5 από τα Χειρότερα Βασανιστήρια όλων των Εποχών, Μέρος Β’

Η φαντασία των ανθρώπων είναι απεριόριστη όταν καλούνται να επιλέξουν έναν τρόπο για να προκαλέσουν το μέγιστο δυνατό πόνο σε έναν ομοειδή τους. Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου, η Αγγελική Παπανικήτα αναλύει πέντε ακόμα μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για να προκαλέσουν ασύλληπτη οδύνη στον συνάνθρωπο.

Σε προηγούμενο άρθρο, είδαμε πέντε πραγματικά φρικτούς τρόπους όπου έχουν σκαρφιστεί άτομα του είδους μας για να επιβάλλουν μια αργή και βασανιστική τιμωρία που συνήθως οδηγεί στο θάνατο του θύματος. Καθώς όμως, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η φαντασία του ανθρώπου είναι απεριόριστη, σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πέντε ακόμα μεθόδους βασανισμού (οι οποίες κατέληγαν ως επί το πλείστον σε θάνατο) όπου χρησιμοποιούνταν σε όσα άτομα κρίνονταν ένοχα και άξια τιμωρίας για κάποια τους πράξη.

1. Poena cullei

Οι γνωστές ρωμαϊκές αρένες δεν ήταν η μόνη εκδοχή της θανατικής ποινής που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι. Η Poena cullei ή αλλιώς τιμωρία του σάκου, ήταν ένας ακόμα τρόπος εκτέλεσης για τα άτομα τα οποία είχαν διαπράξει το φόνο κάποιου γονέα ή πολύ στενού συγγενή τους. Η πρώτη καταγραφή για τη χρήση αυτής της μεθόδου ανάγεται στο 100 μΧ. Το άτομο, αφού πρώτα μαστιγωνόταν με ένα ραβδί, τοποθετούταν έπειτα σε ένα δερμάτινο (δηλαδή σχεδόν αδιάβροχο) σάκο από δέρμα βοδιού μαζί με ένα σκύλο, ένα φίδι (συνήθως οχιά), μια μαϊμού και έναν κόκορα. Έπειτα, ο σάκος που περιείχε τον άνθρωπο και τα ζώα δενόταν σφιχτά και πετιόταν μέσα στο νερό, αν και σπάνια το άτομο ήταν ακόμα ζωντανό για να το αντιληφθεί. Η επιλογή των ζώων δεν ήταν τυχαία. Ο κόκορας είναι ένα πτηνό που φημίζεται για την αγριότητά, κάτι που αντιλαμβανόταν άμεσα με το χειρότερο δυνατό τρόπο το θύμα. Ο σκύλος, σύμβολο της ακαθαρσίας και της αισχρότητας, αντιπροσώπευε την προσωπικότητα του κατηγορούμενου. Η μαϊμού, μοιραζόμενη εξαιρετικές ομοιότητες με τον άνθρωπο αποτελεί καρικατούρα αυτού. Αναφορικά την επιλογή του συγκεκριμένου ερπετού, συχνά στην κατά την φάση της κύησης των αυγών της, κάποια ενδέχεται να εκκολαφθούν στο εσωτερικό της. Οι νεαρές οχιές σκίζουν το στομάχι της μητέρας τους με σκοπό να απελευθερωθούν, οδηγώντας έτσι στο φρικτό θάνατό της. Ο συμβολισμός της οχιάς λοιπόν είναι προφανής στη συγκεκριμένη περίπτωση.

2. Περιστροφή του εντέρου

Αυτή η λιγότερο γνωστή μέθοδος βασανισμού που οδηγεί σε βέβαιο θάνατο, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ικανότητα των ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε ζωτικό όργανο του ατόμου ως μέσο πρόκλησης ανελέητου πόνου. Το θύμα δενόταν σε ένα ξύλινο πάγκο και μια τομή γινόταν στην κοιλιακή χώρα. Ο εκτελεστής έκοβε το έντερο στο ύψος του δωδεκαδάκτυλου και με ένα γάντζο το συνέδεε σε έναν περιστρεφόμενο άξονα. Καθώς αυτός γυρνούσε, το άτομο έβλεπε το έντερό του να βγαίνει από τα σωθικά του και να τυλίγεται γύρω του μέχρι τελικά να ξεψυχήσει από τον πόνο και την ακατάσχετη αιμορραγία.

3. Το βασανιστήριο του φέρετρου

Σε αυτή την περίπτωση, θα χαρακτηρίζαμε την έννοια του φέρετρου σχεδόν μεταφορική, δεδομένου πως αυτή η πρακτική δεν περιλαμβάνει τη γνωστή σε όλους μακρόστενη ξύλινη κατασκευή που θάβεται κάτω από τη γη. Ο παραλληλισμός έγκειται στο γεγονός πως η μεταλλική κατασκευή που χρησιμοποιούταν ήταν τόσο στενή όσο ένα φέρετρο, εμποδίζοντας το θύμα να σταθεί σε μια βολική στάση. Άτομα που κατηγορούταν συνήθως ως αιρετικά ή βλάσφημα, τοποθετούνταν μέσα στην εν λόγω κατασκευή. Ήταν συχνό φαινόμενο να βάζουν υπέρβαρα άτομα σε στενά φέρετρα ή αντίστοιχα ψηλά άτομα σε χαμηλά φέρετρα. Το φέρετρο έπειτα κρεμόταν σε κάποιο δημόσιο χώρο, όπου οι υπόλοιποι νομοταγείς πολίτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον κατηγορούμενο υποφέρει από τον πόνο, την πείνα, τη δίψα, τον ήλιο ή τις ανελέητες επιθέσεις από ζώα. Μερικές φορές και οι ίδιοι οι πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία του βασανισμού πετώντας πέτρες στο θύμα. Το χρονικό διάστημα παραμονής στο φέρετρο διέφερε ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος του ατόμου αν και συχνά πέθαιναν πριν ολοκληρώσουν την ποινή τους.

4. Το βασανιστήριο των αρουραίων

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η συγκεκριμένη, αρκετά συνήθης πριν μερικούς αιώνες, πρακτική. Είναι η έμπρακτη πλέον απόδειξη της αστείρευτης έμπνευσης των ανθρώπων όταν πρόκειται για την πρόκληση πόνου σε έναν ομοειδή τους. Είναι μια από εκείνες τις μεθόδους που δεν θα ευχόταν κανείς να την υποστεί ούτε ο χειρότερος εχθρός του. Αυτό το βασανιστήριο έχει ως εξής: Το άτομο δένεται ανάσκελα αρκετά γερά, ώστε να μην μπορέσει να διαφύγει από το φρικτό πόνο που θα ακολουθήσει σύντομα. Πάνω στην κοιλιά του τοποθετείται έπειτα ένα από τα περισσότερο μισητά στον άνθρωπο είδη ζώων. Ένας αρουραίος. Η απλή παρουσία του ωστόσο δεν είναι αρκετή για να κάνει το βασανιστήριο αυτό αρκετά επώδυνο. Πάνω από τον αρουραίο προστίθεται ένα γυάλινο  ή μεταλλικό επικάλυμμα που τον εμποδίζει να διαφύγει. Ο εκτελεστής αρχίζει να πυρώνει το επικάλυμμα. Ο αρουραίος λοιπόν, συνειδητοποιώντας πως δεν μπορεί να ξεφύγει από το κλουβί που όσο περνά η ώρα γίνεται όλο και πιο καυτό, στρέφεται στη μοναδική οδό διαφυγής. Στο θύμα. Το τρωκτικό αρχίζει να γδέρνει την κοιλιά του. Καθώς η ζέστη γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη, ο αρουραίος σκίζει το άτομο με ακόμη περισσότερη λύσσα, μέχρι τελικά να ξεπεράσει το φραγμό του δέρματος και να φθάσει στην εσωτερική κοιλότητα του θύματος. Από την στιγμή που τα νύχια του θα αρχίζουν να σκίζουν τα ζωτικά όργανα του ατόμου, η τελευταία κραυγή δεν είναι παρά μια ανάσα μακριά.

5. Πυρά

Αν και υστερεί σε πολυπλοκότητα, δημιουργικότητα και φαντασία σε σχέση με τις προηγούμενες μεθόδους βασανισμού που έχουν αναφερθεί, η τιμωρία μέσω καύσης στην πυρά δεν παύει να είναι διαχρονικά ένας από τους χειρότερους τρόπους για επιβολή ενός μαρτυρικού θανάτου. Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιούταν σε πολλούς πολιτισμούς, από την εποχή των Φαραώ, μέχρι πρόσφατα από τους ιεροεξεταστές και τους φανατικούς χριστιανούς. Δεν είναι τυχαία η μακρά αυτή της  χρήση. Από πρακτική άποψη, δεν απαιτούνται πολύπλοκες κατασκευές ή παρουσία ειδικών εγκαταστάσεων για την επιβολή της τιμωρίας αυτής. Ένα στύλος και ένα σκοινί αρκούν για να καταδικαστεί κανείς να καεί στην πυρά σε οποιοδήποτε μέρος της γης με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, ο θάνατος που επέρχεται έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους χειρότερους τρόπους που μπορεί να πεθάνει κανείς. Σε περιπτώσεις μάλιστα όπου επικρατούσαν έντονοι άνεμοι, η διαδικασία παρατείνεται ακόμα περισσότερο, αφήνοντας το θύμα να φλέγεται, έχοντας τις αισθήσεις του, για αρκετά αργά και σίγουρα εξαιρετικά βασανιστικά, λεπτά.

 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το Μέρος Α’.

 

 

 

Main Image Reference

Tags: Poena cullei , αέρας , αιμορραγία , αιρετικός , αιώνας , άξονας , αρουραίος , βασανιστήρια , βασανιστήριο , βλάσφημος , βόδι , γάντζος , γάτα , γονέας , γυαλί , δημιουργικότητα , δολοφονία , δολοφόνος , εκτέλεση , εκτελεστής , έμπνεση , έντερο , επίθεση , Ζώα , ζωτικό όργανο , θάνατος , θύμα , Ιερά Εξέταση , καρικατούρα , κατασκευή , καύση , κοιλιά , κόκορας , κραυγή , λίστα , λύσσα , μαϊμού , μαστίγωμα , μέθοδος , μητέρα , νεκρός , νερό , ξύλο , οδύνη , όργανο , πάγκος , πέτρες , πολίτες , πολιτισμός , πολυπλοκότητα , πόνος , πρακτική , πτώμα , πυρά , Ρωμαίοι , Ρώμη , σκηνή , σκύλος , στενός , στρίψιμο του εντέρου , στύλος , συγγενής , συμβολισμός , σύμβολο , τιμωρία , τομή , φαντασία , Φαραώ , φέρετρο , φίδι , φόνος , φωτιά

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 27 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.