Κριτική Βιβλίου: «Μετάλλαξη»

Κριτική για το βιβλίο φαντασίας της Ναταλίας Βαϊοπούλου που κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Μετάλλαξη 
Τα θαυματουργά πλάσματα πρέπει να εξαλειφθούν

Μετάλλαξη: 1. (βιολ.) Αλλαγή ιδιότητας του οργανισμού, η οποία κατόπιν μεταβιβάζεται κληρονομικά
2. Μεταλλαγή
3. Αυτός που είναι γενετικά ανώμαλος λόγω του γονιδίου Ρ5.
Είναι αρνητικός όρος

Καλώς ήρθατε στην Ενότητα Ειρήνης! Το ομοσπονδιακό κράτος με τις δεκατέσσερις πόλεις του αποτελεί το αποκορύφωμα του ανθρώπινου πολιτισμού, καθώς έχει καταφέρει να εξαλείψει τα περισσότερα από τα κοινωνικοπολιτικά και βιοποριστικά προβλήματα. Η εικόνα αυτής της ουτοπιστικής κοινωνίας αμαυρώνεται από τις μεταλλάξεις, πλάσματα με ιδιαίτερες ικανότητες που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων στην Ενότητα. Για αυτόν τον λόγο, όσες μεταλλάξεις εντοπίζονται θανατώνονται άμεσα.

Η Αιμιλία και ο Ορφέας είναι και οι δύο μεταλλάξεις στη δωδέκατη τάξη στην πόλη της Ωκεανίας. Ωστόσο, οι ζωές τους δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο. Από την μία η Αιμιλία είναι μία διακριτική παρουσία που προσπαθεί να παριστάνει ότι είναι άνθρωπος, γιατί φοβάται για τη ζωή της. Μία χαμένη έφηβη σε έναν εχθρικό περιβάλλον με μόνο στήριγμα τον πατέρα της που ψάχνει να βρει την θέση της στον κόσμο. Από την άλλη ο Ορφέας είναι ένα οξύθυμο αγόρι με τραγικό παρελθόν και διαβόητη φήμη που τον περιθωριοποιεί από τους υπόλοιπους. Πρόκειται για έναν νεαρό επαναστάτη που κινείται στις σκιές και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο για όλες τις μεταλλάξεις της Ενότητας Ειρήνης. Όταν, όμως, η Αιμιλία κληθεί να παίξει τον ρόλο της μετάλλαξης στο Φεστιβάλ Ενότητας θα βρεθούν και οι δύο σε θέση να ρισκάρουν τα πάντα για να πετύχουν το σκοπό τους.

Σε έναν κόσμο που δεν είναι φτιαγμένος για εκείνους, ο Ορφέας και η Αιμιλία καλούνται όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά να θριαμβεύσουν σε μία κοινωνία που τρέφεται από την τρομοκρατία και τον φόβο.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που κινείται σε φόντο επιστημονικής φαντασίας, αλλά στο κέντρο του έχει μία ιστορία με κοινωνικό περιεχόμενο. Πόσο διαφέρουν οι μεταλλάξεις από τους ανθρώπους; Ποια είναι η σημασία της γνώσης και τι συμβαίνει όταν επικρατεί σκοταδισμός για κάποιο θέμα; Ποιο είναι το τίμημα της ειρήνης; Η δυστοπία του βιβλίου υπάρχει μόνο για τις μεταλλάξεις του κόσμου και το κοινωνικό στίγμα των μεταλλάξεων είναι κινητήρια δύναμη στην πλοκή της ιστορίας. Θίγει θέματα όπως αυτά του κοινωνικού αποκλεισμού, των κοινωνικών taboo και της διαφοροποίησης από τις νόρμες της κοινωνίας. Σε συνδυασμό με την αυταρχική πολιτική που ασκεί η πολιτάρχης συντίθεται ένα σκηνικό, όπου η επανάσταση της μειονότητας των μεταλλάξεων παραλληλίζεται με το κάλεσμα για ενηλικίωση των πρωταγωνιστών και δημιουργούν μία ιστορία young adult που θα νιώσει όποιος έχει βρεθεί στο περιθώριο . Η ένταση κλιμακώνεται με πολύ ωραίο τρόπο, χωρίς η πλοκή να “σέρνεται” ιδιαίτερα και το ανατρεπτικό τέλος σε τραβάει να μάθεις τη συνέχεια.

Βαθμολογία: 4,25/5

Το βιβλίο «Μετάλλαξη» της Ναταλίας Βαϊοπούλου κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Κωνσταντίνος Γρίβας

Tags: dystopia , Review , sci-fi , weird , Young Adult , αλλόκοτο , βιβλία , Βιβλιοκριτική , κριτική βιβλίου , Λογοτεχνία , λογοτεχνία φαντασίας , Μετάλλαξη βιβλίο , Μετάλλαξη Βιβλίο Κριτική , Μετάλλαξη Εκδόσεις Πηγή , Μετάλλαξη κριτική , Ναταλία Βαϊοπούλου , Ναταλία Βαϊοπούλου Μετάλλαξη , Ναταλία Βαϊοπούλου Μετάλλαξη Κριτική , Πηγή , Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή , φαντασία

Φίλοι της σελίδας : Άρθρα & διηγήματα

Δημοσιεύτηκε 21 Φεβρουαρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.