Συνέντευξη με τον συγγραφέα Σταύρο Θάνο

”Το Μαύρο Άγαλμα είναι ένα βιβλίο τρόμου και αγωνίας. Ακολουθεί την ιστορία του Philip Caves, ενός Ελληνοαμερικάνου καθηγητή αρχαιολογίας που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά τον θάνατο του θείου του. Κληρονομεί το σπίτι του στην Ιόπη, μια πόλη στη Λακωνική Μάνη, και μαζί με το σπίτι ένα άγαλμα που υπάρχει στο υπόγειο του σπιτιού.”

 

Καλησπέρα Σταύρο. Χαιρόμαστε πολύ που σε φιλοξενούμε στη σελίδα μας. Μίλησέ μας για σένα για να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

Καλησπέρα και από εμένα. Είναι τιμή μου που με φιλοξενείτε στη σελίδα σας. Είμαι από τους φανατικούς αναγνώστες σας. Λίγα πράγματα για εμένα. Είμαι καθηγητής αγγλικών, έχω σπουδάσει θεατρολογία και ζω στη Λυκόβρυση μαζί με τη γυναίκα μου Κωνσταντίνα και τις δύο κόρες μου, Άννα-Μαρία και Ραφαηλία. Στον ελεύθερο χρόνο μου, διαβάζω και γράφω.

Πότε ξεκίνησες να γράφεις;

Την πρώτη φορά που δοκίμασα να γράψω κάτι ήταν στο δημοτικό. Διάβαζα πολλά βιβλία με παιδικές περιπέτειες και θέλησα να γράψω μία για εμένα και την παρέα μου στο χωριό. Από εκεί και πέρα το πρώτο μυθιστόρημα μου το έγραψα στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου.

Τι είδους λογοτεχνία γράφεις;

Γράφω κυρίως διηγήματα και μυθιστορήματα τρόμου και φαντασίας. Εδώ θέλω να διευκρινίσω πως η φαντασία υπάρχει στο κομμάτι του τρόμου, δεν είναι φαντασία με την έννοια της κοσμοπλασίας όπως υπάρχει για παράδειγμα στον Τόλκιν.

Τι σου δίνει έμπνευση;

Τα πάντα! Σε κάθε στιγμή όπου και να είμαι θα αναρωτηθώ, πώς εκείνη η στιγμή, πώς εκείνο το βίωμα θα μπορούσε να γίνει μια ιστορία τρόμου. Τι θα μπορούσε να συμβεί ώστε μια απλή καθημερινή στιγμή να εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη. Ευτυχώς οι γύρω μου δεν ξέρουν ότι το σκέφτομαι αυτό! Από εκεί και πέρα αυτό που πάντα με εμπνέει είναι οι αστικοί θρύλοι, οι λαϊκές μας παραδόσεις και όλες εκείνες οι προφορικές ιστορίες τρόμου που λέγαμε σαν παιδιά για να τρομάξουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό το συναίσθημα είναι που θέλω να νιώσει ο αναγνώστης.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτοέκδοση και όχι με κάποια συνεργασία με εκδοτικό;

Υπάρχουν συγκεκριμένοι εκδοτικοί οίκοι που θα ήθελα πάρα πολύ να συνεργαστώ μαζί τους. Σε κάποια επικοινωνία που είχα μαζί τους, είδα πως το εκδοτικό τους πρόγραμμα είχε κλείσει σε μεγάλο βάθος χρόνου. Το προηγούμενο μυθιστόρημα μου ‘’Σκιές’’ – Εκδόσεις Bookstars είχε κυκλοφορήσει μια πενταετία νωρίτερα κι ένιωθα πως είχα μείνει πολύ καιρό, εκτός κυκλοφορίας. Έχουν κυκλοφορήσει πολλά διηγήματά μου σε διάφορες συλλογές, όμως το μυθιστόρημα είναι μια πιο προσωπική δουλειά.

Έχοντας ήδη μια πολύ μικρή πορεία στον χώρο των εκδόσεων, παρατήρησα πως πολλοί μικρότεροι εκδοτικοί οίκοι δεν αναζητούν συγγραφείς πάνω στους οποίους θέλουν να επενδύσουν, αλλά συγγραφείς – πελάτες. Ζητούν να χρηματοδοτήσεις μόνος σου το βιβλίο σου σε ποσοστό από 50 έως και 100%. Όμως ενώ από τη μία δεν παίρνουν κάποιο ρίσκο οικονομικό, από την άλλη τα ποσοστά δικαιωμάτων για τον συγγραφέα είναι πολύ μικρά. Και κάπου εκεί αναρωτήθηκα «Αφού θα πληρώσω τα πάντα από την τσέπη μου, γιατί δεν κάνω αυτοέκδοση ώστε τουλάχιστον να αξίζει αυτό που κάνω;»

Στο εξωτερικό η αυτοέκδοση είναι αρκετά διαδεδομένη και μάλιστα δεν επηρεάζει τους αναγνώστες ως προς την επιλογή ή όχι του έργου σου. Αν μάλιστα αυτό που δώσεις στον κόσμο πλησιάζει σε ποιότητα αυτά των εκδοτικών τότε σίγουρα έχεις πετύχει. Πριν φτάσω στην ολοκλήρωση της προσπάθειας φρόντισα να ενημερωθώ από ανθρώπους που ήδη είχαν πορεία στον χώρο της αυτοέκδοσης όπως ο Δημήτρης Βαγενάς και ο Γιάννης Αθανασίου Τοτονίδης, οι οποίοι μοιράστηκαν πρόθυμα μαζί μου λεπτομέρειες και εμπειρίες και τους ευχαριστώ για αυτό.

Πώς εμπνεύστηκες το όνομα του δικού σου μικρού προσωπικού «εκδοτικού»;

Η Annelia δημιουργήθηκε μέσα από έναν συγκερασμό των ονομάτων των δύο κορών μου (Άννα-Μαρία και Ραφαηλία). Ταυτόχρονα θυμίζει ηχητικά τη λέξη ανήλια, χωρίς ήλιο, που ταιριάζει με το στιλ που γράφω.

Μίλησέ μας για τα βιβλία σου, πόσα έχεις εκδώσει; Σε τι μορφή κυκλοφορούν; Σε ebooks ή έντυπα;

Έχω δοκιμάσει και τις δύο μορφές. Εκτός από τα δύο μυθιστορήματά μου ‘’Σκιές’’ – εκδόσεις Bookstars και ‘’Το Μαύρο Άγαλμα’’ – Εκδόσεις Annelia, υπάρχουν αρκετά διηγήματα μου σε έντυπες συλλογές, όπως τη συλλογή ‘’Ονειρικές Αφηγήσεις’’ που έχω την τιμή να φιλοξενούν το διήγημά μου ΄΄Το Πείραμα΄΄.

Σε ψηφιακή μορφή έχω δοκιμάσει να εκδώσω κάποια διηγήματα στα αγγλικά στο Kindle και έχω κάποια ελληνικά, για παράδειγμα ”Το παγκάκι στην άκρη του γκρεμού” ή ”Ο Δαίμων του τυπογραφείου” που διανέμονται δωρεάν σε διάφορες πλατφόρμες και σελίδες.

Γενικά έχω πειραματιστεί αρκετά και με το έντυπο και με το ψηφιακό βιβλίο, θέλοντας κυρίως να μάθω όλη τη διαδικασία που ακολουθεί από τη στιγμή που τελειώνει το κομμάτι συγγραφή και ξεκινάνε όλα τα υπόλοιπα. Από την επιμέλεια και τη σελιδοποίηση μέχρι το εξώφυλλο και τη διακίνηση.

Μίλησέ μας για το καινούργιο σου βιβλίο. Πώς το εμπνεύστηκες; Τι υπόθεση έχει;

Το Μαύρο Άγαλμα είναι ένα βιβλίο τρόμου και αγωνίας. Ακολουθεί την ιστορία του Philip Caves, ενός Ελληνοαμερικάνου καθηγητή αρχαιολογίας που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά τον θάνατο του θείου του. Κληρονομεί το σπίτι του στην Ιόπη, μια πόλη στη Λακωνική Μάνη, και μαζί με το σπίτι ένα άγαλμα που υπάρχει στο υπόγειο του σπιτιού.

Είμαι γενικά άνθρωπος που αγαπάει να διαβάζει ιστορία, θέατρο και μυθολογία. Με κάποιον τρόπο διαφορετικά ερεθίσματα που πήρα κατά καιρούς ζυμώθηκαν μέσα μου και μια μέρα ξαφνικά η ιστορία υπήρχε μέσα μου. Θυμάμαι να λέω στη σύζυγό μου ότι έχω ένα βιβλίο στο κεφάλι και πρέπει απλά να το γράψω. Για να είμαι ειλικρινής αυτό δεν το είχα ξανανιώσει στο παρελθόν και χαίρομαι γιατί βλέπω πως ήδη το βιβλίο έχει αγαπηθεί αρκετά και τα σχόλια επιβεβαιώνουν αυτό που ένιωσα όταν ξεκίνησα να το γράφω.

Η Ιόπη είναι ένας μαγικός τόπος και θέλω πολύ μελλοντικά να επιστρέψω με μια άλλη ιστορία εκεί.

Γράφεις κάτι καινούργιο αυτό τον καιρό;

Αυτή τη στιγμή έχω γράψει κάποια προσχέδια για το επόμενο μυθιστόρημά μου. Έχω τη βασική γραμμή και την ιστορία στο μυαλό μου, αλλά ξέρω ότι αυτό μόνο του δεν φτάνει. Έχω ξεκινήσει τα πρώτα κεφάλαια και συνεχίζω. Πάντα η ιστορία – σχεδόν μαγικά – σε πηγαίνει και σε μονοπάτια που δεν είχε ούτε φανταστεί. Αυτό είναι το μαγικό στη συγγραφή. Ένα απολαυστικό ταξίδι στο άγνωστο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Συγγραφικά το βάρος έχει πέσει σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι προφανώς να συνεχίσω να δουλεύω ώστε το ‘Μαύρο Άγαλμα’ θα φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί να φτάσει. Είμαι ήδη περήφανος γιατί έχω στείλει αντίτυπα σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα και θέλω να συνεχίσω ώστε το κοινό να έρθει σε επαφή με το βιβλίο μου.

Ο άλλος πυλώνας είναι η συγγραφή. Όπως ήδη είπα, δουλεύω το καινούριο μου μυθιστόρημα, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν και κάποια μικρότερα έργα σε αγγλικά και ελληνικά, ενώ προσπαθώ να είμαι κοντά στους αναγνώστες με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα ένα κανάλι που ξεκίνησα στο Youtube με την ελπίδα να ανεβάζω μικρές ιστορίες ή σκέψεις γύρω από τον τρόμο.

Θα ήθελες να μοιραστείς κάτι με το κοινό σου;

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τους αναγνώστες που έχουν δείξει αγάπη για τη γραφή μου. Τα σχόλια που λαμβάνω είτε για τα διηγήματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, είτε για όσα έχουν εκδοθεί, μου δείχνουν πως υπάρχει ένα κοινό εκεί έξω που αγαπάει τον τρόμο με τον τρόπο που τον αγαπώ κι εγώ.

Άσχετα με αυτό, αυτό που εύχομαι είναι ο κόσμος να συνεχίσει να διαβάζει, το οποιοδήποτε είδος σε οποιαδήποτε μορφή. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τους αναγνώστες να αυξάνονται. Χρειαζόμαστε το βιβλίο περισσότερο από όσο πιστεύουμε.

Σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη. Ευχόμαστε να είσαι πάντα δημιουργικός και γεμάτος έμπνευση. Αναμένουμε τα καινούργια σου βιβλία!

Κι εγώ σας ευχαριστώ για όλα! Με μεγάλη μου χαρά θα μοιράζομαι πάντα τα νέα και τις σκέψεις μου μαζί σας!

************

Προσωπική ιστοσελίδα
https://www.stavrosthanos.gr/p/home-page.html

Σελίδα στο facebook
https://www.facebook.com/stavrosthanos.gr

E-shop
https://anneliapublications.com/

Κανάλι στο Youtube
https://www.youtube.com/user/stavrosthanos1/featured

Tags: amazon , Annelia , Author , book , books , fantasy , fantasy books , horror , horror books , Interview , short stories , twsd , writer , Youtube , youtuber , Αγγλικά , Αυτοέκδοση , βιβλία , βιβλίο , Διηγήματα , έκδοση , εκδοτικός , Ελληνικά , Έμπνευση , κανάλι , μυθιστορήματα , σκιές , Σταύρος Θάνος , Συγγραφέας , συγγραφή , Συνέντευξη , Το μαύρο άγαλμα , τρόμος , φαντασία

Μάγδα Ασημακοπούλου

Δημοσιεύτηκε 19 Μαρτίου, 2022

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.