Ο Παναγιώτης Ζιάκας είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο κύριος Πλουφ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Στο βιβλίο, μέσα από την ιδιαίτερη και πολυπρισματική γραφή του συγγραφέα, ακολουθούμε την ιστορία του ομώνυμου πρωταγωνιστή ο οποίος, έχοντας απολέσει τη μνήμη του, προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε με τον Παναγιώτη Ζιάκα σε μια συνέντευξη για τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και φυσικά τον κύριο Πλουφ!
Καλησπέρα Παναγιώτη! Σε ευχαριστούμε πολύ που μας παραχωρείς αυτήν την συνέντευξη.
Για όσους δε γνωρίζουν τον Παναγιώτη Ζιάκα, πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου;
Ωραία ερώτηση. Η απάντηση ωστόσο δεν μπορεί να δοθεί μιας και αισθάνομαι πως ακόμα τον ψάχνω; Που τον βρίσκω, που τον χάνω..
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη συγγραφή;
Δοκιμαστικά, όπως συμβαίνει φαντάζομαι σε πολλούς που κάνουν αυτό το δύσκολο βήμα. Λέω δύσκολο διότι είναι άλλο πράγμα να γράφεις τις σκέψεις και άλλο να προσπαθείς να εντάξεις τις σκέψεις αυτές μέσα στην πλοκή μιας ιστορίας.
Τι σου προσφέρει σε πνευματικό επίπεδο η συγγραφή;
Η χαρά της δημιουργίας είναι η μεγαλύτερη ανταπόδοση. Η αναζήτηση παραδείγματος χάριν μιας μοναδικής λέξης που να ταιριάζει υφολογικά και εννοιολογικά με την ρυθμό της αφήγησης είναι μια εμπειρία που όταν φτάνει σε αίσιο τέλος προσφέρει ασύγκριτη ευχαρίστηση.
Πού εντοπίζεις συνήθως την έμπνευση;
Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε, ωστόσο δεν είναι ποτέ αρκετή. Χρειάζεται προσπάθεια και αθλητική πειθαρχία για να οδηγηθεί κάποιος σε ένα άρτιο τελικό αποτέλεσμα.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς και κατά πόσο θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει;
Είναι πολλοί. Έλληνες και ξένοι. Αν πρέπει να επιλέξω τρεις θα έλεγα πως είναι ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ζοζέ Σαραμάγκου και ο Φραντς Κάφκα.
Πώς οδηγήθηκες στη σύλληψη της ιδέας για το βιβλίο «Ο κύριος Πλουφ»;
Παρατηρώντας τον κόσμο και τον εαυτό μου. Πρόκειται για έναν ήρωα που σχοινοβατεί πάνω από την άβυσσο του μυαλού του. Είναι ένας τυπικός μεσήλικας, σε ένα τυπικό μικροαστικό τοπίο. Έχει απολέσει τη μνήμη του ή έτσι θέλει ή προσποιείται την αμνησία αποκτώντας το, ενδεχομένως υποκριτικό, δικαίωμα να ρωτάει τα πάντα μήπως μπορέσει να βρει τον μίτο της Αριάδνης που οδηγεί καταρχήν στον εαυτό του. Πώς να τον βρει όμως όταν ούτε ο εαυτός του είναι ιδιαιτέρως πρόθυμος να αποκαλυφθεί, ούτε ο κύριος Πλουφ κόπτεται για να καταβάλει την απαιτούμενη προσπάθεια;
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις μέσα από το βιβλίο;
Δεν πιστεύω στη λογοτεχνία που θέλει να περάσει μηνύματα. Είναι ένας τελεολογικός τρόπος γραφής που την αδικεί. Η ίδια η γλώσσα είναι έμπλεη μηνυμάτων και συμβολισμών. Αν υπάρχει και το υπόβαθρο μιας αξιοπρεπούς ιστορίας τότε από την ανάγνωση ο κάθε αναγνώστης θα λάβει τα δικά του μηνύματα.
Αν έπρεπε να δώσεις μία συμβουλή σε κάποιον προτού διαβάσει το βιβλίο, ποια θα ήταν αυτή;
Να έχει μαζί του και λίγα ηρεμιστικά.
Πώς κρίνεις τη θέση του φανταστικού και του speculative fiction γενικότερα στη νεοελληνική λογοτεχνία;
Οι ιστορίες αυτών των κατηγοριών είναι στην πραγματικότητα αφηγήσεις που δεν αφορούν τόσο την επιστήμη ή την τεχνολογία όσο τις ανθρώπινες ενέργειες που έρχονται ως απαντήσεις στις νέες καταστάσεις που δημιουργούνται από την επιστήμη ή την τεχνολογία. Διαφωτίζουν λοιπόν περισσότερο ένα ανθρώπινο παρά ένα επιστημονικό ή τεχνολογικό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες προσπάθειες στη νεοελληνική λογοτεχνία κυρίως του φανταστικού. Ο χρόνος είναι ο τελικός κριτής.
Τι πρέπει να περιμένουμε από τα επόμενα βιβλία σου στο μέλλον;
Λίγα βιβλία και, ελπίζω, αξιόλογα.
Σε ευχαριστούμε πολύ!
Κι εγώ σας ευχαριστώ!
Το βιβλίο του Παναγιώτη Ζιάκα, «Ο κύριος Πλουφ», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Tags: book , books , fantasy , The Weird Side Daily , weird , αλλόκοτο , άνθρωποι , βιβλία , βιβλίο , Έλληνες συγγραφείς , Ελληνική Λογοτεχνία , Ο Κύριος Πλουφ , Ο Κύριος Πλουφ 24 γράμματα , Ο Κύριος Πλουφ Παναγιώτης Ζιάκας , Παναγιώτης Ζιάκας , Παναγιώτης Ζιάκας Ο κύριος Πλουφ , Παναγιώτης Ζιάκας συνέντευξη , Συνέντευξη
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.