Παιχνίδια Παράνοιας

“Σύμφωνα με αυτές τις παράδοξες ιστορίες, οι φιλικοί εκείνοι εξωγήινοι έμοιαζαν πολύ με γήινους άνδρες και γυναίκες αλλά είχαν μακριά μαλλιά ξανθιά μαλλιά και όμορφα χαρακτηριστικά. Έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους, το ανθρώπινο είδος όφειλε να αλλάξει την προσέγγισή του προς τη ζωή…”

07 Σεπτεμβρίου 2021

Βρίσκεστε στην έρημο της Νεβάδα, κάπου στο Δυτικό Τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είστε μόνος, ενδεχομένως στέκεστε έξω από το αυτοκίνητό σας και θαυμάζετε τις πύρινες αποχρώσεις του δειλινού που ξεδιπλώνονται στον ανέφελο ουρανό. Γύρω σας φυτρώνουν κάκτοι και αγκαθωτοί θάμνοι που εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια έμαθαν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να ευημερούν στο άνυδρο κλίμα της ερήμου.

Σας τυλίγει μια βαθιά σιωπή και νιώθετε απόλυτα μόνος. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Ξαφνικά, την προσοχή σας τραβάει ένα αστέρι που αναβοσβήνει. Μοιάζει μεγαλύτερο και πιο λαμπερό από τ’ άλλα. Επίσης, φαίνεται να κινείται προς το μέρος σας. Ύστερα από λίγα λεπτά της ώρας συνειδητοποιείτε ότι αντικρίζετε κάποιου είδους ιπτάμενου οχήματος το οποίο, καθώς σας πλησιάζει, ανακαλύπτετε ότι έχει μια πολύ παράδοξη εμφάνιση: Είναι δισκοειδές, μ’ έναν ημισφαιρικό θόλο στο πάνω μέρος του και μοιάζει να είναι κατασκευασμένο από κάποιο υλικό που αστράφτει σαν γυαλιστερό αλουμίνιο.

Το παράδοξο σκάφος προσγειώνεται μπροστά σας, πάνω σε τρία μεταλλικά πόδια που ξεπροβάλλουν από το κάτω μέρος του. Στο πλευρό του ανοίγει μια πόρτα που προηγουμένως ήταν αόρατη και μια σκάλα ξεδιπλώνεται μέχρι το σκονισμένο έδαφος.

Από το εσωτερικό του αστραφτερού σκάφους εμφανίζεται μια ανθρώπινη φιγούρα. Ή τουλάχιστον μοιάζει να είναι ανθρώπινη. Κατεβαίνει τα μεταλλικά σκαλοπάτια, σας πλησιάζει και εσείς αντικρίζετε μια πανέμορφη γυναίκα με μακριά ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια η οποία φορά μια εφαρμοστή στολή από το ίδιο αστραφτερό υλικό. Με μια σαγηνευτική φωνή σας πληροφορεί ότι είναι εξωγήινη και ότι η πατρίδα της είναι ο Άρης, η Αφροδίτη, ο Κρόνος ή κάποιος άλλος πλανήτης που παραμένει αόρατος από τα γήινα τηλεσκόπια. Σας εξηγεί ότι θέλει να προειδοποιήσει την ανθρωπότητα για τον κίνδυνο που την απειλεί εξαιτίας των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσει και σας ζητά να διαδώσετε το μήνυμα της σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορείτε.

Είστε πολύ τυχερός. Τώρα έχετε γίνει πλέον ένας «Επαφικός», ένας από τους λίγους εκλεκτούς που έχουν αλληλεπιδράσει με μια ανώτερη εξωγήινη φυλή η οποία σας συστήνεται ως τα «Διαστημικά αδέλφια μας από τ’ άστρα.»

Αν μάλιστα ζείτε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, σας περιμένει μια λαμπρή καριέρα ως συγγραφέας βιβλίων ουφολογικού περιεχομένου και ως ομιλητής σε δημοφιλέστατες διαλέξεις, κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχετε την ευκαιρία να αφηγηθείτε την περιπέτειά σας και να διαβιβάσετε το μήνυμα των φιλικών εξωγήινων σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες σας.

Η ιστορία που μόλις σας αφηγήθηκα βασίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων που ισχυρίστηκαν ότι όντως έζησαν παραπλήσιες εμπειρίες. Κατά δεκαετία του 1950, παρόμοιες αφηγήσεις, όσο αφελείς και αν μοιάζουν στα δικά μας μάτια, κυκλοφορούσαν ευρέως στους ουφολογικούς κύκλους εκείνης της εποχής και δημιουργούσαν ένα κλίμα επικείμενων αλλαγών, συνταρακτικών στη φύση τους, που θα άλλαζαν για πάντα την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Σύμφωνα με αυτές τις παράδοξες ιστορίες, οι φιλικοί εκείνοι εξωγήινοι έμοιαζαν πολύ με γήινους άνδρες και γυναίκες αλλά είχαν μακριά μαλλιά ξανθιά μαλλιά και όμορφα χαρακτηριστικά. Έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του 1950, στη Δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους, το ανθρώπινο είδος όφειλε να αλλάξει την προσέγγισή του προς τη ζωή. Έπρεπε να παροπλίσουμε τα πυρηνικά όπλα που είχαμε κατασκευάσει και να ενωθούμε σε μια φυλή και ένα ενιαίο παγκόσμιο κράτος. Ισχυρίζονταν τέλος ότι έρχονταν από κόσμους που σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά, πως δεν μπορούν να συντηρήσουν τη ζωή όπως την ξέρουμε, δηλαδή από την Αφροδίτη, τον Άρη και τον Κρόνο. Κάποιοι από τους πιο διάσημους «Επαφικούς», από τους ανθρώπους δηλαδή που ισχυρίζονταν ότι είχαν τέτοιες διαστημικές συναντήσεις στο ενεργητικό τους, ήταν ο Truman Bethurum, η Dana Howard, o George Adamski, ο Dan Fry, o Orfeo Angelucci, o George Van Tassel, και o George Hunt Williamson. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έγραψαν βιβλία στα οποία περιγράφουν τις εμπειρίες τους, και σχεδόν όλοι άρχισαν να δίνουν διαλέξεις για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα «Διαστημικά αδέλφια» έμοιαζαν φιλικά αλλά υπήρχε μια γενική παραδοχή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την όλη ιστορία. Οι εξωκοσμικές εκείνες συναντήσεις έμοιαζαν υπερβολικά σκηνοθετημένες. Σύμφωνα μάλιστα με πράκτορες του FBI που ενδιαφέρθηκαν για αυτές τις ιστορίες, ίσως και να ήταν.

Η αλήθεια είναι ότι η δεκαετία του 50 ήταν πολύ ενδιαφέρουσα: Η ανθρωπότητα μόλις είχε βγει από τη σήραγγα ενός δεκαετούς παγκόσμιου πολέμου, μόνο και μόνο για να βρεθεί χωρισμένη σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, το Κομμουνιστικό και το Καπιταλιστικό, τα οποία ανέπτυσσαν ασύλληπτα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο ψυχρός πόλεμος είχε ξεκινήσει, η πιθανότητα μιας πυρηνικής αναμέτρησης έμοιαζε αρκετά πιθανή στο άμεσο μέλλον ενώ παράλληλα, η εποχή της διαστημικής εξερεύνησης είχε ήδη αρχίσει να ανατέλλει. Στην Αμερικανική κοινωνία, υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία για το μέλλον η οποία συμβάδιζε με μια ενθουσιώδη πίστη στην «ατομική τεχνολογία.» Ανάμεσα στις δυο αυτές τάσεις ωστόσο, θα πρέπει να προστεθεί και μια διάχυτη παράνοια ως προς τον καινούργιο εχθρό που απειλούσε το Αμερικανικό έθνος και ο οποίος δεν ήταν άλλος από το Κομμουνιστικό καθεστώς το οποίο προσπαθούσε με κάθε τρόπο να διεισδύσει στη χώρα και να διαβρώσει τις αξίες του αμερικανικού τρόπου ζωής.

Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν τις αντιδράσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του FBI όταν έμαθαν ότι οι εκλεκτοί εκείνοι και ενθουσιώδεις «Επαφικοί» δήλωναν ότι σύμφωνα με τα όσα τους είχαν εκμυστηρευτεί τα όμορφα διαστημικά αδέλφια μας, οι ειδυλλιακές τους κοινωνίες είχαν έναν ξεκάθαρα κομμουνιστικό χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, φαινόταν ότι με τις απειλές που διατύπωναν για το μέλλον του πλανήτη μας και τις υποσχέσεις τους για την τελική ένταξη της Γης σε κάποια ουτοπική γαλαξιακή ομοσπονδία, έπειθαν τους «Επαφικούς» να συμμεριστούν και να προπαγανδίζουν τις κομμουνιστικές τους κοσμοθεωρίες. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι «Επαφικοί» μάζευαν χιλιάδες ανθρώπους στις διαλέξεις τους, στις οποίες περίγραφαν την εξωγήινη κοινωνία με τα πιο υπέροχα χρώματα, είχε ως αποτέλεσμα το FBI να ανησυχήσει για αυτό που αντιλαμβανόταν ως κομμουνιστική προπαγάνδα με διαστημικό περιεχόμενο. Κάποιοι δε από τους φακέλους που σχηματίστηκαν για τους «Επαφικούς» ήταν εξαιρετικά λεπτομερείς και πολυσέλιδοι, του George Adamski για παράδειγμα ξεπερνούσε σε μέγεθος τις 300 δακτυλογραφημένες σελίδες!

Γεγονός είναι ότι όντως υπήρξαν κάποιοι παράξενοι συσχετισμοί ανάμεσα στην πρώην Σοβιετική Ένωση, την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και στους αστραφτερούς εξωγήινους που μας έμοιαζαν καταπληκτικά. Ο George Adamski για παράδειγμα, ο πιο διάσημος και ευπώλητος από όλους τους «Επαφικούς» έγραψε μαζί με τον Desmond Leslie, ένα βιβλίο που έγινε beste seller με τον τίτλο «Οι Ιπτάμενοι Δίσκοι έχουν προσγειωθεί» (Flying Saucers Have Landed). Στο παραπάνω βιβλίο, αλλά και σε δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος σε πολλές από τις διαλέξεις του, οι εξωγήινοι του είχαν μια κομμουνιστική μορφή διακυβέρνησης, που μια μέρα ήταν γραφτό να υιοθετηθεί από ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο Adamski είχε ισχυριστεί επίσης ότι η Ρωσία θα κατακτούσε ολόκληρο τον κόσμο και πως μετά θα επικρατούσε παγκόσμια ειρήνη για χίλια χρόνια. Επισήμαινε επίσης ότι οι Ρώσοι είχαν ήδη κατασκευάσει τη δική τους ατομική βόμβα καθώς και μια πανίσχυρη βόμβα υδρογόνου και πως ένας μεγάλος σεισμός που είχε σημειωθεί πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, οφειλόταν σε κάποια δική τους πυρηνική δοκιμή.

Ο Truman Bethurum τώρα, ένας άλλος «Επαφικός,» έγραψε ένα βιβλίο το 1954 με τον τίτλο «Μέσα σε έναν ιπτάμενο δίσκο» (Aboard a Flying Saucer). Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, συνάντησε μια πολύ όμορφη εξωγήινη που ονομαζόταν Aura Rhanes. Η αστρική εκείνη καλλονή, ήταν η πιλότος του ιπτάμενου δίσκου μέσα στον οποίο μπήκε ο ίδιος.

Όπως ήταν φυσικό, οι περισσότεροι ουφολόγοι της εποχής, απέρριψαν τις ιστορίες του Bethurum ως χαριτωμένες φαντασιώσεις, και δικαίως καθώς η πανέμορφη Aura θύμιζε περισσότερο την νεραϊδοβασίλισσα κάποιου μεσαιωνικού παραμυθιού παρά την εκπρόσωπου κάποιου τεχνολογικά πιο ανεπτυγμένου πολιτισμού. Αυτό που προκαλεί εντύπωση στον σημερινό αναγνώστη ωστόσο είναι τα εξής λόγια του ίδιου του Bethurum:

«Δυο με τρεις φίλοι μου που τα παιδιά τους υπηρετούσαν στο στρατό, στον πόλεμο της Κορέας και που διάβαζαν στις εφημερίδες πολλά άρθρα για τις υπόγειες δραστηριότητες των κομμουνιστών σε εκείνη τη χώρα, κατέληξαν αμέσως στο συμπέρασμα ότι αν όντως είχα επαφές με κάποιους, αυτοί δεν θα μπορούσαν παρά να είναι πράκτορες του εχθρού. Έφτασαν στο σημείο να με διαβεβαιώσουν πως είχαν σκοπό να με παρακολουθήσουν κάποιο βράδυ, οπλισμένοι με όπλα, και πως αν με έβλεπαν να έχω πάρε δώσε με ανθρώπους που έβγαιναν από αεροπλάνα, ή αερόπλοια κάθε είδους, δεν θα δίσταζαν να με σκοτώσουν, εμένα και εκείνους μαζί!»

Η Aura Rhanes κατά πάσα πιθανότητα βέβαια δεν ήταν παρά ένα προϊόν της ζωηρής φαντασίας του Bethurum και σίγουρα όχι μια όμορφη εξωγήινη από την Αφροδίτη, τον Άρη ή τον Κρόνο. Θα μπορούσε ωστόσο να είναι μια «εχθρική πράκτορας;» Μια σοβιετική καλλονή με αποστολή της την χειραγώγηση του τοπίου της ουφολογίας; Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τους σχετικούς φακέλους του FBI, τον Δεκέμβριο του 1954, η Λέσχη των Ρεπουμπλικάνων του Palm Springs, ήρθε σε επαφή με αυτή την Υπηρεσία για να εξακριβώσει αν ο Bethurum προσπαθούσε όντως να διασπείρει εχθρική προπαγάνδα κατά των ΗΠΑ.

Ο Orfeo Angelucci, ένας εξίσου διάσημος «Επαφικός,» βρήκε τον Απρίλιο του 1952, στην Αεροναυπηγική Εταιρεία Lockheed στο Burbank, της California, και συγκεκριμένα στη Μονάδα κατασκευής πλαστικών εξαρτημάτων. Κάποια στιγμή τον προσέγγισε ένας άνθρωπος με το όνομα Ivan ή Dmitri ο οποίος προσπάθησε να τον ψαρέψει και να μάθει οτιδήποτε το ενδιαφέρον συνέβαινε μέσα στην Εταιρεία. Για να πετύχει το στόχο του, χρησιμοποίησε ως πρόσχημα το ενδιαφέρον που υποτίθεται ότι καλλιεργούσε του για τα UFO.

Επιπρόσθετα, σε εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο, στην αρχή της δεκαετίας του 1950 δηλαδή, ο Angelucci προσέλκυσε την προσοχή του FBI και μάλιστα για έναν πολύ παράξενο λόγο: Καθώς αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη πείρα με τις διαλέξεις που έδινε στο κοινό σχετικά με τις Επαφικές του εμπειρίες, δήλωσε ότι τον είχαν πλησιάσει κάποια «ανατρεπτικά στοιχεία» κάποιοι «ξένοι». O Angelucci παραδέχτηκε αργότερα στον ερευνητή/συγγραφέα Jim Moseley ότι αν και κολακεύτηκε από την προσοχή τους, παρέμεινε πολύ επιφυλακτικός ως προς τα πραγματικά τους κίνητρα. Όταν απέτυχαν να τον προσηλυτίσουν στην κομμουνιστική ιδεολογία, έγιναν εχθρικοί και έφτασαν στο σημείο να τον ρωτήσουν ευθαρσώς, τι στο καλό δεν του άρεσε στον Κομμουνισμό. Πολύ σύντομα μετά την δημόσια αυτή αποκάλυψη ο Angelucci δέχτηκε στο σπίτι του μια επίσκεψη από ανθρώπους του FBI. Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ τι ελέχθη μεταξύ τους γιατί το 2009, για λόγους που ποτέ δεν έγιναν γνωστοί, το FBI κατέστρεψε τον σχετικό φάκελο που είχε σχηματίσει.

Όπως ήταν και το αναμενόμενο, το κίνημα των «Επαφικών» αποδυναμώθηκε κάποια στιγμή και εξαφανίστηκε. Όταν τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ αποκάλυψαν ότι οι πλανήτες απ’ όπου υποτίθεται ότι προέρχονταν οι φιλικοί εκείνοι εξωγήινοι ήταν εντελώς ανίκανοι να φιλοξενήσουν τη ζωή όπως την αντιλαμβανόμαστε, πόσο μάλλον ανθρωποειδείς φυλές, η όλη ιστορία ξεχάστηκε και καταχωρήθηκε στη συλλογική συνείδηση ως μια γραφική παράγραφος των πρώτων σταδίων της Ουφολογίας. Ωστόσο, τα κύματα της παράνοιας που ξεσήκωσε στη νοόσφαιρα του ανθρώπινου είδους είναι ακόμα αισθητά. Για παράδειγμα, μια ερμηνεία του φαινομένου που έχει προταθεί είναι ότι οι «Επαφικοί» όντως είχαν επαφές με όμορφες γυναίκες και άνδρες που έβγαιναν από δισκοειδή σκάφη, μόνο που τα συγκεκριμένα άτομα δεν ήταν εξωγήινοι αλλά πράκτορες της ΕΣΣΔ οι οποίοι προσπαθούσαν να προπαγανδίσουν τα πλεονεκτήματα του υπαρκτού σοσιαλισμού στο πλέον ανήσυχο και ονειροπόλο τμήμα του πληθυσμού των ΗΠΑ. Στο παρανοϊκό κλίμα εκείνων των καιρών, όπου ο τρόμος μιας πυρηνικής αναμέτρησης περπατούσε χέρι με χέρι με την προσδοκία της κατάκτησης των άστρων, τα Αστρικά Αδέλφια του George Adamski και των υπόλοιπων αγγελιοφόρων τους, προσέφεραν μια ανάσα ανακούφισης, τη βεβαιότητα ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι κάποια στιγμή θα κριθούμε άξιοι να ενταχθούμε στους κόλπους ενός υπέροχου πολιτισμού που ακμάζει εκεί έξω, στα αστραφτερά βάθη του έναστρου διαστήματος…..

 

Πηγές:
1) https://digitalcommons.chapman.edu/sociology_articles/3/
2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1540-5931.2011.00842.x
3) https://mysteriousuniverse.org/2021/08/the-space-brothers-of-the-1950s-were-they-russian-agents-promoting-communism-in-the-u-s/

Tags: Aboard a Flying Saucer , Aura Rhanes , Dan Fry , Dana Howard , Desmond Leslie , FBI , Flying Saucers Have Landed. , George Adamski , George Hunt Williamson , George Van Tassel , Jim Moseley , korea , Nevada , Orfeo Angelucci , The Weird Side Daily , Truman Bethurum , ufo , Αεροναυπηγική Εταιρεία Lockheed , αεροπλάνο , Αμερική , ανθρωπότητα , Άρης , άρθρα , άρθρα τρόμου , άρθρα φαντασίας , άρθρο , αστέρι , ΑΤΙΑ , αυτοκίνητο , αφήγηση , Αφροδίτη , Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος , βιβλία , βιβλίο , βόμβα , γυναίκα , διάλεξη , διάστημα , διαστημικά αδέλφια , διαστημόπλοιο , εκλεκτός , εξηγήινοι , εξηγήινος , επαφικός , έρημος , Έρικ Σμυρναίος , εφημερίδα , εχθρός , ζωή , ΗΠΑ , ιπτάμενος δίσκος , ιστορία , ιστορίες , κάκτος , Καλιφόρνια , καριέρα , καταστροφή , κοινωνία , κομμουνιστική προπαγάνδα , κράτος , κρόνος , Λέσχη των Ρεπουμπλικάνων του Palm Springs , Μέλλον , ομιλητής , όπλα , ουφολόγοι , Παιδί , παιδιά , παραμύθι , παράνοια , περιπέτεια , πλανήτες , πλανήτης , πόλεμος , πόλεμος Κορέας , πολιτισμός , πράκτορες , πυρηνικά , Ρωσία , σγγραφέας , σεισμός , σκάφος , Σοβιετική Ένωση , στρατός , συγγραφή , φαντασίωση , Φανταστικό , φιγούρα , φυλή , Ψυχρός Πόλεμος

Έρικ Σμυρναίος

Δημοσιεύτηκε 7 Σεπτεμβρίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.