Floating city, η ιπτάμενη πόλη της Κίνας

Οι κάτοικοι των πόλεων Jiangxi και Foshan βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια αμφιλεγόμενη ιπτάμενη πόλη να αιωρείται λίγα μέτρα πάνω από τη γη.

03 Δεκεμβρίου 2019

 

Οπτική ψευδαίσθηση, τεχνολογικό κόλπο ή παράλληλο σύμπαν;

Τον Οκτώβριο του 2015 στα σύννεφα πάνω από τις πόλεις Τζιανγκξί (Jiangxi) και Φοσάν (Foshan) της Κίνας εμφανίστηκε κάτι ανεξήγητο που πολλοί ονομάζουν «ιπτάμενη πόλη». Το περιστατικό διήρκεσε μόνο μερικά δευτερόλεπτα, αλλά κάτοικοι των πόλεων, όπως και δημοσιογράφοι, πρόλαβαν να το καταγράψουν σε βίντεο και φωτογραφίες και να ταξιδέψει πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο. Παρόλο που σαν εικόνα είναι αρκετά σκοτεινή και θολή, είναι ευδιάκριτα τα ψηλά, γκρίζα κτίρια με τη δομή μεγαλούπολης που αιωρούνται. Οι απόψεις για το τι ήταν αυτό που είδαν και τι το προκάλεσε διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Από τη μία πλευρά υπάρχουν τα άτομα που πιστεύουν πως αυτό το περιστατικό δεν ήταν αληθινό, πως τα αρχεία που προβλήθηκαν ήταν ψεύτικα, επεξεργασμένα με μόνο σκοπό να εντυπωσιάσουν και να μπερδέψουν τους θεατές. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα άτομα που θεωρούνται «η φωνή της λογικής» και έρχονται να εξηγήσουν με επιστημονικό τρόπο αυτό που συνέβη. Κατά την άποψή τους, αυτό που είδαν ήταν μέρος του μετεωρολογικού φαινομένου “fata morgana”: Η ατμόσφαιρά μας αποτελείται από στρώσεις ψυχρού και θερμού αέρα, όπου ο πρώτος βρίσκεται πάνω από το δεύτερο. Το φαινόμενο δημιουργείται ύστερα από μια θερμοκρασιακή αναστροφή, στην οποία ο θερμός αέρας ψυχραίνεται και ο ψυχρός θερμαίνεται. Έτσι λοιπόν αυτή η αντίστροφη αλλαγή των στρωμάτων μπορεί να δράσει ως διαθλαστικός φακός με την επιφάνεια του εδάφους και να δημιουργηθεί αντικατοπτρισμός του τάδε αντικειμένου – σε αυτή την περίπτωση κομμάτι των πόλεων της Κίνας – ένα καθρέφτισμα του στην απέναντι πλευρά. Ο τρόπος που προσπερνούν οι ακτίνες του ήλιου βοηθάνε στο «τρικ», ώστε να κάνουν τον εγκέφαλό μας να πιστέψει πως βλέπει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι στ’ αλήθεια. Το φαινόμενο “fata morgana” παρατηρείται κυρίως πάνω από θάλασσες, λίμνες  ή οπουδήποτε υπάρχει υγρό στοιχείο, διότι έτσι είναι πιο εύκολο να ψυχρανθεί ο αέρας. Αν αποδίδαμε την εμφάνιση της ιπτάμενης πόλης σε αυτό το φαινόμενο δεν θα ήταν η πρώτη φορά που παρατηρείται, αλλά ίσως θα ήταν η πρώτη φορά που παρατηρείται σε κάποιο σημείο χωρίς νερό.

Υπάρχει και η τρίτη πλευρά, αυτή των συνωμοσιολόγων, οι οποίοι, ενώ πιστεύουν πως το περιστατικό όντως συνέβη, δεν μπορούν να πιστέψουν πως οφείλεται σε κάποιο καιρικό φαινόμενο, αλλά σε κάτι μεγαλύτερο. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι πως αυτό που εθεάθη ήταν ένα ολόγραμμα κάποιας άλλης πόλης μέρος κάποιου μυστικού project της NASA με στόχο την κυριαρχία του κόσμου. Άλλη μία θεωρία είναι πως η πόλη αυτή είναι δημιουργία κάποιου εξωγήινου πολιτισμού, που εμφανίστηκε κατά λάθος για λίγο κι ύστερα ξαναχάθηκε. Μια τελευταία θεωρία είναι αυτή του παράλληλου σύμπαντος, δηλαδή το γεγονός ότι αυτή η πόλη να είναι πράγματι κομμάτι κάποιου άλλου σύμπαντος παρόμοιου με το δικό μας και λόγω κάποιας μικρορωγμής στο χωροχρόνο, να έγινε εμφανής και σε εμάς.

Όπως και να έχει, είναι στη διάθεση του καθενός ποια εξήγηση (ή συνδυασμό εξηγήσεων) θα δώσει σε ένα περιστατικό σαν κι αυτό, για του οποίου τη φύση δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι.

Tags: article , China , dark , fantasy , fata morgana , floating city , Foshan , ghost , ghost city , Jiangxi , mystery , NASA , weird , αέρας , Αιωρούμενη πόλη , αλλόκοτο , ανατριχίλα , άρθρο , Κίνα , μυστήριο , ουρανός , πόλη , πόλη φάντασμα , σκοτάδι , σύννεφα , συνωμοσία , φακός , φαντασία , φαντασία πόλη , Φάντασμα , ψευδαισθήσεις , ψευδαίσθηση

Βέρα Παπαδοπούλου

Δημοσιεύτηκε 3 Δεκεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.