Κριτική Βιβλίου: «Στάχτη στα Μάρμαρα»

Μια ιστορία αγάπης με vampires και… Λόρδο Βύρωνα.

Είναι κάποια βιβλία που σε μαγνητίζουν. Στην αρχή σκέφτεσαι τα αδιάβαστα που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη, αλλά σχεδόν πάντοτε καταλήγεις να τα προσθέτεις στο ράφι της βιβλιοθήκης σου. Άλλοτε σε απογοητεύουν, άλλοτε σε ενθουσίαζουν αποδεικνύοντας ότι αυτή η αρχική έλξη σου μαζί τους ήταν τουλάχιστον εύλογη. Το «Στάχτη στα Μάρμαρα» εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία. Λίγο το εντυπωσιακό εξώφυλλο, λίγο το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, λίγο τα βαμπίρ, μπήκε κατευθείαν στις βιβλιοεπιλογές μου. Και δικαιώθηκα με τον καλύτερο τρόπο.

Το βιβλίο μας ταξιδεύει στην Ελλάδα στα πρώτα χρόνια της επανάστασης του 1821. Πρωταγωνιστής είναι ένας βρικόλακας, ο Ζήνωνας, ο οποίος έχει ζήσει πολέμους και πολέμους, αυτοκρατορίες και αυτοκρατορίες. Είναι ένα αιμοβόρο πλάσμα με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η αγάπη και η εξάρτησή του από το ανθρώπινο αίμα, εξουσιάζει σε έναν βαθμό τη ζωή του. Όμως, ο Ζήνωνας θα εθιστεί σε μια άλλη, άυλη ουσία που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές του. Ο έρωτάς του για τον Λόρδο Βύρωνα, τον Άγγλο φιλέλληνα, οραματιστή και υποκινητή της επαναστάσης, θα τον φέρει στα όριά του. Ο Ντίνος Χατζηγιώργης έχει δημιουργήσει έναν πολύπλευρο, πολύ ανθρώπινο πρωταγωνιστή, ο οποίος παρόλο τις ενίοτε μικροπρεπείς αντιδράσεις του, κατακτά με βαμπιρική δύναμη τη συνείδηση του αναγνώστη. Ο σκληρός Ζήνωνας γίνεται έρμαιο της ομορφιάς, πνευματικής και σωματικής, ενός ήρωα που θέλει να θέσει στέρεες βάσεις για το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Η μεταξύ τους σχέση θα είναι θυελλώδης, ρομαντική, και, πάνω από όλα, συγκινητική.

Ο συγγραφέας αποδίδει με εξαιρετική πιστότητα τόσο τους τόπους της Ελλάδας- με την Αθήνα και το Μεσολόγγι στο προσκήνιο- όσο και το ιστορικό πλαίσιο. Το τελευταίο το χειρίζεται με ιδιαίτερα λεπτό τρόπο, σχολιάζοντας ελαφρώς τόσο την πολιτική όσο και την κοινωνική κατάσταση που επικρατούσε τότε στον ελλαδικό χώρο. Ο λυρισμός στην αφήγηση είναι απόλυτα ταιριαστός, η γλώσσα πλούσια, οι περιγραφές αξιοζήλευτες και η ροή του κειμένου και των εξελίξεων ασταμάτητη. Οι χαρακτήρες που δημιουργεί είναι πολυσχιδείς, με προβληματισμούς και πάθη, ενώ οι σκηνές μάχης είναι σχεδόν κινηματογραφικές. Το «Στάχτη στα Μάρμαρα» αποτελεί συνολικά ένα βιβλίο ιδανικό για τους λάτρεις των βαμπίρ, της φαντασίας, των ιστορικών μυθιστορημάτων· της λογοτεχνίας εν γένει. Ένα πραγματικό διαμάντι που αξίζει να κεντρίσει την προσοχή σας.

Η Βαθμολογία μου: 5/5

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Είχε τα χείλη του πάνω στην παλλόμενη φλέβα του λαιμού του, ένιωθε το κάθε του χτυποκάρδι. Ο ιδρώτας του είχε ξινή γεύση, λίγο το ένοιαζε το βαμπίρ. Αν μπορούσε θα τον ρουφούσε ολόκληρο. Και ο πειρασμός ήταν τεράστιος καθώς η επιλογή ήταν εκεί, έτοιμη, δελεαστική. Ένα παραπέτασμα ισχνής πέτσας χώριζε τους κυνόδοντες του Ζήνωνα από το αίμα του αγαπημένου του. Σε λίγα λεπτά μέσα μπορούσε να τον σώσει, να τον κάνει αληθινά αθάνατο, να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον μέσα στους αιώνες».

Ο Λόρδος Βύρωνας ψυχορραγεί στο Μεσολόγγι. Λίγο πριν κερδίσει τη δοξασμένη αθανασία, τον ταλανίζει ο πειρασμός μιας απόδρασης σε μιαν άλλη, καταραμένη αιωνιότητα. Αυτή είναι η ιστορία του έρωτα δύο δαιμόνων, του ποιητή που αγάπησε ένα τυραννισμένο έθνος και του τέρατος που καταργήθηκε στο πάθος του για τον ποιητή. Από την αρχαία ως την τουρκοκρατούμενη Αθήνα, τα σκοτεινά δάση των Κελτών, τα αιματηρά πεδία των μαχών της Ευρώπης και την πανουκλιασμένη Βενετία, το αέναο ταξίδι του βρικόλακα Ζήνωνα κλείνει στα χώματα που διεκδικούν την καρδιά του δαίμονα, δίνοντας άνθιση στο όνειρο της λύτρωσης.

Tags: 1821 , books , fantasy , Lord Byron , Review , Vampire , vampires , weird , αλλόκοτο , Βαμπίρ , βιβλία , Βρικόλακες , Εκδόσεις Πηγή , Ελληνική Επανάσταση , κριτική , Λόρδος Βύρων , Λόρδος Βύρωνας , Λόρδος Μπάιρον , Ντίνος Χατζηγιώργης , Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή , Στάχτη στα Μάρμαρα , φαντασία

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 13 Νοεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.