Κριτική Βιβλίου: «21 Γλάροι»

Με τη χρήση του κουπονιού με κωδικό «sub15» κατόπιν αγοράς μπορείτε να έχετε 15% έκπτωση στο κόστος του βιβλίου!

Οι αφηγήσεις με πειρατές αποτελούν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο στο είδος του φανταστικού∙ από το κλασικό αφήγημα «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» μέχρι τις αγαπημένες ταινίες των «Πειρατών της Καραϊβικής», οι πειρατές προσδίδουν πάντα μία ακόμη πιο περιπετειώδη χροιά σε μια φανταστική ιστορία. Δυστυχώς, όπως και με αρκετά άλλα είδη, η «πειρατική» εκδοχή της λογοτεχνίας του φανταστικού δεν αντιπροσωπευόταν στην Ελλάδα μέχρι πολύ πρόσφατα. Ευτυχώς, ο Άγγελος Κυπριανός βάλθηκε να το αλλάξει αυτό. Μετά το επιτυχημένο «Το Ναυάγιο της Καράντρα», που χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα πειρατικής φαντασίας, υπογράφει το νέο του βιβλίο με τίτλο «21 Γλάροι»- αποτελώντας το πρώτο μέρος των «Χρονικών της Τρίαινας» και μας μετατρέπει με γλαφυρό τρόπο σε συνταξιδιώτες ενός πληρώματος πειρατών.

Στους «21 Γλάρους», ο Μασκάρντι Μπέριο είναι ένας πρώην ιππότης ερωτευμένος με το βαθύ γαλάζιο και τους ωκεανούς. Όταν ο βασιλιάς του Λόθεν του αναθέτει μία αποστολή, ο Μασκάρντι ορκίζεται να τη φέρει εις πέρας και ανοίγει πανιά για τη θάλασσα και συγκεκριμένα προς τα αχαρτογράφητα νησιά του Νότου. Το ταξίδι τους δε θα είναι εύκολο, καθώς οι εσωτερικές έριδες, οι κίνδυνοι αλλά και τέρατα πέρα από την ανθρώπινη φαντασία θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην αποστολή τους. Όμως, ο Μασκάρντι έχει δώσει μια υπόσχεση και δεν είναι διατεθειμένος να την αθετήσει…

Ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει μία πλοκή αρκετά ενδιαφέρουσα, που δεν έχει κάτι να ζηλέψει από αντίστοιχα βιβλία αλλά και παραγωγές του εξωτερικού. Δίχως να είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός της πειρατικής φαντασίας, απόλαυσα την ιστορία και με ταξίδεψε σε έναν φανταστικό κόσμο που σίγουρα αξίζει κανείς να δει να ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Η ένταξη του αναγνώστη στην ιστορία γίνεται άμεσα τόσο μέσα από τις άρτιες περιγραφές όσο και από κάποιες πολύ έξυπνα δοσμένες σκηνές ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος. Η ροή της πένας του Άγγελου Κυπριανού είναι ιδανική, οι διάλογοι ταιριαστοί με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις και το τέλος αναπόφευκτα σε αφήνει να προσδοκάς τη συνέχεια. Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του γεγονότος ότι ένα βιβλίο αυτοέκδοσης μπορεί να έχει πολύ καλή επιμέλεια. Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη των χαρακτήρων ίσως χρειαζόταν λίγο περισσότερο χώρο για να επιτευχθεί στο κείμενο βοηθώντας έτσι ορισμένους χαρακτήρες να ξεφύγουν από κάποια αρχετυπικά πρότυπα. Συνολικά, όμως, οι «21 Γλάροι» αποτελούν μία επάξια προσθήκη στην παγκόσμια βιβλιοθήκη της πειρατικής λογοτεχνίας και ένα βιβλίο ιδανικό για την ένταξη ενός αναγνώστη στο συγκεκριμένο είδος.

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5

Το βιβλίο του Άγγελου Κυπριανού, «21 Γλάροι», είναι προϊόν αυτοέκδοσης και μπορείτε να το βρείτε εδώ. Με τη χρήση του κουπονιού με κωδικό «sub15» κατόπιν αγοράς μπορείτε να έχετε 15% έκπτωση στο κόστος του βιβλίου.

Main Image Reference

Tags: 21 γλάροι , 21 γλάροι Άγγελος Κυπριανός , 21 Γλάροι κριτική , book , books , fantasy , The Weird Side Daily , weird , Άγγελος Κυπριανός , Άγγελος Κυπριανός 21 Γλάροι , Άγγελος Κυπριανός βιβλία , αλλόκοτο , βιβλία πειρατές , βιβλίο πειρατές , Έλληνες συγγραφείς , Ελληνική Λογοτεχνία , κριτική βιβλίου , Λογοτεχνία του φανταστικού , μυθιστόρημα πειρατές , Πειρατές της Καραϊβικής , Πειρατική φαντασία , πειρατικό μυθιστόρημα , πειρατικό μυθιστόρημα φαντασίας , Το Ναυάγιο της Καράντρα

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 27 Οκτωβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.