Κριτική Βιβλίου: «Μετοίκηση»

«Προσωπικά, η επιστημονική φαντασία είναι το είδος του φανταστικού που αγαπώ λιγότερο. Παρόλα αυτά, η «Μετοίκηση» κατάφερε να με κάνει να το συμπαθήσω αρκετά περισσότερο».

Πολλές φορές, όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, θέλουμε να αναζητούμε ένα βαθύτερο νόημα, ένα ίσως κοινωνικό μήνυμα το οποίο θεωρούμε ότι ο συγγραφέας έχει διασπείρει εντέχνως πίσω από τις γραμμές του κειμένου του. Σε πολλά βιβλία, μια ιστορία είναι απλά μια ιστορία δίχως να επιδιώκει ο συγγραφέας να αποτυπώσει στη συνείδηση του αναγνώστη μια βαθύτερη σκέψη περί ζωής. Αρκετά, επίσης, βιβλία χρησιμοποιούν την εξέλιξη της πλοκής ως μέσο για να αναδείξουν ορισμένες θέσεις ή προβληματισμούς τους, άλλοτε με περισσότερο και άλλοτε με λιγότερο διακριτό τρόπο. Η «Μετοίκηση» είναι ένα βιβλίο που κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία∙ πέραν της λογοτεχνικής τέρψης που παρέχει στον αναγνώστη, υφέρπει ένα δυνατό περιβαλλοντικό μήνυμα που αξίζει την προσοχή και τη σκέψη μας.

Στη «Μετοίκηση», ακολουθούμε τους κατοίκους του πλανήτη Άλβιον. Οι Αλβιανοί είναι αναγκασμένοι να ζουν σε μια υπόγεια πολιτεία επειδή το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη έχει καταστραφεί από τους πολέμους των προγόνων τους. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια, μία Ερευνητική Αποστολή ξεκινά για έναν άλλο πλανήτη ο οποίος προσδοκούν να γίνει το νέο σπίτι τους. Ο Όριθ, ένας άντρας με δίψα για την αναστήλωση του πολιτισμού τους σε ένα νέο φυσικό περιβάλλον, εντάσσεται ως μηχανικός στην Ερευνητική Αποστολή. Ο αχαρτογράφητος, νέος πλανήτης, ονόματι Ίοντορ, αποτελεί την ελπίδα τους για μία πιο φωτεινή επόμενη μέρα. Μπορεί, όμως, ο Ίοντορ να κρύβει κινδύνους, ενώ, ταυτόχρονα, δεν είναι όλοι οι Αλβιανοί υπέρμαχοι αυτού του εγχειρήματος.

Προσωπικά, η επιστημονική φαντασία είναι το λογοτεχνικό είδος του φανταστικού που αγαπώ λιγότερο. Παρόλα αυτά, η «Μετοίκηση» κατάφερε να με κάνει να το συμπαθήσω αρκετά περισσότερο. Ο συγγραφέας Στέλιος Μαρμελούδης, με ένα πολύ πλούσιο λεξιλόγιο, καταφέρνει να δημιουργεί πολύ όμορφες και παραστατικές, σχεδόν κινηματογραφικές εικόνες. Η πένα του έχει δημιουργήσει ένα βιβλίο «page-turner»∙ οι σελίδες γυρνούν αβίαστα καθώς οι Αλβιανοί προσπαθούν να μετοικήσουν τον Ίοντορ. Τα νοήματα, τόσο τα ανθρωπιστικά όσο και τα περιβαλλοντικά, είναι αποδοσμένα με αρκετή δεξιοτεχνία, δίχως να αποπνέει το βιβλίο έναν αρνητικά εννοούμενο διδακτισμό. Παρόλα αυτά, το βιβλίο ίσως θα χρειαζόταν λίγο μεγαλύτερη έκταση για να αναπνεύσουν περισσότερο ορισμένοι χαρακτήρες και να επιτευχθεί το «δέσιμο» τους με τον αναγνώστη- ο πρωταγωνιστής Όριθ είναι αρκετά καλά σκιαγραφημένος αλλά δεν ισχύει το ίδιο για αρκετούς από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Επίσης, αρκετά τυπογραφικά λάθη έχουν ξεφύγει, κάτι που ίσως να απωθούσε ορισμένους αναγνώστες. Συνολικά, όμως, η «Μετοίκηση» είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με υψηλή λογοτεχνική ποιότητα, που σίγουρα αξίζει την προσοχή των λάτρεων του sci-fi, και όχι μόνο.

Η Βαθμολογία μου: 4/5

Το βιβλίο «Μετοίκηση» κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Tags: Book review , books , sci-fi , Science Fiction , weird , αλλόκοτο , Βιβλία Επιστημονικής Φαντασίας , Βιβλιοκριτική , Επιστημονική Φαντασία , κριτική βιβλίου , Κριτική Βιβλίου Μετοίκηση , Μετοίκηση , Μετοίκηση Βιβλίο , Μετοίκηση εκδόσεις πηγή , Μετοίκηση Κριτική , Μετοίκηση Μαρμελούδης , Μετοίκηση Στέλιος Μαρμελούδης , Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή , Στέλιος Μαρμελούδης

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 20 Απριλίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.