Κριτική βιβλίου: Lenore Corpse

Δεν είναι ό,τι καλύτερο να επιλέγεις ένα βιβλίο βάση ενστίκτου, και τελικά το αποτέλεσμα να ξεπερνά  τις προσδοκίες σου; Ε λοιπόν, αυτό έπαθα και εγώ με τη Lenore.

09 Οκτωβρίου 2019

Δεν είναι ό,τι καλύτερο να επιλέγεις ένα βιβλίο βάση ενστίκτου, και τελικά το αποτέλεσμα να ξεπερνά  τις προσδοκίες σου; Ε λοιπόν, αυτό έπαθα και εγώ με τη Lenore. Εκεί που έκοβα βόλτες γύρω από διάφορους πάγκους βιβλίων, βλέπω ξαφνικά μια τύπισσα με τιρκουάζ μαλλιά, να καπνίζει μέσα σε μια μπανιέρα και να μου κλείνει το μάτι. Εντάξει, το τελευταίο το φαντάστηκα τώρα καθώς έγραφα, μην πάει το μυαλό σου στο πονηρό, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Μιλώντας, λοιπόν, με τον συγγραφέα, Γιώργο Μπελαούρη, μαθαίνω ότι το βιβλίο έχει αναφορές στην ιστορία της τέχνης, (+2 πόντοι, γιατί καταλαβαίνω σε αυτό το σημείο πως έχει πέσει δουλειά) μιας και η μυθολογία που έχει δημιουργήσει βασίζεται επάνω της.

Ωπα; Του κάνω, με το μάτι μου να λάμπει. Ποια μυθολογία;

Η μυθολογία της ψυχοπλάνης, μου απαντά.

(+3 πόντοι)

Και έτσι το αγόρασα.

Ας  μπούμε όμως τώρα στο ψητό.

Έχουμε ένα βιβλίο  – το πρώτο της σειράς του και μέρος ενός μεγάλου καλλιτεχνικού πρότζεκτ (LC DLVI),  το οποίο είναι η βιογραφία της Lenore Corpse.

Πρόκειται για μία νεαρή Ελληνίδα ζωγράφο, ήδη αρκετά πετυχημένη και διάσημη στον χώρο της τέχνης, που μετά τον θάνατο στενού συγγενικού της προσώπου αποκτά δυνάμεις, συνυφασμένες με το ταλέντο της στην ζωγραφική. Καθώς λοιπόν η Lenore μας ζωγραφίζει τον δικό της, προσωπικό παράδεισο σε έναν πίνακα και χάνεται μέσα σε αυτόν (Ω ναι, καλά διάβασες!), βρίσκοντας παράλληλα εκεί και την αγάπη της ζωής της, κάποιοι στη δική μας πραγματικότητα αποφασίζουν να καταστρέψουν τον πίνακα-ουτοπία της. Όπως είναι φυσικό, η Lenore εξαγριώνεται και μετά από αυτό, ακολουθεί το απόλυτο χάος. Εξωπραγματικές μάχες που θρηνούμε θύματα, εκρήξεις, τεράστια ψάρια που πετάνε στον ουρανό, σκοτεινές συμφωνίες, μυστικά εργαστήρια, κανά-δυο αρχαία μνημεία παγκοσμίως γίνονται παρελθόν (χε χε) και ένα μωβ αμάξι που μεταφέρεται από την Μόσχα στο σαλόνι μιας βίλας στην Εκάλη.  Και δεν στα είπα καν όλα, να φανταστείς.

Πιστοί στο είδος της φαντασίας σε αυτό το site, η ιστορία κινείται σε αυτά τα πλαίσια, παρέα με μπόλικο σουρεαλισμό,  dark Humor, την αντισυμβατικότητα στο μεγαλείο της και πολύ, πολύ, ΠΟΛΥ ΔΡΑΣΗ!

Τώρα ίσως μου πεις: Kαλά όλα αυτά! Διασκεδαστικό μας ακούγεται το βιβλίο, αξίζει όμως; Ή πολύ βαβούρα για το τίποτα;

Και εγώ απαντώ: Ναι! Αξίζει.

Ας ξεκινήσουμε από τα τεχνικά του θέματος πρώτα.

Δομή, χαρακτήρες, γραφή, όλα πολύ καλά. Η ανάγνωση κυλάει σαν νερό και η αφήγηση είναι πιο ζωντανή από ποτέ, γιατί ο αφηγητής είναι και σχολιαστής. Επιπλέον, γίνονται αμέσως αντιληπτές οι επιρροές και το επίπεδο του συγγραφέα, ο οποίος όμως κρατά το δικό του στυλ, δε μας κουράζει, ούτε και προσπαθεί να μας κάνει επίδειξη. He keeps it simple and dirty. Στο δηλώνω ξεκάθαρα από τώρα για να μη λες πως σε κορόιδεψα. Θέλω να ξέρεις τι παίρνεις οπότε, από εκεί και πέρα, είναι θέμα γούστου αν θα σου αρέσει το βιβλίο ή όχι. Για το τέλος άφησα το καλύτερο, την μυθολογία της ψυχοπλάνης, η οποία είναι πάρα πολύ καλά δουλεμένη. Μόνο προς το τέλος του βιβλίου καταλαβαίνεις ότι πήρες μια μικρή γεύση μονάχα, για τα όσα ακολουθούν.

Γνώμη μου; Αν κάποτε ο κινηματογράφος στην Ελλάδα έφτανε σε επίπεδα Hollywood, χάρις στην μυθολογία της ψυχοπλάνης θα είχαμε το δικό μας σύμπαν από ήρωες, αντιήρωες και κακούς με εξωπραγματικές δυνάμεις.

Για να δείτε το book trailer πατήστε εδώ!

Ψήθηκες να το διαβάσεις ή ακόμα;

 

Βαθμολογία 5/5

 

Tags: books , Corpse , dark , death , fantasy , horror , LC DLVI , Lenore , Lenore Corpse , murder , mystery , scary , story , weird , αλλόκοτο , ανατριχίλα , βιβλίο , Γιώργος Μπελαούρης , θάνατος , θρίλερ , ιστορία , κριτική , μυστήριο , τρόμος , φαντασία , Φόβος , ψυχολογία

Μαριλή Πάτουχα

Δημοσιεύτηκε 9 Οκτωβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.