Κριτική Βιβλίου: «Άνυα-Το Κάλεσμα της Ακτής»

Το «Άνυα-Το Κάλεσμα της Ακτής» του Γιώργου Χατζηκυριάκου είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο του ελληνικού φανταστικού που αξίζει να διαβαστεί από όλους όσους αγαπούν τις καλοκαιρινές περιπέτειες.

Το καλοκαίρι κατά την άποψή μου δεν είναι η καταλληλότερη περίοδος για την ανάγνωση βιβλίων.«The world is not in your books and maps. It’s out there», έλεγε ο σοφός μάγος Γκάνταλφ στον σπιτόγατο Μπίλμπο Μπάγκινς, και αυτή του η φράση νομίζω πως έχει μεγαλύτερη ισχύ το καλοκαίρι. Είναι η χρονική περίοδος που θέλουμε να ζήσουμε τη φύση, τη θάλασσα και την περιπέτεια στο έπακρο. Διαβάζοντας το βιβλίο «Άνυα-Το Κάλεσμα της Ακτής» του Γιώργου Χατζηκυριάκου διαπίστωσα ότι αν υπάρχουν βιβλία με αυξημένη καταλληλότητα για την καλοκαιρινή περίοδο, η «Άνυα» είναι ένα τέτοιο. Είναι ένα βιβλίο που δεν προσφέρεται βέβαια για ανάγνωση μόνο το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, συνοψίζει την πεμπτουσία μιας υπέροχης καλοκαιρινής περιπέτειας σε ένα μυστικό μέρος της Ελλάδας και, διαβάζοντας αυτή την ιστορία, θα νιώσετε σα να ζείτε περισσότερα από ένα καλοκαίρια.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Ορφέας, ένας καταπιεσμένος έφηβος που ζει μαζί με τη μητέρα του. Είναι ένα διαφορετικό παιδί και αισθάνεται μόνος, μην έχοντας φίλους. Το καλοκαίρι του μοιάζει ιδιαίτερα καταθλιπτικό∙ η μητέρα του ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν γλοιώδη άντρα ο οποίος έχει και δύο κάπως αγενείς γιους, ενώ παράλληλα τα καλοκαιρινά μαθήματα στο φροντιστήριο του χτυπάνε την πόρτα. Ο Ορφέας περιμένει ένα θαύμα, με τη μόνη του ελπίδα σωτηρίας να είναι ο πατέρας του ο οποίος ζει σε ένα άγνωστο μέρος, την Άνυα. Το μέσο για τη σωτηρία του από εκείνο το εφιαλτικό καλοκαίρι θα το βρει σε ένα αμάξι που, αντί για βενζίνη, χρειάζεται ουίσκι και οδηγός του είναι ένας θεότρελος Ιρλανδός ονόματι Άντι. Μαζί με τον Άντι θα φτάσουν στη μαγευτική Άνυα, ένα μέρος με όλα όσα μπορεί να ονειρευτεί ο Ορφέας για ένα τέλειο καλοκαίρι αλλά και πολλά περισσότερα που ξεπερνούν τη φαντασία του. Εκεί θα επανασυνδεθεί με τον πατέρα του, θα γνωρίσει φίλους, θα ερωτευτεί αλλά και θα έρθει αντιμέτωπος με τις πράξεις του, καθώς δεν είναι όλα τα παράξενα πλάσματα της Άνυας τόσο φιλικά.

Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία αναζωογονητική περιπέτεια φαντασίας που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα αποδίδοντας με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο την αίσθηση της χώρας αλλά και των ανθρώπων της. Η Άνυα, που αποτελεί κομμάτι της μυθολογικής Αρκαδίας, ζωντανεύει με γλαφυρό τρόπο μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, συνιστώντας το ειδυλλιακό τοπίο για ένα αξέχαστο αλλά και επεισοδιακό καλοκαίρι. Τα πλάσματά της ξεφεύγουν από τα ανθρώπινα όρια: λυκάνθρωποι και ξωτικά συνθέτουν ένα ιδιαίτερα φαντασιακό τοπίο. Ο Ορφέας είναι ένας χαρακτήρας που πείθει τον αναγνώστη να τον ακολουθήσει σε αυτό το αναπάντεχο ταξίδι. Αρκετοί από τους δεύτερους χαρακτήρες, με κυριότερους τον Άντι και τον Όντι, είναι επίσης διακριτές φιγούρες και πολύ ευπρόσδεκτες κάθε φορά που εμφανίζονται. Το χιούμορ είναι άπλετο, η φαντασία το ίδιο και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια περιπέτεια βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα ενός εφήβου. Προσωπικά, προτίμησα περισσότερο τις δύο πρώτες ενότητες του βιβλίου σε σχέση με την τρίτη, όπου και η δράση φτάνει στην κορύφωσή της. Συνολικά, το «Άνυα-Το Κάλεσμα της Ακτής» του Γιώργου Χατζηκυριάκου είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο του ελληνικού φανταστικού που αξίζει να διαβαστεί από όλους όσους αγαπούν τις καλοκαιρινές περιπέτειες.

Η Βαθμολογία μου: 5/5

Το βιβλίο του Γιώργου Χατζηκυριάκου, «Άνυα», κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Main Image Reference

Tags: Arcadia , Book review , books , fantasy , The Weird Side Daily , weird , αλλόκοτο , Άνυα , Άνυα βιβλίο , Άνυα Γιώργος Προμηθέας Χατζηκυριάκος , Άνυα Γιώργος Χατζηκυριάκος , Άνυα εκδόσεις πηγή , Άνυα κριτική , Άνυα Το Κάλεσμα της Ακτής , Αρκαδία , βιβλία , Βιβλία Φαντασίας , Γιώργος Προμηθέας Χατζηκυριάκος , Γιώργος Χατζηκυριάκος , κριτικές , Λογοτεχνία , Πηγή βιβλία , Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή , φαντασία , Φανταστική Λογοτεχνία

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 21 Αυγούστου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.