Μόρα, ένας σκοτεινός επισκέπτης, ή μήπως όχι;

Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έχουν ζήσει και έχουν δει τη Μόρα. Άλλοι τόσοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως η Μόρα εξηγείται επιστημονικά με τον όρο υπνική παράλυση. Και στις δύο περιπτώσεις τα συμπτώματα και τα βιώματα είναι τα ίδια.

Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έχουν ζήσει και έχουν δει τη Μόρα. Άλλοι τόσοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως η Μόρα εξηγείται επιστημονικά με τον όρο υπνική παράλυση. Και στις δύο περιπτώσεις τα συμπτώματα και τα βιώματα είναι τα ίδια.

Μόρα:

Η Μόρα είναι γνωστή από την παράδοση και η ιστορία της διατηρείται εδώ και αρκετούς αιώνες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, όσοι έχουν βιώσει τη Μόρα την παρομοιάζουν είτε σαν μία μαυροφορεμένη γριά με σκούφο, είτε σαν μια μαύρη σκιά ή ακόμα και σαν κουκουλοφόρο άντρα. Η Μόρα έρχεται την ώρα του ύπνου και κάθεται πάνω στο στήθος του θύματος, κάνοντάς το να μην μπορεί να κουνηθεί και να αναπνεύσει. Ακόμα, κάποιοι ισχυρίζονται πως προσπαθεί να τους στραγγαλίσει. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Μόρα έρχεται το βράδυ όταν επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι- βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που βίωσαν τη Μόρα κατά τις μεσημβρινές ώρες. Όσοι έχουν δεχτεί επίθεση από τη Μόρα, αναφέρουν ότι για να καταφέρεις να τη διώξεις, πρέπει να πεις ή μία προσευχή ή να κάνεις το σταυρό σου και να έχεις πολύ θράσος. Επίσης, σύμφωνα  με τη λαογραφία μπορείς να σωθείς ακόμα και αν της πάρεις τον σκούφο που φοράει.

Υπνική παράλυση:

Η επιστήμη, εξηγεί τέτοιου είδους περιστατικά και τα χαρακτηρίζει με τον όρο υπνική παράλυση. Με τον όρο αυτό, περιγράφεται η αδυναμία κίνησης ή ομιλίας τη στιγμή που το άτομο ξυπνά ή βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια του ύπνου (πιο σπάνια όμως αυτή η περίπτωση). Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι μύες του σώματος μας παραλύουν για την αποφυγή κάποιου προσκείμενου  τραυματισμού λόγω μη ελεγχόμενης κίνησης του σώματος. Δηλαδή με λίγα λόγια ξυπνάμε έχοντας επίγνωση του τι γίνεται γύρω μας μέσω όρασης και ακοής αλλά δεν έχουν επανέλθει οι μύες μας από την παράλυση. Επίσης μπορεί να συνοδεύεται από την αίσθηση ότι πιέζεται το σώμα μας ή μια αίσθηση πνιγμού, ακόμη και να βλέπουμε πράγματα τα οποία δε συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Το επεισόδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα έως και κάποια λεπτά και συμβαίνει λόγω έλλειψης ύπνου, ακανόνιστου και μη σταθερού προγράμματος ύπνου που αλλάζει συχνά, ψυχικές παθήσεις, αυξημένο στρες και άλλα που δεν επιτρέπουν τον σωστό συγχρονισμό εγκεφάλου και σώματος.

Η επιστήμη, έχει δώσει μία πολύ ορθή και τεκμηριωμένη απάντηση για τη Μόρα. Οπότε, μπορούμε να πούμε ανεπιφύλαχτα ότι ο θρύλος της Μόρας καταρρίπτεται; Από την άλλη, η λαογραφία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, παραμένοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ίσως αυτό που έκανε τον θρύλο να διατηρείται μέχρι και σήμερα, να είναι το γεγονός ότι λόγω μη επαρκούς γνώσης, πέρναγαν οι ιστορίες και τα βιώματα πολλών ανθρώπων από γενιά σε γενιά ανά τα χρόνια και η τεκμηρίωση-απάντηση από την επιστημονική κοινότητα άργησε να έρθει.

Χρήστος Ξαγοράρης

Article main picture reference

 

Tags: article , dark , death , fantasy , horror , monster , mystery , nightmare , sleep , weird , εφιάλτες , εφιάλτης , λαογραφία , μόρα , ύπνος , Φαντάσματα , Φόβος , ψυχολογία

Φίλοι της σελίδας : Άρθρα & διηγήματα

Δημοσιεύτηκε 3 Δεκεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.