Τα Μυστικά των Μύθων της Αρχαίας Αιγύπτου – Part 2

“Φόνοι, αιματηρές μάχες, σκοτεινά μυστικά και παγίδες είναι μερικά μόνο από τα εγκλήματα που περικυκλώνουν και στοιχειώνουν τις ιστορίες των θεοτήτων της Αρχαίας Αιγύπτου. Θα ταξιδέψουμε μέσα στα σκοτεινά μυστικά τους και θα γνωρίσουμε μερικούς ακόμα από τους πιο δυναμικούς θεούς αυτού του πολύπλευρου και αλλόκοτου, για τα δικά μας δεδομένα, κόσμου!”

Το ταξίδι μας χιλιάδες χρόνια πίσω, στον κόσμο της Αρχαίας Αιγύπτου και συγκεκριμένα στον μαγικό κόσμο της Μυθολογίας της, ξεκινάει και πάλι! Η κλεψύδρα θα γυρίσει ξανά στο έτος 3150 π.Χ. και όλες εκείνες οι μαγικές θεότητες με τις δυνάμεις τους θα εμφανιστούν και πάλι μέσα σε αυτό το άρθρο.

Επτά θεότητες γεμάτες μαγεία και υπερδυνάμεις, επτά διαφορετικές ιστορίες, αλλά όλες μέρος ενός απέραντου πλέγματος που λέγεται ‘Μυθολογία της Αρχαίας Αιγύπτου’ θα αποκαλύψουν τα αρχέγονα μυστικά τους. Φόνοι, αιματηρές μάχες, σκοτεινά μυστικά και παγίδες είναι μερικά μόνο από τα εγκλήματα που περικυκλώνουν και στοιχειώνουν τις ιστορίες των θεοτήτων της Αρχαίας Αιγύπτου. Θα ταξιδέψουμε μέσα στα σκοτεινά μυστικά τους και θα γνωρίσουμε μερικούς ακόμα από τους πιο δυναμικούς θεούς αυτού του πολύπλευρου και αλλόκοτου, για τα δικά μας δεδομένα, κόσμου!

Ο θεός Απέπ

Ο θεός Απέπ ήταν ένας από τους πιο σκοτεινούς θεούς της Αρχαίας Αιγύπτου. Ονομαζόταν και Άποφις, διότι απεικονιζόταν με κεφάλι φιδιού και ανθρώπινο σώμα. Ο ίδιος συμβόλιζε το σκότος και το χάος. Η μυθολογία τον θέλει να μάχεται διαρκώς με το θεό Ρα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Απέπ καραδοκούσε συνεχώς στο βουνό Μπακού από όπου και έδυε ο ήλιος. Χρησιμοποιούσε τις μαγικές δυνάμεις του για να υπνωτίσει τον θεό Ρα και τελικά να τον σκοτώσει. Όταν μάλιστα το κατάφερνε αυτό, τον κατάπινε. Τότε θεωρούσαν, οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, ότι γινόταν η έκλειψη του ηλίου. Ωστόσο, το καλό νίκαγε πάντοτε! Με τη βοήθεια των ακολούθων του θεού Ρα διαλυόταν η μαγεία του Απέπ και έτσι ο Ρα ερχόταν και πάλι στη ζωή. Σημάδι αυτού στο θνητό κόσμο ήταν και η επανεμφάνιση του ήλιου. Σε άλλους μύθους η θεά Μπαστέτ κυνηγάει ες αεί τον Απέπ ως ακόλουθος και εξαρτώμενη από το θεό Ρα.

Ο θεός Αμών

Ο Αμών ήταν ο γόνιμος θεός. Ήταν ο δημιουργός του κόσμου και η ισχύ του ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Ήταν μάλιστα ένας από τους κυρίαρχους θεούς των Θηβών στην Αρχαία Αίγυπτο, όπως ο Δίας για τους Αρχαίους Έλληνες. Απεικονίζεται με κεφάλι κριαριού και ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Αμών ήταν εκείνος που σκότωσε και έγδαρε ένα κριάρι με σκοπό να φορέσει το δέρμα του και έτσι να μεταμφιεστεί για να ξεγελάσει τον Σου, τον θεό της ατμόσφαιρας. Με αυτόν τον τρόπο το κριάρι έγινε ένα από τα ιερά ζώα των Αρχαίων Αιγυπτίων. Ο Αμών προστάτευε το συγκεκριμένο ζώο κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Αργότερα ο θεός αυτός συνενώθηκε με τον θεό Ρα.

Ο θεός Άνουβις

Ο θεός Άνουβις απεικονίζεται με κεφάλι τσακαλιού και ανθρώπινο σώμα. Συνδέθηκε από πολύ νωρίς με τη μουμιοποίηση και τη μεταθανάτια ζωή. Ήταν ένας από τους θεούς που οδηγούσε τους νεκρούς στον Κάτω Κόσμο. Ωστόσο, το σκούρο χρώμα δέρματός του συμβόλιζε την αναγέννηση. Ήταν ο τέταρτος γιος του Ρα και σύμφωνα με τη μυθολογία βοήθησε τον Όσιρι να κατακτήσει τον κόσμο. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον πατέρα του και για αυτό βοήθησε και στη μουμιοποίηση του όταν εκείνος δολοφονήθηκε από τον κακό αδερφό του, Σετ.

Ο θεός Γκεμπ και η θεά Νουτ

Ο Γκεμπ ή αλλιώς Κεμπού ήταν ο θεός της Γης, με άλλα λόγια, τη συμβόλιζε. Ο Πλούταρχος μάλιστα τον ταυτίζει με τον Κρόνο, μια ταύτιση που ωστόσο δεν είναι και τόσο ακριβής. Η Κλασσική εποχή υπήρξε θεμέλιο της λατρείας του. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο πατέρας του, Σου, τον αποκόλλησε με βία από την αδερφή και σύζυγο του, Νουτ, και γι’ αυτό το λόγο, όπως λέγεται, εκείνος θρηνεί αιώνια. Απεικονίζεται ξαπλωμένος κάτω από τη Νουτ με τη βλάστηση να τον συνοδεύει. Το λύγισμα του ποδιού του συμβολίζει τα βουνά, αλλά και τις διακυμάνσεις του γήινου φλοιού. Ως θεός εκπορεύει τον Νείλο και τη γήινη χλωρίδα. Σε μια άλλη γήινη διάσταση αντιπροσωπεύει και τον κόσμο των νεκρών. Στο κεφάλι του κάποιες φορές φέρει μια χήνα, η οποία αποτελεί το ιδεόγραμμα του ονόματος του, ενώ άλλες φορές φοράει το στέμμα της Κάτω Αιγύπτου, όπου και λατρευόταν κυρίως.

Η Νουτ είναι η θεά του ουρανού. Μάλιστα σχηματίζει με το σώμα της τον ίδιο τον ουρανό. Οι αρχαίοι έλληνες την ταύτιζαν με τη Ρέα. Όπως λέγεται, ενώθηκε παρά τη θέληση της και εν αγνοία της και του παππού της Ρα, με τον αδερφό και σύζυγο της, Γκεμπ ή Κεμπού. Όταν αυτό έγινε γνωστό στον Ρα, εκείνος εξοργίστηκε εξαιτίας μια προφητείας που έλεγε πως το παιδί που θα γεννούσε η Νουτ θα του έπαιρνε τη θέση και τη βασιλεία του. Για αυτό το λόγο, έδωσε εντολή στον πατέρα της και γιο του, Σου, να την χωρίσει βίαια από τον Γκεμπ και να την κάνει στείρα. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Θωθ τη λυπήθηκε και για αυτό το λόγο έπαιξε ένα αρχαίο παιχνίδι, εν ονόματι πεσσούς, με τον Κονσού, το θεό της Σελήνης. Αφού κέρδισε σε πολλές παρτίδες, δημιούργησε τις πέντε μέρες και έκανε τη Νουτ και πάλι γόνιμη. Τελικά, η Νουτ έκανε πέντε παιδιά. Όπως και ο Γκεμπ, έτσι και η Νουτ ξεκίνησε να λατρεύεται την Κλασσική εποχή.

Ο θεός Πτα ή Φθα

Ο θεός Πτα ή αλλιώς Φθα αποτελούσε κύρια θεότητα της αιγυπτιακής θρησκείας. Ήταν ο θεός της δημιουργίας και προστάτης των τεχνιτών. Ο ναός του στη Μέμφιδα είναι γνωστός και ως ‘Οίκος της ψυχής του Πτα’. Η Μέμφιδα σε αρχαιότερα χρόνια αποκαλούταν και Hikuptah (Χικουπτά) ή αναλυτικότερα Χι- κου- Πτα. Από αυτή την ονομασία της πόλεως οι Αρχαίοι Έλληνες μετονόμασαν την περιοχή ‘Αίγυπτο’, ονομασία που πέρασε μετέπειτα και στους Λατίνους και έτσι στις δυτικές γλώσσες. Μάλιστα οι ιερείς της πόλεως αυτής υποστήριζαν πως ο θεός αυτός είχε δημιουργήσει τους υπόλοιπους θεούς προφέροντας τα ονόματά τους.

Η θεά Νηίθ

Η θεά Νηίθ είναι μια πρώιμη θεά, η οποία από κάποιους λέγεται ότι είναι η πρώτη θεά και η πρώτη δημιουργός. Πρόκειται για μια μοναχική και αρκετά μυστήρια θεά, καθώς δεν διαθέτουμε πολλά στοιχεία. Είναι δημιουργός του σύμπαντος και ασχολείται με ό,τι το διέπει. Επιπλέον, θεωρείται θεά του νερού και συνδέθηκε με το Δέλτα του Νείλου. Σε κάποιους μύθους αναφέρεται ως η μητέρα του Ρα και του Απέπ. Συνήθιζε να ανακατεύεται στα πράγματα του κόσμου μέσω του αργαλειού της.

Αυτοί ήταν οι επόμενοι επτά πανίσχυροι θεοί της Αρχαίας Αιγύπτου. Μέσα από τους μύθους και τις διάφορες εμπλοκές του ενός στην ύπαρξη του άλλου, γνωρίσαμε έστω και λίγο περισσότερο τον τρόπο σκέψης ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας, καθώς έδωσε τα θεμέλια για να αναπτυχθούν πολλές επιστήμες όπως η ιατρική και η αστρολογία. Το ταξίδι μας εδώ έφτασε στο τέλος του με τις θεότητες αυτές να μας αποχαιρετούν. Αυτή ήταν λοιπόν μια μικρή όψη της γνωστής σε όλους μας και επιβλητικής Αρχαίας Αιγύπτου!

Διαβάστε το Part 1 εδώ.

Tags: Egypt , gods , mythology , secrets , The Weird Side Daily , twsd , Αίγυπτος , Αμών , Άνουβις , Απέπ , Άποφις , άρθρο , Αρχαία Αίγυπτος , Αρχαίοι Έλληνες , Γκεμπ , δολοφονία , Ήλιος , θέα , Θεοί , θεός , θεότητες , Κάτω Κόσμος , κεφάλι , κριάρι , μαγεία , μυθολογία , μύθος , μυστήριο , μυστικά , Νηίθ , Νουτ , ουρανός , πληροφορίες , Πτα , Ρα , Φθα

Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Δημοσιεύτηκε 26 Μαΐου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.