Elmer McCurdy, η απίστευτη ιστορία ενός περιοδεύοντος πτώματος

Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε πως ένα από τα πτώμα που κρέμονται στο “Σπίτι του Τρόμου” του θεματικού πάρκου που έχετε επισκεφτεί είναι αληθινό, και μάλιστα εξήντα πέντε χρονών νεκρό;
Διαβάστε για τη συγκλονιστική υπόθεση του Elmer McCurdy που είχε μια πολυτάραχη ζωή και μια ακόμα πιο πολυτάραχη πολύχρονη μεταθανάτια περιπέτεια…

Χειμώνας του 1976, Long Beach, California. Το καστ της δημοφιλούς σειράς επιστημονικής φαντασίας The Six Million Dollar Man βρίσκεται στο The Pike, ένα γνωστό θεματικό πάρκο της περιοχής για τα γυρίσματα ενός εκ των επεισοδίων του τέταρτου κύκλου. Ένα μέρος της πλοκής διαδραματίζεται μέσα στο ” “Laff In the Dark”, ένα “Σπίτι του Τρόμου”, όπου σώματα κρέμονται από το ταβάνι, μάγισσες εμφανίζονται απότομα προκαλώντας ανατριχίλες και φαντάσματα αιωρούνται ανάμεσα από τους επισκέπτες. Είναι από τα μέρη που κάθε παιδί είχε αφήσει τουλάχιστον ένα ειλικρινές ουρλιαχτό φόβου.

Στα μισά των γυρισμάτων, ένα μέλος από το καστ αποφάσισε πως αν μετακινούσε μια από τις ψεύτικες κούκλες που κρεμόταν από μια αγχόνη θα πετύχαινε μια καλύτερη λήψη. Κανείς δεν είχε λόγο να τον αμφισβητήσει. Όλοι ήθελαν να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Έτσι και το έκανε. Μόνο που η κούκλα δεν ήταν ψεύτικη. Δεν ήταν καν κούκλα για την ακρίβεια. Το χέρι της έσπασε αποκαλύπτοντας ένα κόκαλο που κάθε άλλο παρά τεχνητό ήταν. Ναι, δεν πρόκειται για ψέμα. Το “Laff In the Dark” ήταν πραγματικό Σπίτι του Τρόμου καθώς τόσα χρόνια χιλιάδες ανυποψίαστα παιδιά περνούσαν δίπλα από ένα πραγματικό πτώμα. Μπορεί μόνο να φανταστεί κανείς πως θα ένιωθαν αν μάθαιναν γιατί ήταν τόσο ρεαλιστική η κούκλα.

Το πτώμα μεταφέρθηκε άμεσα στο νεκροτομείο όπου και ξεκίνησαν οι αγωνιώδεις προσπάθειες για να μάθουν σε ποιόν άνηκε το σώμα που είχε βρεθεί στο θεματικό πάρκο αλλά κυρίως, πως είχε καταλήξει εκεί. Τα στοιχεία που τους βοήθησαν να λύσουν αυτό το αλλόκοτο μυστήριο που έγινε πρωτοσέλιδο στης εφημερίδες της χώρας ήταν ένα νόμισμα του 1924 που βρήκαν στο στόμα του πτώματος και ένα εισιτήριο του Museum of Crime. Κάπως έτσι αποκαλύφτηκε πως το σώμα άνηκε στον Elmer McCurdy ο οποίος είχε πεθάνει το 1911. Εάν κάνετε την αφαίρεση, με κάποιο τρόμο θα συνειδητοποιήσετε πως από τότε μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε στην California είχαν μεσολαβήσει 65 χρόνια! Ποιος όμως ήταν ο Elmer McCurdy;

Ο Elmer γεννήθηκε το 1880 στο Maine. Ήταν ο γιός της δεκαεφτάχρονης Sadie McCurdy και ενός άντρα η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε ποτέ γνωστή καθώς η μητέρα δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιος ευθυνόταν για την εγκυμοσύνη της. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε κοντά στην οικογένειά του αλλά μια σειρά ατυχών γεγονότων και ασθενειών μείωσε δραματικά τον αριθμό των εν ζωή συγγενών του με αποτέλεσμα ο νεαρός Elmer να περιπλανιέται μόνος στις ΗΠΑ δουλεύοντας ως υδραυλικός ή στα ορυχεία. Αν και ο εθισμός του στο αλκοόλ του δημιούργησε πολλά προβλήματα, τελικά κατάφερε να ενταχθεί στον στρατό των ΗΠΑ όπου του δίδαξαν τις βασικές αρχές της κατασκευής και χρήσης της νιτρογλυκερίνης.

Ούτε στον στρατό όμως δεν μπόρεσε να μείνει για πολύ καιρό. Σύντομα εγκατέλειψε τη ζωή του ως έντιμος προστάτης της πατρίδας του αφού αποφάσισε πως αυτή του παράνομου ήταν κάτι που του ταίριαζε περισσότερο. Το ατού του ήταν η χρήση της νιτρογλυκερίνης για να ανατινάζει τοίχους και χρηματοκιβώτια. Το θέμα όμως ήταν πως πάντα είχε πρόβλημα στο να υπολογίζει την σωστή ποσότητα. Έτσι, σε μια επιχείρηση ληστείας, όπου με επιτυχία σταμάτησαν το τρένο που περιείχε ένα χρηματοκιβώτιο που υποθετικά έκρυβε 4.000 δολάρια, μια μικρή περιουσία τότε, ο Elmer δεν έκανε σωστούς υπολογισμούς. Το μόνο που πήραν εκείνη τη μέρα ήταν 450 δολάρια σε νομίσματα τα οποία μάλιστα είχαν σχεδόν λιώσει και κολλήσει μεταξύ τους εξαιτίας της τεράστιας έκρηξης που προκάλεσε λίγη περισσότερη νιτρογλυκερίνη απ΄ όση έπρεπε.

Το τελευταίο του χτύπημα ήταν μια ληστεία τραίνου στις 4 Οκτωβρίου του 1911 αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχε υπολογίσει ο Elmer. Έτσι, αντί για τα 400.000 δολάρια που προέβλεπε πως θα αποκτούσε, εκείνη τη μέρα κατέληξε με 46. Εξοργισμένος με την παταγώδη αποτυχία του η οποία ήταν το αποτέλεσμα ήταν να τον επικηρύξουν για 2.000 δολάρια, επισκέφτηκε ένα ράντζο και άρχισε να πίνει δίχως σταματημό. Και ενώ εκείνος ήταν θολωμένος από το ποτό και τις αναμφίβολα σκοτεινές σκέψεις, η αστυνομική δύναμη της πόλης είχε περικυκλώσει το ράντζο και περίμενε τον Elmer να εμφανιστεί. Στις 7 Οκτωβρίου του 1911 μια σφαίρα στο στήθος έληξε τη ζωή του Elmer McCurdy, όχι όμως του περιπετειώδους μεταθανάτιου ταξιδιού του. Το σώμα του πέρασε από πολλά μέρη πριν καταλήξει 65 χρόνια έπειτα στο The Pike.

Τα πράγματα ξεκίνησαν σαν μια τυπική περίπτωση διαδικασιών προετοιμασίας του σώματος για ταφή. Καθώς όμως δεν φαίνονταν να υπάρχουν συγγενείς για να ζητήσουν το σώμα του Elmer, χρησιμοποιήθηκαν χημικά τα οποία εξασφάλιζαν πως θα παρέμενε κατάσταση τέτοια που θα μπορούσε να αναγνωριστεί αρκετό καιρό έπειτα από τυχόν συγγενείς που μάθαιναν καθυστερημένα για τον θάνατό του. Οι εβδομάδες πέρναγαν όμως και ο Joseph L. Johnson, ιδιοκτήτης της επιχείρησης  που τον είχε ταριχεύσει, είχε σχεδόν πειστεί πως κανένας δεν θα εμφανιζόταν για να ζητήσει το σώμα του Elmer για να το θάψει και να του χαρίσει αιώνια ανάπαυση. Έτσι, προκειμένου να βγάλει τα έξοδα της προετοιμασίας του πτώματος του Elmer είχε μια μακάβρια ιδέα. Στην είσοδο του καταστήματός του έστησε το σώμα του Elmer, ή The Bandit Who Wouldn’t Give Up  (Ο Ληστής Που Δεν Τα Παρατούσε), όπως τον αποκαλούσαν έπειτα, τόσο για να διαφημίσει τις ικανότητές του αλλά και για να παίρνει πέντε σεντς από κάθε έναν που ερχόταν για να δει το πτώμα του Elmer τα οποία μάλιστα για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα έριχναν στο στόμα του. Ο Johnson μάζευε κάθε απόγευμα τις οικονομίες που του είδε αποφέρει ο Elmer και όλοι μας μπορούμε να μαντέψουμε πως δεν φόραγε γάντια κάνοντάς το.

Όση δημοσιότητα δεν είχε ο Elmer εν ζωή την απέκτησε μετά θάνατον. Σύντομα είχε γίνει μια μικρή επιχείρηση για τον Johnson που είχε πολλαπλασιάσει πια τα κέρδη του. Είχε καταφέρει να κάνει μια μικρή περιουσία χάρη στον άτυχο Elmer. Δεν ήταν όμως μόνο εκείνος που έβλεπε τον Elmer ως επικερδές έκθεμα με πολλές μελλοντικές προοπτικές. Πέντε χρόνια έπειτα από το θάνατο του McCurdy εμφανίστηκε ένας σοβαροφανής περίλυπος άντρας που παρουσιαζόταν ως ο αδελφός του και ζήτησε το πτώμα του για να του χαρίσει έπειτα από τόσα χρόνια μια πρέπουσα ταφή. Ο ιδιοκτήτης του πρέπει να ξαφνιάστηκε από την έλευση του αινιγματικού συγγενή που είχε μάθει αρκετά καθυστερημένα για την τύχη του αδελφού του αλλά δεν μπόρεσε να αρνηθεί. Έτσι έβαλαν τον Elmer σε ένα τρένο με προορισμό το  San Francisco. Δεν έφτασε όμως ποτέ εκεί γιατί ο άντρας δεν ήταν ο αδελφός του Elmer αλλά ο James Patterson, ιδιοκτήτης του Great Patterson Carnival Shows.

Από το 1916 έως το 1922, ο Elmer με το παρατσούκλι  The Outlaw Who Would Never Be Captured Alive” (Ο Παράνομος Που Δεν Πιάστηκε Ποτέ Ζωντανός) περιόδευε σε όλη την Αμερική αποτελώντας εξέχων έκθεμα του σόου. Περιέργως πολύς κόσμος ήταν πρόθυμος να πληρώσει για να δει ένα μουμιοποιημένο σώμα που άνηκε σε έναν πρώην ληστή. Το 1922 πουλήθηκε στον Louis Sonney. Εκείνος είχε ένα περιοδεύων μουσείο εγκλήματος, το  “Museum of Crime” και αναμφίβολα ένας αυθεντικός παράνομος δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συλλογή του.

Η μοίρα του Elmer όμως, αν μπορεί να πει κανείς πως το νήμα της δεν είχε κοπεί όταν καρφώθηκε η σφαίρα στο στήθος του, του επιφύλασσε και άλλες, πιο φαντασμαγορικές εκπλήξεις. Για την ακρίβεια, αποτέλεσε μέρος της ταινίας του 1933,  Narcotic!. Ο σκηνοθέτης ήταν επίσης σπουδαίο επιχειρηματικό μυαλό και είχε τη λαμπρή ιδέα να εκμεταλλευτεί ένα νεκρό άνθρωπο  τοποθετώντας τον στις αίθουσες που προβαλλόταν η ταινία του ώστε να αυξήσει τα έσοδά του. Με τη συντροφιά του ήδη 22 χρόνων νεκρού Elmer λοιπόν, οι καλοντυμένες κυρίες μαζί με τους γοητευτικούς καβαλιέρους τους παρακολουθούσαν με προσήλωση την ταινία στη μεγάλη οθόνη.

Όταν ακόμα και ένα αληθινό πτώμα δεν μπορούσε να αποφέρει άλλα κέρδη, ο Elmer ξεχάστηκε για λίγα χρόνια σε μια αποθήκη, που θα μπορούσε να πει κανείς πως ξεκουράστηκε περισσότερο απ΄ όσο ποτέ άλλοτε από το 1880. Το 1967, ο Elmer δεν ήταν ικανός να απορρίψει την πρόσκληση του σκηνοθέτη της ταινίας She Freak για μια σύντομα εμφάνιση και έτσι για μια ακόμη φορά είδε τα φώτα της δημοσιότητας. Η καριέρα του όμως δεν είχε λήξει ακόμη. Ήταν πολύ περιζήτητος για να τον αφήσουν να αναπαυτεί. Έτσι, πουλήθηκε στον ιδιοκτήτη του Hollywood Wax Museum όπου επιδείκνυε στο κοινό για αρκετό καιρό ακόμα, έως ότου τα δάχτυλα και οι λοβοί των αυτιών του άρχισαν να πέφτουν. Καθώς η μακάβρια αλλά ανθρώπινη υπόστασή του αποκαλύφθηκε, κρίθηκε υπερβολικά τρομακτικός ακόμα και για να είναι σε μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. Κάπως έτσι ο Elmer  πουλήθηκε στον Ed Liersch, συνιδιοκτήτη του The Pike, ο οποίος για κάποιον λόγο που μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, θεώρησε αστείο να βάλλει ένα αληθινό πτώμα να κρέμεται από τις αγχόνες του  “Laff In the Dark”. Σίγουρα πάντως, ο Elmer είχε όλες τις προδιαγραφές να ήταν εκεί. Θα είχε κάνει πολλά παιδιά να έχουν εφιάλτες, ακόμη και αν οι μητέρες τους τα καθησύχαζαν πως αυτά που κρέμονταν από το ταβάνι ήταν απλά κούκλες και όχι αληθινοί άνθρωποι…

Εξήντα εφτά χρόνια από το θάνατό του, το σώμα του Elmer McCurdy άγγιξε επιτέλους χώμα, και αυτή τη φορά όχι προσωρινά. Θάφτηκε στο νεκροταφείο Summit View της Οκλαχόμα. Μάλιστα, για να είναι σίγουροι πως η παρωδία με την περιφορά και την έκθεση του σώματός του δεν θα συνεχιζόταν, έριξαν τσιμέντο πάνω από το φέρετρό του. Έτσι σήμερα, ελπίζουμε τουλάχιστον, πως ο Elmer έπειτα από μια πολυτάραχη ζωή και μια ακόμα πιο πολυτάραχη μεταθανάτια περιπέτεια, βρίσκεται εκεί που πραγματικά ανήκει, όχι σε κάποιο περιοδεύων καρναβάλι ή θεματικό πάρκο…

Tags: California , Ed Liersch , Elmer McCurdy , Great Patterson Carnival Shows , Hollywood Wax Museum , James Patterson , Joseph L. Johnson , Laff In the Dark , Long Beach , Louis Sonney , Maine , Museum of Crime , Narcotic! , Sadie McCurdy , San Francisco , Summit View , The Pike , The Six Million Dollar Man , The Weird Side Daily , Αγγελική Παπανικήτα , αγχόνη , αλκόολ , ανατριχίλα , αναύπαση , αποθήκη , αποτυχία , γυρίσματα , εισιτήριο , έκθεμα , έκρηξη , έξοδα , επισκέπτες , Επιστημονική Φαντασία , επιχείριση , έσοδα , εφημερίδες , ΗΠΑ , θάνατος , θεματικό πάρκο , καστ , Κινηματογράφος , κόκαλο , κούκλα , ληστεία , λήψη , μάγισσες , μοίρα , μουσείο , νεκτροτομείο , νιτρογλυκερίνη , νόμισμα , οθόνη , οικογένεια , οικονομίες , Οκλαχόμα , οστό , ουρλιαχτό , Παιδί , παιδιά , παράνομος , παρωδία , πατρίδα , ποτό , πρωτοσέλιδο , πτώμα , ράντζο , σειρά , σινεμά , σκηνοθέτης , Σπίτι του Τρόμου , στήθος , συγγενής , σφαίρα , σώμα , ταβάνι , ταινία , Ταινίες , ταξίδι , τάφοι , τείχη , τρένο , Φάντασμα , Φαντάσματα , φέρετρο , Φόβος , χέρι , χημικά , χρηματοκιβώτια , χρηματοκιβώτιο , χώρα

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 13 Απριλίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.