Συνέντευξη με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ιωσηφίδη

”Έμπνευση μου δίνουν πολλά πράγματα, από την καθημερινότητα μέχρι τα τυχαία συναπαντήματα. Κυρίως τα φυσικά τοπία, τα εντυπωσιακά αλλά και τα ταπεινά κτίσματα. Πάνω απ’ όλα όμως η ομίχλη. Δώσε μου ομίχλη και πάρε μου την ψυχή.”

10 Δεκεμβρίου 2021

 

Γεια σου Βαγγέλη χαιρόμαστε πολύ που σε φιλοξενούμε στη σελίδα. Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στη σελίδα σας!

Κατάγομαι από τη Δράμα, είμαι 31 ετών και είμαι καθηγητής φιλολογίας. Επίσης, ασχολούμαι με το αγωνιστικό σκάκι και μπριτζ, είμαι επιμελητής κειμένων, αρθρογράφος και πλέον και youtuber.

Πότε ξεκίνησες τη συγγραφική σου καριέρα;

Είχα ξεκινήσει να γράφω στο πρώτο μου έτος ως φοιτητής. Μέχρι τότε μόνο διάβαζα, αλλά διάβαζα πολύ. Το πρώτο έργο μου (μισοτελειωμένο και καταχωνιασμένο) είναι μια γουέστερν περιπέτεια. Μετά στράφηκα αλλού.

Πες μας για τα βιβλία σου. Πόσα έχεις εκδώσει; Και τι είδος είναι το καθένα;

Έχω εκδώσει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία. Το πρώτο, ο «Φιλήμων, ο Ερευνητής του Μεταφυσικού», αποτελείται από διηγήματα μυστηρίου. Είναι αρκετά ελαφρύ ανάγνωσμα και κυρίως ατμοσφαιρικό, όχι τόσο αστυνομικό.

Το δεύτερο, οι «7 Καταραμένες Ιστορίες», είναι 7 ιστορίες (ναι, ξέρω, έκπληξη!) περιπέτειας, μυστηρίου, φαντασίας και με λίγο τρόμο για αλατοπίπερο. Για την ώρα είναι το αρτιότερο έργο μου και πλεόν κυκλοφορεί εικονογραφημένο.

Τα δύο επόμενα είναι καθαρά βιβλία φαντασίας. Ανήκουν στη σειρά «Η Γη των Αμόλυντων». Το πρώτο ονομάζεται «Τριάδα» και το δεύτερο «Αιθέρας». Ακολουθούμε την πορεία και τις περιπέτειες μιας ομάδας νεαρών που ανακαλύπτουν τη μαγεία και τον κόσμο τους.

Τι σου δίνει έμπνευση;

Έμπνευση μου δίνουν πολλά πράγματα, από την καθημερινότητα μέχρι τα τυχαία συναπαντήματα. Κυρίως τα φυσικά τοπία, τα εντυπωσιακά αλλά και τα ταπεινά κτίσματα. Πάνω απ’ όλα όμως η ομίχλη. Δώσε μου ομίχλη και πάρε μου την ψυχή.

Από πού εμπνέεσαι τους πρωταγωνιστές σου; Ταυτίζεσαι μαζί τους;

Σίγουρα ταυτίζομαι. Καθένας τους, από τους πρωταγωνιστές μέχρι τους ανταγωνιστές, έχει κάτι δικό μου μέσα του. Εμφανισιακά τους δίνω χαρακτηριστικά ανθρώπων από το περιβάλλον μου. Πνευματικά τους πλάθω και τους αφήνω ελεύθερους, να πούνε τη δική τους ιστορία.

Πόσο δύσκολο σου είναι το να γράψεις; Συνήθως γράφεις όταν έχεις καλή ψυχολογία;

Η ίδια η διαδικασία μου βγαίνει πολύ φυσικά. Έχω περάσει κι από το λεγόμενο writer’s block αλλά γενικά η συγγραφή μου ταιριάζει, πιστεύω. Πλέον μου είναι πολύ δύσκολο να γράφω λόγω έλλειψης χρόνου. Ξεκλέβω στιγμές τα πρωινά ή τα βράδια, αλλά σίγουρα όχι όσο παλιότερα. Θα ήθελα όμως να δώσω ακόμα περισσότερο χρόνο κάποια στιγμή στο μεράκι μου αυτό.

Γράφεις κάτι καινούργιο αυτόν τον καιρό;

Τελειώνω τη σειρά «Η Γη των Αμόλυντων» και έχω στα σκαριά το δεύτερο βιβλίο με τις υποθέσεις του ερευνητή Φιλήμονα. Κατά τ’ άλλα, συμμετέχω σε συλλογές και σκοπεύω επίσης να εκδώσω ένα e-book με τη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας, στην οποία είμαι μέλος.

Αγαπημένοι συγγραφείς;

Ζιλμπέρ Σινουέ. Είναι ένας φίλος της ιστορίας, που όμως με έχει μαγέψει με την αφήγηση και κυρίως με τους χαρακτήρες του. Από Έλληνες, θα έλεγα ο Δημήτρης Δελαρούδης στον χώρο του τρόμου και συνολικά ο Μιχάλης Κατράκης.

Εκτός από συγγραφέας είσαι και youtuber. Πες μας για το κανάλι σου και για το «Συγγραφικό στέκι». Πώς ξεκίνησαν;

Το προσωπικό μου κανάλι και το Συγγραφικό Στέκι ξεκίνησαν σχεδόν παράλληλα, κατά την περίοδο της καραντίνας. Είχαμε χρόνο, ίντερνετ και μεράκι. Στο προσωπικό μου κανάλι, πέρα από τα βιβλία και τους συγγραφείς, κάνω και δικές μου αφηγήσεις, ενώ με τον δίδυμο αδερφό μου πειραματιζόμαστε σε άλλα είδη βίντεο, όπως αφηγήσεις. Βλέπω ότι πάνε καλά και η διαδικασία με ευχαριστεί. Έχω πράγματα να πω, άτομα να συζητήσω και μέρος να εκφραστώ. Τι άλλο χρειάζεται;

Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που ξεκινάει τώρα την συγγραφή;

Να αγαπήσει το έργο του σαν εραστής όσο το γράφει. Να γίνει ο χειρότερος εχθρός του όσο το επιμελείται. Να το αγαπήσει σαν νεογέννητο παιδί όταν εκδοθεί. Και γενικά να το φροντίζει σαν παιδί του. Να μην το αφήνει σε επιπόλαια χέρια ούτε έρμαιο κακεντρεχών ανθρώπων.

Πιστεύεις ότι ένας συγγραφέας το έχει έμφυτο ή πρέπει να δουλέψει σκληρά για να γίνει καλός συγγραφέας;

Και τα δύο. Θα ήταν ψέμα να πω πως ο καθένας μπορεί να γίνει. Σίγουρα θέλει το μεράκι, την παρατήρηση και την υπομονή, καθώς και μια έφεση στη γλώσσα και την αφήγηση. Αν έχει τις βασικές προϋποθέσεις, έπειτα είναι θέμα δουλειάς. Να διαβάσει, να παρατηρήσει, να συζητήσει, να ακούσει γνώμες και να μην πιστέψει ποτέ πως έφτασε στο τέρμα της γνώσης. Ο δρόμος αυτός δεν τελειώνει.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη λογοτεχνία του φανταστικού και του τρόμου στην Ελλάδα;

Είμαι πολύ αισιόδοξος. Οι νέες γενιές, που πια αποτελούν σημαντικό μέρος του αναγνωστικού κοινού αλλά και της αγοραστικής δύναμης, είναι στο προσκήνιο. Γράφουν, διαβάζουν και ζητάνε φαντασία και τρόμο. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να φέρει την άνθιση, με αργά αλλά σταθερά βήματα, στον χώρο.

Ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον; Μέχρι πού θες να φτάσεις;

Θέλω να συνεχίσω να γράφω για πολύ καιρό ακόμα. Έχω πολλές ιδέες ανείπωτες και σκοπεύω να γράψω σε αρκετά είδη ακόμα. Αρκεί να έχω τις απαραίτητες προϋποθέσεις, χρόνο και υγεία. Τα άλλα βρίσκονται.

Θα ήθελες να μοιραστείς κάτι με το κοινό σου;

Η λογοτεχνία του φανταστικού είναι ένα χωράφι με ζουμερούς και πεντανόστιμους καρπούς. Αφήστε το μυαλό σας ελεύθερο, μακριά από προκαταλήψεις. Όταν ένας νέος κόσμος σας καλεί, τολμήστε αυτό το γενναίο βήμα και αφήστε τις αισθήσεις σας να σας ταξιδέψουν. Δε θα χάσετε.

Σε ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ευχόμαστε να είσαι πάντα δημιουργικός και να συνεχίσεις αυτό που κάνεις με αγάπη.

*Βρείτε τα βιβλία του Συγγραφέα εδώ.

*1.Youtube κανάλι: Vaggelis Iosifidis

*2.Youtube κανάλι: Συγγραφικό Στέκι

Tags: 7 καταραμένες ιστορίες , Author , book , books , fantasy , horror , Interview , mystery , short stories , The Weird Side Daily , twsd , writer , Youtube , youtuber , Βαγγέλης Ιωσηφίδης , βιβλία , βιβλία μυστηρίου , βιβλία τρόμου , Βιβλία Φαντασίας , βιβλίο , Διηγήματα , Η Γη των Αμόλυντων , κανάλι , Λογοτεχνία , λογοτεχνία μυστηρίου , λογοτεχνία Τρόμου , Λογοτεχνία Φανταστικού , μυστήριο , ο Ερευνητής του Μεταφυσικού , Συγγραφέας , συγγραφή , Συνέντευξη , τρόμος , φαντασία , Φιλήμων , Φιλήμων ο Ερευνητής του Μεταφυσικού

Μάγδα Ασημακοπούλου

Δημοσιεύτηκε 10 Δεκεμβρίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.