Φωτογραφίες Που Κρύβουν Μια Σκοτεινή Ιστορία, Μέρος Α’

“Με την τεχνολογία να κάνει θαύματα, όπου και να βρεθούμε πλέον έχουμε το κινητό μας στην τσέπη και δεν θα διστάσουμε να το βγάλουμε για να φωτογραφίσουμε ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα, ή να τραβήξουμε μια αναμνηστική φωτογραφία. Μερικές φορές όμως ίσως να μην τραβήξουμε κάτι τόσο αθώο όσο ένα χιονισμένο τοπίο, ή η φωτογραφία μας να μην μαρτυρά την πραγματική, κάποιες φορές ανατριχιαστική, ιστορία που κρύβεται πίσω της…”

Οι φωτογραφίες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Με την τεχνολογία να κάνει θαύματα, όπου και να βρεθούμε πλέον έχουμε το κινητό μας στην τσέπη και δεν θα διστάσουμε να το βγάλουμε για να φωτογραφίσουμε ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα, ένα μοναδικό τοπίο ή να τραβήξουμε μια αναμνηστική φωτογραφία. Μερικές φορές όμως ίσως να μην τραβήξουμε κάτι τόσο αθώο όσο ένα χιονισμένο τοπίο, ή η φωτογραφία μας να μην μαρτυρά την πραγματική, κάποιες φορές ανατριχιαστική, ιστορία που κρύβεται πίσω της. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε ακριβώς αυτό, φωτογραφίες όπου κρύβουν μια σκοτεινή ιστορία.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ

Η γυναίκα στη φωτογραφία είναι η Myra Hindley και ο άντρας πίσω από την κάμερα είναι ο σύζυγός της, Ian Brady. Πολύ αθώα, σχεδόν χαριτωμένη φωτογραφία, σωστά; Το κουτάβι που με τόση στοργή κρύβει στο παλτό της η Myra για να μην παγώσει από το κρύο την κάνει ακόμα πιο γλυκιά. Σχεδόν περνά απαρατήρητο ότι η Myra κοιτάζει το έδαφος. Για την ακρίβεια, δεν κοιτάζει το έδαφος αλλά κάτω από αυτό, εκεί που πριν λίγο εκείνη και ο πολυαγαπημένος της άντρας είχαν θάψει τον μόλις δώδεκα χρονών John Kilbride τον οποίο είχαν δολοφονήσει με φριχτό τρόπο. Ο άτυχος John όμως δεν ήταν ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο θύμα του δολοφονικού ζεύγους. Μαζί, σκότωσαν άλλα πέντε παιδιά πριν τελικά συλληφθούν και καταδικαστούν για τα αποτρόπαια εγκλήματά τους. Θα έβγαζαν πολλές ακόμα φωτογραφίες πάνω από τους τάφους των θυμάτων τους.

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ

Φανταζόμαστε ότι θα είναι πολύ τέλειο να είσαι αστροναύτης και να βλέπεις τη γη από εκατοντάδες μίλια ψηλά, αλλά πρέπει να είναι εξίσου τέλειο να παίζεις στην πισίνα με τη διαστημική σου στολή, γύρω από την κάψουλα του διαστημόπλοιου που θα σε πάει σε ένα μέρος που κανείς ποτέ δεν είχε βρεθεί. Το ίδιο πρέπει να σκεφτόταν και το πλήρωμα του Apollo 1, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Αυτό όμως δεν έμελλε να συμβεί. Λίγο καιρό μετά το παιχνίδι στην πισίνα, μια φωτιά κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης πριν την προγραμματισμένη πτήση της 21ης Φεβρουαρίου, στοίχισε τη ζωή των τριών αστροναυτών της φωτογραφίας, Roger Chaffee, Ed White και Gus Grissom.

ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Υπάρχουν οι άνθρωποι που όταν ακούσουν τους πρώτους κεραυνούς να πέφτουν θα τρέξουν να βρουν κάποιο καταφύγιο και υπάρχουν και αυτοί που θα ρισκάρουν να βρουν ένα ωραίο σημείο για να θαυμάσουν το μεγαλείο της φύσης και να τραβήξουν κάποια ωραία φωτογραφία. Τα αδέλφια Mary, Jeff, Michael και Sean McQuilken, μαζί με έναν φίλο τους ανήκαν στην δεύτερη κατηγορία. Έχοντας ανέβει στον βράχο Moro στο Εθνικό Πάρκο Sequoia της Καλιφόρνια, δεν άφησαν την επερχόμενη καταιγίδα να τους τρομάξει ή να τους χαλάσει τη βόλτα. Μάλιστα, τράβηξαν τους εαυτούς τους φωτογραφία, ενθουσιασμένοι με την επίδραση του στατικού ηλεκτρισμού στα μαλλιά τους. Στιγμές αργότερα τα παιδιά χτυπήθηκαν από κεραυνό αλλά κατάφεραν να επιβιώσουν. Φαίνεται όμως, πως επιβεβαιώνοντας ορισμένες επιστημονικές μελέτες, ο κεραυνός επηρέασε το νευρικό τους σύστημα, καθώς ο Jeff και ο Sean αντιμετώπισαν ψυχιατρικής φύσης ασθένειες λίγα χρόνια έπειτα και τελικά αυτοκτόνησαν.

ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΛΟΙΜΟΣ

Κοιτώντας απλά αυτή τη φωτογραφία συνειδητοποιούμε ότι κάτι πηγαίνει πολύ στραβά όταν εστιάσου την προσοχή μας σε αυτό που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Η ανατριχιαστική αυτή φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Λοιμού Povolzhye, μεταξύ του 1922 και 1923 που στέρησε τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Όταν η πείνα είχε φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να προβούν σε σκληρές πράξεις προκειμένου να επιβιώσουν. Εδώ βλέπουμε ένα ζευγάρι να πουλά τμήματα από τα πτώματα δύο παιδιών προς κατανάλωση, χωρίς να είναι γνωστό αν είναι δικά τους.

LINGCHI

Άλλη μια φωτογραφία που μας προϊδεάζει για την φρικιαστική ιστορία που κρύβεται πίσω της αλλά τίποτα δεν μας προετοιμάζει για την πραγματική έκταση της φρίκης. Στην φωτογραφία φαίνεται ο Fou Tchou-Li στιγμές πριν πεθάνει. Έχοντας σκοτώσει πριν ένα Μογγόλο Πρίγκηπα, η ποινή του για την πράξη αυτή αναμενόταν να είναι ιδιαιτέρως σκληρή. Με δυσκολία όμως περιγράφεται η πλήρης φρίκη του Lingchi ή θανάτου από χίλιες τομές όπου τον καταδίκασαν να υποστεί. Οι παρευρισκόμενοι ξεκινώντας από το στέρνο έκοβαν μικρά κομμάτια σάρκας από το θύμα, μέχρι να φτάσουν στον θωρακικό κλωβό, και αν αυτό δεν ήταν αρκετό για να σκοτώσει το θύμα τότε συνέχιζαν και στα υπόλοιπα άκρα. Ο συγκεκριμένος τύπος θανατικής ποινής εφαρμοζόταν μέχρι το 1950.

ΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΔΙΚΗ

Στις παραπάνω φωτογραφίες από το αρχείο της αστυνομίας βλέπουμε τον George Junius Stinney Jr. που είχε συλληφθεί λίγες ώρες νωρίτερα με την κατηγορία ότι δολοφόνησε δύο λευκά κορίτσια, την Betty June Binnicker και την Mary Emma Thames. Το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του ήταν ότι είχε δει τα κορίτσια την προηγούμενη μέρα, όπως υποθέτουμε ότι είχαν κάνει και πάρα πολλοί άλλοι κάτοικοι της περιοχής. Με αυτό μόνο το στοιχείο στα χέρια, σε μία δίκη-εξπρές που διήρκησε δύο ώρες, οι λευκοί ένορκοι συνεδρίασαν για δέκα λεπτά και τον βρήκαν ένοχο. Ο μόλις δεκατεσσάρων ετών George καταδικάστηκε σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα. Ήταν τόσο νεαρός που η συσκευή που του τοποθέτησαν στο κεφάλι του για να τον διαπεράσει ο ηλεκτρισμός γλιστρούσε στο πλάι. Εβδομήντα χρόνια έπειτα από την εκτέλεσή του, βρέθηκε ότι ήταν αθώος.

 

Διαβάστε το Μέρος Β’ εδώ

Διαβάστε το Μέρος Γ’ εδώ

Tags: Apollo 1 , Betty June Binnicker , Ed White , Fou Tchou-Li , George Junius Stinney Jr , Gus Grissom , Ian Brady , John Kilbride , Mary Emma Thames , Michael McQuilken , Moro Rock , Myra Hindley , mystery , Povolzhye , Roger Chaffee , Sean McQuilken , The Weird Side Daily , weird , Αγγελική Παπανικήτα , αθώος , άκρα , αλλόκοτο , Ανατριχιαστικό , αποστολή , άρθρα , άρθρο , αστροναύτης , Αστυνομία , αυτοκτονία , βασανιστήρια , βασανιστήριο , βόλτα , Γη , δάση , δάσος , δικαστές , δίκη , δοκιμαστική πτήση , δολοφονία , δολοφόνος , Έγκλημα , Εγκλήματα , έδαφος , Εθνικό Πάρκο Sequoia , ένορκοι , ενοχή , ένοχος , επιβίωση , ηλεκτρική καρέκλα , ηλεκτρισμός , θανατική καταδίκη , θανατική ποινή , θάνατος , θάνατος με χίλιες τομές , θύμα , θώρακας , ιστορία , Καλιφόρνια , κάμερα , καταιγίδα , κεραυνός , Κορίτσι , κορίτσια , κουτάβι , λιμός , νεκροί , νεκρός , παλτό , πείνα , πισίνα , πρίγκιπας , πτήση , πτώμα , Ρωσικός Λοιμός , σελήνη , Σκοτεινό , στατικός ηλεκτρισμός , στοιχεία , στοιχειό , σώμα , τραπέζι , φεγγάρι , φόνος , φύση , φωτιά , φωτογραφία , φωτογράφος

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 11 Μαρτίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.