Mary Celeste – Πλοίο φάντασμα ή καλοστημένη απάτη;

Ήταν 5 Δεκεμβρίου του 1872, όταν στα ανοιχτά των Αζόρων, ένα ταλαιπωρημένο και κακοτάξιδο μπεργαντί έκανε την δυσοίωνη εμφάνισή του…

Ήταν 5 Δεκεμβρίου του 1872 όταν στα ανοιχτά των Αζόρων, ένα ταλαιπωρημένο και κακοτάξιδο μπεργαντί έκανε τη δυσοίωνη εμφάνιση του. Ένα καναδέζικο εμπορικό πλοίο, το Ντέι Γκράτια, το βρήκε με τα πανιά του μισοκατεβασμένα και τη σωσίβια λέμβο του άφαντη. Οι ναύτες που ανέβηκαν να δουν τι συμβαίνει, εξακρίβωσαν πως το καράβι βρισκόταν σε πλόιμη κατάσταση και όλα τα προσωπικά αντικείμενα του καπετάνιου αλλά και του πληρώματος ήταν στη θέση τους. Τα αποθέματα βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση, ενώ η τελευταία καταχώρηση στο ημερολόγιο του καπετάνιου ήταν δέκα ημέρες πριν. Το πλοίο φάντασμα ήταν το Μέρη Σελέστ και το πλήρωμά του δε βρέθηκε ποτέ.

Ο καπετάνιος Μπέντζαμιν Μπρίγκς μαζί με την γυναίκα και την μικρή του κόρη, αναχώρησαν από το λιμάνι της Νέας Υόρκης στις 7 Νοεμβρίου του 1872 με το Μέρη Σελέστ. Μετέφεραν 1.701 βαρέλια μετουσιωμένης αλκοόλης προς Γένοβα και το προσεκτικά επιλεγμένο πλήρωμα απαριθμούσε τους επτά ανθρώπους, χωρίς τον καπετάνιο και την οικογένεια του. Οκτώ μέρες αργότερα, ξεκίνησε από το λιμάνι του Νιου Τζέρσυ προς την ίδια κατεύθυνση και το Ντέι Γκράτια, με καπετάνιο τον Ντέιβιντ Μόρχαουζ.

Το Ντέι Γκράτια είχε φτάσει περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ Πορτογαλίας και Αζόρων, όταν ο υπεύθυνος του καταστρώματος ανέφερε στον καπετάνιο ότι ένα πλοίο βρισκόταν δέκα χιλιόμετρα μακριά και πήγαινε ολοταχώς καταπάνω τους. Οι αλλόκοτες κινήσεις του πλοίου και το ελεύθερο της πλεύσης του, έκανε τον Μόρχαουζ να καταλάβει ότι κάτι πήγαινε στραβά. Όταν έφτασε αρκετά κοντά, είδαν ότι κανείς δεν ήταν στο κατάστρωμα, ενώ κανείς δεν απαντούσε στις φωνές τους. Αποφάσισαν λοιπόν να ανέβουν για να εξετάσουν από κοντά τι συμβαίνει.

Τα δύο μέλη του πληρώματος του Ντέι Γκράτια που επιλέχθηκαν, πριν ανέβουν στο άγνωστο μέχρι τότε πλοίο, είδαν το όνομα του. Ήταν το Μέρη Σελέστ. Ανεβαίνοντας, ανακάλυψαν ότι το πλοίο ήταν εγκαταλελειμμένο. Μερικά πανιά ήταν μισοκατεβασμένα, ενώ κάποια έλλειπαν εντελώς. Το κατάστρωμα ήταν σε άθλια κατάσταση, με σχοινιά να κρέμονται από παντού και κάποια μέρη κατεστραμμένα. Η μοναδική σωσίβια λέμβος έλλειπε και η πυξίδα του σκάφους ήταν βγαλμένη από τη θέση της και σπασμένη. Στην κοιλιά του πλοίου υπήρχε πάνω από ένα μέτρο νερό, κάτι που δεν ήταν πολύ επικίνδυνο για ένα τόσο μεγάλο σκάφος. Ο μετρητής νερού ήταν πεταμένος άγαρμπα στο κατάστρωμα και το ημερολόγιο του καπετάνιου βρέθηκε στην καμπίνα του υποπλοιάρχου. Η τελευταία καταχώρηση ήταν στις οκτώ το πρωί, 25 Νοεμβρίου και κατέγραφε την τοποθεσία τους η οποία βρισκόταν 740 χιλιόμετρα μακριά από όπου βρέθηκε το πλοίο. Στο εσωτερικό των καμπίνων τα υπάρχοντα του πληρώματος ήταν βρεμένα και διασκορπισμένα, αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια λόγω του νερού που πιθανότατα έμπαινε απ’ τα παράθυρα, και της άτακτης πορείας του ακυβέρνητου σκάφους. Στην καμπίνα του πλοιάρχου, βρέθηκαν διασκορπισμένα τα υπάρχοντά του, ένα κλειστό σπαθί κάτω από το κρεβάτι, ενώ τα όργανα πλοήγησης έλλειπαν. Στα πιθάρια του φαγητού στην κουζίνα, βρέθηκαν αρκετές μερίδες, ενώ στο σύνολο του καραβιού δε βρέθηκε τίποτα που να δηλώνει κάποιου είδους βίαιη μάχη. Όσα στοιχεία βρέθηκαν, υποδείκνυαν μια ήρεμη μετάβαση του πληρώματος στη σωσίβια λέμβο.

Ποτέ κανείς δεν εξήγησε πειστικά, τι μπορεί να απέγιναν αυτές οι δέκα ψυχές. Κάποιοι πρότειναν ότι το πλήρωμα τρόμαξε λόγω χαλασμένων συστημάτων και νόμιζε ότι μπάζουν νερά. Κάποιοι μίλησαν για ασφαλιστική απάτη μεταξύ Μπρίγκς και Μόρχαουζ, ώστε να εισπράξουν χρήματα οι οικογένειες. Κάποιοι πιο τολμηροί είπαν για φανταστικές μάχες με μυθικά θαλάσσια πλάσματα.

Τι πραγματικά όμως έγινε, το φθινόπωρο του 1872;

Πως μπορεί να εξαφανίσθηκε ένα ολόκληρο πλήρωμα;

Main image reference

Tags: 1872 , article , creatures , death , fantasy , ghost ship , horror , Mary Celeste , monster , mystery , scary , sea , Spooky , story , The Weird Side Daily , weird , Αζόρες , αλλόκοτο , ανατριχίλα , Μέρη Σελέστ , Μπέντζαμιν Μπρίγκς , μπεργαντί , μυστήριο , Νέα Υόρκη , Ντέβιντ Μόρχαουζ , Ντέι Γκράτια , πλοίο φάντασμα , Πορτογαλία , τέρας , τρόμος , φαντασία

Άγγελος Θεοδωρόπουλος

Δημοσιεύτηκε 26 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.