Δολοφονία μασκέ – Εφιάλτης τη νύχτα του Halloween

Στα spooky πάρτι που διοργανώνονται ανήμερα του Halloween, δεν έχουν όλοι την πρόθεση να διασκεδάσουν με τον συμβατικό τουλάχιστον τρόπο. Κάποιοι έχουν μια διαφορετικού είδους ψυχαγωγία κατά νου και εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία της μεταμφίεσης κάνουν τις πιο σκοτεινές τους φαντασιώσεις πραγματικότητα…

01 Νοεμβρίου 2020

Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, τα πάρτι ανήμερα της 31ης Οκτωβρίου, της νύχτας του Halloween, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται εκθετικά και να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ετήσιων εορτών μας. Στην Αμερική ωστόσο, την «πατρίδα» του Halloween, τα δρώμενα που σχετίζονταν με την τελευταία μέρα του Οκτώβρη, διαδραματίζονται αρκετές εκατοντάδες χρόνια τώρα.

Το Halloween σύμφωνα με την παράδοση, αποτελεί τη μέρα όπου ανοίγουν οι πύλες που χωρίζουν ζωντανούς και νεκρούς. Αν αναζητούσαμε τις ρίζες του στα βάθη του χρόνου, θα καταλήγαμε στην Κελτική γιορτή  Samhain, όπου σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του βαρύ χειμώνα του βορρά, ενός χειμώνα που έφερνε σκοτάδι, πείνα και θάνατο. Για τους βορειοευρωπαίους, η νέα χρονιά ξεκινούσε την 1η Νοεμβρίου. Έτσι, το τελευταίο βράδυ του χρόνου, συγκεντρώνονταν, άναβαν φωτιές που έκαναν τη μέρα νύχτα και ντυμένοι με τομάρια ζώων έκαναν θυσίες στους Θεούς για να παρακαλέσουν για έναν ευνοϊκό χειμώνα, και αναζητούσαν τους οιωνούς που θα τους προϊδέαζαν για το έτος που θα ακολουθούσε.

Σήμερα, κανείς δεν κάνει θυσίες στους Θεούς, ούτε κυκλοφορεί φορώντας κεφαλές νεκρών ζώων. Το Halloween, χωρίς να έχει χαθεί, έχει πια αποκτήσει έναν πιο ανάλαφρο και γιορτινό χαρακτήρα. Φαντασματάκια, δαίμονες, δολοφόνοι ξεχύνονται στο δρόμο αναζητώντας γλυκά, ποτό και χορό. Κολοκύθες και φαντασμαγορικές διακοσμήσεις δίνουν μια ακόμα εντονότερη νότα τρόμου στην ήδη ανατριχιαστική νύχτα.

Ακόμα όμως και στην πιο «εκλεπτυσμένη» εκδοχή του σημερινού Halloween, το αίμα δεν λείπει. Μεταξύ των μεταμφιεσμένων που πασχίζουν να γεμίσουν με γλυκά την κολοκύθα τους ή ξεφαντώνουν στα ολονύχτια πάρτι, υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια διαφορετική άποψη για το τι αποτελεί διασκέδαση. Οι ιστορίες για δολοφονίες που έχουν γίνει εκείνη τη νύχτα είναι πολλές και ανατριχιαστικές. Μια από αυτές είναι ο αστικός μύθος του άντρα με την μαύρη κουκούλα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Η διπλανή φωτογραφία του 1962 περικλείει όλο το μύθο. Βλέπουμε μια παρέα ανθρώπων με ομολογουμένως ανατριχιαστικές μάσκες εποχής να ποζάρουν μπροστά στο φακό. Η φωτογραφία λήφθηκε σε ένα από τα χιλιάδες σπίτια όπου γίνονταν πάρτι μασκέ τη νύχτα του Halloween. Μεταξύ όλων των μασκαρεμένων, στη μέση της φωτογραφίας ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά ένας που έχει διαλέξει μια πολύ απλούστερη αλλά ωστόσο ιδιαιτέρως αλλόκοτη μαύρη κουκούλα. Αυτός είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας.

Λίγα λεπτά αφότου πήραν την αναμνηστική τους φωτογραφία, λέγεται πως το άτομο που είχε διαλέξει να φορέσει την μαύρη κουκούλα ως αμφίεση, έδωσε τη δική του αποτρόπαια χροιά τρόμου στο βράδυ σκοτώνοντας εφτά από τους παρευρισκόμενους, αν και στόχος του ήταν να τους αφήσει όλους να δοκιμάσουν το μαχαίρι κουζίνας που κρατούσε σφιχτά. Έχοντας κλειδώσει όλες τις πόρτες του δωματίου εξασφάλισε πως δεν θα κατάφερνε να ξεφύγει κανείς πρόωρα, πριν απολαύσει τη νέα ξέφρενη τροπή που είχε πάρει το πάρτι.

Ο εν λόγω μασκαράς δεν εντοπίστηκε ποτέ. Εφτά χρόνια αργότερα το FBI βρήκε υποθετικά τη μάσκα του πεταμένη στο σπίτι όπου έγιναν οι φόνοι.

Όσο αληθοφανής και αν ακούγεται, ή την κάνουν να ακούγεται, οι γνώμες συγκλίνουν στο ότι αποτελεί μια ακόμη ψεύτικη ιστορία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο παίρνοντας τελικά τεράστιες διαστάσεις. Πολλά στοιχεία εξάλλου ενισχύουν την άποψη πως εκείνη τη νύχτα έγιναν πολλά πάρτι αλλά κανένα δεν κατέληξε σε τραγωδία.

Αρχικά, δεν είναι εφικτό, αν δεχτούμε ότι υπήρχε πράγματι ένας μόνο δολοφόνος, να είχε κλειδώσει απέξω όλες τις πόρτες και έπειτα να διαφύγει χωρίς να συλληφθεί. Επίσης, επειδή ακριβώς δεν συνελήφθη, δεν μπορεί να είναι γνωστό αν ήθελε να τους σκοτώσει όλους ή αν ήθελε πράγματι να το κάνει, γιατί σταμάτησε στους εφτά. Ακόμα περισσότερο όμως, εκείνο το βράδυ δεν έχει καταγραφεί καμία δολοφονία στα κρατικά έγγραφα. Σίγουρα αν είχε γίνει μια με εφτά (!) άτομα θα ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητη. Και κλείνοντας με ένα ακόμα κενό, πως ήταν δυνατό το FBI να γνωρίζει πως η μάσκα που βρέθηκε άνηκε στον μυστηριώδη δολοφόνο;

Φαίνεται λοιπόν ο συγκεκριμένος μύθος είναι μάλλον ένα προϊόν μυθοπλασίας που θέλει να προσδώσει μια ακόμα νότα φρίκης και φόβου στην ήδη ανατριχιαστική βραδιά του Halloween και τελικά το καταφέρνει ικανοποιητικά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμα πραγματικές αυτή τη φορά περιπτώσεις όπου άτομα εκμεταλλεύτηκαν την ανωνυμία της φαινομενικά αθώας μάσκας για να κάνουν πραγματικότητα τις πιο σκοτεινές τους φαντασιώσεις. Χορεύοντας λοιπόν στα πάρτι ανήμερα της 31ης Οκτώβρη, περιτριγυρισμένοι από μυστήρια, υπό τον χαμηλό φωτισμό, προσωπεία, ποτέ δεν θα ξέρουμε πραγματικά αν ανάμεσα σε όλο το πλήθος που διασκεδάζει υπάρχει ένα άτομο το οποίο έχει διαφορετικές προθέσεις ή διαφορετικές απόψεις περί ψυχαγωγίας…

 

Main Image Reference

Tags: 31η Οκτώβρη , FBI , Halloween , Samhain , αίμα , Αμερική , Ανατριχιαστικό , άνθρωποι , αρχεία , αρχείο , αστικός μύθος , βράδυ , γιορτή , γλυκά , δαίμονες , δαίμοντας , Διαδίκτυο , δολοφονία , Δολοφόνοι , δολοφόνος , δωμάτιο , εορτή , Ευρώπη , Ζώα , ζωντανοί , Ζώο , θάνατος , Θρύλος , θυσίες , ιστορία , ιστορίες , καλοκαίρι , Κέλτες , κενό , κολοκύθες , κουζίνα , κουκούλα , μάσκα , μαύρο , μαχαίρι , μαχαίρι κουζίνας , μέρα , μυθοπλασία , μύθος , νεκροί , νεκρός , νύχτα , οιωνοί , οιωνός , Πάρτι , πείνα , ποτό , πτώμα , πύλες , σκοτάδι , Σκοτεινό , σκότος , σπίτι , στοιχεία , σύλληψη , τομάρια , τρόμος , φαντασιώσεις , Φαντάσματα , Φόβος , Φρίκη , φωτιά , φωτιές , φωτογραφία , χειμώνας , Χορός , χρόνος

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 1 Νοεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.