Η ανεξιχνίαστη υπόθεση της γυναίκας του Isdal

Το 1970 στα βουνά της Νορβηγίας ανακαλύφθηκε από μια ομάδα ορειβατών το πτώμα μιας γυναίκας. Μέχρι σήμερα η ταυτότητά της παραμένει άγνωστη δίνοντας τροφή σε αμέτρητες ιστορίες που προσπαθούν να αποκαλύψουν ποια ήταν η μυστηριώδης γυναικά του Isdal που πέθανε με τόσο βάναυσο τρόπο…

02 Οκτωβρίου 2020

29 Νοεμβρίου 1970. Πατέρας και κόρες κάνουν οικογενειακή πεζοπορία στη Νορβηγία, στο Isdalen (Κοιλάδα του Πάγου), γνωστό και ως Κοιλάδα του Θανάτου εξαιτίας των πολλών θανάτων και αυτοκτονιών που έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή από τον Μεσαίωνα έως τον 20ο αιώνα, με πρόσφατο το θάνατο μίας ομάδας ορειβατών που χάθηκαν στην ομίχλη. Η μια από τις δύο κοπέλες σύντομα θα αντιληφθεί και η ίδια με ιδιαίτερα μακάβριο τρόπο τον ακριβή λόγο που της έχει αποδοθεί το συγκεκριμένο παρατσούκλι. Μια περίεργη μυρουδιά θα την οδηγήσει στο καμένο πτώμα μιας γυναίκας. Η οικογένεια έχασε κάθε διάθεση για ορειβασία. Επέστρεψαν στο Bergen όπου ειδοποίησαν τις αρχές. Στο σημείο κατέφθασαν άμεσα ειδικοί και ξεκίνησαν να συλλέγουν στοιχειά. Αυτό που φαινόταν επιφανειακά ως αυτοκτονία, εμπεριέχει τόσα κωδικοποιημένα μηνύματα, ψεύτικες ταυτότητες και μετακινήσεις που σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

Ένα απο τα πρώτα πράγματα που παρατήρησαν ήταν πως η μυστηριώδης γυναικά που βρέθηκε ανάμεσα στους βράχους έχοντας μια στάση άμυνας όπως μαρτυρούν τα χέρια, είχε καεί στο μπροστινό  αλλά όχι πίσω μέρος. «Ήταν τόσο άσχημα καμένη που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πως ήταν κανονικά», δήλωσε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφθασε στη σκηνή του εγκλήματος. Στο σημείο βρέθηκαν πολλά αντικείμενα, όπως ένα ρολόι, κοσμήματα, μια σπασμένη ομπρέλα, μπουκάλια, όλα τοποθετημένα γύρω από το σώμα, σαν να υπήρχε κάποιο μοτίβο ή σημασία από τη θέση που ήταν. Τόσο από τα ρούχα που φορούσε όσο και από τα αντικείμενα είχε αφαιρεθεί ή αλλοιωθεί οποιοδήποτε στοιχείο υποδείκνυε τη μάρκα του προϊόντος. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος που να δίνει κάποια ουσιαστική πληροφορία για την ταυτότητά της.

Το μυστήριο ωστόσο είχε μόλις ξεκινήσει. Λίγες μέρες έπειτα, στον κοντινό σταθμό τραίνων του Bergen, βρέθηκαν δύο βαλίτσες. Περιείχαν νομίσματα Ευρωπαϊκών χωρών, διάφορα καλλυντικά, ρούχα και αξεσουάρ από τα οποία επίσης είχαν αφαιρεθεί οι μάρκες. Μεταξύ αυτών, ήταν ένα ζευγάρι γυαλιών με δακτυλικά αποτυπώματα που ταίριαξαν με αυτά του θύματος και ένα σημειωματάριο γραμμένο σε έναν περίεργο κώδικα. Αν και μπόρεσαν να συνδέσουν κάποια από τα αντικείμενα με διάφορα άτομα, κανένα από αυτά δεν πρόσφερε κάποιο σημαντικό στοιχείο που θα έλυνε το αίνιγμα. Ταυτόχρονα, παρόλο που έσπασαν τον κώδικα του σημειωματάριου, αποδείχθηκε πως ήταν επρόκειτο για τα μέρη από τα οποία είχε περάσει. Αυτά βρίσκονταν σε όλη την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν πως στο στομάχι της γυναίκας υπήρχαν 50 με 70 χάπια ύπνου καθώς και σωματίδια καπνού στις αεραγωγούς οδούς της που υποδείκνυαν πως ήταν ζωντανή όταν κάηκε. Στο αίμα της είχε υψηλή συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα και στο πλάι του λαιμού της υπήρχαν μελανιές, πιθανώς από χτυπήματα.

Με το θέμα να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και στοιχεία να έχουν δοθεί στην δημοσιότητα με την ελπίδα πως θα βρεθεί κάποιος που θα γνωρίζει σε ποια άνηκε το πτώμα, ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου St Svithun κατέθεσε πως η συγκεκριμένη γυναίκα είχε κάνει check in στο όνομα Fenella Lorch. Αν και οι αρχές πίστευαν πως είχαν φθάσει στο τέλος της αναζήτησής τους, αποδείχθηκε πως το Fenella Lorch ήταν στην πραγματικότητα ψευδώνυμο. Συλλέγοντας περισσότερες πληροφορίες αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα, με διαφορετικά ονόματα κάθε φορά είχε μείνει σε τουλάχιστον άλλα οκτώ ξενοδοχεία.

Έπειτα από αμέτρητες ανακρίσεις, κατέληξαν στο προφίλ της «γυναίκας του Isdal» πλεόν. Οι μάρτυρες την περιέγραφαν ως κομψή, ικανή να μιλάει άριστα γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά με κάποια αμυδρή ωστόσο προφορά. Παρουσιαζόταν ως πωλήτρια και συλλέκτρια αντικών. Παρόλα αυτά, σε αυτό το σημείο τα στοιχεία δεν έμοιαζαν να οδηγούν πουθενά. Η υπόθεση έκλεισε χαρακτηρίζοντας τον θάνατό της ως αυτοκτονία λόγω των υπνωτικών χαπιών, χωρίς αυτό ωστόσο να εξηγεί το περίεργο μέρος στο οποίο βρέθηκε και το γεγονός πως μέρος του σώματός της είχε καεί. Πραγματοποίησαν καθολική κηδεία και τοποθέτησαν την γυναίκα σε φέρετρο ψευδάργυρου το οποίο δεν διαλύεται με την ελπίδα πως κάποια στιγμή το μυστήριο θα εξιχνιαστεί και οι συγγενείς θα την παραλάβουν.

Πρόσφατα η υπόθεση άνοιξε ξανά. Νέες τεχνικές που δεν υπήρχαν το 1970 χρησιμοποιήθηκαν, όπως η μελέτη του DNA και ισοτοπική ανάλυση οξυγόνου και στροντίου για την ανάλυση του οστού της κάτω γνάθου που δεν είχε ταφεί. Οι μελέτες παρείχαν πληροφορίες για την καταγωγή της αλλά τίποτα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητάς της.

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως η γυναίκα του Isdal υπήρξε μυστική πράκτορας. Τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι οι πολλές διαφορετικές ταυτότητες, η μυστικοπάθεια και οι διαρκείς μετακινήσεις. Η Νορβηγία εξάλλου λόγω της μικρής της απόστασης από τη Ρωσία αποτελούσε σημαντικό σημείο κατασκοπευτικής δράσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με άλλους, οι κινήσεις της ταυτίζονται με τις άκρως μυστικές τότε δοκιμές των πυραύλων Penguin.

Το 2005 ένας κάτοικος του Bergen που το 1970 είχε δηλώσει πως είχε δει μια γυναίκα που ταίριαζε με την περιγραφή και τα σκίτσα που είχαν δημοσιευτεί, επανέλαβε την κατάθεσή του την οποία του είχαν τότε πει να αγνοήσει. Σύμφωνα με αυτή, ένα απόγευμα πέντε μέρες πριν την ανακάλυψη του πτώματος, καθώς επέστρεφε από ένα ορειβατικό μονοπάτι παρατήρησε μια γυναίκα με ρούχα που δεν ταίριαζαν με το ψυχρό κλίμα της εποχής ούτε με την ανάβαση του βουνού να ακολουθείται από δύο άντρες σε κοντινή απόσταση. Κανείς τους δεν φαινόταν να είναι Νορβηγός ενώ από την έκφραση της γυναίκας συμπέρανε πως έμοιαζε φοβισμένη. Αν και φάνηκε έτοιμη να πει κάτι, γύρισε το κεφάλι της προς τους άντρες που την ακολουθούσαν και σφράγισε τα χείλη της, κρατώντας μέσα της πιθανώς το μυστικό που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα μέχρι και σήμερα, αφήνοντάς μας με την απορία. Ποια ήταν τελικά η γυναίκα του Isdal και γιατί δολοφονήθηκε (;) με τόσο βάναυσο τρόπο;

 

Main Image Reference

Tags: Bergen , check in , DNA , Fenella Lorch , Isdalen , The Weird Side Daily , Αγγλικά , ανακρίσεις , ανάλυση , αξεσουάς , αποτύπωμα , αρχές , Αστυνομία , αυτοκτονία , βουνό , γαλλικά , γερμανικά , γυναίκα , γυναίκα του Isdal , δακτυλικά αποτυπώματα , δοκιμές , Έγκλημα , ειδικοί , εξετάσεις , έρευνα , θάνατος , θύμα , ιστοτοπική ανάλυση οξυγόνου , ιστοτοπική ανάλυση στροντίου , ίχνος , καθολική κηδεία , καπνός , κάτοικος , κάτω γνάθος , κάψιμο , κηδεία , κοιλάδα , Κοιλάδα του Θανάτου , Κοιλάδα του Πάγου , κοπέλα , κοσμήματα , κώδικας , μακάβριο , μάρκα , μέθοδος , μελανιά , μήνυμα , μονοξείδιο του άνθρακα , μυστήριο , νόμισμα , νομίσματα , Νορβηγία , ξενοδοχείο , ομίχλη , ορειβασία , ορειβάτες , οστό , παρατσούκλι , πατέρας , πληροφορία , πόλη , πράκτορας , προφίλ , πτώμα , πύραυλος , ρολόι , ρούχα , σημειωματάριο , σκηνή , σκηνή εγκλήματος , στοιχεία , στοιχειό , ταυτότητα , τάφοι , τοξικολογικές εξετάσεις , φέρετρο , χάπι , χάπια , ψευδώνυμο , Ψυχρός Πόλεμος

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 2 Οκτωβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.