Κριτική Βιβλίου: «ζ μικρό»

Ένα ιδιαίτερα εσωτερικό βιβλίο που αξίζει να προστεθεί στη συλλογή σας.

09 Δεκεμβρίου 2019

Το «ζ μικρό» είναι ένα από τα βιβλία που ίσως σε παραπλανήσουν κοιτάζοντας απλά το εξώφυλλό τους. Ένα απόκοσμο ελάφι με λευκά μάτια και μια κόκκινη κλωστή ραμμένη στο στόμα του κοιτάζει απειλητικά τον πιθανό αναγνώστη, προετοιμάζοντάς τον για σελίδες καθαρού τρόμου. Το «ζ μικρό», μπορεί να μην είναι τελικά ένα βιβλίο κλασσικού τρόμου, αλλά είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα αποζημίωνε ακόμη και κάποιον που ήθελε να χαθεί μέσα σε μερικές σελίδες απόλυτης φρίκης.

Δομημένο σε τρεις «πράξεις», το βιβλίο περιγράφει τρεις διαφορετικές ιστορίες που όμως συνδέονται με έναν ιδιόμορφο τρόπο· μέσα από την παρουσία του αλλόκοτου ζαρκαδιού (από το αρχικό γράμμα της λέξης αντλείται και ο τίτλος). Στη «Γένεσι» βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τους βολβούς ενός μικρού μωρού. Ο συγγραφέας αποδίδει με ιδανικό τρόπο και χιούμορ (το οποίο όποτε υπάρχει είναι απολαυστικό) τις σκέψεις ενός μικρού μωρού. Στην δεύτερη, και εκτενέστερη, μεταφερόμαστε σε έναν εντελώς διαφορετικό, πιο πρωτόγονο κόσμο. Εδώ ακολουθούμε ένα κορίτσι που εκδιώκεται από την φυλή και την ίδια την οικογένειά του, εξαιτίας της διαφορετικής του εμφάνισης. Η μελλοντική του συνάντηση με το αινιγματικό ζαρκάδι θα της δώσει την ευκαιρία να προσπαθήσει να εκδικηθεί τους δικούς της. Στην πιο φαντασιακή πράξη του βιβλίου, ο Δημήτρης Κοντορούσης πλάθει έναν κόσμο που άνετα θα μπορούσε να επεκταθεί με μεγάλη επιτυχία και σε ένα αυτόνομο μυθιστόρημα. Τα νοήματα και οι συμβολισμοί ξεχωρίζουν στην ίσως πιο σπαραχτική και ενδιαφέρουσα πράξη του βιβλίου. Στην τρίτη πράξη, το μωρό της πρώτης έχει ενηλικιωθεί και βρίσκεται σε ένα προσωπικό αδιέξοδο. Στην λιγότερο αγαπημένη μου πράξη, ο πρωταγωνιστής αναπολεί προηγούμενες στιγμές της ζωής του, έχοντας φτάσει σε ένα συναισθηματικό τέλμα.

Τα εσωτερικά ταξίδια που ακολουθούνται στο βιβλίο είναι ιδιαίτερα ανθρώπινα, συγκινούν, αλλά και προβληματίζουν τον αναγνώστη. Η πένα του Δημήτρη Κοντορούση είναι ιδιαίτερη, έχει προσωπικό χαρακτήρα και ύφος και δημιουργεί ορισμένες πολύ δυνατές στιγμές στο κείμενο. Οι πράξεις ίσως είναι λίγο άνισες μεταξύ τους αλλά το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικά γεμάτο βιβλίο, ικανό να συνεπάρει τον οποιονδήποτε αναγνώστη. Συνοψίζοντας, το «ζ μικρό» είναι ένα αρκετά εσωτερικό, ενίοτε φαντασιακό, με διαθέσεις σαρκασμού και χιούμορ, βιβλίο που αξίζει να προστεθεί στη βιβλιοθήκη σας.

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5

Το «ζ μικρό» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Toymaker Beyond Publishing και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Tags: Abstract , book , Book review , books , Creepy , Deer , fantasy , Review , weird , αλλόκοτο , άνθρωποι , βιβλία , βιβλίο , Βιβλιοκριτική , Δημήτρης Κοντορούσης , Εκδόσεις Ελκυστής , ελάφι , Εσωτερισμός , ζ μικρό , κριτική , φαντασία

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 9 Δεκεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.