Συνέντευξη με τον αρχισυντάκτη του ανατρεπτικού περιοδικού Comic Cultura

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Ίωνα Αγγελή για την τέχνη των κόμικς και το περιοδικό Comic Cultura.

03 Σεπτεμβρίου 2019

Καλησπέρα Ίωνα! Σε ευχαριστούμε πολύ που μας παραχωρείς αυτή τη συνέντευξη.

Εγώ ευχαριστώ πολύ που δώσατε την ευκαιρία σε έναν 17-χρονο κομιξόφιλο να εκφραστεί μέσα από το πολύ όμορφο site σας!

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την τέχνη των κόμικς;

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου τριγύρναγα το σπίτι με ένα κόμικς στα χέρια μου. Η οικογένειά μου ήταν εκείνη που πραγματικά με μύησε στο αντικείμενο, αφού ολόκληρες συλλογές από κόμικς του ’80 και του ’90 τις κληρονόμησα εγώ. Από Μπλεκ μέχρι Μίκυ Μάους, από Λούκυ Λουκ στον Τεν Τεν και ούτω καθ’ εξής. Τα κόμικς μου έμαθαν γράμματα. Από 3 ετών η βιβλιοθήκη ήταν ο καλύτερός μου φίλος, που ακόμα και αν δεν μπορούσα να διαβάσω, εντυπωσιαζόμουν από την μορφή του έντυπου. Η ποπ κουλτούρα των ‘00ς έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, με την τριλογία του Sam Raimi στον Spider-Man να τον είχε μετατρέψει στον ήρωα-πρότυπο μου. Στην βιβλιοθήκη του πατρικού μου σπιτιού υπάρχουν ακόμα αμέτρητα μπλοκ ζωγραφικής με δικές μου απεικονίσεις των αγαπημένων μου ηρώων… Μπορούμε να πούμε ελεύθερα δηλαδή πως αυτή η βαθιά μου εκτίμηση για την τέχνη προέρχεται από τα κόμικς.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου κόμικς;

Αυτό που εγώ συνηθίζω να ονομάζω το «σημείο αναφοράς» μου στα κόμικς, συνήθως αναφέρομαι στα ιταλικά φουμέτι… Τα Il Grande Blek και Il Comandante Mark των EsseGesse μου έμαθαν το επαναστατικό πνεύμα, το Dylan Dog του Tiziano Sclavi με εισήγαγε στην θεματολογία της ψυχεδέλειας και του τρόμου στα κόμικς, ενώ το Mister No του Guido Nollita, με την αντισυμβατικότητά του, τον πολιτικό του χαρακτήρα και τον ωμό ρεαλισμό που επιδείκνυε, με έβγαλε από τη «φούσκα» των παιδικών κόμικς… Πέρα από φουμέτι όμως έχω μια ιδιαίτερη εκτίμηση για το ευρωπαϊκό κόμικς. Νομίζω πως αποτελώ μέρος ενός ευρύτερου συνόλου αν πω πόσο αγαπάω τους Lucky Luke, Asterix, Iznogoud και Tin Tin, ή πως το Corto Malteze το θεωρώ το καλύτερο κόμικς όλων των εποχών. Άλλα κόμικς που θεωρώ «αγαπημένα» είναι η Mafalda του Quino, What Do You Call A Sociopath In A Cubicle του Scott Adams, Che των Oesterheld/Breccia και Saga των Vaughan/Staples. Αυτό όμως που πραγματικά με εντυπωσίασε και μου άλλαξε όλη την οπτική γωνία των κόμικς –και που το διάβασα σχετικά πρόσφατα- ήταν το Understanding Comics του Scott Mc Loud.

Το εξώφυλλο του δεύτερου τεύχους

Τι αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του περιοδικού Comic Cultura;

Το περιοδικό Comic Cultura ήταν μια δικιά μου ιδέα, η οποία ξεκίνησε ως κάτι εντελώς διαφορετικό… Η αιτία αλλά και η αφορμή δημιουργίας ενός τέτοιου περιοδικού ήταν η εν λόγω έλλειψη αρθρογραφίας γύρω από τα κόμικς στον έντυπο τύπο. Επιθυμούσα, λοιπόν, να χτιστεί κάτι που θα συγκέντρωνε αρθρογράφους από διάφορα blogs, sites, περιοδικά κλπ, και εκεί θα μπορούσαμε όλοι να εκφραστούμε μέσα από έναν κοινό παράγοντα, τα κόμικς. Τα θεμέλια μπήκαν τον Ιούλιο του 2018. Τον Νοέμβριο βέβαια μέσα από πολύ σκέψη μαζί με προτροπή και του Σπύρου Ανδριανού καταλήξαμε στην μορφή του ψηφιακού τύπου, που θα παρέχετε δωρεάν μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του issuu. Και ετοιμάζοντας εκείνο το «πειραματικό» πρώτο τεύχος, στην ύλη προστέθηκε και ένα διήγημα, και 2 κόμικς, δημιουργώντας μια απόκλιση από την αρχική ιδέα. Οι θετικές (από άποψη περιεχομένου) και αρνητικές (από άποψη γραφιστικών και επιμέλειας) αντιδράσεις μας οδήγησαν να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν για το #2, το οποίο και κάναμε, και μετατρέψαμε θα έλεγε κανείς σε ένα άκρως επαγγελματικό περιοδικό –που δίχως την βοήθεια του Sotos Anagnos δεν θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε- του οποίου τις βάσεις τις συνεχίζουμε και ενισχύουμε σε κάθε τεύχος.

Για όσους δεν γνωρίζουν το περιοδικό Comic Cultura, πώς θα το σύστηνες;

Θα το σύστηνα ως ένα περιοδικό που γεννήθηκε μέσα από ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν τα κόμικς και τις τέχνες. Μέσα στις σελίδες του περιοδικού μπορεί να βρει κανείς κριτικές σε κόμικς, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, άρθρα και αφιερώματα, αλλά και εικονογραφήσεις και κόμικς από νεότερους αλλά και από καταξιωμένους σκιτσογράφους που με θέρμη αγκάλιασαν απ’ την πρώτη στιγμή την προσπάθεια του Comic Cultura.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι του περιοδικού Comic Cultura;

Το Comic Cultura επιδιώκει απ’ τα πρώτα του βήματα να μιλήσει για τα κόμικς αλλά και να δώσει πάτημα σε καλλιτέχνες να εκθέσουν τα έργα τους στις σελίδες του. Προτάσσει την πολυφωνία και για αυτό σε κάθε τεύχος συμμετέχουν πάνω από 15 κειμενογράφοι και πάνω από 10 καλλιτέχνες, ο καθένας με το δικό του προσωπικό ύφος, τόσο στα κείμενα όσο και καλλιτεχνικά. Εκμεταλλευόμενοι τον χώρο του διαδικτύου προσπαθούμε να διευρύνουμε το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, αλλά και να επιδείξουμε το ελληνικό ταλέντο και σε άτομα του εξωτερικού. Παρέχεται δωρεάν καθώς πιστεύουμε πως η τέχνη είναι κάτι που στην πραγματικότητα κανείς μας δεν θα έπρεπε να πληρώνει για να του παρέχεται. Ποτέ δεν πίστεψα/αμε στην ικανοποίηση μέσω της χρηματικής απολαβής όσο της συναισθηματικής, και για αυτό ότι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής το έχουμε κάνει αφιλοκερδώς.

Πώς βιώνετε την ανταπόκριση του κόσμου στη δουλειά σας;

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η στήριξη που λάβαμε από την πρώτη στιγμή. Ξέραμε τι θέλαμε να προσφέρουμε στα κόμικς αλλά και στους αναγνώστες και κινούμενοι με αυτόν τον γνώμονα το περιοδικό έχει φτάσει έως το τέταρτο τεύχος και έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Στο facebook φτάνουμε σιγά-σιγά τους 1,5 χιλιάδες followers, ενώ το πρώτο μας τεύχος ξεπέρασε τις 2000 αναγνώσεις – με τα άλλα να ακολουθούν από κοντά. Ο ψηφιακός και ο έντυπος τύπος συνεχίζουν να δηλώνουν την στήριξή τους… Την βιώνουμε θα έλεγα με αρκετή ψυχραιμία, αφού όλοι μας –ή οι περισσότεροι- έχουμε ένα παρελθόν με τον χώρο. Αλλά σίγουρα επηρεάζει την δουλειά μας, κυρίως στο κομμάτι της απόδοσης, καθώς δεν πρέπει να παραδώσεις κάτι κατώτερο του προηγούμενο, αντιθέτως πρέπει να βρίσκεις τρόπους να το βελτιώνεις. Για καλή μας τύχη μέχρι τώρα έχουμε πολλές ιδέες και είμαστε γεμάτοι έμπνευση, και μπορούμε να λέμε το περίφημο «τα καλύτερα έρχονται»!

Ο Ίωνας Αγγελής

Ποια είναι η γνώμη σου για την εξέλιξη των κόμικς στην Ελλάδα;

Τα κόμικς για κάποιον ανεξήγητο λόγο αφορούν μια μικρή κοινότητα ανθρώπων, πάντα μιλώντας για τα ελληνικά δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια όπως εγώ το βλέπω, γίνονται απόπειρες για διεύρυνση της κοινότητας, και πιστεύω όλες την έχουν ενισχύσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Πάντως η κρίση του έντυπου και η προτίμηση των ψηφιακών μέσων έχει σίγουρα πλήξει τα κόμικς τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Αυτό που παρατήρησα όμως φέτος, δηλαδή η δημιουργία 3 νέων φεστιβάλ για την 9η τέχνη, την ενίσχυση των κόμικς ψηφιακά που έφερε το Comic Cultura ή τα όλα και μεγαλύτερα κοινά που δέχονται οι υπόλοιπες κόμικς διοργανώσεις, με κάνουν πολύ αισιόδοξο για το μέλλον. Η οικειοποίηση μας με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και γενικότερα τον χώρο του διαδικτύου βοηθάει στην απήχηση όλο και περισσότερων ανθρώπων, που μπορεί τώρα να διαβάζουν μια γελοιογραφία ή το Comic Cultura δωρεάν, αλλά μετέπειτα να προβούν σε αγορές στα αντίστοιχα έντυπα. Όλα κρίνονται πλέον στην ποιότητα και στην διατήρησή της και στην συνέχεια.

Υπάρχει η σκέψη για μια έντυπη μορφή του περιοδικού;

 

Υπάρχουν σίγουρα σκέψεις, και πολλές μάλιστα. Είναι ένα θέμα που με τα υπόλοιπα παιδιά δεν έχουμε να πάψει να το συζητάμε. Αλλά πάντα καταλήγουμε πως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο λόγω της έλλειψης χρόνου που παρουσιάζεται σε πολλούς από εμάς. Δεν τίθεται τόσο μεγάλο το ζήτημα αν θα καταφέρει να «επιβιώσει» ως έντυπο, γιατί ξέρουμε πως θα στηριχθεί από το κοινό που χτίζουμε 4 τεύχη τώρα. Ένα ζήτημα όμως που προκύπτει είναι η μεταπήδηση από το δωρεάν στο επί πληρωμή για τον αναγνώστη. Για αυτό τον λόγο τώρα εστιάζουμε στα επόμενα τεύχη – για τα οποία και δηλώνω πολύ ενθουσιασμένος να τα δείξουμε προς τα έξω. Γυρνώντας όμως στην συζήτηση για το έντυπο, μπορώ να πω πως μέσα στο 2020 πρέπει να περιμένετε μια έντυπη special έκδοση του περιοδικού!

Πότε πρέπει να περιμένουμε το νέο τεύχος και με ποια θεματολογία;

Το 5ο μας τεύχος είναι ίσως και το πιο προσωπικό ως τώρα, καθώς ασχολιόμαστε με δύο πολύ ενδιαφέροντα θέμα. Το πρώτο έχει να κάνει με την underground κόμικς σκηνή, την λογοκρισία που δέχθηκαν τα κόμικς τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και πως οδήγησαν στο διάσημο Comics Code Authority, το οποίο θα είναι και το κεντρικό μας αφιέρωμα, ενώ το άλλο μιλάει για τον αντιφασιστικό μήνα, με διάφορα κόμικς να παίρνουν θέση επί αυτού. Το τεύχος, επιπλέον, σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας εποχής» για το περιοδικό, για την οποία επιθυμώ να αποκαλύψουμε απευθείας στο editorial του τεύχους (μαζί με διάφορα άλλα σπουδαία νέα). Τρέχον ημερομηνία για να το κυκλοφορήσουμε είναι η 25η Σεπτεμβρίου, αλλιώς γνωστή ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Κόμικς.

Σε ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια!

 

Ο Ίωνας Αγγελής γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2002, και ακόμα και από τότε είχε πολλές βλέψεις για το μέλλον. Από μικρός λάτρης της τέχνης, πιο ειδικά της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής, του κινηματογράφου και του κόμικς, στην κατοχή του έχει εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες- βιβλία στα οποία πάντα γυρνάει όταν τον καλεί το καθήκον –αλλά και για προσωπική ευχαρίστηση. Στην ηλικία των 15 έγινε μέλος της διαδικτυακής πλατφόρμας του greekcomics.gr όπου και ξεκίνησε την αρθρογραφική του καριέρα. Από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους συνεργάστηκε με τον Νίκο Δημ. Νικολαΐδη στο blog Μπλεκ το οποίο και αναδιαμόρφωσε και το εξέλιξε σε έναν χώρο που μπορούσαν να γράφουν και άλλα άτομα για τους αγαπημένους τους χάρτινους ήρωες. Το καλοκαίρι του 2018 ξεκινάει 2 νέα blogs, το πρώτο μαζί με τον Σπύρο Ανδριανό υπό τον τίτλο Disney Masters, με αρθρογραφία στα κόμικς της Disney και το δεύτερο και προσωπικό Comics Trends, με αρθρογραφία σε κόμικς αλλά και ταινίες. Το Disney Masters μέχρι το τέλος του έτους έπαψε να λειτουργεί ενώ το Comics Trends διατηρείται ενεργό και όποτε αξιωθεί γράφει και κανένα κείμενο. Η σημαντικότερη κίνησή του όμως αποτέλεσε και αποτελεί το πρώτο ελληνικό δωρεάν ψηφιακό περιοδικό για τα κόμικς, Comic Cultura, που μαζί με διάφορα άτομα του χώρου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και μέχρι τον Αύγουστο του 2019 αριθμεί 4 τεύχη. Τον Ιούνιο του 2019 απομυθοποιήθηκε και έγινε ένας από τους πρωταγωνιστές του εικονογραφημένου αναγνώσματος Μικρός Καουμπόϋ. Τον Ιούλιο του 2019 αποτέλεσε χρέη συνδιοργανωτή στο φεστιβάλ κόμικς και ποπ κουλτούρας Smass Fest. Από τον Μάιο του 2019 αρθρογραφεί για λογαριασμό του site αφιερωμένου στην nerd κουλτούρα, Smassing Culture.

 

Tags: comic , Comic Cultura , fantasy , Interview , Magazine , Smassing Culture , Superheroes , weird , Ίωνας Αγγελής , Κόμικς , Μπλεκ , Περιοδικό , Σούπερ Ήρωες , Συνέντευξη , τέχνη , φαντασία

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 3 Σεπτεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.