Ο πρόσφατος θάνατος του πρίγκιπα Φίλιππου της Βρετανίας είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν ξανά στην επιφάνεια ιστορίες σχετικές με το έντονο ενδιαφέρον που έδειχνε για ανεξήγητα φαινόμενα όπως, για παράδειγμα, για τα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, τα γνωστά σε όλους μας UFOs, καθώς και για μια παράξενη λατρεία που υπάρχει ακόμα σε κάποιο νησί του Ειρηνικού, οι κάτοικοι του οποίου τον λατρεύουν ως θεό που αποχώρησε για να παντρευτεί μια πανίσχυρη γυναίκα και που κάποια μέρα θα επιστρέψει για να τους φροντίσει. Ωστόσο, ακόμα πιο εντυπωσιακό, ειδικά για τους θιασώτες της Κρυπτό-ζωολογίας, ήταν το ενδιαφέρον που έδειχνε ο Φίλιππος για το τέρας του Λόχνες.
Η σχέση του Φίλιππου με το τέρας του Λόχνες, ή την Nessie όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά εκείνοι που πιστεύουν στην ύπαρξή της, ξεκινάει αμέσως μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια περίοδο βαθιάς διεθνούς ανακούφισης, όταν οι κάτοικοι των Βρετανικών νησιών μπόρεσαν επιτέλους να πάρουν μια βαθιά ανάσα από τα δεινά του πολέμου και να ασχοληθούν με κάτι άλλο εκτός από την απειλή που ονομαζόταν Αδόλφος Χίτλερ. Εκείνες τις μέρες λοιπόν, η συζήτηση ως προς το κατά πόσο θα μπορούσε να κρύβεται κάποιο παράξενο πλάσμα μέσα στα σκοτεινά και παγωμένα νερά της Σκωτσέζικης λίμνης, αναζωπυρώθηκε.
Ενώ οι Σκωτσέζοι ανησυχούσαν ότι κάποιος επίδοξος κυνηγός θα σκότωνε το αγαπημένο τους πλάσμα και θα το επιδείκνυε ως τρόπαιο στο Λονδίνο, ο Φίλιππος, ο οποίος είχε ήδη παντρευτεί τη βασίλισσα Ελισάβετ, ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την στρατιωτική πλευρά του όλου θέματος. Πρότεινε λοιπόν να αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό του τέρατος, το πολεμικό ναυτικό. Λέγεται μάλιστα ότι η Ελισάβετ μοιραζόταν, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, το ένθερμο ενδιαφέρον του για την επίλυση του παραπάνω μυστηρίου αλλά για λόγους που αφορούσαν την διεθνή εικόνα και το κύρος της Μεγάλης Βρετανίας, η πρόταση του Φιλίππου δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Sir Peter Scott, ένας βετεράνος ήρωας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος είχε αναπτύξει μια έντονη οικολογική συνείδηση, αποφάσισε να επωφεληθεί από το ενδιαφέρον της Βασιλικής οικογένειας για το θρυλικό τέρας. Επειδή γνώριζε προσωπικά τον γραμματέα της Βρετανίδας Βασίλισσας, προσπάθησε να την προσεγγίσει μέσω αυτού και να της προτείνει να ηγηθεί μιας επιστημονικής ομάδας που θα εντόπιζε επιτέλους τον φευγαλέο κάτοικο της λίμνης. Ως αντάλλαγμα μάλιστα, ο Sir Peter πρότεινε στη βασίλισσα, σε περίπτωση που όντως εντόπιζε το τέρας, να το ονομάσει “Elizabethia Nessiae” προς τιμήν της. Όπως καταλαβαίνετε, η πρότασή του ξεσήκωσε μεγάλο θόρυβο και ο ίδιος ο Φίλιππος, ο οποίος έπρεπε να διατηρήσει κάποιες λεπτές ισορροπίες, προέβη στην ακόλουθη δήλωση που ξεχειλίζει από βρετανική φλεγματικότητα και ένα υποβόσκων και επίσης απόλυτα βρετανικό, χιούμορ:
«Αν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση να δοθεί σε αυτό το ζώο το όνομα της Βασίλισσας, θα πρέπει, φυσικά, να υπάρξουν αδιάσειστες αποδείξεις για την ύπαρξή του. Θα ήταν πολύ λυπηρό να συνδεθεί η Μεγαλειότητά της με οποιονδήποτε τρόπο με κάτι που τελικά θα αποδειχτεί ότι είναι απάτη. Αλλά ακόμα και αν υπάρχει το συγκεκριμένο ζώο, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι σε γενικές γραμμές θα ήταν πρέπον να πάρει το όνομα της βασίλισσας αφού για τόσα πολλά χρόνια ήταν γνωστό ως το Τέρας!»
Εδώ που τα λέμε, ο Φίλιππος δεν είχε καθόλου άδικο. Ο Scott στο μεταξύ δεν έλαβε καμία οικονομική υποστήριξη από τη βασιλική οικογένειά για το φιλόδοξο σχέδιό του και έτσι το 1962 ίδρυσε την Υπηρεσία Έρευνας των Φαινόμενων του Λοχνες και αργότερα πρότεινε να δοθεί στο τέρας η επιστημονική ονομασία Nessiteras rhombopteryx προκειμένου να ταξινομηθεί ως είδος που απειλείται από εξαφάνιση και να προστατευτεί από το κράτος. Ο συνιδρυτής της παραπάνω Υπηρεσίας, ο Βουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών David James ενημέρωσε τον πρίγκιπα Φίλιππο για την ίδρυση της παραπάνω Υπηρεσίας και τους σκοπούς αυτής. Ο Φίλιππος τον συμβούλεψε να έρθει σε επαφή με τον Επικεφαλής Επιστημονικό Σύμβουλο του Υπουργείου Αμύνης ο οποίος συμφώνησε να του παραχωρηθούν ανιχνευτές sonar αλλά κανένα περαιτέρω στρατιωτικό υλικό.
Μετέδωσε άραγε ο Φίλιππος το ενδιαφέρον του για τη Nessie στην νεότερη γενιά της βασιλικής οικογένειας; Προς το παρόν, ο Κάρολος της Αγγλίας δεν φαίνεται να νοιάζεται και πολύ για το δυσθεώρητο κάτοικο του Λόχνες ή για τα UFOs αν και έχει επισκεφτεί τα νησιά του Ειρηνικού όπου ο πατέρας του λατρεύεται ακόμα και στις μέρες μας ως θεός. Επίσης, στη συνέντευξη που έδωσαν ο πρίγκιπας Χάρρυ και η σύζυγός του Μέγκαν στην Oprah δεν υπήρξε καμία αναφορά στα δυο παραπάνω θέματα. Μπορούμε λοιπόν με αρκετή ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι το ενδιαφέρον της βασιλικής οικογένειας για το τέρας του Λόχνες αλλά και για άλλα άλυτα μυστήρια που κάνουν τον κόσμο μας γοητευτικό, έσβησε δυστυχώς με το θάνατο του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου.
Πηγές:
- https://mysteriousuniverse.org/2021/04/prince-philip-queen-elizabeth-and-the-loch-ness-monster/
- https://read.dukeupress.edu/environmental-humanities/article/12/1/370/165248/Presenting-EndangermentPeter-Scott-Conservation
Tags: article , Creepy , David James , death , Eerie , mystery , Nessie , Nessiteras rhombopteryx , Sir Peter Scott , The Weird Side Daily , ufo , weird , Αγγλία , άγνωστο , Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα , ανιχνευτής , απάτη , άρθρα , άρθρα τρόμου , άρθρα φαντασίας , άρθρο , ΑΤΙΑ , Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος , βασίλισσα Ελισάβετ , Βρετανία , Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος , είδος , ενδιαφέρον , εξαφάνιση , εξωγήινοι , επιστήμη , επιστήμονες , επιστημονική ομάδα , έρευνα , έρευνες , Ζώο , ζωολογία , θάνατος , Θρύλοι , Θρύλος , ιστορία , ιστορίες , Κάρολος της Αγγλίας , κράτος , κρυπτοζωολογία , κυνηγός , λατρεία , λίμνη , Λονδίνο , μύθοι , μύθος , Ναυτικό , νησί , πλάσμα , πλάσματα , πολεμικό ναυτικό , πόλεμος , προστασία , Σκωτία , σόναρ , σχέδιο , Τέρας του Λόχνες , ύπαρξη , Υπηρεσία Έρευνας των Φαινόμενων του Λοχνες , Φίλιππος Β , Χίτλερ
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.