Κριτική Βιβλίου: «Σκοτεινά Δωμάτια»

Αν ψάχνετε ένα βιβλίο τρόμου με ποικιλία, σασπένς και δυνατές, αξιομνημόνευτες εικόνες, τότε τα «Σκοτεινά Δωμάτια» θα σας αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους.

Τα «Σκοτεινά Δωμάτια» του συγγραφέα Βαγγέλη Παπαδιόχου είναι μία συλλογή έξι διηγημάτων τρόμου που αγγίζουν διαφορετικές ευαίσθητες χορδές του ανθρώπου οι οποίες προξενούν το συναίσθημα του φόβου. Τα σκοτεινά δωμάτια του βιβλίου ενίοτε τα συναντάμε στην κυριολεξία, ενώ άλλες φορές τα εντοπίζουμε στα πιο ερεβώδη βάθη των ψυχών των πρωταγωνιστών. Η ιδιαίτερη ποικιλία ως προς τις θεματικές των διηγημάτων προσδίδει μία φρεσκάδα στο κείμενο που πάντοτε βρίσκει τον τρόπο να σε εκπλήξει και μερικές φορές να δημιουργήσει ένα σφίξιμο στο στομάχι του αναγνώστη.

Η συλλογή «Σκοτεινά Δωμάτια» αποτελείται από έξι αυτόνομα διηγήματα ψυχολογικού και σωματικού τρόμου. Στο «Κτήνος» παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας κοπέλας να ξεφύγει από την σατανική ύπαρξη που την καταδιώκει. Στο ομώνυμο «Σκοτεινό Δωμάτιο» βλέπουμε την τραγική εξέλιξη μίας γνωριμίας μέσω διαδικτύου. Στο «Πέρα απ’το φράγμα του πόνου» ένα χειρουργείο παίρνει μια αναπάντεχη τροπή. Στην «Πείνα» ένας καθηγητής παγιδεύεται σε ένα ασανσέρ μαζί με μία ηλικιωμένη γυναίκα, δίχως πιθανή διέξοδο. Στο «Παιχνίδι» βρισκόμαστε σε ένα αλλόκοτο σκηνικό ταινίας. Τέλος, στο «Χορό των Μαινάδων», η ανασφάλεια ενός άντρα για την αγάπη της γυναίκας του θα τον οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια που δεν μπορεί να ελέγξει.

Ο Βαγγέλης Παπαδιόχος σκηνοθετεί με ιδιαίτερο τρόπο τις διάφορες σκηνές που οπτικοποιεί ο αναγνώστης μέσα από την καθόλα κινηματογραφική πένα του συγγραφέα. Όλα τα κείμενα διέπονται από μια υπόκωφη ζοφερότητα∙ πάντοτε αισθάνεσαι ότι κάτι θα πάει στραβά για τους πρωταγωνιστές. Με άλλα λόγια, η ατμόσφαιρα είναι ένα από τα πιο ισχυρά και πετυχημένα χαρακτηριστικά των διηγημάτων. Από την άλλη πλευρά, οι χαρακτήρες μερικών ιστοριών είναι σχετικά μονοδιάστατοι, κάτι που ίσως ευθύνεται στη μικρή έκταση των διηγημάτων αλλά και στους διαλόγους. Αυτό δε βοηθά στο συμμερισμό των προβλημάτων τους τα οποία όμως συχνά έχουν ως βάση κοινά ανθρώπινα συναισθήματα. Προσωπικά πάθη, φόβοι και ενοχές καθοδηγούν συχνά την μοίρα των ηρώων, με τον συγγραφέα να καταφέρνει να σοκάρει συχνά με μη αναμενόμενες ανατροπές. Προσωπικά, «Ο Χορός των Μαινάδων» μου φάνηκε η πιο δυνατή στιγμή του βιβλίου. Το διήγημα περιέχει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του βιβλίου, οι χαρακτήρες του είναι διακριτοί, ενώ παράλληλα είναι και η ιστορία με τη μεγαλύτερη έκταση. Αν ψάχνετε ένα βιβλίο τρόμου με ποικιλία, σασπένς και δυνατές, αξιομνημόνευτες εικόνες, τότε τα «Σκοτεινά Δωμάτια» θα σας αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους.

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5

Το βιβλίο «Σκοτεινά Δωμάτια» του Βαγγέλη Παπαδιόχου κυκλοφορεί από τις Συμπαντικές Διαδρομές και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Tags: Book review , Book Reviews , horror , horror books , Review , weird , αλλόκοτο , Βαγγέλης Παπαδιόχος , Βαγγέλης Παπαδιόχος κριτική , Βαγγέλης Παπαδιόχος Σκοτεινά Δωμάτια , Βαγγέλης Παπαδιόχος Σκοτεινά Δωμάτια Κριτική , βιβλία τρόμου , κριτική βιβλίου , λογοτεχνία Τρόμου , Σκοτεινά Δωμάτια , Σκοτεινά Δωμάτια Κριτική , συμπαντικές διαδρομές , τρόμος

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 26 Μαΐου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.