Συνέντευξη με τον ζωγράφο Σπύρο Γελέκα

Με αφορμή την έκθεση Tales from Middle Earth, συζητάμε με τον Σπύρο Γελέκα για τη ζωγραφική και τη Μέση Γη.

Καλησπέρα Σπύρο! Σε ευχαριστούμε πολύ που μας παραχωρείς αυτή τη συνέντευξη.

Γεια χαρά! Κι εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Για όσους δεν γνωρίζουν τον Σπύρο Γελέκα, πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου;

Ονομάζομαι Σπύρος Γελέκας και είμαι ζωγράφος, αυτοδίδακτος. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Κέρκυρα όπου κατοικώ μέχρι και σήμερα. Λάτρης του φανταστικού με ιδιαίτερη προτίμηση την Μέση-Γη.

Ο Σπύρος Γελέκας αποτυπώνοντας στον καμβά την κατοικία των Χόμπιτ, το Σάιρ

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη ζωγραφική;

Θυμάμαι τον εαυτό μου να ζωγραφίζει από την ηλικία των 3 ετών. Τα πρώτα μου ερεθίσματα ήταν τα κόμικς με πιο χαρακτηριστικό τους Τhundercats και τους ήρωες της Μarvel. Ξεκίνησα με αντιγραφή των σχεδίων των ιστοριών που διάβαζα και συνέχισα με σύνθεση και εικονογράφηση των αποκλειστικά δικών μου αφηγήσεων δανειζόμενος τους παραπάνω ήρωες. Η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής, συμβαίνει το 1998. Τα θέματα με τα οποία θα πειραματιστώ είναι κλασσικά. Αναπαράσταση-αντιγραφή της πραγματικότητας σύνθεση τοπίων και νεκρή φύση, με εφαρμογή της κλασικής τεχνοτροπίας. Την περίοδο 2004-2015 ασχολήθηκα με την διακόσμηση, και λόγω χρόνου δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη στην ζωγραφική. Αυτή την εξέλιξη καλέστηκα να δώσω στον εαυτό μου τα τελευταία 4 χρόνια, ώστε να ασχοληθώ αποκλειστικά με τα εικαστικά στον επαγγελματικό τομέα.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου ζωγράφοι;

Εμπνευστές μου ήδη από την εφηβική μου ηλικία, αποτελούν ο Σαλβαδόρ Νταλί, όπου και είχα την μέγιστη τιμή να εκθέσω δίπλα σε έργα του το 2018 και ο Ρότζερ Ντιν. Ο πρώτος μου κέντρισε το ενδιαφέρον δίνοντας ρεαλισμό μέσα στην σφαίρα του σουρεαλισμού και ο δεύτερος με την υπέρτατη τεχνική που χρησιμοποιεί σε έναν κόσμο εφάμιλλο με τον δικό μου.

Από πού αντλείς συνήθως έμπνευση για να ζωγραφίσεις;

Σίγουρα από την εξέλιξη του εαυτού μου ως άνθρωπος, με την πάροδο του χρόνου, η ανάγνωση φανταστικής λογοτεχνίας, οι ταινίες science fiction και κατά ένα μεγάλο μέρος η rock μουσική αρχίζουν να συνθέτουν και το καλλιτεχνικό μου κράμα ώστε να ξεκινήσω να παράγω την καθαρά προσωπική μου τέχνη. Μελετάω και ενστερνίζομαι τα καλλιτεχνικά κινήματα του σουρεαλισμού και του ρεαλισμού κατανοώντας πλήρως ότι ο πρώτος τρέφεται μέσω της ψυχής του δεύτερου και αντίστροφα. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση με οδηγεί στο να επιδιώξω μέσα από την τέχνη μου την ένωσή τους η οποία αποσκοπεί σε μία ολοκληρωτική «έκρηξη» συναισθηματικής και νοητικής απόλαυσης.

Τα έργα σου έχουν ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τι συναισθήματα σου δημιουργεί αυτή η ανταπόκριση του κοινού στο έργο σου;

Θα λεγα ότι τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, καθώς όλα μου τα έργα είναι παιδιά μου και είναι δύσκολο να τα αποχωριστώ. Δεν θα μπορούσα βέβαια να πω ότι δεν με χαροποιεί το γεγονός ότι βρίσκονται σε πολλά μέρη του πλανήτη. Το να είσαι επιλογή για κάποιους συλλέκτες να μπεις στο σπίτι τους είναι μοναδικό, όπως και πολύ σημαντικό να βλέπεις τα έργα σου σε μουσεία. Υπάρχει και μια άλλη ομορφιά μέσα σε όλο αυτό. Να βλέπεις γνωστούς καλλιτέχνες και συνάδελφους να αποκτούν έργο σου.

Η νέα σου έκθεση μας μεταφέρει στον κόσμο της Μέσης Γης. Τι σημαίνει για εσένα η μυθοπλασία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν;

Συνήθως όταν ένα έργο, ένα τραγούδι με κερδίζει και γίνεται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, φροντίζω να μάθω περισσότερα γι αυτό. Όπως την αιτιότητα και υπό ποιες συνθήκες γράφτηκε. Μέσα στον κόσμο του Καθηγητή, βρήκα χαρακτήρες, καταστάσεις και συναισθήματα που επηρέασαν την σκέψη μου αλλά και στο να βάλω κάποιους κώδικες στην ζωή μου. Ένα απλό και όμορφο παράδειγμα είναι ο Μπίλμπο, όπου κατάφερε να βρει το κουράγιο να ζήσει και να επιβιώσει σε ένα αναπάντεχο ταξίδι. Θα μπορούσα με την ρομαντική μου πλευρά να ταυτιστώ σε ένα πολύχρονο ταξίδι, γεμάτο δυσκολίες και αποφάσεις που θα είχαν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο, μέχρι να κάνω αυτό που πραγματικά ήθελα από μικρός.

Τι μπορεί να αναμένει το κοινό να δει στην έκθεση “Tales from Middle Earth”;

Σκηνές από το Silmarillion μέχρι τον Άρχοντα, αρκετά iconic και γνώριμες προς το κοινό. Πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό φαν. Αυτό θα είναι το πρώτο μέρος της έκθεσης καθώς θα υπάρξει και δεύτερο την επόμενη διετία, ώστε να καλύψω περισσότερα σημαντικά μέρη ή συμβάν της Μέσης-Γης.

Διακρίνεται ο Treebeard σε ένα από τα έργα που αναμένουμε να δούμε στην έκθεση

Έργα του Τόλκιν έχουν μεταφερθεί στον καμβά από εξαίρετους καλλιτέχνες όπως ο Τζον Χάου και ο Άλαν Λι. Ποιο είναι το ηθικό βάρος μίας τέτοιας προσπάθειας όπως η δημιουργία μίας έκθεσης με θέμα τον κόσμοτης Μέσης Γης;

Καταρχήν και οι δύο είναι πραγματικά επιβλητικοί τεχνικά με τον τρόπο που αποτυπώνουν την κάθε εικόνα της Μέσης-Γης. Δεν τολμώ καν να πω ότι θα θελα να τους φτάσω. Το νόημα βέβαια δεν είναι το αν θα καταφέρεις να φτάσεις ή να ξεπεράσεις τεχνικά κάποιον. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανταγωνισμός στην τέχνη και όποιος το βλέπει έτσι, δυστυχώς κάποια στιγμή θα κάνει λάθη. Σημασία έχει να προσπαθείς να εξελίξεις την τεχνική σου με πολλή δουλειά, καθημερινά, προς δικό σου όφελος. Και εδώ έρχεται και η απάντηση στο ερώτημα. Όντας τεράστιος θαυμαστής του Τόλκιν από πολύ μικρός, ήθελα να αποτυπώσω όσα διάβαζα από τα βιβλία πάνω στον καμβά. Δεν ήταν εύκολο, ακόμα κι αν το έκανα με την δική μου οπτική. Μετά από χρόνια δουλειάς έφτασα στο θεμιτό σημείο να μπορώ να το κάνω σε ένα βαθμό. Αποφάσισα να αποδώσω έναν φόρο τιμής στον άνθρωπο που με έκανε να ασχοληθώ με το Φανταστικό σε εικαστικό επίπεδο. Δεν παύει να έχει μεγάλο βάρος σαν τίτλος και σαν κληρονομιά μια τέτοια προσπάθεια, γι αυτό και έδωσα όλο τον σεβασμό και αφοσίωση, να βγει ένα αντάξιο αποτέλεσμα ώστε μια έκθεση να φέρει τον τίτλο της Μέσης-Γης.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου συγγραφικό έργο του Τόλκιν;

Με μεγάλη δυσκολία θα πω το Beren and Luthien. Θυμάμαι την πρώτη φορά που τελείωσα την ιστορία με είχε κάνει να δακρύσω. Ποτέ δεν έχει συμβεί με βιβλίο κάτι τέτοιο.

Ποια είναι τα σχέδια σου σχετικά με τη ζωγραφική για το μέλλον;

Για τα επόμενα δύο χρόνια θεματικά θα ασχοληθώ με την Μέση-Γη, καθώς μετά την Ελλάδα θα προωθηθεί στο εξωτερικό. Μετά υπάρχουν αρκετά projects, ένα από αυτά θα είναι η μυθολογία και η ιστορία της Κέρκυρας από τον Όμηρο και αργότερα οι ήρωες της Μέσης-Γης.

Σε ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ!

Η έκθεση Tales from Middle Earth θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τις 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου και στο Φantasticon στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου.

Tags: Alan Lee , art , Beren και Luthien , Hobbit , Interview , John Howe , Lord of the Rings , Middle Earth , Paintings , Peter Jackson , weird , Άλαν Λι , αλλόκοτο , Άρχοντας των Δαχτυλιδιών , Έκθεση , Ζωγραφική , Μέση Γη , Πίνακες , Σαλβαδόρ Νταλί , Σιλμαρίλλιον , Σπύρος Γελέκας , Συνέντευξη , τέχνη , Τζόν Χάου , Τόλκιν , Φantasticon , Χόμπιτ

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 11 Αυγούστου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.