Ο αόρατος στρατός από νεκρούς του Αττίλα

“Ένα από τα πιο εκπληκτικά συμπεράσματα της πολύχρονης έρευνας και εργασίας του, ήταν η απόδειξη της πίστης του Αττίλα στην επίκληση στρατευμάτων από τον κάτω κόσμο…”

20 Ιουλίου 2020

Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε την επέλαση των στρατευμάτων του μεγάλου Ούννου στρατηλάτη, Αττίλα, αλλά μήπως πίσω από την επιτυχία αυτή κρυβόταν κάτι πολύ παράξενο;

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Chicago και αναλυτής των θρησκευτικών πεποιθήσεων της Ανατολής, Mircea Eliade, ήδη από τη δεκαετία του 60′, υποστήριζε πως ο Αττίλας υπήρξε θεμελιωτής του ανατολικού σαμανισμού. Μάλιστα ένα από τα πιο εκπληκτικά συμπεράσματα της πολύχρονης έρευνας και εργασίας του, ήταν η απόδειξη της πίστης του Αττίλα στην επίκληση στρατευμάτων από τον κάτω κόσμο.

Δυστυχώς μετά τον θάνατο του καθηγητή το 1986, η μελέτη του δε συνεχίστηκε από τους “απογόνους” του στο τμήμα ιστορίας. Ωστόσο μια φθινοπωρινή μέρα του 2008, τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά της έρευνας δύο απανωτές δηλώσεις:

1)Ο καθηγητής βιολογίας του πανεπιστημίου της California, William Emboden, εξέτασε διασωθέντα λείψανα της στρατιάς του Αττίλα και συμπέρανε ότι υπήρχε συχνή χρήση παραισθησιογόνων ανάμεσα στον λαό της Μογγολίας.

2)Ο καθηγητής ιατρικής του Harvard, Gregg Jacobs σε συνεργασία με το αρχαιολογικό τμήμα του πανεπιστημίου, ξαναδιαβάζει τα ιστορικά ντοκουμέντα που αναφέρονται στον Αττίλα, αποσκοπώντας στην ορθή κατανόηση των προσωπικών πεποιθήσεων του στρατηλάτη. Μέσω συγκριτικών γραμματολογικών μελετών λοιπόν, απέδειξε ότι όντως ο Αττίλας πριν από κάθε μάχη επικαλούνταν μέσω τελετών τα πνεύματα των προγόνων του καθώς και τους αθάνατους του κάτω κόσμου να συνδράμουν σε μια ακόμα νίκη.

Όσον αφορά τις ουσίες που ανακάλυψε ο Emboden, ο καθηγητής επιβεβαιώνει πως η δράση τους, αν και βοηθούσε στην τόνωση του ηθικού, δε σημαίνει απαραίτητα πως έκανε τους στρατιώτες να “βλέπουν” και τους νεκρούς προγόνους τους να παλεύουν στο πλάι! Όπως και να έχει πάντως, γνωρίζουμε καλά πως ο Αττίλας ήταν ένας εξαιρετικά έξυπνος στρατηγός, ικανός στα τεχνάσματα, κάτι που μας το βεβαιώνει και ο βυζαντινός ιστορικός Πρίσκος

Tags: Chicago , Gregg Jacobs , Harvard , Mircea Eliade , The Weird Side Daily , William Emboden , αθάνατος αθάνατοι , ανάλυση , άρθρα , άρθρα φανταστικού , άρθρο , άρθρο φανταστικού , αρχαιολογία , Αττίλας , βιολογία , Επίκληση , επιτυχία , εργασία , έρευνα , ηθικό , θάνατος , Ιατρική , ιστορία , καθηγητής , Κάτω Κόσμος , λείψανα , Μιχάλης Ζωγράφος , Μογγολία , νίκη , ντοκουμέντρα , πανεπιστήμιο , παραισθησιογόνα , πίστη , πνεύμα , πνεύματα , πολιτισμός , Πρίσκος , πρόγονοι , πρόγονος , σαμανισμός , στράτευμα , στρατία , στρατός , τελετές , τελετή , τελετουργία , τμήμα , τμήμα ιστορίας

Μιχάλης Ζωγράφος

Δημοσιεύτηκε 20 Ιουλίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.