Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ευγενία Αναστασοπούλου

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ευγενία Αναστασοπούλου.

Πες μας λίγα λόγια για την Ευγενία.

Έχω γεννηθεί στην Αθήνα, είμαι Βιβλιοθηκονόμος στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι η συγγραφή και η λογοτεχνία. Άτομο καλλιτεχνικό, μου αρέσουν απλά πράγματα, π.χ. μια βόλτα στην εξοχή, ένας καφές με τους φίλους μου, αλλά και το να εξερευνώ καινούργιους κόσμους, μέσα από τα ταξίδια και τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους.

Πότε ξεκίνησες να γράφεις;

Από μικρή ηλικία ξεκίνησα να γράφω ποιήματα, έτσι στην τελευταία τάξη του δημοτικού είχα φτιάξει την πρώτη μου παιδική ποιητική συλλογή. Συνέχισα με ποιήματα, κάποια διηγήματα, και τώρα τα τελευταία χρόνια έχω ασχοληθεί και με αρθρογραφία. Όμως η μεγάλη μου πρόκληση κι επιθυμία παρέμενε το να γράψω μυθιστόρημα.

Πότε έχεις έμπνευση; Γενικά τι σε εμπνέει;

Η έμπνευση μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είτε βρίσκομαι στο δρόμο, είτε στο σπίτι, από διάφορους παράγοντες: ένα βιβλίο που διάβασα, έναν περίπατο στη φύση, ακόμα και μέσα σ’ ένα λεωφορείο. Επίσης πολλές ιδέες μου, χαρακτήρες ή και ολόκληρες σκηνές, προέρχονται από όνειρα που έχω δει. Γενικά, εκείνο που δημιουργεί την έμπνευση, θεωρώ πως είναι η αλληλεπίδραση με τους άλλους.

Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου.

Η Συνταγή του Θάρρους, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, προέκυψε ως αποτέλεσμα της απορίας που είχα, πως θα μπορούσα να αποδώσω μια επική αναζήτηση, με κλασικά χαρακτηριστικά, όπως ηρωισμό, περιπέτεια, μεσαιωνική εποχή, μέσα από μια αφήγηση χιουμοριστική, που να μην παύει όμως να συγκινεί. Η ιστορία έχει ως εξής: στο φανταστικό βασίλειο του Λέγκενφορ, μια φιλόδοξη πριγκίπισσα, παίρνοντας με το μέρος της τρεις νέους άρχοντες, προσπαθεί να ανατρέψει το συνομήλικο βασιλιά της. Ανακαλύπτουν πως ο μόνος τρόπος για να το πετύχουν αυτό, σύμφωνα με μια μαγική διαθήκη, είναι να τον τρομάξουν. Εκεί ξεκινάει η σύγκρουση με τους δικούς τους φόβους και μια πορεία εσωτερικής αναζήτησης, παράλληλα με την περιπέτεια για το ποιος θα επικρατήσει.

Ποιον χαρακτήρα ξεχωρίζεις πιο πολύ εκτός της πρωταγωνίστριας;

Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι ο αντίποδας της πρωταγωνίστριας, ο μάγος, ο Ρίτσαρντ Νέβιλ. Γεμάτος εκπλήξεις, αλλά και αίσθηση του χιούμορ, έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη της πλοκής, γι’ αυτό και τα κεφάλαια στα οποία εμφανίζεται έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι ο χαρακτήρας – κλειδί της ιστορίας και ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται κατά το ήμισυ σε αυτόν.

Πες μας ένα μυστικό για τους χαρακτήρες σου.

Όλοι μου οι ήρωες (ή αντι – ήρωες!) είναι ανθρώπινοι, με τα ελαττώματα, τα προτερήματα τους και τη δική τους οπτική. Επομένως, εκείνο που με ενδιέφερε ήταν να καταγράψω σωστά την ψυχολογία τους και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις απρόσμενες καταστάσεις. Ωστόσο κι οι ίδιοι αποδεικνύονται πολλές φορές…απρόβλεπτοι.

Γράφεις κάτι αυτόν τον καιρό;

Έχω ξεκινήσει το δεύτερο μυθιστόρημά μου. Φυσικά, ανήκει κι αυτό στην κατηγορία του φανταστικού, μόνο που θα είναι μεγαλύτερο και καθαρά δραματικό.

Προτιμάς φαντασία ή τρόμο;

Φαντασία, ασφαλώς. Χωρίς να υποτιμάω τον τρόμο, δεν είναι στο προσωπικό μου στυλ. Προτιμώ, αν θέλω να περιγράψω μια τρομακτική σκηνή, να περιλαμβάνεται μεμονωμένα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο φαντασίας.

Αγαπημένα βιβλία;

Όπως οι περισσότεροι συγγραφείς αυτού του είδους, αγαπώ τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ωστόσο, ξεχωρίζω πιο πολύ την περίφημη σειρά Dragonlance των Margaret Weiss και Tracey Hickman. Επιπλέον μου αρέσουν πολύ διάφορα έργα κλασικών συγγραφέων, όπως Jane Austen, Charlotte Bronte, R. L. Stevenson, J. F. Cooper κ.ά.

Μια ευχή για το The Weird Side Daily;

Εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά που κάνει και να φέρνει πάντοτε κοντά όλους τους φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Tags: adventure , book , books , Epic Fantasy , fantasy , fantasy books , Interview , prince , princess , wizard , writer , βασιλιάς , βιβλία , βιβλίο , έκδοση , ερωτήσεις , Ευγενία Αναστασοπούλου , η συνταγή του θάρρους , μάγος , περιπέτεια , πριγκίπισσα , Συγγραφέας , συμπαντικές διαδρομές , Συνέντευξη , φαντασία , χαρακτήρες , Χιούμορ

Μάγδα Ασημακοπούλου

Δημοσιεύτηκε 29 Απριλίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.