Godzilla vs Love & Kong Review: Ταινίες για τέρατα σε τερατώδεις καιρούς

”Ένα μοτίβο που εμφανίζεται στις ανά τους αιώνες ιστορίες, είτε αυτές αποτελούν κομμάτι της θρησκευτικής ή λαϊκής παράδοσης των λαών, είτε πρόκειται για έργα γνωστών συγγραφέων, είναι τα Τέρατα, μικρά και γιγάντια. Άλλες φορές τρομακτικά πλάσματα για την οπτικοποίηση των φυσικών κινδύνων του κόσμου και άλλες η φυσική μορφή της σκοτεινής μας πλευράς. Τα Τέρατα πάντα γοήτευαν τους ανθρώπους, τόσο ως ιδέες, όσο και σαν το ”Άλλο” που άλλες φορές μας απειλεί και άλλες μας αναγκάζει να κοιτάξουμε την Άβυσσο μέσα μας.”

05 Δεκεμβρίου 2021


Ένα μοτίβο που εμφανίζεται στις ανά τους αιώνες ιστορίες, είτε αυτές αποτελούν κομμάτι της θρησκευτικής ή λαϊκής παράδοσης των λαών, είτε πρόκειται για έργα γνωστών συγγραφέων, είναι τα Τέρατα, μικρά και γιγάντια. Άλλες φορές τρομακτικά πλάσματα για την οπτικοποίηση των φυσικών κινδύνων του κόσμου και άλλες η φυσική μορφή της σκοτεινής μας πλευράς. Τα Τέρατα πάντα γοήτευαν τους ανθρώπους, τόσο ως ιδέες, όσο και σαν το ”Άλλο” που άλλες φορές μας απειλεί και άλλες μας αναγκάζει να κοιτάξουμε την Άβυσσο μέσα μας.

Αν και η πρώτη τους εμφάνιση έγινε στην προφορική και γραπτή παράδοση, βρήκαν με μεγάλη άνεση την θέση τους στην 7η τέχνη, η οποία κατάφερε να αναδείξει την μορφή και το μέγεθός τους με τον ιδανικό τρόπο. Σήμερα λοιπόν, εξαιρετικά μακριά και απίστευτα κοντά στο τέλος των τερατωδών καιρών που ζούμε, θα μιλήσουμε για δύο αρκετά πρόσφατες ταινίες όπου το λατρεμένο μοτίβο αποτελεί κεντρικό άξονα τους.

Love and Monsters (2020) – Pass++

Ο Joel είναι ένας νέος που ζει μια συνηθισμένη κολεγιακή ζωή: Ζει με τους φίλους του –όλοι τους ζευγάρια- μακριά από το σπίτι, σχεδιάζει ένα δικό του βιβλίο και είναι μακριά απ’ την κοπέλα του. Μόνο που υπάρχει ένα θέμα. Είναι το τέλος του κόσμου και η Γη έχει κατακλειστεί από μεταλλαγμένες τερατώδεις μορφές ψυχρόαιμων ζώων ύστερα από τον βομβαρδισμό ενός αστεροειδή ονόματι “Agatha 616” με πυραύλους και την πτώση των χημικών τους στη Γη (σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποιος έφταιγε για όλα). Ο Joel θα κάνει ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι απ’ την μία άκρη της Αμερικής στην άλλη για να βρει την κοπέλα του Aimee.

Μία πολύ όμορφη και ευφάνταστη κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, όπου τα πολύ καλά εφέ (ειδικά και πρακτικά) συναντούν τα εύστοχα σχέδια των τεράτων μαζί με το χιούμορ και τη δράση. Το κυρίως θέμα είναι η αγάπη, για τους άλλους αλλά και για μας τους ίδιους. Δεν είναι «δύσκολη» ταινία, είναι όμως ιδανική για μια εποχή που όλοι είμαστε απομονωμένοι και το Έξω είναι κάτι το τρομακτικό και περίεργο, χωρίς όμως να νιώθω ότι θα χάσει την αξία του για τον κόσμο μετά.

Godzilla vs Kong (2021) – sup{Pass}/Pass++

Έχουν περάσει 59 χρόνια απ’ την πρώτη (και τελευταία) φορά που ο γνωστότερος γιγάντιος γορίλλας βρέθηκε αντιμέτωπος με την γνωστότερη γιγάντια ραδιενεργή σαύρα του κινηματογράφου (“King Kong vs Godzilla”, 1962), και πλέον είναι η σειρά της Warner Bros και του MonsterVerse (το οποίο εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα ήταν πιο εύστοχο να λέγεται “GojiraVerse”) να μας δείξουν αυτή την τεραστίων διαστάσεων μάχη. Η ταινία είναι θεαματικότατη, με ιδανικό χρωματικό κώδικα και κορυφαία εφέ. Η μουσική της αποτελεσματική, ενώ οι ερμηνείες αρκετά καλές δεδομένων των συνθηκών. Φυσικά η υπόθεσή της είναι ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος και λείπουν οι ανθρώπινοι χαρακτήρες και η οποιαδήποτε απόπειρα για θεματολογία -δυστυχώς δεν γίνεται όλες οι ταινίες του είδους να είναι το “Pacific Rim” (2013) ή το “Godzilla: King of the Monsters” (2019). Οι ιδέες όμως που βρίσκονται στον πυρήνα των πολύ έξυπνων πρωτότυπων ταινιών –το ποιοι είναι τα πραγματικά τέρατα της ιστορίας (“King Kong”, 1933) και η Ύβρις των ανθρώπων (“Gojira”, 1954)- και οι ανά περιπτώσεις αρκετά απόκοσμες και ανατριχιαστικές (έστω και εκ των υστέρων) φάσεις του δεν είναι διόλου άσχημες. Απλά η ταινία δουλεύει αισθητά καλύτερα στο κομμάτι της διασκέδασης και λιγότερο σε εκείνο της ψυχαγωγίας.

Μέχρι το επόμενο άρθρο, ελπίζω όλοι να είστε καλά και να επιστρέψετε στην σινεφιλική σας ζωή σύντομα!

Tags: adventure , aricle movies , Cinema , creatures , fantasy movies , Film , Godzilla , Godzilla vs Kong , Kong , Love and Monsters , monsters , movie , Movies , sci-fi , sci-fi movie , the weirs side daily , twsd , άρθρο , Επιστημονική Φαντασία , Κινηματογράφος , πλάσματα , σινεμά , ταινία , Ταινίες , Ταινίες Φαντασίας , τέρατα , φαντασία , Χρίστος Θωμάτος

Χρίστος Θωμάτος

Δημοσιεύτηκε 5 Δεκεμβρίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.