Ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας που προέβλεψε το μέλλον
13 Αυγούστου 1946. Είχε πολύ λίγο χρόνο. Σε λίγο θα τελείωναν όλα. Πριν έρθει το τέλος, είχε να κάνει 2 ταξίδια ακόμα. Μπήκε στη χρονομηχανή, τη δική του χρονομηχανή και ρύθμισε την ημερομηνία. Ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς, γύρισε τον διακόπτη και περίμενε.
Πρώτη στάση, Μέλλον:
Ο κόσμος που αντίκρυζε, ήταν αυτός που οραματίστηκε στο έργο του με τίτλο «Anticipations» (Ένα πείραμα στην προφητεία): Τρένα κι αυτοκίνητα. Μετακίνηση πληθυσμών από τα προάστια στην πόλη. Πτώση του γερμανικού μιλιταρισμού. Δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μειωμένοι ηθικοί φραγμοί. Μεγαλύτερη σεξουαλική απελευθέρωση. Χαμογέλασε με την τελευταία διαπίστωση. Άλλωστε, δεν φημιζόταν για τη μονογαμία του. Εγκατέλειψε την πρώτη του γυναίκα για μια μικρότερή του μαθήτρια, την οποία απάτησε πολλές φορές. Εκείνη, αν και το ήξερε, έμεινε στο πλευρό του, μέχρι το τέλος της ζωής της. Ναι, δεν είχε πέσει έξω εκτός από… Τα αεροπλάνα και τα υποβρύχια. Αυτά δεν τα είχε προβλέψει. Χαμογέλασε επίσης όταν διαπίστωσε ότι η ιστορία του με τίτλο «Ο Νέος Επιταχυντής» αποτέλεσε έμπνευση για το επεισόδιο «Το κλείσιμο του ματιού», του αρχικού Σταρ Τρεκ.
Το χαμόγελο έσβησε από το πρόσωπό του, όταν ανακάλυψε ότι είχε προβλέψει την επικίνδυνη χρήση της γενετικής η οποία παρουσιάζεται μέσα από το βιβλίο του «Το Νησί του Δρ. Μορώ», καθώς και την καταστροφική δύναμη της ραδιενέργειας και τις συνέπειες της ατομικής βόμβας. Βρέθηκε δίπλα στον φυσικό Λέο Σίλαρντ όταν ταξίδεψε στην εποχή του ακούγοντάς τον να λέει ότι το βιβλίο του «Ο κόσμος ελευθερώθηκε» τον ενέπνευσε να διατυπώσει τη θεωρία της πυρηνικής, αλυσιδωτής αντίδρασης.
«Τίποτα δε μπορούσε να είναι πιο προφανές στους ανθρώπους των αρχών του 20ου αιώνα, από την ταχύτητα με την οποία ο πόλεμος γινόταν αδύνατος {όμως} δεν το αντιλήφθηκαν μέχρι που η ατομική βόμβα εξερράγη στα αδέξια χέρια τους.», μονολόγησε πριν ρυθμίσει την επόμενη χρονολογία.
Επέστρεψε στις 13 Αυγούστου 1946, έτοιμος να ξεκινήσει το δυσκολότερο ταξίδι. Λένε πως όταν πεθαίνεις, η ζωή περνάει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια σου. Αποφάσισε λοιπόν να κάνει το ταξίδι, από το τέλος προς την αρχή. Την αρχή του τέλους του.
Βρέθηκε στο 1938, όπου γέλασε με την καρδιά του, όταν το έργο του «Ο πόλεμος των κόσμων», που μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο με τη φωνή του Όρσον Γουέλς, ήταν τόσο πειστικό, που οι Αμερικανοί πίστεψαν ότι η χώρα δεχόταν όντως επίθεση από εξωγήινους κι έσπευσαν πανικόβλητοι σε καταφύγια.
Το χαμόγελο έσβησε σχεδόν αμέσως, αφού άρχισε να ξαναζεί τις συνέπειες μιας ακόμη δυσάρεστης επιτυχημένης πρόβλεψής του. Εκείνος οραματιζόταν μια μοντέρνα ουτοπία, την οποία περιέγραφε στα έργα του. Παρόλα αυτά, ήταν οι δυσοίωνες προβλέψεις εκείνες που είχαν πραγματοποιηθεί. Η άνοδος των φασιστών που είχε περιγράψει στο «Η αυτοκρατορία του κ Πάρχαμ», είχε γίνει πραγματικότητα ενώ το 1934 είχε δηλώσει πως ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος που είχε περιγράψει στο βιβλίο «Η μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν» θα ξεσπούσε το 1940. Κι αυτό συνέβη. Το 1939. Κι εκείνος βρέθηκε στη λίστα των SS γι άμεση εκτέλεση, μόλις θα γινόταν εισβολή στην Αγγλία, αφού ως πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης ποιητών, δοκιμιογράφων και μυθιστοριογράφων (ΡΕΝ), είχε αναλάβει να επιβλέψει την αποβολή της γερμανικής ΡΕΝ από το διεθνές σώμα το 1934, αφού αρνήθηκε να δεχθεί μη Άρειους συγγραφείς.
Πηγαίνοντας πίσω, βρέθηκε στο 1927, όταν η δεύτερη σύζυγός του έφυγε από τη ζωή. Βρέθηκε δίπλα στα τέσσερά του παιδιά. Το παρελθόν τον ρούφηξε και πάλι, οδηγώντας τον στα δύσκολα χρόνια της ζωής του, πριν γίνει συγγραφέας. Το 1890, εργαζόταν ως δάσκαλος στο Χένλι Χάους ενώ έμενε με τη θεία του Μαίρη. Τότε γνώρισε κι ερωτεύτηκε την πρώτη του γυναίκα και ξαδέρφη του Ίζαμπελ. Ένιωσε τον χρόνο να τον τραβάει μακριά τους. Τώρα βρισκόταν και πάλι στο 1887 και στο Normal School of Science, όπου κέρδισε υποτροφία και σπούδασε βιολογία υπό τον Τόμας Χάξλεϋ, Με εβδομαδιαίο εισόδημα 21 σελινιών, ήταν συνεχώς πεινασμένος. Κατόρθωσε να συμβάλει ως απόφοιτος στην ίδρυση της Ένωσης Βασιλικού Κολλεγίου Επιστημών, της οποίας θα γινόταν πρόεδρος το 1909.
Η κλεψύδρα γύρισε ξανά. Τώρα ζούσε τον τραυματισμό του στο πόδι, που τον είχε καθηλώσει στο νοσοκομείο κι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ως συγγραφέα, αφού ο πατέρας του, του έφερνε βιβλία στο κρεβάτι, κι εκείνος βυθιζόταν συνεχώς στον κόσμο τους, νιώθοντας την επιθυμία να συγγράψει. Έζησε ξανά τον τραυματισμό του πατέρα του, που τον ανάγκασε να αφήσει την καριέρα του στο κρίκετ και οδήγησε αυτόν και τα αδέρφια του σε αναζήτηση θέσεων μαθητευόμενων σε διάφορα επαγγέλματα, χωρίς ωστόσο επιτυχία για τον ίδιο. Βίωσε και πάλι το διαζύγιο των γονιών του και είδε τον εαυτό του να βυθίζεται ξανά στα βιβλία και κυρίως στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα και στην «Ουτοπία» του Τόμας Μουρ.
Η άμμος στην κλεψύδρα άρχισε να τελειώνει. Στους τελευταίους της κόκκους, ζωντάνεψαν και πάλι οι πρώτες στιγμές της ζωής του. Όταν στις 21 Σεπτεμβρίου 1866, στην οδό Χάι στο Μπρόμλι του Κεντ, το τέταρτο παιδί του Τζόζεφ Γουέλς και της Σάρας Νιλ, μιας οικογένειας που ανήκε στην κατώτερη μέση τάξη, άνοιγε για πρώτη φορά τα μάτια του. Και τη στιγμή που το νεογέννητο ξεσπούσε στο πρώτο του κλάμα, ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς, άφηνε την τελευταία του πνοή ενώ κοιμόταν βλέποντας το τελευταίο όνειρο της ζωής του.
Ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς, ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αλλάξει τον κόσμο. Έγινε σύμβουλος του Στάλιν και του Τσώρτσηλ και προσπάθησε να τους πείσει να δημιουργήσουν μια ελίτ διανοουμένων αφού μόνο αυτή θα ήταν ικανή να σώσει τον κόσμο. Κατηγορήθηκε ως ελιτιστής και σοσιαλιστής. Εκείνος δήλωνε πανθεϊστής και πίστευε στο απεριόριστο δικαίωμα του ανθρώπου να σκέπτεται, να κρίνει, και να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του.
Tags: Anticipations , Normal School of Science , SS , Αγγλία , αεροπλάνο , απελευθέρωση , αρχή , ατομική βόμβα , αυτοκίνητο , Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος , βιβλία , βιβλίο , βιολογία , γενετική , γυναίκα , εξωγήινος , Επιστημονική Φαντασία , έργο , Ευρωπαϊκή Ένωση , Η αυτοκρατορία του κ Πάρχαμ , Η μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν , καριέρα , καταφύγιο , κλεψύδρα , κόσμος , κρίκετ , Μέλλον , νοσοκομείο , Ο κόσμος ελευθερώθηκε , Ο πόλεμος των κόσμων , όνειρο , Όρσον Γουέλς , ουτοπία , παιδιά , Πλάτωνας , ποιητής , πόλεμος , πόλη , Πολιτεία , πρόσωπο , ραδιενέργεια , σεξ , σοσιαλιστής , Στάλιν , Σταρ Τρεκ , Συγγραφέας , σύζυγος , ταινία , ταξίδι , Τέλος , Το κλείσιμο του ματιού , Τόμας Μορ , Τόμας Χάξλεϋ , τρένο , Τσώρτσηλ , υποβρύχιο , υποτροφία , φαντασία , Φανταστικό , Χ. ΤΖ. Γουέλς , Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς , χρονομηχανή
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.