Κριτική Βιβλίου: «Σκιερός: Η Πλεκτάνη»

“Ο «Σκιερός: Η Πλεκτάνη» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα στην τομή των ειδών του Μυστηρίου και της Φαντασίας. Δημιουργεί έναν κόσμο που θα ήθελα να επισκεφτώ ξανά σύντομα και δε θα αποθάρρυνα κάποιον απ’ το να κάνει το ίδιο!”

07 Μαρτίου 2021

Ο «Σκιερός – Βιβλίο 1: Η Πλεκτάνη» είναι μία δραματική ιστορία μυστηρίου και φαντασίας και αποτελεί το πρώτο μέρος της ομότιτλης τριλογίας του συγγραφέα Γρηγόρη Τριγλίδη.

Η υπόθεση αφορά δύο μεταξύ τους άγνωστους νέους ανθρώπους, τον Λονδρέζο Μαρκ και την Αθηναία Πηνελόπη, και τον μυστηριώδη «Σκιερό», ο οποίος μπλέκει με την ζωή τους με τρόπους περίεργους και μεταφυσικούς. Ποιος ή τι είναι όμως ο Σκιερός, και τι ζητά απ’ τους ήρωες μας;

Πλοκή: Ο «Σκιερός: Η Πλεκτάνη» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον δράμα φαντασίας με ένα δυνατό μυστήριο στον πυρήνα του –ένα μυστήριο το οποίο περιπλέκεται με αρκετά ευχάριστο τρόπο μέσα από την απόκτηση παραπάνω κομματιών του παζλ και πληροφοριών σχετικά με αυτό. Στο κομμάτι του Φανταστικού, υπάρχει ένα ιδιαίτερο μπλέξιμο Μυθολογίας, Ιστορίας και Εικόνων απ’ την Λαϊκή Κουλτούρα αλλά και τις δοξασίες διαφόρων λαών, πράγματα που καλλιεργούν ένα πλαίσιο στο οποίο ευδοκιμεί το προαναφερθέν Μυστήριο και οι γρίφοι του, οι οποίοι το κάνουν πιο πλούσιο και άξιο προσοχής, δίνοντας παράλληλα τροφή για σκέψη τόσο σε εμάς ως αναγνώστες, όσο και στους πρωταγωνιστές μας. Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε και το ανθρώπινο δράμα των χαρακτήρων, το οποίο έχει την τιμητική του στην ιστορία και θέτει τις κατάλληλες βάσεις για ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της κεντρικής υπόθεσης. Γι’ αυτό και η θεματολογία του πρώτου μέρους του «Σκιερού» φαίνεται να γυρίζει γύρω απ’ τα τραύματα του Παρελθόντος (άμεσου και μη) και την προσπάθεια των ανθρώπων για εξιλέωση ή λύση του προσωπικού τους δράματος –που αποτελεί πάντα ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Αν και το πιο εντυπωσιακό είναι πως όλα αυτά αφορούν μόνο το πρώτο μέρος της ιστορίας!

Γραφή: Στο θέμα της γραφής, ο κύριος Τριγλίδης φέρνει στο τραπέζι μια ιδιαίτερη ανάμιξη διαφορετικών υφών, με την γλαφυρότητα κάποιων περιγραφών να συναντά την πιο άμεση χρήση της γλώσσας και τις πιο ποιητικές προτάσεις να συνυπάρχουν με τις πιο πεζές και απλοϊκές. Υπήρξαν προτάσεις που για μένα δεν δούλεψαν τόσο και άλλες που με εντυπωσίασαν με την εξαιρετική κομψότητα και ευστοχία τους. Έχουμε και μία τριτοπρόσωπη εξιστόρηση από έναν σχεδόν παντογνώστη αφηγητή, ο οποίος διεισδύει στις σκέψεις των χαρακτήρων ή έστω μας αφήνει να ρίξουμε μερικές κλεφτές ματιές στις σκέψεις του πιο μυστηριώδους εξ’ αυτών. Το αποτέλεσμα είναι θετικό, καθώς το ύφος του κειμένου βρίσκεται σε εξαιρετική αρμονία με τους πρωταγωνιστές μας και τον κοινωνικό περίγυρό τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο πιο κοφτός λόγος δουλεύει υπέρ της ιστορίας, με το να γίνεται αρκετά αγωνιώδης.

Χαρακτήρες: Οι χαρακτήρες, τόσο οι δύο πρωταγωνιστές μας και ο άμεσος κοινωνικός τους περίγυρος, όσο και ο μυστηριώδης ανταγωνιστής(;) μας, αποτελούν ένα απ’ τα δυνατότερα σημεία της ιστορίας, καθώς καταφέρνουν στο σχετικά μικρό μήκος της να γίνουν οι ίδιοι ιδιαιτέρως αγαπητοί ή έστω συμπαθείς και οι προσωπικότητές και οι πράξεις τους κατανοητές. Υπάρχει κάτι το ενδιαφέρον στο πως προσεγγίζουν τον κόσμο και το κεντρικό του μυστήριο, με αρκετή ευφυΐα παρά τα διαφορετικά τους προσόντα αλλά και με μια νεανική αθωότητα που τους βάζει σε μπελάδες. Και αν και έπιασα τον εαυτό μου να θέλει να φωνάξει διάφορα όχι-πολύ-ευγενικά πράγματα σε τουλάχιστον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές για ένα ικανοποιητικό μέρος της ιστορίας, αυτό μάλλον λέει περισσότερά για το πόσο καλά γραμμένοι είναι και για της αίσθηση φυσικότητας που δίνουν.

Σύνοψη: Ο «Σκιερός: Η Πλεκτάνη» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα στην τομή των ειδών του Μυστηρίου και της Φαντασίας. Με μία κεντρική υπόθεση που κρατάει την προσοχή και λύνει και δημιουργεί απορίες και γρίφους αριστοτεχνικά, και χαρακτήρες που τραβούν τον αναγνώστη και γραφή που εκφράζει εύστοχα τον εσωτερικό κόσμο τους αλλά και αυτόν που τους περιβάλει, δημιουργεί έναν κόσμο που θα ήθελα να επισκεφτώ ξανά σύντομα και δε θα αποθάρρυνα κάποιον απ’ το να κάνει το ίδιο!

Βαθμολογία: 8.13/10

Το βιβλίο «Σκιερός- Η Πλεκτάνη» του Γρηγόρη Τριγλίδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανάτυπο και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Main Image Reference

Tags: book , Book review , books , fantasy , mystery , Review , The Weird Side Daily , weird , αλλόκοτο , βιβλία , βιβλίο , Βιβλιοκριτική , Γρηγόρης Τριγλίδης , Γρηγόρης Τριγλίδης Σκιερός , Γρηγόρης Τριγλίδης Σκιερός Η Πλεκτάνη , Γρηγόρης Τριγλίδης συγγραφέας , Εκδόσεις Ανάτυπο , Έλληνες συγγραφείς , κριτική βιβλίου , Λογοτεχνία , λογοτεχνία μυστηρίου , Λογοτεχνία του φανταστικού , λογοτεχνία φαντασίας , μυστήριο , Σκιερός Γρηγόρης Τριγλίδης , Σκιερός Η Πλεκτάνη Γρηγόρης Τριγλίδης , φαντασία

Χρίστος Θωμάτος

Δημοσιεύτηκε 7 Μαρτίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.