Κριτική Βιβλίου: Σκοτεινά Φεγγάρια

”Τα «Σκοτεινά Φεγγάρια» του Γιώργου Δόλγυρα είναι μία συλλογή τεσσάρων αυτοτελών ιστοριών στα είδη του μυστηρίου, της φαντασίας και του τρόμου, οι οποίες εξερευνούν το σκοτάδι στις ψυχές των ανθρώπων.”

09 Ιουλίου 2021

Τα «Σκοτεινά Φεγγάρια» του Γιώργου Δόλγυρα είναι μία συλλογή τεσσάρων αυτοτελών ιστοριών στα είδη του μυστηρίου, της φαντασίας και του τρόμου, οι οποίες εξερευνούν το σκοτάδι στις ψυχές των ανθρώπων. Μία έφηβη προσπαθεί να αλλάξει τη μίζερη ζωή της με μεταφυσικούς και τερατώδεις τρόπους. Ένας ιερέας προσπαθεί να σταματήσει μια διαβολική μάγισσα απ’ το να καταστρέψει το χωριό του. Ένας νεκρός ντελιβεράς γυρνάει στη ζωή και συνεχίζει να υπηρετεί τον απαίσιο αφεντικό του. Ένας βρικόλακας περιγράφει σε έναν ψυχίατρο τη ζωή και τα πάθη του. Και ο αναγνώστης καλείται να δει το σκοτάδι μέσα από τους πρωταγωνιστές –ήρωες και θύτες- αλλά και μέσα στον εαυτό του.

Πλοκή:

Λόγω του πλήθους και του σχετικά μικρού μεγέθους των ιστοριών, θα ήταν δύσκολο να μιλήσουμε για μια ενιαία «Πλοκή» του μυθιστορήματος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναφέρουμε τις φρέσκιες και ενδιαφέρουσες ιδέες που φέρνει στο τραπέζι ο κύριος Δόλγυρας και τον τρόπο που αυτές συνδυάζονται με το ανθρώπινο δράμα: από τους λυκανθρώπους στους βρικόλακες και απ’ την νεκρομαντεία στα εκδικητικά φαντάσματα. Στο επίκεντρο κάθε ιστορίας είναι τα πάθη και οι αμαρτίες των χαρακτήρων, τόσο των πρωταγωνιστών, όσο και του κοινωνικού τους περίγυρου. Οι τέσσερις ιστορίες από την πλευρά τους είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και χωρίς να στερούνται εκπλήξεις (προσωπικές αγαπημένες οι «Παλαιό Βιβλιοπωλείο» και «Το Μηχανάκι»), και ακόμα και όταν η κατάληξή τους γίνεται σαφής, δεν παύουν να χτυπάνε τον αναγνώστη αρκετά αποτελεσματικά. Κάποιες ίσως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν λίγο παραπάνω χώρο και χρόνο για να αναπνεύσουν, αλλά αν το μεγαλύτερο πρόβλημα του αναγνώστη είναι το ότι η ιστορία τέλειωσε πολύ γρήγορα, μάλλον κάτι πήγε αρκετά καλά με αυτή.

Γραφή:

Γενικά δεν πέφτουν συχνά στα χέρια μου συλλογές αυτοτελών ιστοριών από έναν μόνο συγγραφέα, οπότε μπορώ να πω ότι η διαφοροποίηση στην αφήγηση κάθε ιστορίας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Η επιλογή της πρωτοπρόσωπης, κατά κύριο λόγο, αφήγησης έκανε σαφείς τις σκέψεις, τα συναισθήματα αλλά και την ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων, μένοντας συνεπής στην προσωπικότητά τους. Ακόμα και όταν ο αφηγητής-πρωταγωνιστής γινόταν κάπως ενοχλητικός, αυτό τελικά ήταν μια νίκη για το πάθος της γραφής, η οποία τον απεικόνισε με τον βέλτιστο και πιο ρεαλιστικό τρόπο. Δεν θα μπορούσα επίσης να μην αναφέρω την συνέπεια στο ύφος της κάθε ιστορίας, που υιοθετεί τόνους κατάλληλους κάθε φορά, όπως το εφηβικό μεταφυσικό δράμα, η καθαρόαιμη αγωνία, η μαύρη κωμωδία ή η γαλήνια δυσαρμονία, αλλά και την δύναμη των εικόνων της κάθε ιστορίας.

Χαρακτήρες:

Από την πλευρά τους οι χαρακτήρες δούλεψαν πολύ καλά. Δεν μου έγιναν όλοι εξίσου συμπαθείς ή αγαπητοί, αλλά σίγουρα ήταν ιδανικοί για την ιστορία στην οποία βρίσκονταν, και ο εσωτερικός τους κόσμος έγινε κάτι παραπάνω από σαφής. Οι συναναστροφές τους με τον κοινωνικό τους περίγυρο είχαν ενδιαφέρον και αρκετές φορές πρόσφεραν στην ιστορία έντονα πάθη και σκοτεινές διαστάσεις που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονταν. Και όπως και στο θέμα της γραφής, το να μου προκαλεί κάποιος χαρακτήρας διάφορα συναισθήματα –ακόμα και μη θετικά- είναι ένδειξη του πόσο ρεαλιστικά γραμμένος μπορεί να γίνει.

Σύνοψη:

Τα «Σκοτεινά Φεγγάρια» είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή διηγημάτων στα είδη του Μυστηρίου, της Φαντασίας και του Τρόμου. Κάποιες υποθέσεις δουλεύουν αρκετά καλύτερα από άλλες και μερικοί απ’ τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες ίσως χρειαστούν κάποιο χρόνο παραπάνω για να γίνουν συμπαθείς ή κατανοητοί, αλλά στο τέλος της μέρας αυτό που μένει είναι τέσσερις ιστορίες σε διάφορα υποείδη του Φανταστικού με δυνατή γραφή και γεμάτες πάθη και αγωνία. Είναι ένα βιβλίο που θα πρότεινα με άνεση σε κάποιον να διαβάσει και θα ήθελα να διαβάσω και άλλες ιστορίες απ’ τον κύριο Δόλγυρα.

Βαθμολογία: 8.65

Tags: Author , book , fantasy , fantasy book , horror , mystery , Review , The Weird Side Daily , twsd , writer , βιβλίο , βιβλίο μυστηρίου , βιβλίο τρόμου , βιβλίο φαντασίας , Γιώργος Δόλγυρας , Διηγήματα , Εκδόσεις , Εκδόσεις Πηγή , κριτική , μυστήριο , Σκοτεινά Φεγγάρια , σκοτεινή φαντασία , Συγγραφέας , τρόμος , φαντασία

Χρίστος Θωμάτος

Δημοσιεύτηκε 9 Ιουλίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.