Οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις των James Worson και Ambrose Bierce

Πώς συνδέονται οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις του υποδηματοποιού James Worson και του γνωστού συγγραφέα Ambrose Bierce που χάθηκαν αφήνοντας πίσω τους ατελείωτες φήμες και σκοτεινές θεωρίες;

04 Δεκεμβρίου 2020

Ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου 1873. Ο υποδηματοποιός James Burne Worson από το Warwickshire της Αγγλίας και οι φίλοι του Barham Wise και Hamerson Burns επιστρέφουν μεθυσμένοι έπειτα από ένα ξέφρενο βράδυ σε αγγλική παμπ. Υπό την επήρεια του αλκοόλ οι Wise και Burns περιπαίζουν τον Worson. Όντας αθλητικός, οι δύο φίλοι στοιχηματίζουν ότι δεν μπορεί να διανύσει τρέχοντας χωρίς στάση την σαράντα μιλίων απόσταση από το Leamington στο Coventry. Επίσης ακόμα μεθυσμένος, ο Worson υποστηρίζει ότι μπορεί να το καταφέρει άνετα. Έτσι το στοίχημα ορίστηκε. Ο Worson θα έκανε στον λιγότερο δυνατό χρόνο την απόσταση μεταξύ των δύο περιοχών ενώ πίσω του θα ακολουθούσαν επιβιβασμένοι σε άμαξα οι δύο φίλοι του για να είναι σίγουροι πως ο δρομέας δεν θα παραβίαζε τους όρους του στοιχήματος.

Το ίδιο απόγευμα, έχοντας και οι τρεις ξεμεθύσει, η κούρσα ξεκίνησε. Στα πρώτα μίλια τα πράγματα κυλούσαν ήρεμα. Ο Worson διένυε την απόσταση με άνεση, χωρίς ίχνη κόπωσης. Κατά διαστήματα κουβέντιαζε με τους φίλους του που έρχονταν πίσω του εμψυχώνοντάς τον. Ο Worson όμως δεν θα τελείωνε ποτέ την κούρσα.

Κάποια στιγμή, ο δρομέας φάνηκε να παραπατάει. Χάνοντας την ισορροπία του άρχισε να πέφτει στο έδαφος. Αφήνοντας μια σχεδόν απόκοσμη κραυγή, ο Worson εξαφανίστηκε πριν καν αγγίξει το έδαφος. Πίσω δεν έμεινε τίποτα.

Οι Wise και Burns, μάρτυρες αυτής της απρόσμενης εξαφάνισης έσπευσαν στο κοντινότερο τμήμα σχεδόν παραληρώντας από τον τρόμο αυτού που μόλις είχε συμβεί. Η πρώτη αντίδραση των αρχών ήταν να τους συλλάβουν ως ύποπτους για δολοφονία. Επιστρέφοντας στο σημείο όπου σημειώθηκε η εξαφάνιση με εκπαιδευμένους σκύλους και ομάδες αναζήτησης, έπειτα από έρευνες στην ευρύτερη περιοχή για μέρες, δεν βρέθηκε ποτέ ο Worson, ζωντανός ή νεκρός. Λόγω έλλειψης στοιχείων αλλά και του γεγονότος πως κατά τη διάρκεια του συμβάντος ήταν νηφάλιοι, οι δύο φίλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο James Burne Worson τηλεμεταφέρθηκε; Κατέληξε σε κάποιο παράλληλο σύμπαν; Ταξίδεψε στον χρόνο; Ποτέ κανείς δεν θα μάθει… Ή μήπως τα πράγματα είναι διαφορετικά από αυτό φαίνεται;

Η συγκεκριμένη διάσημη ιστορία πρόκειται για ένα flash fiction όπως θα το χαρακτηρίζαμε σήμερα, του Ambrose Bierce που δημοσιεύτηκε με το όνομα An Unfinished Race στην ανθολογία Present at a Hanging and Other Ghost Stories. Ο Bierce , που αποτελεί φημισμένο συγγραφέα τρόμου και φαντασίας παράλληλα με την καριέρα του στη δημοσιογραφία, παρουσιάζει την ιστορία ως πραγματικό συμβάν. Πράγματι, στο διαδίκτυο συχνά εμφανίζεται ως τέτοιο χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από το όνομα του συγγραφέα αφήνοντας έτσι την εντύπωση πως πρόκειται για ένα ακόμα πραγματικό ανεξήγητο γεγονός, παρόμοια με αυτά που γεννούν τους αστικούς θρύλους.
Παράλληλα όμως, με τον Bierce να είναι τόσο συγγραφέας φαντασίας αλλά και δημοσιογράφος είναι δύσκολο να αποδείξει κανείς πως τα γεγονότα εκείνης της μέρας γεννήθηκαν στο μυαλό του και δεν αποτελούν καταγραφή ενός πραγματικού συμβάντος το οποίο έψαξε ο Bierce ως δημοσιογράφος. Εξάλλου, συχνά έγραφε για περίεργα γεγονότα που του κέντριζαν το ενδιαφέρον.

Αυτό που δεν αποτελεί όμως ιστορία φαντασίας αλλά είναι αληθινό, τεκμηριωμένο συμβάν είναι η εξαφάνιση του ίδιου του Ambrose Bierce. Η τραγική σύμπτωση είναι πως μοιράζεται πολλά κοινά με αυτή του James Burne Worson.

Το 1917, αν και 71 χρονών, συνέχιζε να είναι δραστήριος, νιώθοντας την περιπέτεια να τον καλεί. Έτσι, αποφάσισε να ταξιδέψει στο Μεξικό. Ο πραγματικός λόγος του ταξιδιού αυτού παραμένει επίσης άγνωστος. Ίσως επιθυμούσε να καλύψει την Μεξικανική Επανάσταση ή να γίνει και αυτός μέρος του αγώνα στο πλευρό Pancho Villa, ενός ηγετικού προσώπου της επανάστασης. Ωστόσο δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του.

«Αντίο. Εάν ακούσεις ότι όρθωσα το ανάστημά μου σε ένα Μεξικανικό πέτρινο τοίχο και τουφεκίστηκα μέχρι να γίνω κουρέλια, σε παρακαλώ να γνωρίζεις ότι πιστεύω πως αυτός είναι ένας αρκετά ωραίος τρόπος για να αποχωρήσω από τη ζωή. Ξεπερνάει τη μεγάλη ηλικία, την αρρώστια ή την πτώση από τις σκάλες στο κελάρι. Δεν θα μείνω εδώ πολύ ακόμα για να μαθαίνω νέα σου, και δεν ξέρω που θα είμαι μετά».

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Ambrose Bierce. Έπειτα από αυτό το γράμμα κανείς ποτέ δεν έμαθε τι συνέβη στον συγγραφέα και δημοσιογράφο. Αν και φαινόταν να γνωρίζει καλά τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε στην εμπόλεμη ζώνη με την τελευταία του φράση μοιάζει να αφήνει κάποιο υπονοούμενο για κάτι άλλο, κάτι που δεν σχετίζεται με την πιθανότητα θανάτου του από Μεξικανούς.

Ανά τα χρόνια έχουν γεννηθεί αμέτρητες θεωρίες, όλες αντικρουόμενες μεταξύ τους, για να ερμηνεύσουν την εξαφάνισή του. Διέταξε την δολοφονία του ο ίδιος ο Pancho Villa όταν έμαθε ότι ο Bierce θα ακολουθούσε άλλον ηγέτη, τον σκότωσαν οι Μεξικανοί στη Sierra Mojada, τραυματισμένος και άρρωστος πλήρωσε ένας πεζοπόρο να τον βοηθήσει να περάσει τα σύνορα του Μεξικού για τις ΗΠΑ αλλά στον δρόμο πέθανε από πνευμονία, πέθανε στο πεδίο της μάχης, δεν έφθασε ποτέ στο Μεξικό αλλά αποσύρθηκε σε ένα ήσυχο μέρος όπου έζησε με τη μάσκα της ανωνυμίας τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αυτοκτόνησε και κάλυψε αυτή την «αμαρτωλή» πράξη με μια ευφάνταστη ιστορία. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις φήμες που περιβάλλουν το μυστήριο της εξαφάνισής του και με παράδοξο τρόπο οι περισσότερες από αυτές μοιάζουν να έχουν κάποια λογική βάση.

Ήρωας και συγγραφέας, Worson και Bierce, χάθηκαν μπροστά στα μάτια μαρτύρων χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος, παρά μονάχα σύγχυση και αμέτρητες θεωρίες. Ποτέ κανείς δεν θα μάθει τι πραγματικά τους συνέβη, πως μέσα σε ένα βλεφάρισμα δύο άνθρωποι μπόρεσαν να εξαφανιστούν.

 

Main Image Reference

 

Tags: Ambrose Bierce , An Unfinished Race , Barham Wise , Flash-fiction , Hamerson Burns , James Burne Worson , Leamington , Pancho Villa , Present at a Hanging and Other Ghost Stories , Sierra Mojada , The Weird Side Daily , Warwickshire , Αγγλία , αθλητής , αλκόολ , άμαξα , απόγευμα , άρθρο , αρχές , αστικός μύθος , Αστυνομία , αυτοκτονία , δημοσιογραφία , δημοσιογράφος , Διαδίκτυο , δολοφονία , δολοφόνος , έδαφος , εμπόλεμη ζώνη , εξαφάνιση , επανάσταση , ζωή , ηγέτης , θάνατος , θεωρία , θεωρίες , Θρύλος , ιστορία , κούρσα , κραυγή , λογική , μάρτυρας , μάρτυρες , Μάχη , μέθη , μεθυσμένος , Μεξικανική επανάσταση , Μεξικανοί , Μεξικό , μυαλό , μύθος , παμπ , παράλληλο σύμπαν , παραπάτημα , πεζοπόρος , περιπέτεια , προορισμός , πτώση , στοίχημα , Συγγραφέας , σύμπαν , ταξίδι στο χρόνο , τηλεμεταφορά , τμήμα , τοίχος , τραυματισμός , τρόμος , υποδηματοποιός , φαντασία , φίλοι , φίλος

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 4 Δεκεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.