Πώς προέκυψαν τα παρατσούκλια γνωστών serial killer

Για αρκετά χρόνια οι serial killers παρέλυαν και παραλύουν από τον τρόμο πολλές τοπικές κοινότητες, μέχρι τελικά να συλληφθούν –αν αυτό γίνει ποτέ- και να αποκαλυφθεί τελικά το πραγματικό τους όνομα. Μέχρι εκείνη τη λυτρωτική στιγμή ωστόσο, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ερευνητές είναι να εικάζουν. Έτσι, ο τύπος συχνά προσδίδει στους δολοφόνους ψευδώνυμα βγαλμένα από το προφίλ και τον τρόπο δράσης των δολοφόνων. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πως προέκυψαν τα παρατσούκλια ορισμένων από τους πιο διαβόητους δολοφόνους όλων των εποχών.

Για χρόνια οι serial killers παρέλυαν και παραλύουν από τον τρόμο πολλές τοπικές κοινότητες, μέχρι τελικά να συλληφθούν –αν αυτό γίνει ποτέ- και να αποκαλυφθεί τελικά το πραγματικό τους όνομα. Μέχρι εκείνη τη λυτρωτική στιγμή ωστόσο, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ερευνητές είναι να εικάζουν ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από εγκλήματα τόσο μακάβρια που μετά βίας τα συλλαμβάνει ανθρώπινος νους. Έτσι, ο τύπος συχνά προσδίδει στους δολοφόνους ψευδώνυμα βγαλμένα από το προφίλ και τον τρόπο δράσης των δολοφόνων μέχρι αυτοί τελικά να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πως προέκυψαν τα παρατσούκλια ορισμένων από τους πιο διαβόητους δολοφόνους όλων των εποχών.

 

“The Barbie & Ken Killers” – Karla Homolka & Paul Bernardo 

Ο Paul και η Karla έμοιαζαν να είναι το τέλειο ζευγάρι. Αυτό που δεν ήξερε όμως για αρκετό καιρό η κοινότητα του Scarborough στο Toronto ήταν πως το ζευγάρι των δύο γοητευτικών νέων (που τους χάρισε και το παρατσούκλι) έκρυβε μια πολύ σκοτεινή πτυχή πίσω από τον φαινομενικά ιδανικό τους γάμο. Στο διάστημα του 1987 με 1992, ο Paul με τη σύντροφό του σκότωσαν τρία κορίτσια, ένα εκ των οποίων ήταν και η αδελφή της Karla. Μέχρι τη σύλληψή τους, ο Paul βίασε ή επιχείρησε να βιάσει τουλάχιστον 19 κοπέλες ορισμένες εκ των οποίων τις έφερνε η σύζυγός του σπίτι τους. Μαζί τις νάρκωναν και ικανοποιούσαν πάνω τους όλες τους τις σαδιστικές φαντασιώσεις. Τις τελευταίες τους μέρες το ζευγάρι αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, με τον Paul να κακοποιεί σωματικά την γυναίκα του η οποία τελικά έδωσε το όνομά του στις αρχές δεχόμενη ένα συμβιβασμό για την ίδια. Υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τα 100. Η Karla αποφυλακίστηκε το 2005 ενώ ο Paul παραμένει στη φυλακή Kingston.

“The Chessboard Killer” – Alexander Pichushkin

O Alexander Pichushkin άρχισε να παίζει σκάκι έπειτα από παρότρυνση του παππού του. Εκείνος ήταν που τον δίδαξε τους κανόνες, τις κινήσεις και αποτελούσε συμπαίκτη του για αρκετό καιρό. Ο Alexander φαινόταν να είναι ένας ταλαντούχος, πολλά υποσχόμενος παίκτης. Ωστόσο, το σκάκι δεν ήταν το μοναδικό του ενδιαφέρον. Σε ηλικία μόλις 18 ετών, διέπραξε τον πρώτο του φόνο. Υπολογίζεται πως στέρησε τη ζωή σε 48 με 60 άτομα πριν συλληφθεί τελικά. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων δήλωσε πως ήθελε να σκοτώσει έναν άνθρωπο για κάθε ένα από τα 64 τετράγωνα της σκακιέρας. Τα θύματά του ήταν κυρίως άστεγοι, τους οποίους δελέαζε με βότκα, πριν τελικά καρφώσει ένα σφυρί στο κεφάλι τους.

“The Killer Clown” – John Wayne Gacy

O John Wayne Gacy φαινόταν να είναι ένας τέλειος πολίτης. Είχε οικογένεια, μια καλή δουλειά, συμμετείχε ενεργά στα κοινά και κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής του. Ήταν μάλιστα ενεργό μέλος της Jolly Joker, μιας οργάνωσης με εθελοντές που ντύνονταν κλόουν και επισκεπτόταν φιλανθρωπικές διοργανώσεις, πάρτι και άλλες εκδηλώσεις, σκορπίζοντας χαρά στα μικρά παιδιά. Το καλλιτεχνικό του όνομα ήταν “Pogo the Clown”. Πίσω όμως από το ζωηρό make up και το πλατύ χαμόγελο κρυβόταν στην πραγματικότητα ένας σατανικός δολοφόνος. Ο John Wayne Gacy στέρησε τη ζωή από 33 νεαρά αγόρια, κάποια από τα οποία έθαβε στο υπόγειο του σπιτιού του. Συνήθιζε να βασανίζει τα θύματά του πριν τους χαρίσει τελικά το δώρο του ελέους.

“The BTK Killer” – Dennis Rader

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο παρατσούκλι ιδιαίτερο, είναι πως το επέλεξε ο ίδιος ο Dennis Rader για τον εαυτό του. Το  “BTK”, προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Bind them, Torture them,  Kill them (Δέσε τους, Βασάνισε τους, Σκότωσε τους). Το συγκεκριμένο τρίπτυχο ήταν χαρακτηριστικό μοτίβο των βάναυσων φόνων που διέπραξε. Το ψευδώνυμο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1974, σε ένα γράμμα που άφησε ο Rader σε μια βιβλιοθήκη για να το βρουν οι αρχές. Για 30 χρόνια, ο Dennis Rader είχε σκορπίσει τον τρόμο στην πολιτεία του Kansas. Σκότωσε συνολικά 10 άτομα, τα τέσσερα εκ των οποίων ήταν Joseph  και Julia Otero μαζί με δύο εκ των πέντε παιδιών τους.

“Vampire of Dusseldorf” – Peter Kürten

Μια σειρά από εξαιρετικά βάναυσους φόνους είχε συγκλονίσει το Dusseldorf τη δεκαετία του 1920. Ο δολοφόνος που μαχαίρωνε, στραγγάλιζε ή χτυπούσε με σφυρί τα θύματά του αφήνοντας πίσω του μια εξαιρετικά μακάβρια και ιδιαιτέρως αιματηρή σκηνή, χαρακτηρίστηκε από τον τύπο Το Βαμπίρ του Dusseldorf , καθώς πιστευόταν πως το ανθρώπινο (;) πλάσμα που ευθυνόταν γι αυτούς, έπινε το αίμα των άτυχων θυμάτων,  κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε αργότερα. Τελικά αποδείχθηκε πως πίσω από τους μακάβριους φόνους δεν κρυβόταν κάποιο τερατώδες ον, σαν αυτά των παραμυθιών αλλά ο Peter Kürten, ένας πολίτης με αρκετά ταραγμένο παρελθόν που συνήθιζε να επισκέπτεται τις σκηνές του εγκλήματος και να συζητά με τους αστυνομικούς παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν ανήσυχο κάτοικο της περιοχής.

 “The Green River Killer” – Gary Ridgway

Με πάνω από 80 γυναίκες να έχουν χάσει τη ζωή τους στα χέρια του Gary Ridgway, αποτελεί τον δολοφόνο που έχει καταδικαστεί για τους περισσότερους φόνους στις ΗΠΑ – τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή. Στη σύλληψή του μάλιστα καταλυτικής ήταν και η βοήθεια του επίσης κατά συρροή δολοφόνου Ted Bundy που είχε συλληφθεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Ο λόγος που του αποδόθηκε το ψευδώνυμο Green River Killer, ήταν γιατί πολλά από τα θύματά του εντοπίστηκαν στο ομώνυμο ποτάμι που διασχίζει την πολιτεία της Utah. Αποτελούνταν κυρίως από ιερόδουλες και νεαρά κορίτσια που είχαν εγκαταλείψει το σπίτι τους και είχαν την ατυχία να συναντήσουν τον Gary Ridgway.

“The Alphabet Killer” – Άγνωστος

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες υποθέσεις, το άτομο που ευθύνεται για μια σειρά τριών δολοφονιών νεαρών κοριτσιών δεν συνελήφθη ποτέ. Ο λόγος που ο τύπος του απέδωσε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο, ήταν το παιχνίδι με τα γράμματα που εικάζεται πως έπαιζε ο δολοφόνος. Και στα τρία νεαρά θύματα (Michelle Maenza, Wanda Walkowicz, Carmen Colón) το όνομα και το επώνυμό τους ξεκινούσε από το ίδιο γράμμα, όπως και η πόλη στην οποία εντοπίστηκαν τα σώματά τους (Macedon, Webster, Churchville). Πιστεύεται πως το ίδιο άτομο ευθύνεται και για τις τρεις δολοφονίες δεδομένου του κοινού μοτίβου δράσης και του προφίλ των άτυχων κοριτσιών.

Άλλα ψευδώνυμα, επίσης γνωστών δολοφόνων παραθέτονται παρακάτω:

“Son Of Sam” – David Berkowitz

“The Lady Killer”- Ted Bundy

“The Night Stalker” – Richard Ramirez

“The Milwaukee Cannibal” – Jeffry Dahmer

“The Co-Ed Butcher” – Edmund Kemper

 

Main Image Reference

Tags: Alexander Pichushkin , Bind them , Carmen Colón , Churchville) , David Berkowitz , Dusseldorf , Edmund Kemper , Gary Ridgway , Jeffry Dahmer , John Wayne Gacy , Jolly Joker , Kansas , Karla Homolka , Kill them , Kingston , Macedon , make up , Michelle Maenza , Paul Bernardo , Pogo the Clown , Richard Ramirez , Scarborough , Ted Bundy , The Alphabet Killer , The Green River Killer , Torture them , Utah , Wanda Walkowicz , Webster , άγνωστος , αγόρια , αδελφή , αίμα , αλφαβήτα , αρχές , άστεγη , άστεγος , άτομο , Βαμπίρ , βία , βιασμός , βιβλιοθήκη , βότκα , ΒΤΚ , γάμος , γράμμα , γράμματα , δολοφονία , δολοφόνος , δράση , εθελοντής , εκδήλωση , έλεος , επώνυμο , ζευγάρι , ΗΠΑ , θύμα , θύματα , κανόνες , κάτοικος , κλόουν , κοινότητα , κοινωνία , κοπέλες , Κορίτσι , μαχαίρι , μαχαίρωμα , νάρκωση , οικογένεια , όνομα , οργάνωση , παιδιά , παίκτης , παιχνίδι , παραμύθι , παρελθόν , Πάρτι , πλάσμα , πολίτης , προφίλ , πτυχή , σαδισμός , σατανικό , σατανικός , σκάκι , σκακιέρα , στραγγαλισμός , σύλληψη , σύντροφος , σφυρί , τρόμος , φαντασίωση , φόνος , φυλακή , χαμόγελο , χαρά , ψευδώνυμο

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 3 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.