νοημοσύνη ή ότι υπάρχουν έξυπνα υπο-είδη.

Facts

 • Τα γνωμικά δημιουργήθηκαν αρχικά από τον Paracelsus στα αλχημικά έργα του σαν μικροσκοπική στοιχειώδης γη. Το πλάσμα παραλήφθηκε αργότερα από άλλους συγγραφείς.
 • Είναι πιθανό να έχουν κάποιο βαθμό μαγικής αντίστασης, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί διώχνονται μέσω φυσικών μέσων παρά με ξόρκι.

 

 Χόρκλαμπ, το αγκαθομανίταρο

Πληροφορίες

 • Χρώμα: Ροζ
 • Χρώμα μαλλιών/αγκαθιών: Μαύρο
 • Προέλευση: Σκανδιναβία
 • Θνητότητα: Θνητό
 • Διακριτικά χαρακτηριστικά: Μοιάζει με μανιτάρι, αραιός καλυμμένο με μαύρες αγκαθωτές τρίχες.
 • Ταξινόμηση Υπουργείου Μαγείας: Χ (αδιάφορο / βαρετό)
 • Κατάσταση: Υπάρχων

Το Χόρκλαμπ είναι ένα μαγικό πλάσμα που μοιάζει με σαρκώδες ροζ μανιτάρι καλυμμένο με αραιά χονδροειδή, μαύρα αγκάθια που μοιάζουν με τρίχες. Παρά την εμφάνιση του δεν είναι φυτό ή μύκητας αλλά ζώο. Προέρχονται από την Σκανδιναβία, όμως εξαπλώθηκαν σε όλη την Βόρεια Ευρώπη, αλλά μπορούσαν να βρεθούν και στη Σκωτία μέχρι το 1991. Το συνηθισμένο θήραμα τους είναι ο γαιοσκώληκας, τον οποίο κυνηγούν χρησιμοποιώντας τα λεπτά μυώδη πλοκάμια τους που απλώνονται υπόγεια (παρόμοια με το πως οι μύκητες διαδίδουν μυκήλια). Αναπαράγονται πολύ γρήγορα και μπορούν να καλύψουν έναν κήπο μέσου μεγέθους σε λίγες μόνο ημέρες. Αποτελεί την αγαπημένη λιχουδιά των γνωμικών.

Χρήση και αλληλεπίδραση στους ανθρώπους

Τα Χόρκλαμπ δεν έχουν καμία ευδιάκριτη χρήση σε μάγους και μάγισσες, σύμφωνα με τον μαγικοζωολόγο Newt Scamander και τους δίνεται η ταξινόμηση ”Χ” (ακίνδυνο, μπορεί να εξημερωθεί) από το Τμήμα Ρύθμισης και Ελέγχου Μαγικών Πλασμάτων. Ωστόσο, ο χυμός τους χρησιμοποιείται σε διάφορα φίλτρα συμπεριλαμβανόμενου του φίλτρου ζιζανιοκτόνου και του φίλτρου Wiggenweld. Φήμες λένε ότι η Honoria (θεία του Albus Dumbledore), διέκοψε τη δέσμευση της με ένα μάγο, επειδή σοκαρίστηκε όταν τον έπιασε να χαϊδεύει μερικά Χόρκλαμπ (αν και επέμεινε ότι ήταν επειδή είχε ψυχρή καρδιά).

Στο βιβλίο Marauding With Monsters, o Gilderoy Lockhart έγραψε ότι κάποτε επισκέφθηκε υποθετικά μερικούς οπαδούς του στην αγροτική περιοχή Essex και βοήθησε να καθαρίσει ένα μονοπάτι μέσα από την αυλή τους με τα Χόρκλαμπ. Στη συνέχεια του πρόσφεραν από το σπιτικό τους σέλινο και κρασί παντζαριού, αλλά αρνήθηκε με ευγένεια. Ωστόσο αυτή η ιστορία ίσως να ήταν ψεύτικη, όπως οι περισσότερες του εν λόγω κυρίου.

Διαβάστε το Part 1 και το Part 2 εδώ.

Erkling Εμφανίσεις

 • Harry Potter and the Goblet of Fire (video game)
 • Fantastic Beasts and Where to Find Them (First appearance)
 • Pottermore (Mentioned only)
 • Wizarding World (Mentioned only)
 • Harry Potter: Wizards Unite

Gnome Εμφανίσεις

 • Harry Potter and the Philosopher’s Stone (video game)
 • Harry Potter and the Chamber of Secrets (First appearance)
 • Harry Potter and the Chamber of Secrets (film) (Mentioned only in Disc 2)
 • Harry Potter and the Chamber of Secrets (video game)
 • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (video game) (Appears on a Famous Wizard Card)
 • Harry Potter and the Goblet of Fire
 • Harry Potter and the Half-Blood Prince
 • Harry Potter and the Deathly Hallows
 • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (Mentioned only)
 • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (video game) (Mentioned only)
 • Fantastic Beasts and Where to Find Them
 • LEGO Harry Potter: Years 1-4
 • LEGO Harry Potter: Years 5-7
 • Harry Potter Trading Card Game
 • Pottermore
 • Wonderbook: Book of Spells
 • Harry Potter: The Creature Vault
 • Harry Potter: Hogwarts Mystery
 • Harry Potter: Wizards Unite
 • The Art of Harry Potter Mini Book of Graphic Design

Χόρκλαμπ Εμφανίσεις

 • Harry Potter and the Philosopher’s Stone (video game)
 • Harry Potter and the Chamber of Secrets (video game)
 • Harry Potter and the Goblet of Fire (video game)
 • Fantastic Beasts and Where to Find Them
 • The Tales of Beedle the Bard (LEGO Harry Potter: Years 1-4)
 • Pottermore
 • Harry Potter: Hogwarts Mystery
 • Harry Potter: Wizards Unite

Tags: article , books , creatures , Erlking , erlkönig , fantastic beasts , fantasy , fantasy article , fantasy movies , Games , Gernumbli , Gnome , Harry Potter , horklump , magic , Movies , Newt Scamander , Pottermore , Video games , wizard , Wizarding World , άρθρο , άρθρο φανταστικού , βιβλία , Γνωμικό , εμφανίσεις , Έρκλιν , ιδιότητες , κήπος , μαγεία , μαγικά , μαγικά πλάσματα , μάγοι , μάγος , μανιτάρι , Μιχάλης Ζωγράφος , ξόρκι , ξόρκια , οικογένεια Ουέσλι , Ουέσλι , πλάσματα , πληροφορίες , ταινία φαντασίας , Ταινίες , Ταινίες Φαντασίας , φαντασία , φίλτρα , φίλτρο , χαρακτήρες , Χάρι Πότερ , Χόρκλαμπ

Μιχάλης Ζωγράφος

Δημοσιεύτηκε 26 Μαρτίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.