Πολλές φορές επιθυμούμε να κατατάσσουμε τις εκάστοτε μορφές τέχνης σε συγκεκριμένα είδη. Η «Απομόνωση» με δυσκόλεψε αρκετά στην προσπάθειά μου να την κατηγοριοποιήσω σε κάποιο λογοτεχνικό είδος· κάτι που θεωρώ ως ένα μεγάλο θετικό σε ένα κείμενο. Η αφήγηση μιας απωθητικής, μίζερης, απόλυτα τεχνοκρατικής πραγματικότητας ίσως θα οδηγούσε κάποιους στο να το χαρακτηρίσουν σαν «δυστοπικό» μυθιστόρημα. Οι πολυάριθμες αλληγορίες του κειμένου, όμως, σχετικά με την πραγματικότητα του σήμερα δεν συμβάλλουν σε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «Απομόνωση» του Ιωάννη Λαδάκη έχει να προσφέρει αρκετή τροφή για γόνιμο προβληματισμό, πέρα από τη λογοτεχνική τέρψη που παρέχει.
Στην «Απομόνωση» ακολουθούμε τον κύριο Χ, έναν άνδρα δίχως όνομα και με κενά μνήμης. Επιστρέφοντας σε ένα κτίριο-φυλακή, ο Χ θα συνομιλήσει με διάφορους άλλους ανώνυμους άντρες και θα αρχίσει να ανακαλύπτει ξανά όσα πλέον αγνοεί. Μπορεί ο κλειστός χώρος του κτιρίου να μοιάζει ασφυκτικός, αλλά μέσα από τις εικονικές πραγματικότητες που προσφέρονται απλόχερα στο «κελί» του, θα ταξιδέψει σε διαφορετικά περιβάλλοντα που μοιάζουν ταυτόχρονα αληθοφανή, μα και ψεύτικα. Όντας ένας πιστός εργάτης του κράτους, ο Χ κερδίζει χρήματα («πιστωτικές μονάδες», όπως αναφέρονται και στο βιβλίο) και αποκτά ολοένα και πιο εντυπωσιακές εικονικές πραγματικότητες. Το σύνθημα «νιώσε την ελευθερία» που διαλαλείται από όλα τα φερέφωνα και τους πολίτες του κράτους, δημιουργεί μερικές αμφιβολίες στον Χ για την υπόσταση της ελευθερίας του. Μέσα από προσωπικές αμφιταλαντεύσεις που διερευνούνται σε ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα του μέσου ανθρώπου, ο Χ θα αναρωτηθεί την πραγματική ύπαρξη της ελευθερίας, με το μικρόβιο της ανθρώπινης σκέψης να αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχός του στην εύρεση της ουσίας της ζωής.
Ένα βιβλίο γεμάτο αλληγορίες και αναλογίες, η «Απομόνωση» καταφέρνει να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακά δυσοίωνο συναίσθημα στον αναγνώστη. Η ταύτιση με τους περισσότερους -αν όχι όλους- προβληματισμούς του κύριου Χ για το καθεστώς στο οποίο διαβιώνει, προκαλεί μερικές έντονες ανατριχίλες που οφείλονται τόσο στην ευρηματικότητα του συγγραφέα όσο και στον καθηλωτικό -σε ορισμένα σημεία- τρόπο γραφής του. Δίχως πολλές φανφάρες και υπερβολές και με μια ευφάνταστη χρήση της ημερολογιακής γραφής, ο Ιωάννης Λαδάκης προσφέρει ένα μυθιστόρημα που αφυπνίζει κυρίως σε ανθρώπινο επίπεδο, στηλιτεύοντας το σύγχρονο βίο μέσα από την εξιστόρηση της ζωής του κυρίου Χ -ο οποίος συμβολίζει τον καθέναν από τους κοινωνούς του εικοστού-πρώτου αιώνα- και δημιουργώντας κάποιες εξαιρετικά πετυχημένες σκηνές που αποτυπώνουν στο έπακρο την μιζέρια, την αλλοτρίωση, και ενδεχομένως τη ματαιότητα, του σημερινού τρόπου ζωής. Συνολικά, η «Απομόνωση», είναι ένα πολύ ιδιαίτερο, εσωτερικό μυθιστόρημα, με μερικά φανταστικά στοιχεία, που αξίζει δίχως αμφιβολία να διαβαστεί και να προβληματίσει.
Η Βαθμολογία μου: 5/5
Το βιβλίο «Απομόνωση» κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Ο κύριος Χ είναι ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος απορροφάται από το απομονωμένο δίκτυο πληροφοριών και εικονικών πραγματικοτήτων που έχει συνθέσει για τον ίδιο το σύστημα.
Το μεγάλο βουβό κτήριο, η νεκρή επικοινωνία με απλές αλληλουχίες εικόνων και μηνυμάτων, καθώς και η τραγική στιγμή συνειδητοποίησης της αφαίμαξης της ζωής του, πλέκουν μια ιδιαίτερη ιστορία που καταλήγει πάντα στην ίδια αρχή, στον ίδιο φαύλο κύκλο: προστάτες – δεσμώτες και συστήματα – φυλακές.
Η «Απομόνωση» είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας που έρχεται να σπείρει το ζιζάνιο του προβληματισμού και της εναντίωσης στην αδράνεια μπροστά στο επιτακτικό ερώτημα:
Είναι ικανό το άτομο να ξεφύγει με τη δράση του από τον κλοιό που του επιφυλάσσουν
οι προστάτες του;»
Tags: book , Book review , books , Dystopian , human , human nature , humanity , humans , Novel , Review , weird , αλλόκοτο , Ανθρώπινη Συμπεριφορά , ανθρώπινη φύση , άνθρωποι , βιβλία , Βιβλία Φαντασίας , Βιβλιοκριτική , Δυστοπικό , Εσωτερισμός , Η Απομόνωση , Ιωάννης Λαδάκης , καταπίεση , κοινωνία , κράτος , κριτική , κριτική βιβλίου , Μυθιστόρημα , Προτάσεις , Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή , φαντασία
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.