Τα Μυστικά των Μύθων της Αρχαίας Αιγύπτου

“Ο Θωθ ήταν ο θεός της σοφίας, της γραφής και της μαγείας. Η μαγεία έπαιζε μείζονα ρόλο στην Αρχαία Αίγυπτο και για αυτό το λόγο ο Θωθ ήταν από τους πιο σεβαστούς θεούς.Τον συναντάμε με σώμα άνδρα και κεφάλι ίβιδας.”

Ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς, ένας κόσμος χιλιάδες χρόνια πίσω, θρύλοι χαμένοι μέσα στο πέρασμα του χρόνου, όλοι θα ζωντανέψουν απόψε μέσα σε αυτό το άρθρο! Η κλεψύδρα λοιπόν, αρχίζει να κυλά αντίστροφα και μας γυρνάει στο 3150 π.Χ.

Η μυθολογία των Αρχαίων Αιγυπτίων κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά, δολοφονίες, διαμελισμούς και κάθε είδους φρικιαστικά εγκλήματα, τα οποία θα πάρουν σάρκα και οστά απόψε. Οι βασικοί θεοί των Αιγυπτίων ήταν επτά και οι δυνάμεις τους μπορούσαν να φέρουν τόσο την καταστροφή, όσο και την ευημερία.

Πρώτος από όλους και παντοδύναμος ήταν ο θεός Όσιρις, ο θεός της σοφίας και του πολιτισμού. Η αδερφή του ήταν και σύζυγος του και ονομαζόταν Ίσιδα. Ο ίδιος ο Όσιρις δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από τον αδερφό του Σετ, που συμβόλιζε το κακό και το σκοτεινό. Ωστόσο, η Ίσιδα τον ανέστησε και κόλλησε και πάλι τα διαμελισμένα κομμάτια του με σκοπό να κάνουν ένα γιο, τον Όρος. Ο Όρος για να εκδικηθεί τη δολοφονία και το διαμελισμό του πατέρα του, σκότωσε τον Σετ και ο ίδιος έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου. Ο πατέρας του,Όσιρις, διεκδίκησε και τελικά κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των νεκρών και κριτής του Κάτω Κόσμου. Σύμφωνα με τη μυθολογία κάθε νεκρός, όταν οδηγούταν στον Κάτω Κόσμο, περνούσε από την κρίση του Όσιρις για το εάν τελικά ήταν καλός ή κακός άνθρωπος κατά την διάρκεια της προηγούμενης ζωντανής ζωής του. Ο Όσιρις κατέλαβε τη βασιλεία των νεκρών, διότι υπήρξε νικητής του θανάτου με την ανάσταση του. Για αυτό το λόγο, κάθε φαραώ μετά το θάνατο του γινόταν συμβολικά Όσιρις, ενώ όταν ήταν εν ζωή, ήταν η μετενσάρκωση του.

Επόμενη σημαντική θεά της Αρχαίας Αιγυπτιακής θρησκείας ήταν η Ίσιδα. Η Ίσιδα ήταν η απόλυτη θεά. Ήταν η μητέρα του Όρος και η γυναίκα του Όσιρι. Η ίδια όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, μάζεψε τα κομμάτια του αδερφού και συζύγου της, Όσιρι, και τα έδεσε με επιδέσμους. Η Ίσιδα ήταν η πρώτη που έφτιαξε μια μούμια και έτσι λοιπόν, από εκείνη ξεκίνησε η μουμιοποίηση των νεκρών, με σκοπό την μετά θάνατον ζωή τους. Άλλωστε η ανάσταση του Όσιρι επηρέασε και άλλες θρησκείες. Απεικονίζεται πάντα με ένα πέπλο στο πρόσωπο της και έναν θρόνο στο κεφάλι της ή με σώμα γυναίκας και κέρατα αγελάδας. Ως η απόλυτη θεά, έπρεπε να είναι εξαιρετικά γόνιμη και αυτό συμβόλιζαν και τα κέρατα της αγελάδας, τη γονιμότητα της.

Επόμενος σημαντικός θεός είναι ο θεός Ώρος. Ο Ώρος έσφαξε με μακάβριο τρόπο τον Σετ, τον κακό αδερφό του πατέρα του Όσιρι. Μετά τη δολοφονία του θείου του, ο ίδιος έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου και απέκτησε τη μεγαλύτερη δύναμη από όλους τους θεούς. Ήταν ο θεός του φωτός και του ουρανού, ενώ ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη η αίσθηση της δικαιοσύνης που τον διέπνεε. Απεικονίζεται με σώμα άνδρα και κεφάλι γερακιού, που προσωποποιεί το δυναμισμό του, αλλά και με ένα λευκό-κόκκινο στέμμα.

Επόμενος θεός, σε αυτή την αλλόκοτη λίστα θεοτήτων και των συνακόλουθων ιστοριών τους, είναι ο θεός Θωθ. Ο Θωθ ήταν ο θεός της σοφίας, της γραφής και της μαγείας. Η μαγεία κατείχε μείζονα ρόλο στην Αρχαία Αίγυπτο και για αυτό το λόγο ο Θωθ ήταν από τους πιο σεβαστούς θεούς. Τον συναντάμε με σώμα άνδρα και κεφάλι ίβιδας. Η ίβιδα ήταν η λεγόμενη θρησκειόρνιθα, δηλαδή το πουλί εκείνο, συγκεκριμένα η όρνιθα, που θεωρούταν ιερό από τη θρησκεία. Οι Αιγύπτιοι το θεωρούσαν σοφό. Ο Θωθ ήταν ο γραφιάς του Κάτω Κόσμου. Έγραφε τις ετυμηγορίες για τον κάθε νεκρό, αλλά και τα ξόρκια στη βίβλο των νεκρών. Επίσης είχε γράψει και ένα ιερό βιβλίο, το βιβλίο του Θωθ, που περιελάμβανε περίεργα μυστικά του σύμπαντος. Η εμφάνιση του στους Αιγυπτιακούς μύθους ήταν πολύ συχνή και τις περισσότερες φορές είχε τον ίδιο ρόλο: να ειρηνεύει τις σχέσεις του Ώρος με τον Σετ. Λέγεται πως είχε μαγικές δυνάμεις και έτσι έφερε την ιατρική στους ανθρώπους και πως οδηγούσε και αυτός τους νεκρούς στον Κάτω Κόσμο.

Ο Ρα είναι από τους πιο γνωστούς Αρχαίους Αιγύπτιους θεούς. Η παρουσία του είναι σχεδόν απαραίτητη σε όλους τους μύθους, με την ιδιότητα του ως θεός του Ήλιου, να επιβάλλει σχεδόν, την εμφάνιση του. Θεωρείται πως υπήρξε ο πρώτος βασιλιάς και ο δημιουργός των πάντων. Ένας πανάρχαιος μύθος τον θέλει να κάθεται σε έναν θρόνο και από εκεί να δημιουργεί όλους τους υπόλοιπους θεούς. Για αυτό το λόγο για πολλούς θεωρούταν ο πατέρας των θεών. Ωστόσο, μια άλλη παράδοση μιλά για τη δημιουργία του από τον Ουν, τον αρχέγονο ωκεανό. Ο Ρα σε αυτόν τον μύθο φαίνεται να βάζει σε μια τάξη τα στοιχεία του χάους. Γεννιόταν την αυγή και με τη δύση του Ηλίου πέθαινε και οδηγούταν στον Κάτω Κόσμο. Απεικονίζεται με έναν ηλιακό δίσκο στο κεφάλι.

Η επόμενη θεότητα είναι ιδιαίτερα γνωστή για την εξωτερική της εμφάνιση, καθώς απεικονίζεται με κεφάλι γάτας, το ιερό και σεβάσμιο ζώο της Αρχαίας Αιγύπτου και κεφάλι γυναίκας. Η θεά Μπαστέτ δημιουργήθηκε ακριβώς επειδή οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τη γάτα ως το κυρίαρχο ιερό ζώο. Σύμφωνα με αρχαίο μύθο αντιμαχόταν τον θεό Άποφι και θεωρούταν ένα κομμάτι εξαρτώμενο από το θεό Ρα. Ήταν προστάτιδα του και όργανο του.

Μέσα στην μυθολογία των Αρχαίων Αιγυπτίων υπήρχε και το σκότος, η μαύρη μαγεία και το κακό. Ο μεγαλύτερος θεός της αντίπερα όχθης ήταν ο Σετ. Ο Σετ ήταν ο θεός της ερήμου και των καταιγίδων. Στην πορεία της ύπαρξης του συνδέθηκε με το χάος και το σκοτάδι. Τον βρίσκουμε εικονιζόμενο με κεφάλι σκύλου και ιδιαίτερα μακριά μουσούδα. Έντονη είναι η παρουσία του στο μύθο του Όσιρι και της Ίσιδος, καθώς και σε πολλούς άλλους μύθους οπού δεν διστάζει να σφάξει δίχως έλεος και τελικά να συνδεθεί από πολλούς με έναν κακό δαίμονα. Οι εικόνες του αφαιρέθηκαν από κάποιους ναούς από τους υποστηρικτές της αίρεσης του Όσιρι, όμως σε ορισμένες περιοχές συνέχισε να λατρεύεται ως κύριος θεός τους.

Αυτά και άλλα πολλά μυστικά είναι κρυμμένα στη μυθολογία της Αρχαίας Αιγύπτου, ενός κόσμου χιλιάδες χρόνια πίσω από εμάς, αλλά γεμάτος μυστήριο και σκοτεινές καταπακτές. Η ιστορία της δεν τελειώνει εδώ, αλλά σε επόμενα άρθρα θα ζωντανέψουν και άλλες θεότητες μαζί με τις αλλόκοτες ιστορίες τους.

Tags: article , Egypt , gods , magic , mythology , Αίγυπτος , άρθρο , άρθρο φανταστικού , Αρχαία Αίγυπτος , γάτα , γεράκι , δολοφονία , Ήλιος , Θεοί , θεότητες , Θρησκεία , Θωθ , ίβιδα , Ίσιδα , ιστορία , Κάτω Κόσμος , μαγεία , μορφές ζώων , Μπαστέτ , μυθολογία , μύθος , μυστικά , όρος , Όσιρις , Ρα , Σεθ , Σετ , σκοτάδι , σοφία

Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Δημοσιεύτηκε 6 Μαΐου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.