Στον πλανήτη γη μέχρι σήμερα η επιστήμη έχει καταφέρει να εντοπίσει και να περιγράψει περίπου 1,8 εκατομμύρια είδη ζώων ενώ υπολογίζεται πως στην πραγματικότητα αγγίζουν ίσως και τα 10 εκατομμύρια. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών ανήκουν στη συνομοταξία Αρθρόποδα (περιλαμβάνει γνωστές ομάδες ζώων όπως έντομα, αράχνες, μυριάποδα κ.α.). Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι, με κοινά θα τα χαρακτηρίζαμε, είδη τα οποία συναντάμε στην καθημερινότητά μας ή ενδεχομένως στα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στα συνδρομητικά κανάλια. Ο αριθμός όμως 1.800.000 υποδεικνύει μια τεράστια, σχεδόν ασύλληπτη ποικιλομορφία. Τα είδη τα οποία έχουμε αντικρίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας στην τηλεόραση ή στο ίντερνετ αντιπροσωπεύουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό αυτού του αριθμού. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό αναζητώντας λιγότερο γνωστά weird είδη ζώων που υπάρχουν κρυμμένα σε κάποια γωνιά του πλανήτη.
Macropinna Microstoma
Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο ψάρι ασυνήθιστο είναι το διάφανο κρανίο του. Τα μάτια του δεν βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της κεφαλής του όπως ίσως φαίνεται στην αρχή αλλά στο εσωτερικό του κρανίου του. Είναι οι δύο ιδιαιτέρως μεγάλοι, σχεδόν σωληνοειδής σχηματισμοί που φαίνονται και στην εικόνα. Δεδομένου πως το είδος ζει σε περιβάλλοντα με απειροελάχιστο φως, τα μάτια του έχουν προσαρμοστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να του επιτρέπουν να αιχμαλωτίζει και το παραμικρό ίχνος φωτονίου που φθάνει στα βάθη του ωκεανού. Οι σχηματισμοί στο μπροστινό μέρος του κρανίου του δεν είναι τίποτα περισσότερο από οσφρητικοί υποδοχείς.
Euspinolia militaris
Αυτό το χαριτωμένο μυρμήγκι της οικογένειας Mutillidae έχει ασυνήθιστους χρωματισμούς που μας φέρνουν απευθείας στο μυαλό ένα, αυτή τη φορά γνωστό σε όλους, ζώο, το πάντα. Γι αυτό εξάλλου η κοινή του ονομασία είναι και panda ant. Αυτός όμως ο κομψός χρωματισμός δεν είναι τυχαίος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τεχνική αποσηματισμού, όπου ένα ζώο δηλαδή χρησιμοποιεί συγκεκριμένα χρώματα για να ειδοποιήσει τους επίδοξους θηρευτές πως εάν το καταναλώσουν είτε θα δυσαρεστηθούν ιδιαίτερα από τη γεύση του είτε ακόμα κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από την τοξικότητά του.
Uroplatus phantasticus
Όχι, δεν βλέπετε μόνο τα φύλλα ενός δέντρου στη φωτογραφία. Ναι, υπάρχει ένα ζώο. Αν κοιτάξετε λίγο καλύτερα θα διακρίνετε το κεφάλι του και τα μικρά του δάχτυλα που σφίγγονται γύρω από τα φύλλα. Αυτό το ενδημικό της Μαδαγασκάρης είδος γκέκο είναι μαιτρ των μεταμφιέσεων. Επειδή η φύση δεν είναι αγγελικά πλασμένη, ο καθένας πρέπει να βρει ένα τρόπο να κυριαρχίσει στο αέναο παιχνίδι της επιβίωσης. Το γνωστό και ως Satanic Leaf-Tailed γκέκο έχει επιλέξει το καμουφλάζ και το έχει προσαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε το σώμα του να μιμείται άψογα τα φύλλα των δέντρων. Έτσι, υποψήφιοι θηρευτές θα το αγνοήσουν στην αναζήτησή τους για τροφή και θα επιλέξουν κάποιο πιο διακριτό ζώο. Ταυτόχρονα, καθιστά και το ίδιο το γκέκο αόρατο μπροστά στα δικά του υποψήφια θηράματα, κάνοντας έτσι το κυνήγι του ακόμα αποτελεσματικότερο.
Trachelophorus giraffa
Αυτό λοιπόν είναι ένα πραγματικά ασυνήθιστο κολεόπτερο. Επίσης ενδημικό ζώο της Μαδαγασκάρης, θυμίζει ένα μικροσκοπικό υβρίδιο καμηλοπάρδαλης και σκαθαριού. Έχει τον εκτενή λαιμό του γνωστού σε όλους μας θηλαστικού και τον κολεό των επίσης οικείων σε εμάς σκαθαριών. Όπως φυσικά θα είναι ήδη κατανοητό, καμία μορφολογική δομή ή προσαρμογή δεν είναι τυχαία στη φύση. Τα πάντα εξυπηρετούν κάποιον πρακτικό σκοπό. Έτσι, αυτός ο επιμήκης λαιμός επιτρέπει στο αρθρόποδο να κατασκευάσει αποτελεσματικά τη φωλιά του. Το αρσενικό άτομο με τη βοήθειά του τυλίγει ένα φύλλο ώστε το θηλυκό να μπορέσει να αφήσει μέσα σε αυτή τη θήκη ένα αυγό που θα επιτρέψει στο είδος τους να διαιωνιστεί.
Halitrephes maasi
Αν και μοιάζει ψεύτικη, δεν είναι. Πρόκειται για ένα ακόμα είδος που κατοικεί στα ανεξερεύνητα βαθιά νερά του ωκεανού. Αυτό το εκπληκτικό υδρόζωο που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, περιγράφηκε από τους έκπληκτους επιστήμονες που το συνάντησαν σε μια υποβρύχια αποστολή ως ένα «μπαράζ πυροτεχνημάτων στη βαθιά θάλασσα». Μόνο όταν τα φώτα του ερευνητικού τους πλοίου έπεσαν πάνω σε αυτή μέδουσα αποκαλύφθηκαν τα μαγικά της χρώματα, αλλιώς θα περνούσε απαρατήρητη μέσα στο απόλυτο σκοτάδι του βυθού. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά σήμερα γι αυτό το εκπληκτικό είδος αλλά οι διαρκείς ερευνητικές αποστολές επιδιώκουν να αποκτήσουν όση περισσότερη πληροφορία μπορούν.
Phycodurus eques
Ο γνωστός και ως φυλλώδης θαλάσσιος δράκος, είναι ένα ακόμα είδος που έχει καταφέρει να φθάσει το καμουφλάζ σε άλλο επίπεδο. Στόχος του είναι να θυμίζει θαλάσσιο φύκος και το έχει καταφέρει τέλεια. Όντας κακός κολυμβητής, στηρίζεται στο εκπληκτικό του καμουφλάζ για να αποφύγει τη θήρευση από μεγαλύτερα ζώα. Παραμένουν «κρυμμένα» στα θαλάσσια δάση των κελπς τα οποία τους παρέχουν τροφή και την δυνατότητα να κινούνται απαρατήρητα.
Atractosteus spatula
Το συγκεκριμένο είδος μοιάζει αιφνιδιαστικά πολύ με κροκόδειλο και γι αυτό εξάλλου η κοινή του ονομασία είναι κροκοδειλόψαρο. Αν και το μέσο μέγεθός του είναι 3 μέτρα και έχει δύο σειρές από ιδιαιτέρως κοφτερά δόντια, αυτό το ψάρι δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο. Δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα κάποια αναφορά που να δηλώνει επίθεση από το εν λόγω είδος. Η εμφάνισή του ωστόσο το καθιστά εξαιρετικά ανατριχιαστικό, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που βρίσκεται να κολυμπά κοντά σου…
Tags: Halitrephes maasi , Macropinna Microstoma , Mutillidae , panda ant , Phycodurus eques , Uroplatus phantasticus , weird , αναφορά , Άνθρωπος , αποσηματισμός , αποστολή , αράχνες , αράχνη , αρθρόποδα , αρσενικό , βάθος , βιολογία , βυθός , γκέκο , δάση , δάσος , δέντρο , διαιώνιση , δόντια , Δράκος , είδη , είδος , εικόνα , εκατομμήριο , ενδημικό , έντομα , επίθεση , επιστήμη , επιστήμονες , Ζώα , ζωϊκό βασίλειο , θάλασσα , θάνατος , θηλυκό , θήραμα , θηρευτές , θηρευτής , Ίντερνετ , καμηλοπάρδαλη , καμουφλάζ , κανάλι , κελπ , κελπς , κολεόπτερο , κολυμβητής , κρανίο , κροκόδειλος , κροκοδειλόψαρο , κυριαρχία , λαιμός , Μαδαγασκάρη , μάτι , μάτια , μεταμφίεση , μυριάποδα , μυρμήγκι , όσφρηση , πάντα , περίεργο , πλανήτης , πληροφορία , ποσοστό , προσαρμογή , πυροτέχνημα , σκαθάρι , σκοτάδι , συνομοταξία , σώμα , τοξικότητα , τροφή , υβρίδιο , υδρόζωο , υποδοχείς , φύκη , φύκος , φύλλα , φύση , φως , φωτογραφία , φωτόνιο , χρώμα , χρωματισμός , ψάρι , ωκεανός
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.